שתף קטע נבחר

האויב המר: מבחן הממתיקים - איזה הכי טעים?

המלחמה בסוכר מאלצת את מי שזקוק למתוק לחפש תחליפים. העמדנו למבחן טעימה את המותג החדש מארה"ב, טרוביה, אל מול התחליפים האחרים. הטועמים אהבו הטעם אבל נבהלו מהמחיר. צפו במבחן הטעימה

 

 

המלחמה בסוכר, האויב המר, מאלצת את מי שזקוק למתוק לחפש תחליפים. משרד הבריאות מזהיר מפני צריכה עודפת של סוכר ורק החודש נכנסה לתוקפה רפורמת הסימונים שדואגת להזהיר במדבקה אדומה מפני עודף סוכר.

 

>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו

 

מבחן החמאה הגדול: מי הטעימה ביותר?

הקרב על הכתם: בחנו איזה ג'ל כביסה מנקה הכי טוב

מבחן טעימות הקרמבו: מי הקרמבו המנצח?

 

למרות שהתוסף המתוק והאהוב מסתתר כרכיב סמוי במזונות רבים - צרכנים נתקלים בו פנים מול פנים בעיקר במשקאות חמים. שם הם נדרשים להחלטה מכרעת, שיש לה גם השלכות על התדמית הציבורית שלהם: האם הם אנשים של סוכר, סוכר חום, דבש, סילאן, ממתיק מלאכותי, סטיביה, או גיבורים שהתרגלו לשתות בלי סוכר בכלל.

ממתיק טרוביה סטיביה  (צילום: יח
ממתיק טרוביה (צילום: יח"צ )

בארה"ב, ממתיקים טבעיים כמו סטיביה, צמח שמתוק יותר מסוכר פי 400-150 והם לרוב נטולי קלוריות, עקפו במונחי צריכה את הממתיקים המלאכותיים, שסובלים מתדמית לא בריאותית ומטעמי לוואי. יחד עם זאת, גם סטיביה, הממתיק הטבעי הבולט ביותר שאמור להחליף סוכר, עדיין נבחן על-ידי גופי בריאות בעולם. בנוסף, גם לו יש טעם לוואי שמונע ממנו מלהפוך לנחלת הכלל.

 

קטגוריית הממתיקים התחליפיים בישראל מגלגלת 45 מיליון שקל, כשסטיביה מהווה רק 25% מנתח השוק הכספי בארץ, לעומת 51% בארה"ב. סוכרלוז (סוכר שעבר הכלרה ונמכר תחת המותגים סוכרה דיאט וספלנדה, בין היתר) הוא תחליף הסוכר הפופולרי בישראל ומהווה 39% מהשוק. סכרין ("סוכרזית" קלאסית) מחזיק 35% מהשוק. לשם השוואה, סוכר מגלגל בישראל למעלה מ-150 מיליון שקל בשנה.

 

תחליף סוכר חדש שנכנס לאחרונה לרשתות השיווק בישראל, הוא המותג האמריקני טרוביה של חברת קרגיל, שמוביל את קטגוריית הסטיביה בארה"ב. המותג מתיימר להיות בעל טעמי לוואי פחותים לעומת מותגי סטיביה אחרים בזכות "חומרי טעם וריח טבעיים". רוב נפח הממתיק עשוי אריטריטול חומר שמופק מפירות ורק 3% ממנו - סטיביול.

מבחן טעימה ממתיקים (צילום: אסף קמר)
צוות הטועמים(צילום: אסף קמר)
 

החלטנו לערוך מבחן טעימה, במסגרתה נתנו לארבעה טועמים לטעום ארבע כוסות תה, שכל אחת הומתקה בכפית אחת/שקיק אחד של: סוכרלוז של סוכרזית, סטיביה של מתוק וקל, טרוביה וסוכר לבן. מה הכי טעים? אצל מי הורגשו טעמי לוואי ואיזה מהממתיקים זוהה על-ידי כולם? כנראה שמדובר בסוכר ותחליפיו אין הפתעות.

 

סוכר: הכי זול, הכי טעים

סוכר היה הממתיק החביב ביותר על כל הטועמים וזוהה פה אחד. הטעם שלו מעודן יותר, נטול טעמי לוואי ומתוק הרבה פחות משאר הממתיקים. הסטיביה של טרוביה הגיעה למקום השני. רובם לא חיבבו את טעמה, אבל הוא היה מתון בהרבה לעומת שני הממתיקים הנוספים: סטיביה של מתוק וקל וסוכרלוז של סוכרזית.

 

סטיביה הגיעה למקום השלישי, הטעם שלה היה בולט מאוד, האפיל על טעמו של התה ושניים מהטועמים התבלבלו בינה לבין סוכרלוז. כל הטועמים לא חיבבו את טעמו של הסוכרלוז שהיה עז מאוד והותיר תחושה לא נעימה בחלל הפה. יתכן שעבור מי שרגיל לסוכר, צריכה של חצי שקיק ממתיק תתאים יותר.

 

טועמת נוספת שנוהגת לשתות קפה עם סוכרזית (סכרין) חיבבה את הטרוביה, אם כי חשה שהיא לא מספיק מתוק עבורה, ולטענתה, הסטיביה "הרגילה" ערבה יותר לחיכה.

 

נקודת תורפה משמעותית היא המחיר של כל הממתיקים הללו שגבוה בהרבה מסוכר. לעומת סוכר, שנמכר בכ-5 שקלים לק"ג, מארז של 80 שקיות של 80 גרם טרוביה יעלה 30 שקל (או 375 שקלים לקילוגרם). פער של יותר מ-7,000%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים