שתף קטע נבחר

יציע הכבוד: המהפך של אוהדי בית"ר ירושלים

שנתיים חלפו מאז הפעם האחרונה שבית"ר עמדה לדין על קריאות גזעניות. חוגג הצליח להביא שקט לטדי, הקהל מתעסק בעיקר בעידוד - אבל גם הבעלים יודע שהאידיליה שבירה. מהפכה היסטורית או רגיעה זמנית?

רגע לפני שהעשור מגיע לסיומו, בית"ר ירושלים מציגה את המהפכה השקטה ביציעים. אחרי שנים של ביקורים על בסיס קבוע בבית הדין, במועדון יכולים לסמן "וי" על שינוי דרמטי בהתנהגות האוהדים – בעיקר בסעיף הכל כך רגיש: הקריאות הגזעניות.

מאז ההעמדה לדין בינואר 2018 מול מכבי ת"א, בית"ר סוגרת שנתיים ללא הרשעה בגזענות. מדובר בירידה עקבית בשנים האחרונות, כשהשורה התחתונה שלה מגיעה העונה: 0 מקרים עד כה.

 

אמנם סעיפי אישום אחרים, כמו התפרעות אוהדים או התנהגות בלתי הולמת, עדיין קיימים, אך גם כאן חלה ירידה חדה, בעיקר העונה. אם אשתקד בית"ר הגיעה 18 פעמים לבית הדין, העונה המספר עומד על שישה ביקורים - הנתון הנמוך ביותר שלה בשנים

האחרונות. בניגוד למכבי ת"א, מכבי חיפה ובני־יהודה, אוהדי בית"ר שומרים על גיליון נקי מקריאות גזעניות. על פי דוח של "בועטים את הגזענות והאלימות מהמגרשים", בני־יהודה "מככבת" בסיבוב הראשון עם שבעה דיווחים על אירועי גזענות. דווקא הנתון הזה מצביע על תופעה מוכרת בעידן אלי טביב בבית"ר: קריאות מכוונות של אוהדים על מנת לפגוע בבעלים, כשבמקרה הזה מדובר במחאה של חלק מהקהל הכתום נגד ברק אברמוב.

 

מכבי חיפה מול בית
אוהדי בית"ר. עשו שינוי ענק(צילום: עוז מועלם)

 

 

מאוחדים סביב הקבוצה

כמובן שגם הירידה של סכנין לליגה הלאומית תרמה לעניין, לאור המתיחות הקשה וההיסטוריה רוויית האלימות בין המחנות. לא פחות ממחצית ההרשעות של בית"ר בסעיף הגזענות בשש השנים האחרונות היו ממפגשים עם נציגת המגזר. העונה שעברה מסמלת יותר מכל את שינוי המגמה. למרות עונה חלשה מקצועית, מציאות שיצרה תסכול ביציעים בשנים קודמות, הקהל היה מאוחד בהחלטה לא לפגוע בקבוצה.

 

"השינוי בטדי לא התחיל בשנתיים האחרונות, זה מהלך שאני יזמתי לפני כמה שנים", טוען טביב. "נלחמתי בגזענות, מקום שאף בעלים לא רצה להיכנס אליו. אני מפרגן למשה חוגג שהצליח למנף את זה למקומות מצוינים". לא בטוח שמדובר בשינוי אידיאולוגיה של החלק שנהג להשמיע קריאות גזעניות, המהפך נובע בעיקר כתוצאה מהגישה התקיפה של חוגג, שלא מיצמץ מהרגע הראשון וניפק אמירות שבעבר לא נשמעו בתחומי בית וגן, כולל הצהרה על כוונה לצרף שחקן ערבי ואיומים בתביעות אישיות נגד אוהדים.

 

 

אלי טביב מדבר (צילום: ראובן שוורץ)
אלי טביב. "השינוי לא התחיל בתקופת חוגג"(צילום: ראובן שוורץ)

 

 

המבחן הגדול של הבעלים החדש היה בצירופו של עלי מוחמד. אם בתחילה נראה שלפחות ארגון לה פמיליה לא יקבל את הקשר אחרי מפגן שנאה באימון הפתיחה, אז רגע לפני הפיצוץ ביחסים, הגיעה הרגיעה. זה קרה לאחר שחוגג איים בסנקציות נגד הארגון, כולל שכירת חברת חקירות ואיסור מכירת ציוד. בסופו של דבר לה פמיליה חויבה לפרסם פוסט פייסני, שבו נכתב: "החלטנו לפתוח דף חדש. המטרה העיקרית היא להגיע ליציעים כדי לעודד ולהטריף ללא גזענות וללא שום פגיעה בבית"ר. המועדון הסכים להסיר את התביעות ולפתוח דף חדש בתמורה לפיצוי מכובד שייתרם למען מטרה ראויה". עדיין מוקדם לקבוע אם המהפכה של חוגג הוכתרה בהצלחה, אבל הכיוון נראה חיובי.

 

 

לאחרונה התפרסמה כתבה ברשת בי־בי־סי תחת הכותרת: "חוגג שינה את המועדון הכי גזעני בישראל". הבעלים צוטט שם: "יש לי אפס סובלנות לגזענות, והתגובה שלי לקריאות כאלה היא לא פרופורציונלית. תצעק קריאה גזענית אחת ואני אגיש נגדך תביעה בסך מיליון דולר. אני לא מנסה להרוס לאף אחד את החיים ולא להיות אבא או אמא שלהם. אני לא אחנך אותם, זו לא העבודה שלי. אבל אם אתה מביא את זה לאצטדיון ומתנהג כך, זה משפיע בצורה רעה על כל הקהל ועל המדינה שלנו, ואני לא יכול לאפשר לזה לקרות".

 

 

בית
משה חוגג. בבריטניה פירגנו(צילום: עוז מועלם)

 

 

שחקן ערבי עדיין לא נחת בבית"ר וכלל לא בטוח שזה יקרה בקרוב, אבל חוגג לא מסתיר את רצונו לשבור את תקרת הזכוכית. בתחילת העונה הוא פנה לטאלב טואטחה, שהעדיף לעבור ללודוגורץ, אבל גם אם בלה פמיליה לא ממש אהבו את הרעיון, הנושא לא גרם לתסיסה שם.

 

אחד הרגעים שהסבו לבעלים נחת היה בעת כיבוש השער של מוחמד, שסחט קריאות עידוד קולניות בקרב חלק גדול מהאוהדים. "זה היה הרגע הכי גדול מבחינתי. רגע גדול עבור בית"ר ירושלים ששחקן בשם מוחמד כבש שער עם השם הזה על החולצה וכל הקהל שאג את שמו", התפאר חוגג.

 

בית
עלי מוחמד. הקהל מאוהב בו(צילום: עוז מועלם)

 

 

"שקט תמורת שקט"

בלה פמיליה מבינים שהחיבוק מחוגג הוא רווח נקי שלהם. מצד שני, במשחקי החוץ האידיליה הזו מעט נסדקת, ושם חלק מהאוהדים מרשים לעצמם קצת יותר, כולל הדלקת אבוקות ורימוני עשן שלא רואים בטדי. "כרגע הכל נראה מעולה כי יש יחסים טובים עם חוגג, אבל המבחן האמיתי יגיע כשיהיה שחקן ערבי", מספר חבר בארגון. "כל עוד זה פרקטי אנחנו זורמים עם הכל ומכבדים את חוגג. יש פה אמירה של שקט תמורת שקט וזה עובד, אבל לא בטוח שהמהפכה שכולם רוצים לצייר כבר מושרשת פה".

האוהד הוותיק, צ'אפי בן־ידידיה, מסביר: "יש תהליך של שינוי כבר כמה שנים. הקהל הבין שמי שנפגעת מכל הדברים מסביב היא הקבוצה. הוא התבגר, כולל הגרעין של לה פמיליה, למרות שברור שכל צעד יכול להצית הכל מחדש".

 

אוהד נוסף, מוטי מרציאנו, מדבר על השינוי: "הקהל השנה עומד מאחורי הקבוצה. בעבר היו דברים מכוונים כדי לפגוע בהנהלות שפעלו נגד האוהדים. עכשיו יש בעל בית שמשקיע, זה בדיוק מה שכל אוהד רוצה". האוהד שי־לי שאשא דווקא חושב אחרת: "רואים השפעה נחותה של לה פמיליה במספרים ובעוצמה. ישנה תחושה של עייפות מכל ההתעסקות האידיאולוגית - רוצים כבר להתעסק רק בכדורגל ולכן האווירה הרבה יותר רגועה".

 

 

חוגג קיווה שהמגמה החיובית תחזיר את האוהדים הרבים שהדירו את רגליהם מהמשחקים בעקבות הגזענות, אבל בינתיים הקהל לא נוהר בהמוניו לטדי. לבעלים יש לא מעט עבודה גם בנושא הזה כדי שיוכל לדבר על מהפכה של ממש.

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים