שתף קטע נבחר

הפורש מול המכהן: קרב אפיפיורים בכנסייה?

בנדיקטוס ה-16, שהיה ב-2013 לאפיפיור הראשון זה 600 שנה שפורש בעודו בחיים, הבטיח להסתגר ולא להתערב בניהול הכנסייה. אבל עכשיו הוא מוציא ספר שבו הוא מפציר במחליפו פרנסיסקוס שלא לאפשר את מינוים לכמרים של גברים נשואים. המבקרים חושדים: "הוא בקושי יכול לדבר, מישהו משתמש בו"

האפיפיור לשעבר בנדיקטוס ה-16 סופג היום (ב') ביקורת בעקבות הצהרות הנכללות בספר חדש שהוא עומד לפרסם, הצהרות הנוגעות לנושא הרגיש של חיי הפרישוּת של הכמרים בכנסייה הקתולית.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

האפיפיור פרנסיסקוס ו האפיפיור בנדיקטוס ה 16 אפיפיור (צילום: EPA)
ההבטחה הופרה שוב ושוב. פרנסיסקוס (מימין) ובנדיקטוס ה-16(צילום: EPA)

כשבצעד נדיר הודיע האפיפיור לשעבר ב-2013 שהוא פורש מהתפקיד והפך לאפיפיור הראשון זה כ-600 שנה שפורש בעודו בחיים – הוא הבטיח שלא להתבטא עוד בנושא ניהול הכנסייה אלא להותיר את המשימה באופן בלעדי בידי יורשו בתפקיד. עם זאת, מאז הפר את ההבטחה כמה פעמים.

 

ההתערבות של האפיפיור כעת בסוגיה הרגישה של חיי הפרישות מדגישה את הקיטוב בין שמרנים לפרוגרסיבים בכנסייה הקתולית, המונה 1.3 מיליארד בני אדם.

האפיפיור פרנסיסקוס ו האפיפיור בנדיקטוס ה 16 אפיפיור (צילום: רויטרס)
האפיפיור המכהן: "תומך נחרצות בפרישות". בנדיקטוס ה-16 ופרנסיסקוס(צילום: רויטרס)

"אפיפיור אחד זה מסובך מספיק – שניים זה כבר בלגן", אומר ג'ון גהרינג, מארגון Faith in Public Life בארה"ב. "עם כל הכבוד לבנדיקטוס ה-16, הגיע הזמן שימלא את ההתחייבות שלו להישאר הרחק מעיני העולם".

 

רגע ההכרעה של פרנסיסקוס

בספר החדש "ממעמקי לבנו", שאותו כתב בנדיקטוס ה-16 בן ה-92 יחד עם החשמן רוברט שרה בן ה-74, מגן האפיפיור לשעבר על הנוהג שבמסגרתו חייבים כמרים להתמסר לחיי רווקוּת. רבים מפרשים את דבריו אלה כצעד אסטרטגי שעיתויו נבחר בקפידה – הוא בא בשעה שהאפיפיור המכהן, פרנסיסקוס הראשון, נדרש להחליט אם לחולל שינוי היסטורי בחוקי הכנסייה ולאפשר לגברים מבוגרים ונשואים שחיים באמזונס, כאלה שיש להם יכולות הנהגה מוכחות, להיות מוסמכים במקרים חריגים לכמרים אף שהם אינם רווקים. שקילת הצעד הזה נובעת מהמחסור בכמרים באזור הענקי של האמזונס.

אשתקד: המאמר שהרגיז בעיתון גרמני. בנדיקטוס ה-16 (צילום: AP) (צילום: AP)
אשתקד: המאמר שהרגיז בעיתון גרמני. בנדיקטוס ה-16(צילום: AP)

הספר "ממעמקי לבנו" הוא הראשון שהאפיפיור בנדיקטוס ה-16 מוציא לאור מאז התפטרותו, ורבים מפרשים את הצהרתו בעניין הרווקות כניסיון ללחוץ על האפיפיור המכהן להימנע משינוי.

 

ההצעה לאפשר מינוי לכמרים של גברים נשואים הועלתה בכינוס של הגמונים בוותיקן באוקטובר האחרון, והאפיפיור פרנסיסקוס ישיב עליה ועל הצעות אחרות – כולל בנוגע לתפקידן של נשים באזור – במסמך שהוא צפוי לפרסם בקרוב. אף שפרנסיסקוס לא שלל שינויים קלים בחוקים באזור ספציפי – הוא גם הביע תמיכה נחרצת במנהג הפרישות של הכמרים ככלל.

הדרשה האחרונה של בנדיקטוס ה-16, ב-2013 בוותיקן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הדרשה האחרונה של בנדיקטוס ה-16, ב-2013 בוותיקן(צילום: רויטרס)

מובאות מספרו החדש של האפיפיור לשעבר פורסמו אתמול בעיתון הצרפתי "לה פיגארו". בעקבות הדברים פרסם היום הוותיקן הודעה רשמית שבה הדגיש לכתבים שהאפיפיור פרנסיסקוס תומך בפרישות ורואה בה "מתנה לכנסייה".

 

"אינני יכול לשתוק!", כתב בנדיקטוס ה-16 בספר. שני המחברים מבקשים בו מהכנסייה כולה שלא להיענות לבקשות ה"רעות" ול"שקרים השטניים" שבמסגרתם מציעים מקדמי הרפורמה לשנות את חוקי הפרישות. "דחוף וחיוני שכולם – הגמונים, כמרים וגם מי שאינם כמרים, יניחו שוב לאמונה להנחות אותם".

 

"שלא ידבר, הייתה לו הזדמנות"

מומחים לענייני הכנסייה מגלים עניין רב בעיתוי שבו מתפרסמות הצהרותיו של בנדיקטוס ה-16, וזאת בשל העובדה שהן נתפשות כניסיון של אפיפיור שפרש להשפיע על החלטתו של אפיפיור מכהן. מסימו פג'ולי, תיאולוג מאוניברסיטת וילנובה בארה"ב, טוען כי מדובר ב"הפרה חמורה" מצד בנדיקטוס ה-16. הוא ציין כי עבור שמרנים רבים בכנסייה המתנגדים לפרנסיסקוס – האפיפיור בנדיקטוס ה-16 מעולם לא פרש באמת.

 

קורט מרטנס, פרופסור מומחה לחוקי הכנסייה מהאוניברסיטה הקתולית של אמריקה בוושינגטון, אמר: "אפיפיור לשעבר לא צריך לדבר בפומבי על שום דבר. הייתה לו ההזדמנות שלו כשהוא כיהן בתפקיד. עכשיו מתפקידו של יורשו למשול".

נשיא המדינה ראובן רילבין עם האפיפיור פרנסיסקוס בותיקן (צילום: MCT)
האפיפיור המכהן פרנסיסקוס עם הנשיא ראובן ריבלין בוותיקן(צילום: MCT)

בנדיקטוס ה-16 כבר עורר אשתקד אי-נוחות כשפרסם בעיתון גרמני מאמר שבו טען כי שערוריית ההתעללויות המיניות בכנסייה הקתולית נובעת מהשפעות המהפכה המינית של שנות ה-60 של המאה הקודמת, וכן מחבורות הומוסקסואליות במוסדות הלימוד ומהקריסה הכללית לכאורה של מידות המוסר. תיאולוגים קתולים רבים ומומחים העוסקים בהתעללויות מחו על דבריו וטענו כי הוא מנסה להסיט את האשמה מהכנסייה.

 

יש פרשנים שמעלים את התהייה אם גורמים אחרים מנצלים את בנדיקטוס ה-16 ומשתמשים בו ככלי לקידום מטרותיהם. פרשנים כאלה מדגישים כי מצבו הבריאותי ירוד מכדי שיוכל לכתוב ספר, וטוענים כי הוא כבר בקושי מסוגל לקיים שיחות. מנגד יש מי שדוחים בתוקף את ההאשמות הללו: "המאפיה (הליברלית בכנסייה) מנסה להפיל את בנדיקטוס ה-16. הוא זקן, אבל הוא לא על ערש דווי", נכתב בציוץ של הבלוג הקתולי השמרני "רורטה קאלי". "אנו מתפללים למען בנדיקטוס ה-16: שהאל ימנע מהזאבים לטרוף אותו עד שיגיע זמנו לעזוב כדרך הטבע את האדמה".

 

מת'יו שמיץ, עורך במגזין הקתולי האמריקני First Things, הביע גם הוא תמיכה באפיפיור לשעבר: "בנדיקטוס ה-16 והחשמן שרה ניסחו כתב הגנה רהוט בעד הפרישות, ולא תקפו את האפיפיור פרנסיסקוס", טען.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
האפיפיורים פרנסיסקוס ובנדיקטוס ה-16
צילום: EPA
מומלצים