שתף קטע נבחר

אקורדים צורמים סביב כנס השואה הבינלאומי: "לא הוזמנו כי אין מקום"

שר החוץ לשעבר סילבן שלום והשגריר באו"ם לשעבר דני גילרמן לא הוזמנו לוועידת הענק בירושלים, למרות שהובילו את המהלך לקביעת יום השואה הבינלאומי. גילרמן: "ההסבר של יד ושם נשמע הזוי וממניעים זרים". יד ושם: "יש מגבלת מקום"

אקורדים צורמים ועלבונות לקראת כנס השואה הבינלאומי שיתקיים ביד ושם ב-23 בינואר לקראת יום השואה הבינלאומי, בהשתתפות 46 מנהיגים מכל רחבי העולם. נודע כי יד ושם סירב להזמין לאירוע את שר החוץ לשעבר סילבן שלום ואת שגריר ישראל באו"ם לשעבר דני גילרמן, אשר היו אלה שהובילו את מהלך קביעת 27 בינואר כיום השואה הבינלאומי בעצרת האו"ם, וזאת בנימוק "שאין להם מקום באירוע".

  ()
חלק מהמנהיגים שיגיעו לוועידה
 

כזכור, עצרת האו"ם אישרה פה אחד הצעת החלטה היסטורית אותה יזמה מדינת ישראל, לקבוע את 27 בינואר כיום הזיכרון הבינלאומי לשואה. בעקבות ההחלטה מדינות רבות ברחבי העולם מציינות בתאריך הזה את יום השואה ומדינות רבות פיתחו תכניות לימוד בתחום זיכרון השואה. משרד החוץ הצליח במגעים דיפלומטיים חובקי עולם להשיג רוב להחלטה. מי שהיה אז שר החוץ היה סילבן שלום, שהתקשר אישית לעשרות שרי חוץ כדי לשכנע אותם לתמוך.

 

השגריר הישראלי באותם ימים באו"ם, דני גילרמן, גייס את ההולנדים שהיו נשיאי האיחוד האירופי להוביל את המהלך באו"ם ואת מזכ"ל האו"ם דאז קופי ענאן ונשיא העצרת הכללית דאז יאן אליאסון לתמוך במהלך ולגייס לו תמיכה גורפת. גילרמן גם היה שותף לבחירת התאריך - יום שחרור אושוויץ אבל גם יום ההולדת של אמו של גילרמן, שכל משפחתה נספתה בשואה. גילרמן גם ציין את יום הזיכרון הבינלאומי הראשון לשואה ב-27 בינואר 2006 כשהביא את המנצח זובין מהטה לנצח באולם העצרת הכללית של האו"ם בנוכחות מאות ניצולי שואה ושגרירים. גילרמן גם הביא לאחר מכן את קופי אנאן לחנוכת האגף החדש של יד ושם במרץ 2006 יחד עם עשרות ראשי מדינות שסילבן שלום גייס.

 

הכנות לעצרת הזיכרון לשואה ולגבורה ביד ושם (צילום: דוברות יד ושם)
הכנות לוועידת הענק בירושלים(צילום: דוברות יד ושם)

 

התקשר לעשרות שרי חוץ. סילבן שלום (צילום: עידו ארז ) (צילום: עידו ארז )
התקשר לעשרות שרי חוץ. סילבן שלום(צילום: עידו ארז )

לקראת כנס השואה הבינלאומי שייערך ביד ושם ב-23 בינואר היה זה טבעי שסילבן שלום וגילרמן יוזמנו לאירוע. נעשו גם פניות מטעמם למשרד החוץ וליד ושם שנענו בשלילה בנימוק ש"אין מקום באירוע".

 

גילרמן אמר כי יד ושם נותן יד לפגיעה באמת ההיסטורית: "זה ללא ספק היה הרגע המרגש ביותר במהלך שירותי באו"ם. מעבר לזה שזה הזוי ששר החוץ שהוביל את המהלך והשגריר שהוביל וביצע אותו באו"ם לא מוזמנים לאירוע, מה שבאמת מכעיס אותנו זה שמנסים לשכתב את ההיסטוריה וישנם גורמים שלא היו שם שלוקחים קרדיט על מהלך שלא היו שותפים לו.

 

"במשרד החוץ בכלל חששו מהמהלך והתנגדו לו. לולא תמיכתו של סילבן ודחיפתי ופעילותי באו"ם זה לעולם לא היה קורה! חבל שיד ושם נותן יד לפגיעה באמת ההיסטורית לגבי אירוע היסטורי שקיבע את זכר השואה בתודעה הבינלאומית לעד. התירוץ של יד ושם שאין מקום בכל האולם לשר החוץ שהוביל ולשגריר שביצע את המהלך שהביא לעצם קיומו של היום הזה, נשמע הזוי ומונע ממניעים זרים".

 

מיד ושם נמסר בתגובה: "יד ושם מוקיר ומעריך מאוד את פועלם של סילבן שלום ודני גילרמן לקביעת יום הזיכרון הבין לאומי לקורבנות השואה. אך מטבע הדברים, בשל אופיו הייחודי של האירוע ומגבלת מקום הנקבעת מטעמים ביטחוניים, בטיחותיים ולוגיסטיים, ולאור מספר המשלחות הגדול שיגיע לאירוע, מספר המוזמנים המקומיים הינו מצומצם ביותר, ואין ביכולת הגופים המארגנים להיענות לכל בקשה של אדם, חשוב ונכבד ככל שיהיה".

 

החלטה מעוררת מחלוקת נוספת, היא הסירוב של יד ושם לכלול את סוגיית השבת הרכוש היהודי בכנס. נחליאל דיסון, מנכ"ל הארגון היהודי העולמי להשבת רכוש (איל"ר) אמר בכנס סגור בירושלים: "אני לא מבין מדוע ארגון כמו יד ושם מסרב לדבר על הנושא הקריטי של השבת הרכוש. הרי גזל הרכוש היהודי והסירוב להשיבו נובע מאנטישמיות צרופה, בהקשר השואה ולאחריה". יד ושם לא נענה לבקשה לצרף את מנכ"ל ארגון איל"ר לאירוע המרכזי שיתקיים עם ראשי המדינות.

 

מיד ושם נמסר: "ארגון איל"ר, כמו ארגונים רבים וטובים אחרים, פועל בסוגייה חשובה ויד ושם מברך על כל פעילות בתחום. עם זאת, פורום השואה העולמי הינו אירוע בינלאומי שכותרתו 'זוכרים את השואה, נלחמים באנטישמיות' וזו המטרה לשמה יתכנסו יותר מ-40 מנהיגי מדינות. מתכונת האירוע לא כוללת דיונים פרטניים בשלל נושאים חשובים ורלוונטיים נוספים בהם יד ושם עוסק בפעילותו השוטפת. מטבע הדברים, אירוע ייחודי מעין זה מצריך מערך בטחוני, בטיחותי ולוגיסטי מורכב, ובשל מספר המשלחות הגדול שיגיע מספר המוזמנים המקומיים הינו מצומצם ביותר, ואין ביכולת הגופים המארגנים להיענות לכל בקשה של אדם, חשוב ונכבד ככל שיהיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
במוזמנים, פוטין, סגן נשיא ארה"ב והנסיך צ'ארלס
מומלצים