שתף קטע נבחר

אדלשטיין על חסינות נתניהו: "לא אעכב ולא אזרז את הדיון, ההליך מזוהם"

לאחר שהיועמ"ש לכנסת איל ינון קבע שיו"ר הכנסת מחויב להקים את הוועדה שתדון בחסינות נתניהו, כינס אדלשטיין מסיבת עיתונאים והבהיר כי הוא חולק על ינון: "מותר לא להסכים עם חוות הדעת שלו, אבל אסור בתכלית האיסור להסית נגדו באופן אישי"

בדרך לדיון בבקשת החסינות של ראש הממשלה: יו"ר הכנסת ח"כ יולי אדלשטיין אמר הערב (יום א') כי אינו מזרז את הדיוניים ולא מעכב אותם, "אני לא הולך לתת יד להליך המזוהם שקורה כאן, אנחנו אפילו לא יודעים את כל הסוגיות והעתירות, אנחנו על קרקע בתולית". הוא הבהיר כי הוא חולק על היועץ המשפטי לכנסת עו"ד איל ינון, אך מתח ביקורת על מי שתקף את היועמ"ש: "אסור להשתמש כלפיו בביטויים פוגעניים ואני מבקש מכל מי שעושים זאת להפסיק לאלתר". בכך הגיב לחוות הדעת של היועץ המשפטי לכנסת, איל ינון, שלפיה יו"ר הכנסת מחויב להקים את ועדת הכנסת שתדון בבקשת החסינות של בנימין נתניהו מפני העמדה לדין בעקבות כתבי האישום שהוגשו נגדו.

 

  • לקריאת חוות הדעת המלאה של יועמ"ש הכנסת - לחצו כאן

 

מאוחר יותר זימן יו"ר הוועדה המסדרת, ח"כ אבי ניסנקורן, את חברי הוועדה לדיון שיתקיים ב-11:00 בבוקר. נמסר כי הם יעסקו בסדרי הדיון בתקופת הפגרה.

 

 

את מסיבת העיתונאים פתח אדלשטיין במענה למבקריו: "בשבוע האחרון התנהל נגדי קמפיין אגרסיבי עם האשמות שונות ומשונות בפוליטיזציה של תפקידי. אנשים שלא ידעו עד כה לבטא את המילה ממלכתיות, עכשיו מסבירים לי שאני פועל ממניעים פוליטיים. אנשים שבינם לבין ממלכתיות לא התקיים אפילו קשר קצר, מאשימים אותי בהיעדר ממלכתיות. במקרים רבים היה שימוש בביטויים שנשמעו עמו ציטוט ישיר מסרטי מאפיה: 'אם לא תשתף איתנו פעולה – נדיח אותך. אם לא תקבל את ההצעה שלנו... יהיו לכך השלכות'. המאיימים האלה, מכחול לבן ומשאר הסיעות, ראו יותר מדי סרטים".

 

לאחר מכן הוסיף: "כינוס ועדת הכנסת בעת הזאת תהיה טעות קשה. אסור שהליך כה חשוב, מעין שיפוטי, יהפוך במה לתעמולת בחירות פסולה. כולם יודעים שבתקופה כזו ועדת הכנסת תהפוך לג'ונגל שיבזה את כבוד בית המחוקקים. אם נשים שם מצלמות של תוכנית ריאליטי - הרייטינג יהיה בשמיים. מה שאני לא יכול להבטיח זה הליך הוגן. בלי קשר לזהות מבקש החסינות מגיע לו הליך הוגן, מגיע לכנסת הליך הוגן ומגיע לאזרחי ישראל הליך הוגן.

יולי אדלשטיין במסיבת העיתונאים (צילום: עמית שאבי)
"ההליך מזוהם". יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין(צילום: עמית שאבי)
 

"לפני שעה קלה קיבלתי את חוות הדעת של היועץ המשפטי לכנסת שבה נקבע שאין בסמכותי למנוע את כינוסה של הועדה. משמעות הדבר היא שהוועדה המסדרת יכולה להתכנס גם ללא אישור של יו"ר הכנסת. אני חייב לומר בצער שאני חולק על עמדתו של היועץ המשפטי לכנסת. בכל מה שתלוי בי – לא אתן יד להפיכתה של הכנסת לזירה של תעמולת בחירות זולה, על ידי שום סיעה בכנסת.

 

"אני מכיר את עו"ד ינון שנים רבות, קיבלתי מאות חוות דעת שלו וקיימתי איתו מאות התייעצויות. מותר לחלוק עליו, מותר לא להסכים עם חוות הדעת שלו, אבל אסור בתכלית האיסור להסית נגדו באופן אישי. אסור להשתמש כלפיו בביטויים פוגעניים ואני מבקש מכל מי שעושים זאת להפסיק לאלתר.

 

"אני לא מזרז את הדיוניים ולא מעכב את הדיונים, אני לא הולך לתת יד לתהליך המזוהם שקורה כאן, אנחנו אפילו לא יודעים את כל הסוגיות והמשפטים והעתירות, אנחנו על קרקע בתולית".

איל ינון בכנס השנתי של העמותה למשפט ציבורי בחיפה (צילום: שרון צור)
אדלשטיין מתנגד לחוות הדעת של היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון, אך מתנגד להסתה נגדו (צילום: שרון צור)

מוקדם יותר פרסם עו"ד ינון את חוות דעתו שלפיה אדלשטיין לא יכול למנוע את כינוס הוועדה, ובכך לאפשר עיכוב נוסף בהליך העמדתו לדין של נתניהו. "עמדת היועץ המשפטי לכנסת היא כי ככל שהוועדה המסדרת תגבש הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות, יוכלו הממשלה או 25 חברי כנסת לבקש את כינוס המליאה ויהיה על יו"ר הכנסת להיענות לדרישה זו", כתב.

 

בכנסת הנוכחית קיים רוב של 65 ח"כים להקמת ועדה שבה תידון בקשת החסינות של נתניהו. עו"ד ינון פרסם כבר בשבוע שעבר חוות דעת שלפיה אין שום מניעה בהקמת ועדת כנסת לדיון בבקשת החסינות של נתניהו עוד לפני הבחירות ב-2 במרץ. בעקבות זאת ביקש היו"ר אדלשטיין חוות דעת נוספת כדי לבחון אם יש לו סמכות לעכב את דיוני הוועדה המסדרת בראשות יו"ר סיעת כחול לבן, ח"כ אבי ניסנקורן, שפועלת להקמת ועדת כנסת.

 

ראש הממשלה נתניהו ומפלגתו ניסו בימים האחרונים לקעקע את סמכותו של עו"ד ינון לעסוק בסוגיית בקשת החסינות. בליכוד טוענים כי היועץ המשפטי של הכנסת מפר הסכמי ניגוד עניינים מכיוון שזוגתו, עו"ד עמית מררי, טיפלה בתיקי נתניהו במסגרת תפקידה כמשנה ליועץ המשפטי לממשלה.

 

הבוקר עתר הליכוד לבג"ץ נגד יועמ"ש הכנסת - ובהמשך אף הגיש צו ארעי כדי לדחות את ההכרעה עד להחלטת בית המשפט - אך נדחה. "חוסר האיפוק מגדיל את החשש לניגוד עניינים, ופוגע קשות באמון הציבור בכנסת ובהליכים המעין שיפוטיים המתקיימים בה", ציינו בליכוד.

 

יו"ר הסיעה מיקי זוהר אמר לאולפן ynet כי "לא יכול להיות שיקיימו דיון בכנסת שישרת את אחד היריבים הפוליטיים בקמפיין הבחירות שלו. זה משהו שהוא בניגוד לחוקת הכנסת עוד מיום הקמתה. בתקופת בחירות אי אפשר להעלות קצבאות נכים או להחיל ריבונות, אז למה שיאפשרו דיון כזה? הם מתכוונים לנטרל את החסינות של ראש הממשלה".

 

עוד אמר כי אם בג"ץ לא יתרשם מטענות המפלגה, הוא ימשיך להיאבק בכל האמצעים שעומדים לרשותו. "כרגע אנחנו עושים הכל כדי למנוע את הדיון כי כרגע הוא דיון עקר", אמר זוהר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין
צילום: עמית שאבי
מומלצים