שתף קטע נבחר

הקווים לפני השבת בוטלו: "זה משבש לנו את החיים"

במצפה רמון, הנוסעים שנאלצו להקדים את הגעתם לתחנות זעמו על ביטול האוטובוסים שפעלו בסמוך לכניסת השבת ושנחשף ב-ynet: "זה היה כמו אוויר לנשימה". בירושלים, נוסעת פספסה את האוטובוס האחרון שהוקדם ונאלצה לשוב לביתה. אחד הנוסעים בתל אביב קבע: "שר התחבורה לא מייצג את הרצון של כלל עם ישראל"

 

 

נוסעים ברחבי הארץ נאלצו היום (שישי) לשנות את תוכניותיהם בהתאם לביטול קווי האוטובוס הציבוריים לפני כניסת השבת. זאת, לאחר שאתמול נחשף ב-ynet כי במשרד התחבורה, שבראשו עומד השר בצלאל סמוטריץ', מובילים באחרונה מגמה של ביטול עשרות נסיעות בקווים שפעלו בסמוך לכניסת השבת וגם לפני צאתה.

ביטול קווי האוטובוס לפני השבת (צילום: בראל אפרים )
"בלתי נסבל, אסור לשתוק". מחכים לאוטובוס במצפה רמון(צילום: בראל אפרים )

לאחר שהנסיעה האחרונה של קו 64 ממצפה רמון לבאר שבע בוטלה, תושבים בעיירה זעמו. לורן אורנשטיין (69), תושבת מצפה רמון זה ארבע שנים וחצי, סיפרה בעת שהמתינה בתחנה: "כשראיתי את הפרסום התפוצצתי, ביטול קו פוגע בהרבה אנשים. זה פוגע במי שתלוי בתחבורה ציבורית, ובפריפריה זה חשוב כי לא לכל אחד יש פה רכב פרטי".

 

לדבריה, "האוטובוס האחרון בשבת והראשון במוצאי שבת מאפשר לאנשים מהמרכז ומהצפון להגיע ולנצל את היום הזה עד תום. גם תיירים משתמשים בקו 64 ביום שישי כדי לצאת ממצפה רמון. אם לא יהיה את הקו הזה, יהיו אנשים שלא ירצו לבלות פה את סוף השבוע. זה סוגר המון אפשרויות וזה פוגע באנשים שאינם שומרי שבת. אני מכבדת את כל מי ששומר שבת, אבל שיכבדו גם אותנו. זה קו שהוא כמו אוויר לנשימה, זו הדרך היחידה שבה אני יכולה לוותר על הרכב שלי. זה בלתי נסבל, אסור לשתוק. זה משבש לכולנו את החיים".

 

אלכס, גם הוא המתין בתחנה במצפה רמון, הוסיף כי "הביטול של הקווים פוגע בי אישית, אני נוסע תמיד באוטובוס האחרון. אני לא רואה איך השבת נפגעת. כמו שזה נראה, הדבר פשוט מפריע לאנשים בעיניים".

ביטול קווי האוטובוס לקראת שבת (צילום: בראל אפרים )
"זה קו שהוא כמו אוויר לנשימה". קו 64 במצפה רמון(צילום: בראל אפרים )

מנכ"ל מועצת מצפה רמון, דרור דבש, ציין כי למרות הביטולים, "יוצאים המון אוטובוסים ממצפה". דבש הוסיף כי "אנחנו בודקים את הנושא מול התושבים. כמות התחבורה הציבורית השתפרה, ואנחנו נבקש את חוות דעתם של התושבים בנוגע לביטול".

 

142 נסיעות נבדקו, עשרות בוטלו או הוקדמו

בשבתות האחרונות, כך מתברר, יותר ויותר קווים שהיו פועלים בשבת לאורך שנים בערים המאפשרות זאת - החלו להתבטל או להידחות. הסיבה: תלונות למשרד התחבורה מהציבור הדתי על קווים שעובדים בשבת. גורם במשרד אף טען כי בעקבות הפניות הוסטו כמה עשרות קווים שזמן נסיעתם היה קרוב לצאת השבת על מנת שיימנע חילול שבת. "בחרנו להתחשב בציבור הדתי במקומות שאפשר מבלי לפגוע בשגרת חייהם של הציבור החילוני", אמר הגורם. "אנשים צריכים להבין שאנחנו מיישמים את המדיניות של הממשלה".

 

לפי נתוני משרד התחבורה, שפורסמו בעקבות חשיפת ynet, נבדקו 142 נסיעות ברחבי הארץ וחלו שינויים ב-16 קווים שונים שנוסעים בשעות אחר הצהריים של שישי. במשרד העריכו כי הדבר ישפיע על 252 נוסעים.

 

שבע נסיעות בוטלו לחלוטין באותן השעות בשל יציאתן בשעה שלא מאפשרת לסיים את הנסיעה לפני כניסת השבת. בין הקווים שנסיעותיהם בוטלו - קו 34 מקריית שמונה למלכיה, קו 44 מנהריה לבית ג'אן, קו 61 מעכו לאבו סנאן וקו 940 מירושלים לחיפה. בדרום בוטלה גם הנסיעה של קו 66 מערערה לדימונה.

ביטול אוטובוסים החל מכניסת שבת ()

ביתר הקווים הנסיעה שגלשה לשבת הוקדמה - ולעיתים גם הנסיעה שקודמת לה. מדובר בקווים 27 ו-31 שיוצאים מנהריה לשתולה ולמצובה, וקו 45 שיוצא מבאר שבע לרתמים. קו 56 מיהוד לתל אביב הוקדם גם הוא, וכן הקווים 383 ו-353 המחברים בין שדרות לבאר שבע ותל אביב לבאר שבע. גם קו 487 מירושלים לקיבוץ עין גדי הוקדם בהחלטת משרד התחבורה.

 

בירושלים, השעות האחרונות לפני שבת עמוסות במיוחד בתחנה המרכזית, ונוסעים רבים היו בלחץ לנצל את האוטובוסים האחרונים שיוצאים לפני כניסת השבת. גם בקווי האוטובוס שצמצמו את הנסיעות האחרונות, כמו אלו לטבריה ולחיפה, האוטובוסים עדיין יצאו בשעה 15:45 - כשברור שהם לא יספיקו להגיע ליעד לפני כניסת השבת. עם זאת, חלק מהנוסעים חששו שהשינוי בסטטוס-קוו שהיה נהוג עד עתה יתרחב בשבועות הבאים.

 

"הבנתי שרוצים לבטל את הקווים שנכנסים לשבת. זה ממש מבאס אותי", אמרה מרים אלמר, תושבת ירושלים שביקשה לנסוע להוריה המתגוררים בטבריה. "אני לא יודעת אם זה קשור לזה ששר התחבורה עכשיו הוא דתי, אבל אני חושבת שזה לא בסדר, יש הרבה אנשים שתלויים בתחבורה ציבורית. זה לא נראה לי סביר שיבטלו לי אותה בשבתות בגלל שחלק מהמדינה שומרים שבת - ורק לחלק מהם זה מפריע".

ביטול קווי האוטובוס לקראת שבת (צילום: גיל יוחנן )
"זה לא בסדר, הרבה תלויים בתחבורה ציבורית". התחנה המרכזית בירושלים, היום(צילום: גיל יוחנן )

נוסעת אחרת, גפן מעמק המעיינות, תכננה לנסוע לשבת לחברון - אך כשהגיעה לתחנה המרכזית גילתה שהיא פספסה את האוטובוס האחרון שהוקדם. "אני עכשיו נוסעת חזרה לקיבוץ מירב בצפון. תכננתי לנסוע לחברון, הגעתי ב-14:10 וראיתי שאין כבר קווים, אז אני חוזרת הביתה". עם זאת, ציינה: "אם זה בגלל שהנסיעה עולה על השבת, אז אני מעדיפה שיצמצמו, ולהבא אלמד להגיע בזמן ולהיות יותר ממוקדת על השעות. אבל העיקר שעכשיו אני חוזרת הביתה, זה הכי כיף".

 

"שר התחבורה מייצג מגזר מאוד ספציפי"

בתל אביב, רק חלק מהנוסעים בקו 353 לבאר שבע, אשר שתי נסיעותיו האחרונות ביום שישי הוקדמו בחצי שעה, שמעו על המהומה התקשורתית. אחד מהם, יניב, סיפר שנאלץ לרוץ מעבודתו כדי להספיק להגיע: "זה מאוד מפריע וזה בעייתי כי אני עובד בשישי, הגעתי בלחץ", סיפר. "אני חושב ששר התחבורה מייצג מגזר מאוד ספציפי, ולא את כלל עם ישראל ואת הרצון של האנשים שעובדים ומשלמים מסים. אני הייתי רוצה תחבורה ציבורית בשבת".

ביטול קווי האוטובוס לקראת שבת (צילום: שמוליק דודפור)
"הגעתי בלחץ". עולים לקו 353 בתל אביב(צילום: שמוליק דודפור)

ביטולם של הקווים מגיע דווקא בתקופה שבה יותר ויותר יוזמות מקומיות להפעלת תחבורה ציבורית בשבת תפסו תאוצה. הפרויקט הגדול והמוביל בתחום זה הוא "נעים בסופ"ש" שמפעילות עיריות תל אביב, גבעתיים, רמת השרון, קריית אונו, יהוד-מונוסון ושוהם. בערים נוספות בגוש דן פועלים קווים זהים תחת חסויות שונות אשר מביאים מבלים לתל אביב בערבי שישי ובמהלך השבת.

 

שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' אמר בתגובה לחשיפת ynet אתמול כי הוא "דואג לתחבורה הציבורית באמת". בציוץ בחשבון הטוויטר שלו כתב השר כי "אני מבין שנכנסנו למערכת הבחירות, אז לכל הספינולוגים שמחפשים על מה לעשות סיבוב, מציע לכם סיבוב חינם בנתיב פלוס, רק תזכרו לקחת איתכם טרמפיסט, שלא תקבלו קנס".

 

סמוטריץ' הוסיף כי "הרשות הלאומית לתחבורה ציבורית, פועלת במקצועיות ועם יד על הדופק למען אזרחי ישראל. יש סטטוס קוו בנושא השבת והוא לא משתנה. הרשות לתחב"צ פועלת יום יום שעה שעה כדי למקסם את יעילות התחבורה הציבורית. לכל שונאי הדת שמחפשים לייצר ספינים וסערות, תנשמו. יש מי שדואג לתחבורה הציבורית באמת, ויש דתופובים שעושים עליה סיבוב".

 

בעקבות חשיפת ynet אמר יו"ר כחול לבן, בני גנץ, כי "מדינת ישראל היא מדינה יהודית ולא מדינת הלכה. ננצח ונתקן, כל אחד יוכל לחיות על פי דרכו". חברו למפלגה יאיר לפיד אמר כי "תהיה ממשלה אחרת, וסטטוס קוו אחר. לא נוותר להם".

3082 (Photo: Avi Moalem )
שר התחבורה בצלאל סמוטריץ'(Photo: Avi Moalem )

לגנץ הצטרף ח"כ ניצן הורוביץ, יו"ר מרצ, שתקף את השר סמוטריץ': "ככה שר פנאט מתעלל באזרחים. הוא החליט לבטל את כל הקווים הרגילים שנגמרים אחרי כניסת השבת או יוצאים לפני צאת השבת. למשל קווים לבתי חולים שמתחילים במוצ"ש לפנות ערב. ככה הוא 'נוקם' על קווי השבת החדשים של העיריות? רוצה לעשות שריר לבחירות? בושה. ניאבק בו ונעיף אותו".

 

ח"כ איציק שמולי, מהעבודה-גשר-מרצ, התייצב לצידם של גנץ והורוביץ. "ניאבק בהחלטה בכל דרך. השר צריך לדעת שנקמנות היא לא מדיניות", הוא אמר. "בטח לא כשהיא באה על גבם של חיילים, קשישים ומעוטי יכולת. לא יעזור לו. ישראל לא תהיה בני ברק".

 

לשורת הגינויים הצטרף גם ח"כ עודד פורר מישראל ביתנו. "הרשויות המקומיות, שראשיהן נבחרו על-ידי הציבור, הן אלו שצריכות להכריע, ולא מי שמונה כפרס על תמיכתו בחסינות לראש הממשלה", תקף פורר. "סמוטריץ', שמכהן כשר ללא אמון הציבור והכנסת, בטוח שהוא יכול לנהל לכולם את החיים ולעשות עוד צעד כדי להפוך את ישראל למדינת הלכה".

 

יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן תקף גם הוא. "מדובר בכוחנות, בבריונות ובכפייה דתית. האיש שרוצה להחזיר אותנו לתקופת דוד המלך, שאול המלך ומשפט התורה, מוכיח שוב שלא מדובר בהצהרות ריקות מתוכן, אלא, לצערנו, גם מעשים", אמר ליברמן. "סמוטריץ' חבר ברשימה שמתיימרת לייצג את הימין הליברלי הנאור, חושף את פרצופה האמיתי. ישראל ביתנו כתנאי לכניסה לקואליציה הבאה תדרוש להעביר את סוגית התחבורה הציבורית בשבת ופתיחת עסקים בשבת לאחריות הבלעדית של השלטון המקומי". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: בראל אפרים
ממתינים בתחנה במצפה רמון
צילום: בראל אפרים
מומלצים