שתף קטע נבחר

"כדי שגם התאומה שלי תזכה להשכלה גבוהה"

כשעדי ויזל, סטודנטית במרכז הבינתחומי בהרצליה, גילתה שהמדינה לא מספקת מסגרת אקדמית לאחותה בעלת העיכוב ההתפתחותי, היא פנתה לחבריה, ויחד יזמו ויצרו את תוכנית שוב"ל (שווה בלימודים). תוכנית שמנפצת סטיגמות ופותחת את הדלת האקדמית לסטודנטים עם מוגבלות שכלית. צפו

התאומות עדי וספיר ויזל (25) לומדות שתיהן במרכז הבינתחומי בהרצליה. עדי היא סטודנטית ב"תכנית רבין למנהיגות", ואחותה ספיר ב"תוכנית שוב"ל" (שווה בלימודים), תוכנית שיזמה אחותה עדי, כדי שגם לה תהיה חווית לימוד באקדמיה.

 

"אחותי התאומה נולדה עם עיכוב התפתחותי, אנחנו מאוד קרובות ומחוברות אחת לשנייה והחיים יחד לימדו אותנו על הקושי של ספיר, ושל חברים שלה, להצליח במסלול החיים הרגיל", מספרת עדי. "אנשים עם מוגבלות סובלים מהמון סטיגמות, ואחד הדברים שהם באמת טבעיים יותר לנו והם חלק מההתפתחות שלנו, זה ידע ולימודים - אין סיבה שאנשים עם מוגבלות לא יהיו חלק מזה גם".

 

צפו בכתבה של דנה קושניר עם מובילי ומשתתפי תוכנית שוב"ל:

הכתבה מלווה בכתוביות להנגשה לכבדי שמיעה 

 

לויזל חברו סטודנטים נוספים מהבינתחומי, ויחד הם בנו תוכנית מיוחדת המספקת חווייה אקדמית ותחושת שייכות לצעירים ומבוגרים עם מוגבלות שכלית. בני אדם הסובלים מסטיגמות וסטריאוטיפים שליליים, שלעיתים מובילים להדרתם מהמרחב הציבורי ואפלייתם בתחומים שונים.

 

וכך, זו כבר השנה השנייה, בה לומדים במרכז הבינתחומי 16 צעירים המאופיינים כאנשים עם מוגבלות שכלית, במסגרת תכנית שוב"ל (שווה בלימודים) שנועדה להקנות תחושת מסוגלות ולקדם שוויון הזדמנויות לאוכלוסיות הפחות חזקות בחברה, ולאפשר להם לחוות את החיים בקמפוס.

 

חברי תוכנית שובל בבין תחומי  (צילום: גיל לוין)
חברי תוכנית שוב"ל בקמפוס בבינתחומי(צילום: גיל לוין)

 

ניר גולן, סטודנט שנה ב' בתוכנית משתף: "למרות שאני בחור עם צרכים מיוחדים, אני מרגיש כמו כל אחד רגיל. והלוואי שתהיה מודעות שיקבלו אותנו ללימודים לכל השבוע. לא מספיק פעם בשבוע, כל השבוע ושנעשה מבחנים, זה כיף ללמוד, זה כיף, זה תענוג".

 

"הפרויקט הזה נוצר על ידי סטודנטים, למען סטודנטים והוא זה שיוצר את השינוי", מסביר עודד הרוניאן, ממקימי התוכנית. "החלום שלנו, השאיפה שלנו, היא שבכל מוסד אקדמי במדינת ישראל יהיה מקום כזה שבו סטודנטים בעלי מוגבלות שכלית, יהיו חלק מהקמפוס וחלק מהחברה הישראלית".

 

כלל השיעורים בתוכנית מועברים על ידי סטודנטים מהקמפוס שמתנדבים בפרויקט, מובילי המיזם גייסו סטודנטים לפסיכולוגיה, משפטים ותקשורת, שבנו תכנית לימודים מותאמת לתלמידי הקבוצה ונפגשים איתם אחת לשבוע בבינתחומי. המתנדבים עוברים הכשרה ייעודית הכוללת בין השאר הסבר על פישוט לשוני והיכרות עם האוכלוסייה.

 

חברי תוכנית שובל בבין תחומי  (צילום: גולן אבן )
בוגרי מחזור א' של תוכנית שוב"ל (צילום: גולן אבן )

 

לסטודנטים המיוחדים מוצמדים מנטורים שילוו אותם ויעזרו להם להתחבר לחיי החברה בקמפוס, והם אף מקבלים תעודת סטודנט וטעימה מהחיים הסטודנטיאליים. מדי שלישי אחרי הצהרים נפגשים הסטונדטים והמנטורים שלהם."הסטודנטים מתרגשים בטירוף, הם מגיעים ארבע שעות לפני התוכנית, יושבים בקפיטריה, בבינתחומי, בדשא, יחד עם המתנדבים שמגיעים ונמצאים יחד איתם, והם ממש מרגישים חלק מהמקום, זה מדהים לראות את זה", מספרת בהתרגשות עדי נאפ, מתנדבת לשעבר וכיום אחת מצוות ראשי התוכנית.

 

המרכז הבינתחומי בהרצליה מספק את המעטפת לתוכנית בהיבט האקדמי - מרצים מבתי הספר השונים מסייעים בכתיבת התכנים ואף בהעברתם. שוב"ל, המייצרת חווית לימודים מעצימה לצעירים, זכתה בשנה שעברה במקום הראשון בתחרות יזמות בינלאומית שהתקיימה בקרואטיה.

 

חברי תוכנית שובל בבין תחומי  (צילום: נתנאל נתנאלוב)
" והלוואי שתהיה מודעות שיקבלו אותנו ללימודים לכל השבוע"(צילום: נתנאל נתנאלוב)

 

הרעיון להקמת התכנית השתלב עם יוזמה קיימת של המרכז לפיתוח מסגרת אקדמית ותעסוקתית לאנשים עם מוגבלויות, עמותת אלווין המספקת שירותים למעל ל-4,500 אנשים עם מוגבלויות, בדגש על מתן תמיכה אישית ועידוד תעסוקתי.

 

כחלק מחזון העמותה "הופכים אתגר להצלחה", באלווין מאמינים שכל פרט בקהילה ראוי להיות חלק בלתי נפרד של החברה הסובבת אותו, ולא מורחק ומבודד ממנה. העמותה שותפה לפיתוח הפרויקט, מספקת ליווי של מומחית אוכלוסייה לקהל היעד במיון המשתתפים, פיתוח ובניית התכנים, והכנת צוות המתנדבים.

 

חברי תוכנית שובל בבין תחומי  (צילום: גיל לוין)
חברי תוכנית שובל בבין תחומי (צילום: גיל לוין)

 

התוכניות להמשך גדולות וארוכות טווח, הרצון הוא להרחיב את הפרויקט לשלל מוסדות אחרים ולפתוח את הדלת האקדמית לכל החולמים להיות סטודנטים. "אנחנו מאד מאד גאים בתוכנית ואנחנו נמשיך לפתח אותה. מאד חשוב לנו שהיא תגיע לכל מוסד אקדמי", מסכמת ד"ר עדי קול, דיקנית הסטודנטים.

 

"אנחנו חושבים שכל מוסד צריך להגיד את האמירה הזו שאנו אומרים בבינתחומי - לכל סטודנט ולכל צעיר צריכה להיות הזדמנות ללמוד ולחלוק את הידע האקדמי שנצבר במוסד. אני מצפה מכל מוסד להרים את הדגל ולפתוח את תוכנית שוב"ל, בליווי ועזרה שלנו כמובן, אבל בכל מקום ולכל אחד".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קים שטרקמן
"אין סיבה שאנשים עם מוגבלות לא יהיו חלק מזה גם"
צילום: קים שטרקמן
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים