שתף קטע נבחר

המטרה האמיתית של החסינות

ח"כים מנצלים את החסינות כדי להתערב בפינוי גבעת עמל ועמונה, זכויות מאושפזים ומבקשי מקלט או מאבק ללגליזציה. נתניהו סתם מחפש מקלט

 

ישיבת ממשלה (צילום: AP)
בנימין נתניהו(צילום: AP)

בנימין נתניהו ציין את חשיבות חסינות חברי הכנסת וקדושתה באמירה צינית שלפיה מדובר באבן יסוד בדמוקרטיה, אף שקדושת הדמוקרטיה וההגנה על הזכות לבחור ולהיבחר מפני רדיפה מערכתית לא זכורים לי כערך שבלט במהלך כהונתו עד כה. גם מצד השני לא יוצאים נקיים בפרשה הזאת: ח"כ יאיר לפיד, המכהן כיום כיו"ר האופוזיציה מטעם עצמו, ענה שהתנהלותו של ראש הממשלה בעניין היא "אבן בראשה של הדמוקרטיה". אבל גם לפיד ואחרים, בהתנגדותם הפוליטית למתן החסינות לנתניהו, שוכחים את מהותה וחשיבותה של החסינות, כאילו היא ניתנה בטעות או אף בזדון, ולא בכוונת מכוון.

 

 

חסינות היא אכן אבן יסוד בדמוקרטיה, אלא שהיא נועדה לשמש את חברי הכנסת בעבודתם, ולא גלגל הצלה מפני העמדה לדין בגין מעשים פליליים. חסינות מאפשרת לחברי הכנסת לערער על החוק הישראלי, כאשר לשיטתם הוא אינו צודק, אינו מוסרי ואינו תקין. חסינות היא כלי קריטי המאפשר להם לעשות זאת לא רק בדבריהם, אלא גם במעשיהם.

 

ח"כים משתמשים בחסינות מפני עיכוב ומעצר במהלך כהונתם. מדובר בכלי חיוני לקידום תפיסת עולמם והשימוש בו ראוי ויושב בליבת עבודתם. החסינות היא זו שמאפשרת להם, למשל, לנסות למנוע בגופם פינויים, בגבעת עמל או בעמונה, ללא סכנה של עיכוב או מאסר. כך ח"כ בצלאל סמוטריץ' הרשה לעצמו לעלות לעמונה ללא סכנת מעצר, וח"כ אילן גילאון התבצר בבית בגבעת עמל ב' כשכוחות יס"מ פרצו אליו, והגן על הדיירים בגופו.

 

החסינות היא זו שמאפשרת לאותו ח"כ גילאון להיכנס למוסדות סגורים לאנשים עם מוגבלויות ובתי חולים פסיכיאטרים ולדווח על מצבם, ביקורים שהובילו לסגירתן של מסגרות (נווה יעקב למשל) והעמדתם של אנשי צוות מתעללים לדין (אילנית).

 

החסינות מאפשרת לח"כ לשעבר ינון מגל ולח"כ תמר זנדברג להצהיר שהם עישנו מריחואנה ללא השלכות של פתיחת חקירת משטרה, כשהם מנסים לקדם אג'נדה של לגליזציה.

 

החסינות היא זו שאפשרה לח"כ דב חנין להציע מחסה, מזון ושתייה למבקשי מקלט שנכלאו מחוץ לגדר בגבול מצרים אחרי שכוחות הביטחון מנעו את גישתם של אזרחים לשטח זה.

 

 

החסינות גם מרחיבה את ההגנה על זכות הביטוי של ח"כים, מתוך הבנה שחלק מתפקידם הוא לקיים שיח ציבורי קשה ונוקב, שחשיבותו גוברת על עבירות הוצאת דיבה ולשון הרע. היא זו שאפשרה לחברי כנסת להפר צווי איסור פרסום ללא העמדה לדין, כפי שעשתה זהבה גלאון כשחשפה את פרשת האסיר X.

 

בפועל, חסינות היא אחד המשאבים העיקריים המאפשרים לחברי הכנסת לבקר את עבודת הממשלה ולערער על הסדר הקיים. אגב, היא גם זו שאפשרה לנתניהו להיחקר בתיאום, ללא מעצר כלל.

 

השימוש שמנסה נתניהו לעשות בה כעת הוא מעבר לחסינות האוטומטית המוקנית לכל אחד מבין 120 הח"כים. ראש הממשלה מנסה להרחיב את חסינותו גם מפני העמדה לדין בגין מעשים פליליים שבוצעו לכאורה שלא כחלק ממילוי תפקידו.

 

בניסיון להימנע מהעמדה לדין הפך נתניהו את החסינות מזכות חיונית וראויה שנועדה להגן על נבחרי הציבור מפני עריצות הרוב, לשכפ"ץ משפטי עבור נבחרי ציבור הנאשמים בפלילים. ומסוכנים עוד יותר הם ח"כים שבהתנגדותם הלגיטימית לנתניהו מצטרפים אליו בביזוי ושחיטת זכות קדושה בדמוקרטיה הישראלית.

 

  • קסם רוזנבלט הייתה יועצת פרלמנטרית לח"כ אילן גילאון

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים