שתף קטע נבחר

הכרעה דרמטית: ישראל תכניס אלפי עזתים לעבוד בארץ?

תמיכת הרמטכ"ל ב"גיבוש הקלות אזרחיות לתושבי הרצועה בתמורה לשקט בדרום" צפויה לקבל תוקף מעשי בקרוב. המשמעות: אלפי עזתים יורשו להיכנס לישראל ולעבוד בה. שב"כ מתנגד בצל החשש כי חמאס ינצל את המצב למטרות טרור, שר הביטחון בנט נוטה לאמץ, ונתניהו יצטרך להכריע

העברת המקל בין נתניהו לבנט (צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
ההקלות - "מדיניות הממשלה". כוכבי, בנט ונתניהו(צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון)
 

 

צה"ל תומך, בנט עשוי להצטרף, ונתניהו צפוי להכריע מול התנגדות השב"כ: ההצהרה שמסר אמש (רביעי) הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי, לפיה הוא תומך בגיבוש הקלות אזרחיות לתושבי רצועת עזה בתמורה לשקט ביטחוני בדרום - ושאותה אף הגדיר "מדיניות הממשלה" - צפויה לקבל תוקף מעשי בקרוב. מדובר בהכרעה באחת הסוגיות הנפיצות שנותרו כ"טאבו" מאז שישראל סגרה את הרצועה לפני כ-13 שנים, הכוללת את הכנסתם של אלפי עזתים לעבודה בארץ.

 

הרמטכ"ל: "בעזה יש הזדמנות, רצון עז של חמאס לא להסלים"

חמאס הציג תיעוד: כך היתלנו בשב"כ

   

 

הכנסת העזתים למטרות עבודה, ככל הנראה בעוטף עזה, זוכה לתמיכה פומפבית של צה"ל שאליה עשוי להצטרף גם שר הביטחון החדש נפתלי בנט. האחרון, בניגוד לקודמיו, נוטה לאמץ את מדיניות "המקלות והגזרים" שהוכיחה את עצמה בשנים האחרונות ביהודה ושומרון, ומנעה פרוץ אינתיפאדה שלישית לפני כארבע שנים.

 

לפי גישה זו, יינתנו הקלות אזרחיות וכלכליות לתושבי עזה שיסירו הלכה למעשה את המצור שהטילה ממשלת אולמרט על הרצועה, לאחר שארגון חמאס הפך לריבון בה. כך, מאמינים במערכת הביטחון, המחיר שישלמו העזתים על כל שיגור של רקטות יהיה גבוה, מיידי ובלתי נסבל, וידחוף את האוכלוסיה לדרוש שקט מארגוני הטרור המרכזיים בעזה.


Iron Dome intercepts rockets over Ashkelon  (Photo: Reuters)
יירוט רקטה ששוגרה מהרצועה מעל שמי אשקלון(Photo: Reuters)

בתוך כך, בשקט-בשקט הגדילה ישראל בחודשים האחרונים את מספר הסוחרים העזתים שמורשים להיכנס לישראל למאות רבות. כפי שתועד ב-ynet לפני כחודש וחצי בעוטף, במהלך ההסלמה שליוותה את מבצע "חגורה שחורה", חלקם נחשבים לעובדים ופחות לאנשי עסקים. בנוסף, בצעד חריג שמעיד על התקדמות נוספת במו"מ להסדרה עם ישראל, היום דווח רשמית בעזה כי חמאס החליט לצמצם את הפגנות הגדר השבועיות במסגרת "צעדות השיבה", ולקיימן פעם בחודש.  

 

המכשולים בהכנסת העזתים לישראל

שני מכשולים מרכזיים עומדים מול המהלך הדרמטי לשיפור הכלכלי בפרנסה למשפחות העזתיות, ולאופיו התודעתי ביחס של ישראל לעזה. הראשון הוא התנגדות שב"כ - גם כיום שירות הביטחון הכללי מתמיד בהתנגדותו למהלך משיקולי ביטחון. החשש הוא שחלק מהעובדים שיורשו להיכנס לאחר בידוקים ביטחוניים יופעלו על-ידי חמאס או יהפכו למפגעים בודדים, הן לאיסוף מודיעין על הנעשה בעוטף עזה והן לפיגועי דקירה ספוראדיים.

 

בנוסף, מעריכים בשב"כ כי חמאס ינצל את המהלך לייצור 'גשר טרור' עם תשתיות הטרור בגדה, שמשוועות למימון ולהנחיות מעזה. חמאס כבר שיטה בדרך זו בחולים סופניים עזתיים שישראל התירה להם לצאת מעזה.

העצרת המרכזית של חמאס לרגל יום השנה ה-32 ליסוד הארגון (צילום: AFP)
חמאס הודיע על צמצום ההפגנות לפעם בחודש(צילום: AFP)

Hamas leader Ismail Haniyeh ()
החשש של שב"כ: העובדים שיוכנסו יופעלו ע"י חמאס

המכשול השני, הפנים-ישראלי, נוגע לאקלים הפוליטי הנוכחי שעלול לתקוע את ההסדרה ולקרב דווקא את האופציה הנגדית: מלחמה נוספת עם חמאס. הפחד מביקורת ציבורית בימין בתקופת הבחירות עלול לחשק את ראש הממשלה מלבצע צעד פורץ דרך שכזה. בדומה לחלוקת מיליוני הדולרים הקטארים, לא ניתן להסתירו והוא יצולם ויתועד על בסיס יומי במעבר ארז.

 

כך או כך, בצה"ל מתכוונים להמשיך לדחוף את הדרג המדיני להסדרה, וזאת כדי להתמקד במשימה החשובה יותר בראיית הצבא: בלימה וקטילת ההתבססות הצבאית של איראן בסוריה, והתעצמות חיזבאללה בנשק מתקדם ומדויק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים