שתף קטע נבחר

מדריך למניעה ואבחון סרטן צוואר הרחם בגיל מבוגר

החידושים האחרונים במניעת המחלה והבדיקות המוצעות כיום. גינקולוג מסביר כיצד אפשר להגדיל משמעותית את הסיכוי להימנע ממחלה קשה, בכתבה מיוחדת לרגל שבוע המודעות לסרטן צוואר הרחם

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"  

 

המניעה, האבחון והטיפול בסרטן צוואר הרחם רושמים כל העת התקדמות והתפתחות מרשימה. אם עד לפני כמה שנים, ניתן היה לאבחן אותו ולטפל בו – הרי שהיום כבר אפשר למנוע אותו כמעט לחלוטין שנים מראש, לגלות אותו בשלבים קדם-סרטניים באמצעים חדישים ומשוכללים ולטפל בו באופן מדוייק יותר ויעיל יותר.

 

על פי נתוני רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, מדי שנה מתגלות בישראל כ-2,000 נשים עם שינויים טרום ממאירים בצוואר הרחם; כ-250 נשים מאובחנות עם סרטן צוואר הרחם, בגיל 55 בממוצע; וכ-80 נשים מתות ממנו מדי שנה, רובן בשנות ה-30 וה-40 לחייהן.

 

המידע על ההתפתחויות בסרטן צוואר הרחם חשוב לכל אישה שמעוניינת לשמור על בריאותה. החידושים בתחום מרגשים ממש, כשחושבים על כל מטופלת שיהיה אפשר לחסוך לה אבחנה של סרטן, ניתוח, כימותרפיה והקרנות. לפניכם שלושת החידושים האחרונים בתחום.

 

עוד במדור 60 פלוס:

כמה זמן לוקח לסובלים מאובדן שמיעה עד שיקבלו טיפול? 

בני 65 ומעלה? 4 קבוצות המזון שיחזיקו אתכם בריאים 

הקשר בין אינטימיות לאושר בגיל השלישי

 

סרטן צוואר הרחם פפילומה (צילום: shutterstock)
בדיקות חדשות לאיבחון מוקדם ומניעה של סרטן צוואר הרחם(צילום: shutterstock)
  

1: חיסון: למנוע במקום לטפל

ברפואה (ולמעשה, בחיים בכלל), אנחנו מעדיפים למנוע אירועים מצערים, אם אפשר – מאשר לטפל בהם, כשהם מתרחשים. סרטן צוואר הרחם הוא, נכון להיום, בין הסרטנים היחידים (מבין יותר מ-200 סוגי סרטן) שפותח לו חיסון, שעשוי למנוע במרבית המקרים את התפתחותו (בדיוק כמו חיסון לטטנוס, שעלת ופוליו).

 

הסיבה שאיפשרה את החיסון, היא שסרטן צוואר הרחם מתפתח במרבית המקרים כתוצאה מחשיפה לווירוס הפפילומה HPV (וירוס זה יכול לגרום לסוגי סרטן נוספים, בהם סרטן הפה, הלוע, הפין והרקטום – אבל הם יכולים להתפתח גם מסיבות אחרות, שאינן ויראליות). פפילומה הוא וירוס שעובר ביחסי מין לא מוגנים, וככל שמספר הפרטנרים של מטופל/ת גבוה יותר – כך הסיכוי שהנגיף יימצא בגופו, גדול יותר.

 

וירוס הפפילומה (Human PapillomaVirus) כולל יותר מ-100 זנים שונים. הדור הראשון של החיסונים היה יעיל כנגד 4 מהם (מדובר ב-2 שגורמים ל-80% ממקרי הסרטן, ו-2 נוספים הגורמים ליבלות וירליות באיברי המין). הדור החדש של החיסונים, "גרדאסיל 9", כבר מעניק הגנה נרחבת יותר, מפני 9 זנים של הווירוס (הדור ה"ישן" מפחית את הסיכון לחלות ב-70%, ואילו החיסון החדש מפחית את הסיכון ב-90%).

 

מחקרים שבדקו את החיסון הראו שהיעילות המקסימלית שלו מושגת כאשר הוא ניתן בגיל צעיר, שנים לפני תחילת קיום יחסי המין. מסיבה זו הוא ניתן לתלמידי כיתות ח'. שלא כחלק מחיסוני השגרה בילדות, ניתן לקבל אותו עד גיל 45 – מעבר לגיל זה יעילותו פחותה משמעותית.

 

עד היום ניתנו בעולם 175 מיליון (ובמספר: 175,000,000) מנות של החיסון נגד סרטן צוואר הרחם, ומחקרים אובייקטיביים בלתי תלויים ומבוקרים הוכיחו את בטיחותו. החיסון נמצא בסל התרופות הממשלתי.

 

2: פאפ דק: הדור החדש של ה-Pap

בדיקת פאפ (Pap Smear) נחשבת כבר שנים בגינקולוגיה לכלי אבחוני מרכזי, שמי שמבצעת אותו בקביעות (כל 3 שנים), יכולה להפחית באופן משמעותי את סיכוייה לחלות בסרטן צוואר הרחם, על פי הנתונים הידועים בישראל, כ-75% מהנשים שחלו – לא ביצעו קודם לכן בדיקת פאפ.

 

בבדיקת פאפ נדגמים תאים מצוואר הרחם באמצעות מקלון, מונחים על משטח זכוכית – ונשלחים למעבדה לבדיקה תחת המיקרוסקופ. מבנה לא תקין של התאים (כדוגמה להמחשה בלבד: תאים שאמורים להיות עגולים – ויופיעו בצורת משולש) מרמז על שינויים, שעלולים בהמשך להתפתח לסרטן של ממש.

 

לבדיקת Pap Smear יש כמה חסרונות בולטים, ובראשם הסגוליות הנמוכה שלה: כ-20%-40% מהנבדקות מקבלות תשובה שלילית (הכל בסדר, לא נמצאו שינויים בתאים) – אבל בפועל, יש להן שינויים קדם-סרטניים שהבדיקה לא הצליחה לאתר. 

 

בשנים האחרונות הולך ונכנס לקליניקה הדור החדש של הבדיקה: פאפ דק (Thin Prep PAP) – בדיקה זו עושה שימוש בציוד מתוחכם יותר, כמו מברשת מדוייקת ונוזל שימור. בדיקת פאפ דק מאפשרת לקבל תוצאה אחידה יותר מכל פני השטח, ולא להסתפק בדגימה אקראית מאיזורים חשודים או מקובלים – וכך מעלה עוד יותר את רגישות הבדיקה, שמצליחה לגלות יותר שינויים אצל יותר נבדקות.

 

3: HPV Typing - הבדיקה הגנטית החדשה 

תוצאה של בדיקת Pap מלמדת על שינויים בתאי צוואר הרחם. אבל האם מקורם של השינויים הוא ב-HPV מזן type 16 ו-18, העלולים בסבירות גבוהה לגרום לסרטן – או שמא מדובר בזן פחות אלים של HPV, והשינוי כלל לא מדאיג?

 

בדיקה גנטית חדשנית בשם HPV typing, בעברית: בדיקת זנים של פפילומה, מתבצעת על משטח שנלקח מצוואר הרחם במרפאת הגינקולוג. בדיקה זו מבצעת ניתוח גנטי של הווירוסים שנמצאו, ויודעת לומר האם מדובר בזן אלים שעלול לגרום לסרטן או שנפלנו למזלנו על סוג "נחמד", שלא צפוי להזיק לנו.

 

בדיקת HPV typing מוצעת כיום למבוטחות "מכבי" ו"כללית". בנוסף, היא ניתנת לביצוע באופן פרטי אצל כל גינקולוג ובמרפאות צוואר הרחם בבתי החולים.

 

הקשיבי לגוף והקפידי על בדיקות תקופתיות

נראה שאנחנו בכיוון של הפחתת התחלואה במחלה, אם כי כמובן עדיין מוקדם להכריז על סופה. צריך לבצע עוד מעקב של שנים, כדי לוודא שהחיסונים מורידים משמעותית את מספר המקרים החדשים של סרטן צוואר הרחם, אם כי מחקרי ביניים שנערכים כל הזמן מצליחים למדוד ולהוכיח יעילות חיסונית גם 5 ו-10 שנים אחרי החיסון.

 

ברור לגמרי שמי שדואגת לחסן את עצמה ומבצעת פאפ (ובמידת הצורך HPV typing) אחת ל-3 שנים בין גיל 25 ל-65 – מקטינה את הסיכון שלה לחלות באופן משמעותי ביותר.

 

בכל מקרה, תמיד נכון להקשיב לגוף שלך, לוודא שהגינקולוג/ית שלך מבין אותך וקשוב אלייך, להתעקש על בדיקות המשך בסטנדרט גבוה גם אם הבדיקה חזרה שלילית אך ישנם תסמינים כגון דימום אחרי קיום יחסי אישות, הפרשות מוגברות או כאבי אגן לא מוסברים, כדאי לא להזניח - אלא ללכת לייעוץ רפואי ולברר אותם.

 

 

הכותב הינו רופא מומחה בגינקולוגיה, רופא נשים בכיר ב"הרצליה מדיקל סנטר" ובמרכז הרפואי "שיבא" תל השומר

 

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון" 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לעקוב אחרי השתנות ולשמור על הבריאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים