שתף קטע נבחר

האלוף במיל' על הליקויים באוגדת המילואים: "קצה הקרחון"

יצחק בריק, לשעבר נציב קבילות החיילים, התייחס באולפן לחשיפת ynet על הליקויים החמורים באוגדה 319: "המצב הרבה יותר חמור. אין קשר בין מה שהם מציגים למציאות. צה"ל לא מוכן למלחמה". דובר צה"ל: "האוגדה בכשירות גבוהה"

 

 

 

חשיפת ynet על ליקויים חמורים באוגדת המילואים הגדולה ביותר בצה"ל: האלוף (מיל') יצחק בריק, לשעבר נציב קבילות החיילים בצה"ל, אמר הבוקר (יום א') באולפן ynet כי הדו"ח הסודי שנחשף ב-ynet - והצביע בין היתר על מחסור גדול בכלי רכב לשינוע ציוד וכוחות לתמרון במלחמה, ועל פערים של עשרות אחוזים בכוח האדם הרפואי-לוגיסטי באוגדה 319 (עוצבת המפץ) - הוא רק "קצה הקרחון" בכל הנוגע למוכנות של צה"ל למלחמה. "המצב הרבה יותר חמור", טען.

 

אלוף במיל' יצחק בריק בועדה לביקורת המדינה עם נציב קבילות החיילים על מוכנות צבא היבשה למלחמה (צילום: אוהד צויגנברג)
אלוף במיל' יצחק בריק בוועדה לביקורת המדינה (צילום: אוהד צויגנברג)

הממצאים המדאיגים שנמצאו באוגדה 319 (עוצבת המפץ) התגלו בביקורת פנימית שנערכה באוגדה המשוריינת, ובאגד הלוגיסטי שאמור לתמוך בה ובכוחות נוספים של פיקוד הצפון במהלך מלחמה.

  

דו"ח הביקורת הוכן על ידי יחידת מבקר צה"ל והוגש באוגוסט 2018, אך חלק ניכר מהפערים הגדולים עדיין קיימים. בפיקוד הצפון ובזרוע היבשה אמרו כי מאז צומצמו במידה ניכרת פערים אחרים, בציוד ובכוח אדם, אך הודו כי חוסרים בחלק מהאמצעים יימשכו גם בשנים הקרובות. בדובר צה"ל אמרו כי בעקבות הדו"ח "הוקם צוות בחינה מטכ"לי שבחן את מבנה ואפקטיביות הימ"חים במטרה להעלות את רמת הכשירות", והדגישו כי "צה"ל ככלל ואוגדה 319 בפרט מצויים בכשירות גבוהה למלחמה".  

 

הדו"ח הפך לחוליה נוספת בשרשרת של תמרורי אזהרה על מצב כוחות היבשה, שכללו ביקורות שנותרו לרוב במחשכים, דו"חות חמורים וגם את ממצאיו של בריק עצמו, שאף הופיע בפני הוועדה לביקורת המדינה בכנסת וגרם לסערה.

 

אינפו ליקויים  (צילום: יואב זיתון)
מתוך הדו"ח שנחשף(צילום: יואב זיתון)

אינפו ליקויים  (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

אינפו ליקויים  (צילום: יואב זיתון)
(צילום: יואב זיתון)

לדברי בריק היום באולפן, כל אוגדות המילואים בצה"ל נמצאות באותה בעיה: "אחרי ועדת וינוגרד, הצבא השקיע יותר משני מיליארד שקל בהצטיידות בימ"חים בכל אוגדות המילואים, אבל במקביל הוריד כוח אדם. ב-2015, עם הגעתו של הרמטכ"ל גדי אייזנקוט שנכנס לתוכנית הרב-שנתית, הוא החליט אחרי כל הקיצוצים הקודמים לקצץ עוד 5,000 אנשים בצורה רוחבית. כלומר, לכולם אותו דבר. כוח האדם שנשאר אחרי הקיצוצים הנוספים נמצא בפער בלתי ניתן לגישור אל מול המשימות. יושבים במחסנים אמצעי לחימה במיליארדים, ואין מי שיטפל בהם".

 

- מה קורה אם ישראל נכנסת עכשיו לעימות בצפון?

"בדו"ח הקשה שלי אני קבעתי שצה"ל, מבחינת יבשה, לא מוכן למלחמה. הוא לא מוכן בהיבט הלוגיסטי. משאיות בנות 60 - לא ראויות, לא נוסעות, תקועות עם פנצ'רים, מכלים נוזלים, אין ברקסים - לא יוכלו להביא במלחמה תחמושת, דלק וחלקי חילוף. המלחמה תעצור תוך יום-יומיים בגלל שאין עורף לוגיסטי. את זה כולם יודעים. במשך שנים הזניחו את זה, לא טיפלו בזה, רק זה מעמיד את הצבא מלכת". 

 

בריק טען שבצה"ל מסתירים את המצב האמיתי: "כיום כשבכירי הצבא מגיעים להציג בפני ועדת חוץ וביטחון והקבינט את המוכנות שלהם, המצגות יפהפיות. הנושא של הימ"חים לדוגמה – אין קשר בין מה שמציגים למציאות בשטח. כיום נוצר מצב שבגלל חוסר היכולת לטפל מדווחים הרבה דיווחי שקר. כלומר, הם צריכים לקבל תעודה שהם עושים את העבודה. הם מספרים שהם מבצעים במקומות שלא. אף אחד לא מבקר את זה או רואה את זה. האלופים הם לא שם. מה שאני עשיתי שנים, עברתי יחידה-יחידה, דיברתי עם הנגדים, הם לא עשו את זה במשך שנים, לא היו ולא דיברו".

 

ליקויים חמורים במוכנות צבא המילואים  ()

יש לציין כי לידי ynet הגיע מסמך פנימי נוסף שהתפרסם שנה לפני הדו"ח הפנימי של מבקר צה"ל על הממצאים החמורים באוגדה 319, ובו שרטט קצין בכיר בזרוע היבשה כשלים מדאיגים לא פחות בדרך ובאמצעים הדלים שבאמצעותם מאמן צה"ל את חטיבות המילואים בכלל, ואת כוחות האוגדה המשוריינת בפרט.

 

מכתבו של הקצין הבכיר, תחת הכותרת "מעכבי הכשרות יחידות פיקוד זרוע היבשה – דו"ח מפקדים", נשלח אז, בשנת 2017, גם לאלופי המטכ"ל. הוא כלל התייחסות גם ליתר בסיסי ההכשרה של כוחות היבשה - הסדירים, המילואים, בשריון, בחי"ר ובהנדסה. 

 

הוא התריע מפני "תמונת מצב נוכחית שמצביעה על ליקויים, חלקם מהותיים, בתחומי ההכשרה וההדרכה בזרוע היבשה, חלקם נוגעים לנושאי ליבה". הוא כתב בין היתר כי "הכוח שמוכשר לא מתאמן על הכלי המשוריין ועם אמצעי הלחימה שאותם יפגוש ביחידה המבצעית, ומצאי האמצעים הדרוש להכשרה אינו הולם לתקינה, ובחלק מהמקומות פוגע באיכות ההכשרה באופן משמעותי".

 

 

על המצב בכוחות הסדירים אמר בריק היום: "גם בסדיר יש בעיה מאוד קשה של נגדים ואנשי מקצוע. כל מה שנחשף על אוגדה 319 קורה גם כיום ביחידות סדירות לגבי יכולת האחזקה של הטנקים והנגמ"שים. יש חוסר מהותי ביכולת מקצועית שפוגע מאוד".

 

הוא הדגיש שהבעיה אינה ברצון לטפל מצד הרמטכ"ל אביב כוכבי: "הוא מבין את הבעיה, לוקח את זה מאוד ברצינות, אבל לא מסוגל לקדם תהליכים בגלל שאין לו עם מי לדבר. הוא קיבל מצב שאינו ניתן לפתרון בחלק מהדברים, בעיקר בנושא כוח האדם".

 

דובר צה"ל מסר בתגובה כי "הדו"ח אשר מתייחס לכשירות ומוכנות ימ"ח 319 ואלמ"ר 5001 התקבל בצה"ל ותוחקר לעומק.

 

"בהלימה לממצאי הדו"ח הוקם צוות בחינה מטכ"לי שבחן את מבנה ואפקטיביות הימ"חים בצה"ל במטרה להעלות את רמת הכשירות. נוסף על כך, נעשתה עבודה משמעותית ומקיפה בפיקוד הצפון ובאוגדה 319 על מנת לתקן את הפערים הספציפיים שעלו בדו"ח, וכן בעקבותיו גובשה עבודת מטה שמטרתה ייעול העשייה בימ"חים, החל משגרת הטיפול היומיומית בכלים ובאמצעים וכלה בטיפול בכוח אדם.

 

"נציין כי דו"חות מבקר צה"ל משמשים כאמצעי לבחינת נושאים שונים בצורה נוקבת ומעמיקה. צה"ל מתייחס לממצאיו ברצינות מתוך מחויבות לשיפור מתמיד בכלל המערכים והגופים השונים בצבא.

 

"נדגיש כי לפני כשנה מונתה ועדת בדיקה בראשות מבקר צה"ל אשר עסקה בנושאים אלו בצורה נרחבת. בסיום הבדיקה עלה כי הנתונים שנאספו מביאים לידי ביטוי עשייה רחבה, מקצועית ושיטתית, ולפיהם צה"ל ככלל ואוגדה 319 בפרט מצויים בכשירות גבוהה למלחמה, וזרוע היבשה עומדת על רמת כשירות גבוהה בפרמטרים עליהם היא אמונה, והגבוהה ביותר לפחות בעשור האחרון.

 

"צה"ל רואה חשיבות עליונה במוכנותו לחירום, וימשיך לנקוט בכלל האמצעים אשר עומדים לרשותו על מנת לשפרה".

 

אלכסנדרה לוקש ואטילה שומפלבי השתתפו בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
הדו"ח הסודי נחשף
צילום: יואב זיתון
מומלצים