שתף קטע נבחר

הישג גדול ליריבי ארדואן בלוב

רק אתמול הכריז נשיא טורקיה כי ארצו החלה להניע יחידות צבאיות לטריפולי כדי לסייע לממשלה שם להדוף את צבאו של גנרל חפתר, הנתמך על-ידי מצרים. הערב הודיעו אנשי הגנרל כי כבשו את סירת, עיר הולדתו של קדאפי

כוחות לוביים הנאמנים לגנרל חליפה חפתר הכריזו הערב (יום ב') כי כבשו את העיר סירת – הישג אסטרטגי גדול לחפתר, אויבה המר של ממשלת לוב היושבת בטריפולי ומסתייעת בתמיכתה של טורקיה. רק אתמול הכריז נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כי ארצו החלה להניע יחידות צבאיות לעבר לוב.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לוב גנרל חליפה חפתר (צילום: MCT, AFP)
ארדואן וחפתר. הטבעת סביב טריפולי מתהדקת(צילום: MCT, AFP)

בלוב, שהרודן שלה מועמר קדאפי הודח וחוסל על-ידי מתנגדיו בשנת 2011, מכהנות כיום שתי ממשלות. מצד אחד, בטריפולי יושבת ממשלתו של פאיז א-סראג' הזוכה להכרה בינלאומית ונהנית מתמיכה של מדינות כמו טורקיה, קטאר ואיטליה. ממשלה זו הוקמה מקואליציה של ארגונים איסלאמיים המציגים עצמם כמתונים, אולם בשליטת הקואליציה הזו גם קבע הפרלמנט של טריפולי כי חוקת לוב תהיה מבוססת על השריעה האיסלאמית.

 

מצד שני, במזרח המדינה, בטוברוק, יושבת ממשלה בראשות הגנרל חליפה חפתר, הנהנית מתמיכת רוסיה, מצרים, איחוד האמירויות וירדן, המספקות לה ציוד צבאי. גם צרפת נמנית עם התומכים בחפתר. בשנים 2019-2014 כבש צבאו של חפתר את רוב לוב, ומחוץ לשליטתו נותרו כעת בעיקר כיסים בדרום ובאזור טריפולי.

כך עלולה טורקיה לחסום לישראל את הים התיכון ()
גם הגז בים התיכון על הפרק

סירת, עיר הולדתו של קדאפי, שוכנת באמצע קו החוף של לוב. בראשית 2015 היא נפלה לידי דאעש, ואז הפכה לבסיס החשוב ביותר של ארגון הטרור מחוץ ללבנט. כוחות א-סראג' סילקו משם את דאעש בתחילת 2016 בסיוע הפצצות אמריקניות.

 

30 נהרגו במכללה הצבאית

הערב מסר צבאו של גנרל חפתר כי אחרי שאנשיו כבשו אזורים מסביב לסירת, כולל בסיס חיל אוויר, הם החלו לנוע לעבר מרכז העיר "כדי להשלים את שחרורה" מידי כוחות א-סראז'. תושב סירת סיפר לסוכנות הידיעות רויטרס בשיחת טלפון: "אנחנו רואים שיירות של אנשי חפתר בתוך העיר. הם שולטים עכשיו בחלקים גדולים ממנה. אנחנו גם שומעים ירי". זמן קצר אחר כך מסרו אנשי חפתר הודעה נוספת שבה עדכנו: "כבשנו את העיר".

 

ההתקדמות של כוחות חפתר באה ממש בשעה שטורקיה נערכת לשלוח כוחות – לדבריה יועצים צבאיים ומומחים – ללוב כדי לסייע לממשלת א-סראג' בטריפולי להדוף את כוחות חפתר. שליחת הכוחות הטורקיים, שאושרה בפרלמנט הטורקי בשבוע שעבר, היא חלק ממגמה הולכת וגוברת של התערבות של מדינות שונות בסכסוך בלוב.

לוב ראש ממשלה של הקואליציה ב טריפולי פאיז א סראג' ()
פאיז א-סראג'. הכרה בינלאומית

בחודשים האחרונים הסלימו הקרבות באזור טריפולי, אחרי שצבאו של חפתר הכריז באפריל על פתיחת "הקרב הסופי והמכריע" לכיבוש הבירה מידי ממשלת א-סראג'. רק שלשום בערב נפגעה בהפגזה בטריפולי מכללה צבאית, ולפחות 30 בני אדם נהרגו. יום לפני כן נסגר שוב שדה התעופה היחיד שעדיין פעיל בטריפולי, גם כן בעקבות הפגזות וירי רקטות. כוחות חפתר מסתייעים בלוחמים רוסים וסודנים ובמל"טים מתוצרת סין שמספקת מדינת איחוד האמירויות.

 

רוסיה הביעה לאחרונה דאגה מהאפשרות שטורקיה תשלח כוחות לסייע לצבא א-סראג' בלוב, אבל ארדואן הצהיר כי ארצו לא תשב בחיבוק ידיים בעוד שכירי חרב הקשורים לקרמלין מסייעים לחפתר. לדברי ארדואן לצדו של חפתר נלחמים כ-2,000 שכירי חרב רוסים המועסקים על-ידי חברה רוסית, וכן כ-5,000 לוחמים מסודן ומלוב.

 

לקריאה נוספת:

 

ברקע: מלחמות הגז

אתמול גינתה סעודיה את החלטת טורקיה לשלוח כוחות ללוב וכינתה זאת הסלמה והפרה של החלטות מועצת הביטחון של האו"ם. האו"ם, נזכיר, הטיל אמברגו נשק על שני הצדדים בסכסוך, אולם כמה וכמה מדינות הפרו מאז את אמברגו הנשק הזה.

 

בשבוע שעבר הודו גורמים טורקים רשמיים שאנקרה שוקלת לשלוח ללוב לוחמים משורות המורדים הסורים בעלי בריתה. בשבועות האחרונים כבר דווח שבצפון סוריה נפתחו מרכזי גיוס שבהם מוצע למורדים סורים להצטרף ללחימה בלוב תמורת שכר גבוה מאוד.

כוחות נאמני ממשלת לוב טריפולי  (צילום: EPA)
נאמני הממשלה של טריפולי(צילום: EPA)

ההתערבות המסתמנת של טורקיה בלוב באה כשברקע המתח בין מדינות הים התיכון בנוגע לניצול מאגרי האנרגיה הטמונים בו. בנובמבר חתמה טורקיה על שני הסכמים עם ממשלתו של א-סראז' היושבת בטריפולי – אחד לשיתוף פעולה ביטחוני וצבאי ואחר הנוגע לגבולות הימיים במזרח הים התיכון.

 

ההסכם הימי עורר דאגה גדולה מצד מדינות באזור, משום שיש בו תביעת בעלות טורקית על אזורי קידוח בינה לבין לוב ולמעשה איום לחסום את האפשרות של ישראל, מצרים, יוון וקפריסין היוונית לנצל את מאגרי הגז בסביבתן במלואם ולייצא את הגז לעומק אירופה. יוון הצהירה שההסכם הימי בין ממשלת ארדואן לממשלה בטריפולי מפר את החוק הבינלאומי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT, AFP
ארדואן וחפתר. ירי ברחובות סירת
צילום: MCT, AFP
מומלצים