שתף קטע נבחר

גאווה ישראלית: מכשיר שמעלים גידולים סרטניים - עם פחות תופעות לוואי

אלפי ישראלים מטופלים בהקרנות שכוללות תופעות לוואי קשות. מערכת חדשה פרי פיתוח כחול לבן, עושה שימוש בקרינה מפרוטונים, המגיעה ישירות לגידול, ללא תופעות הלוואי הקשות ועם רמת דיוק גבוהה. מדינות ברחבי העולם כבר רכשו את המכשיר שמיוצר בישראל. האבסורד: המכשיר המתקדם אינו מוצע עדיין בארץ

  

 

כשתומר היה בן שנה ועשרה חודשים, הבחינו ההורים בצליעה. לאחר בדיקות מרובות, התברר שהוא סובל מסרטן נדיר בעמוד השדרה, בשם "ביקוסרקומה". הוא החל טיפולים קשים בכימותרפיה והשתלת מח עצם. במהלך האשפוזים, האם נברה בספרות הרפואית ובכל אתר אפשרי, עד שמצאה ילד נוסף בקנדה, הלוקה בדיוק באותו סרטן נדיר.

 

עדי מן, אמא של תומר, החלה להתכתב עם המשפחה, שסיפרה על טיפול חדשני בהקרנות ממוקדות, המשמידות את הגידול בדיוק מרבי, מבלי לפגוע ברקמות סמוכות. "טסנו לשם לחודשיים שלמים של טיפולים", מספרת עדי, "כשבעצם אנחנו עוקרים את כל המשפחה מהארץ, מנתקים אותם מהסביבה ומתמודדים עם קשיים כלכליים רבים".

 

רק מאוחר יותר התברר, שמכשיר ההקרנות החדש, מיוצר בעצם חמש דקות ממקום מגוריה, ביישוב שילת. "העובדה שהמכשיר הוא פיתוח ישראלי, מיוצר כמה קילומטרים מאיפה שאני גרה, אבל לא פועל בישראל, היא מקוממת".

 

תומר עבר חודשיים של טיפולים, והוא מראה סימני החלמה מרשימים. "תומר מרגיש מדהים, ומשתפר גם מבחינה מוטורית. הוא הולך יציב יותר, השיער שנשאר חוזר לו, וגם מערכת החיסון שלו מתחזקת לאחר שהיה חשש שההקרנות ישפיעו על מח העצם ועל המערכת החיסונית שלו, וזה לא קרה".

  

קיראו עוד:

סבלה מגידול במוח - ונשלחה לאשפוז בבי"ח פסיכיאטרי

הסרטן שהרג את אמא שלי תוך 5 שבועות - ולמה לא מדברים עליו

צעד לפני הסרטן: קרן שוקלת לכרות שחלות כמניעה למחלה

 

 

תומר מן (תומר מן)
תומר מן. הטסה עד לארה"ב להקרנות

 

 

מחלת הסרטן הפכה בשנים האחרונות לגורם התחלואה והתמותה המרכזי בעולם, כשהיא עוקפת את מחלות הלב. מידי יום מתגלים מעל 80 חולי סרטן חדשים, ואלפים מטופלים מדי יום בכימותרפיה והקרנות. מכשירי הקרינה כיום כוללים קרני רנטגן רבות עוצמה החודרות לעור ומגיעות לגידול. אלא שבדרך הן פוגעות ברקמות הבריאות, וגורמות לתופעות לוואי קשות ביותר.

 

מערכות פרוטונים חדשה פרי פיתוח ישראלי, עושה שימוש בטכנולוגיה חדשנית, כעת מציעה טיפול בשיטה חדשנית וזמינה לכל בית חולים כמעט בלי תופעות הלוואי, ועם דיוק מקסימלי. האבסורד הוא, שהמכשיר שמיוצר בישראל, הותקן כבר בבתי חולים גדולים ברחבי העולם, אבל החולים בישראל לא זוכים לטיפול בו – היות שמערכת הבריאות טרם הקימה מערך טיפולי בישראל, המציע טיפול בפרוטונים.

  

בממוצע נדרשים כ-20 טיפולי קרינה לכל גידולי הסרטן. כל טיפול כזה נמשך כחצי שעה. הקרינה עלולה לגרום לכוויות קשות ביותר לעור אליו חודרות קרני הרנטגן במטרה להגיע אל הגידול. הקרניים האלימות האלו, הורסות בדרכן רקמות בריאות רבות, וגורמות למגוון עצום של תופעות לוואי, כשלעיתים הנזק שנגרם מהקרינה חמור אף יותר מהגידול עצמו.

 

כך למשל, במקרה של גידולי עיניים, הקרינה עלולה לגרום לעיוורון לאותה עין. הקרנות לכיוון הבטן גורמות להרס של רקמות הוושט הקיבה והמעיים ולתופעות לוואי שכוללות בחילות, הקאות, שלשולים, וכאבי בטן עזים,שלעיתים נמשכים גם חודשים. הקרנות לאזור הפנים גורמות לצלקות, ולעיתים גם להרס בלוטות הרוק, הרס שייתן את אותותיו לכל החיים כשהוא גורם ליובש בפה ובעיות עיכול. הקרנות לבלוטות הערמונית עלולות לגרום לפגיעה קשה ובלתי הפיכה בתפקוד המיני.

 

ואם לא די בכך, טיפולי הקרינה אינם מבטיחים יעילות: ישנם גידולים שבהם לא ניתן להעביר מינון מספיק של קרינה, מבלי לסכן את חייו של המטופל, אם בשל מיקומם או בשל הרקמות הסמוכות. ישנם גידולים שמגלים רגישות נמוכה לקרינת הרנטגן, ולכן לא ניתן להקטינם או להשמידם. מאחר שמדובר בקרינת רנטגן, הכמות העצומה של הקרניים החודרות לגוף, עלולה להצטבר ולהעלות כשלעצמה את הסיכון להיווצרות גידולים סרטניים בהמשך החיים.

 

הקרנה המבוססת על טיפול בפרוטונים

לפני כ-50 שנה החל להתפשט בעולם המדע רעיון הטיפול בפרוטונים, במקום בקרינת הרנטגן הלא ממוקדת. מדובר בחלקיקים הנמצאים בגרעין האטום, בעלי מטען חיובי, לצד האלקטרונים בעלי מטען שלילי ונויטרונים חסרי המטען. מדענים גילו שיצירת קרן של פרוטונים נכנסת לגוף בצורה ממוקדת ומדויקת, מבלי לגרום לפגיעה ברקמות סמוכות, מגיעה במדויק אל הגידול ומשמידה אותו, כמעט ללא תופעות לוואי.

 

אבל יצירת אותם פרוטונים אינו פשוט והוא דורש תהליך ארוך שגורם לו לנוע, בדומה למאיץ חלקיקים. לצורך כך, נוטלים מימן המוכנס למיכל המכיל פלזמה וסביבה בעלת מתח חשמלי, כך שניתן "להטעין" את הפרוטון באנרגיה ולכוון אותו. בשלב הבא עובר הפרוטון דרך צינור מאיץ שמאפשר להגביר את מהירות הפרוטון כך שיוכל לחדור דרך הגוף.

 

בשלב הראשון, פותח אב טיפוס של מכשיר קרינת פרוטונים כזה. אלא שהוא יוצר בטכנולוגיה ישנה שדרשה מבני ענק שיכילו אותו. בעולם מוקמו כמה מכשירים שכאלה, שעלות התקנתם בשביל חדר טיפול אחד הגיעה ל-40 מיליון דולר. כל מכשיר כזה הוצב בגובה של בניין בן שלוש קומות, וקירות בעובי של 5 מטרים. מכורח הנסיבות, המכשירים העצומים הללו מוקמו רק במרכזים רפואיים בודדים בעולם, פשוט משום שלא ניתן להציבם בבתי חולים קונבנציונליים.

 

וכאן מגיעה הנקודה הישראלית: ד"ר מיכאל מאראש, ביולוג ממכון וייצמן, החל לחקור את נושא הפרוטונים והשפעתם על גוף האדם, לאחר שעסק שנים בחקר הסרטן. בשלב מסוים, עלה במוחו רעיון כיצד להקטין את המערכת על מנת שתוכל להיכנס בחדר טיפולים רגיל בכל בית חולים בעולם ולטפל בחולים ללא הסבל הקשה שנגרם לחולים בטיפול הקרינה הקונבנציונלי.

 

ד"ר מאראש חבר למומחים, ופיתח את מכשיר הקרינה הראשון בעולם, בגודל של מערכת הקרנה רגילה, שניתן להתקינה במהירות בכל בית חולים. הוא החל בגיוס כספים והקים את חברת P-Cure. בחודשים האחרונים מייצר המפעל הענק שנמצא ביישוב שילת שליד מודיעין מערכות כאלה לבתי חולים גדולים ברחבי העולם.

 

מכשיר הקרנות (מכשיר הקרנות)
מכשיר הפרוטונים. הרס גידול ממוקד

 

קרינה ממוקדת

אחד מבתי החולים הראשונים שכבר החלו להשתמש במערכת הישראלית הוא נורת'ווסטרן שבשיקגו שהינו מרכז פרוטונים מתקדם המטפל באלפי אמריקנים.

 

"היתרון המשמעותי בקרינת פרוטונים הוא רמת הקרינה הנמוכה בהרבה ממכשיר הקרנות סטנדרטי", אומר פרופ' ויליאם הרצל, מומחה רדיולוגיה אונקולוגית מביה"ח נורת'ווסטן בשיקגו, המפעיל את המכשיר הישראלי, "היתרון הגדול בפרוטונים הוא שהם עוצרים בנקודה מסוימת, ואפשר לכוון אותם למקום הנכון, בניגוד לקרינת הרנטגן שם אי אפשר לומר לקרינה היכן לעצור. בזכות זה, אפשר לכוון את הפרוטונים לא רק לכיוון הנכון, אלא גם לעומק הנכון".

 

"טיפלתי בילדים חולי סרטן במשך 35 שנים בהקרנות רגילות, ובמכשיר החדש אנחנו רואים פחות תופעות לוואי, פחות עיכוב בגדילה, בזיכרון ובריכוז. במבוגרים, אנחנו יכולים היום להשמיד גם גידולים שנמצאים במבנים קריטיים כמו עמוד השדרה וגזע המוח, שמכשיר קרינה רגיל עלול להרוס ולגרום לפגיעה בלתי הפיכה".

 

על אף שמדובר בפיתוח כחול לבן שמייצא את מערכות הפרוטונים מהמפעל בשילת לרחבי העולם, החולים בישראל לא זוכים לטיפול החדשני המיוצר במפעל ישראלי, וצריכים להרחיק עד לבתי חולים באירופה או בארה"ב, בעלות עצומה, ולעבור את קרינת הפרוטונים.

 

אבל יש גם היתכנות לבשורה באופק: סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, הנחה לאחרונה את משרדו להיערך לקראת הקמתו של מרכז לאומי להקרנת פרוטונים בישראל, במטרה ליישר קו עם מערכות הבריאות בעולם.

 

בתי החולים בישראל התבקשו להגיש תוכנית רלוונטית להקמה ותפעול של מרכז כזה שצפוי לקום בתוך שלוש שנים מיום ההכרזה על בית החולים הנבחר. אבל מהיכרות עם התקדמות הדברים במערכת הבריאות בישראל, נראה שלפחות בשבע השנים הקרובות, החולים הישראלים יאלצו להמשיך ולקבל את הקרינה הקשה ותופעות הלוואי שלה, ללא הטיפול החדשני.

 

הכותב היה אורח חברת P-Cure וביה"ח Northwestern בשיקגו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מכשיר הקרנות. פגיעה ברקמות הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים