שתף קטע נבחר

מחקר: אימונים לקראת ריצת מרתון – עשויים להאריך את חייכם

חוקרים מצאו שמי שהתאמן לקראת מרוץ מרתון "החזיר" את מחוגי הזמן לאחור ארבע שנים, ושיפר את תפקוד כלי הדם שלהם באופן משמעותי

סיבה נוספת לרוץ מרתון: חוקרים מצאו עדות נוספת לכך שריצה עשויה לשפר את תפקוד הלב וכלי הדם ולהאריך תוחלת חיים. הממצאים החדשים פורסמו בכתב העת של האיגוד האמריקני לקרדיולוגיה.

 

החוקרים מאוניברסיטת קולג' שבלונדון בדקו 138 רצי מרתון בריאים בגילאי 21 עד 69, שנרשמו למרתוני לונדון בשנים 2016 ו-2017. הרצים, כמחציתם גברים, נבדקו חצי שנה לפני שהחלו להתאמן, ותוך שלושה שבועות לאחר סיום המרוץ למרחקים ארוכים.

 

החוקרים לא קבעו משטר אימונים מסוים, והמשתתפים עודדו להשתמש בתוכנית האימונים למתחילים שהמליצו מארגני המרוצים, המורכבת משלוש ריצות בשבוע ההולכות ומתגברות ברמת הקושי, במשך 17 שבועות שלפני כל מרוץ.

 

 

גבר רץ במהלך מרוץ מרתון ()
אימונים לקראת מרתון. משפרים את לחץ הדם

 

קיראו עוד:

כל אחד יכול: לרוץ 5 ק"מ תוך 8 שבועות - תוכנית אימונים

השיטה שעובדת: כך תשרפו יותר שומן בזמן ריצה

להתאמן חכם: 10 הטעויות שאתם עושים באימונים

 

החוקרים מצאו שאימוני המרתון הובילו לירידה בלחץ הדם הסיסטולי, לחץ הדם בעת כיוון הלב, ב-4 יחידות מילימטר כספית, ולחץ הדם הדיאסטולי – כאשר הלב נח בין הפעימות, ירידה ב-3 יחידות. בסך הכל, הפחיתו האימונים את הנוקשות באבי העורקים, העורק הראשי בגוף.

 

היתרונות הבריאותיים לא היו קשורים למהירות שבה סיימו המשתתפים את המרוץ. מרבית המשתתפים גם לא היו רצים מנוסים. זמן הריצה הממוצע לסיום המרתון עמד על 5.4 שעות לנשים ו-4.5 שעות לגברים, זמנים הנחשבים ל"מתחת לממוצע".

 

"לעולם לא מאוחר להתחיל להתאמן"

"ככל שאנו מתבגרים, דפנות העורקים שלנו המספרים חמצן וחומרים מזינים לאיברים, הולכות ומתעבות", הסבירו החוקרים, "עובדה זו גורמת ללב שלנו לעבוד קשה יותר לשאיבת דם סביב הגוף. המחקר מראה שניתן לעכב חלק זה שהוא מתוך מכלול ההזדקנות של כלי הדם, בתוך שישה חודשים בלבד".

 

החוקרים הוסיפו כי היתרונות הבריאותיים אינם ייחודיים רק לרצי מרתון. הסוד, לדבריהם, הוא להיצמד ליעד ומבנה אימונים קבוע. "לעולם לא מאוחר מדי להתחיל בפעילות גופנית מתמשכת", סיכמו החוקרים.

 

"המחקר מתווסף למחקרים קודמים שהוכיחו את יתרונות הפעילות הגופנית ומדגישים שאף פעם לא מאוחר מדי להתחיל", מסבירה פרופ' נעמה קונסטנטיני, מנהלת היחידה לרפואת ספורט בביה"ח שערי צדק, "אנשים מעל גיל 50 המתחילים באימונים אירוביים סדירים ישפרו משמעותית את זרימת הדם בעורקים, ודווקא אצלם הרווח הבריאותי גדול יותר לעומת הצעירים במחקר. חשוב לציין שהמרחק השבועי שהם רצו לא היה גבוה במיוחד, 6-13 מייל לשבוע, כך שנראה שהדבר אפשרי גם לאנשים עסוקים".

 

"בשנים האחרונות מצביעים מחקרים על כך שאפילו התחלה של פעילות גופנית סדירה משפרת את תוחלת החיים באופן מאוד משמעותי", מסביר ד"ר דני הדס, קרדיולוג ילדים וספורט מהמרכז הרפואי אסף הרופא והמרכז לרפואת ספורט מדיקס, "ריצה משפרת באופן חד משמעי את מצב כלי הדם והלב, ככל הנראה בזכות השילוב בין הפעלת המערכת והזרמת דם בצורה מהירה ובנפחים גדולים, מה שעוזר למנוע היווצרות פקק חוסם.

 

"כל אדם שיתחיל לרוץ באופן מבוקר, אחרי היוועצות בקרדיולוג ספורט וביצוע בדיקות פשוטות כמו אק"ג וארגומטריה, ישפר את תוחלת חייו. גם אנשים אחרי התקף לב יכולים לרוץ, ויותר מכך – הם חייבים לבצע פעילות גופנית בהדרגה, ולפי יכולותיהם. לא חייבים לרוץ, אפשר לשחות, לשחק בכדור, לחתור, ולבצע כל פעילות גופנית בצורה מבוקרת והדרגתית, לשיפור תוחלת החיים", הוא מסכם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
היתרונות של אימון לקראת מרתון
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים