שתף קטע נבחר

 

אחרי 3 שנות שיפוצים: בית הכנסת העתיק באלכסנדריה נפתח מחדש

בית הכנסת "אליהו הנביא" נבנה במאה ה-19 בסגנון קתדרלה אירופית, על חורבות בית כנסת מימי הביניים. המבנה שוקם ביוזמת ממשלת מצרים בעלות של כ-6 מיליון דולר. אף נציג ישראלי לא הוזמן לטקס

 

 

 

בית הכנסת העתיק "אליהו הנביא" באלכסנדריה שבמצרים - אחד האתרים היהודיים החשובים ביותר במזרח התיכון - נחנך מחדש בתום שיפוצים שנמשכו שלוש שנים. מדובר בבית הכנסת העתיק ביותר במדינה, שהוקם על ידי הקהילה היהודית בעיר עוד ב-1850, ושופץ ביוזמת ממשלת מצרים.

בית הכנסת נפתח מחדש במצרים  (צילום: AP)
בית הכנסת "אליהו הנביא" המשופץ (צילום: AP)

בית הכנסת נפתח מחדש במצרים  (צילום: AP)
(צילום: AP)

בית הכנסת המחודש נחנך אתמול (שישי) בטקס רשמי של ממשלת מצרים ובמעמד שר התיירות המצרי חאלד אל-ענאני. השר אמר בנאומו כי "רק במצרים תמצאו מבנים קדושים לכל הדתות ממאות שונות. זאת מצרים האמיתית שהעולם צריך להכיר".

 

טקס חנוכתו של בית הכנסת המחיש את היחסים הקרירים בין ירושלים לקהיר. לאירוע לא הוזמן אף נציג ישראלי רשמי, כולל הממונה הזמני אייל סלע שהגיע השבוע לקהיר ואנשי השגרירות. למרות זאת לאחר הטקס נכתב בעמוד הטוויטר של השגרירות: "מביעים הערכה ותודה לממשלת מצרים על המאמצים לשימור האתר ההיסטורי זה". בהמשך מתוכנן אירוע חנוכה נוסף מטעם הקהילה היהודית, שאליו כן יוזמנו נציגים ישראלים.

 

בית הכנסת נפתח מחדש במצרים  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בית הכנסת נפתח מחדש במצרים  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בית הכנסת אליהו הנביא במצרים ()

בית הכנסת אליהו הנביא במצרים ()
  

אף שבבית הכנסת יש מקום ל-700 מתפללים, לא צפויות להתקיים בו תפילות באופן קבוע. הקהילה היהודית באלכסנדריה מונה כיום כ-20 יהודים בלבד, ורובה מורכבת מנשים, כך שבשנים האחרונות לא היה מניין לתפילה בבית הכנסת.

 

בעבר הייתה הקהילה גדולה הרבה יותר: במאה ה-19 חיו 4,000 יהודים באלכסנדריה ומספרם הגיע ל-18 אלף בראשית המאה ה-20. בשנת 1948 צמחה הקהילה ל-42 אלף יהודים. לאחר הקמת ישראל עזבו מרבית יהודי מצרים את המדינה, רובם לישראל. בית הכנסת המשופץ ישמש בעיקר אתר תיירות.

 

בית הכנסת נמצא ברחוב דניאל שבמרכז אלכסנדריה. הוא הוקם במקום שבו שכן בית כנסת באותו השם, אשר נוסד ב-1354 ונחרב במאה ה-19 בהוראת נפוליאון. הוא תוכנן ונבנה מחדש ב-1948 על ידי האדריכל האיטלקי לאון ברזילון במתכונת שמזכירה קתדרלה אירופית גדולה.

 

בשנים האחרונות הידרדר מצבו של המבנה עקב פגעי הזמן ומים שחדרו פנימה. נזקי מים בקומה העליונה גרמו להתמוטטה התקרה בעזרת הנשים. לפני כשלוש שנים החליטו במשרד העתיקות המצרי לערוך בו שיפוץ יסודי, ועלות השיפוצים הסתכמה ב-6.2 מיליון דולר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בית הכנסת "אליהו הנביא"
צילום: AP
מומלצים