שתף קטע נבחר

נתניהו: "הצעתי לטראמפ להזמין את גנץ"

ראש הממשלה נפגש עם סגן נשיא ארה"ב והתייחס להזמנה האמריקנית לדון ב"עסקת המאה". לדבריו: "ההזמנה היא ביטוי לשלום וביטחון". גורמים בימין: "מתנת חייו של נתניהו, ריבונות במקום חסינות". בליכוד שוקלים לבקש לדחות דיון בחסינות, כחול לבן מסרבים

 

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס הערב (ה') להזמנת הבית הלבן להיפגש בוושינגטון איתו ועם יו"ר כחול לבן, בני גנץ, כדי לדון ב"עסקת המאה". בפגישה עם סגן הנשיא האמריקני, מייק פנס, סיפר נתניהו: "הצעתי שבני גנץ יוזמן לאירוע הזה, כדי שלא נפספס את ההזדמנות ההיסטורית הזו".

 

נתניהו הוסיף: "הנשיא מחפש לתת לישראל שלום וביטחון שהיא ראויה להם ואני שמח לקבל את הזמנתך לבוא לוושינגטון ולשוחח על הרעיונות שלו ולקדם את זה. אנחנו צריכים להביא לקונצזוס גדול כמה שיותר ולהשיג שלום וביטחון לישראל".

בנימין נתניהו בפגישה עם מייק פנס (צילום: קובי גדעון/לע״מ)
פנס ונתניהו נפגשים בשגרירות האמריקנית בירושלים(צילום: קובי גדעון/לע״מ)

גורמים בימין תיארו את ההזמנה האמריקנית "מתנת חייו של נתניהו". הגורמים טענו כי בכך ישתנה השיח הציבורי מדיוני החסינות לריבונות: "יש פה מעורבות מלא מלא של האמריקנים בבחירות פה". בליכוד אסרו על חברי הכנסת להתראיין בנושא.

 

הפגישה הצפויה עם אנשי הבית הלבן תוכננה ליום שלישי, בעוד שאחד מדיוני החסינות של ראש הממשלה צפוי להיערך ביום חמישי. נתניהו צפוי לבקש דחייה של הדיון - אולם בכחול לבן הבהירו כי אם רה"מ וגנץ ייאלצו להיעדר מהמליאה - הם יתקזזו.

  (צילום: יואב דודקביץ, AP, אוהד צויגנברג)
ייפגשו בשבוע הבא. גנץ, טראמפ ונתניהו(צילום: יואב דודקביץ, AP, אוהד צויגנברג)

שר הביטחון נפתלי בנט אמר כי "מפלגת ימינה לא תאפשר למסור אדמה לערבים, או להקים מדינה פלסטינים", אך הדגיש כי יתייחס לתוכנית עצמה כשתתפרסם. שר התחבורה בצלאל סמוטריץ' מסר כי "מהמעט שידוע לנו על התוכנית, יש בה הזדמנויות אך גם סיכונים רבים. לא נאפשר להקים מדינה פלסטינית ולהפוך את ירושלים וכפר סבא לעוטף יהודה ושומרון".

 

"הנשיא טראמפ והממשל האמריקני הם תומכי ישראל", מסר שר החינוך רפי פרץ. "‏אך על רקע פרסום תכנית המאה אנו אומרים בצורה ברורה: לא נאפשר מסירת חבלי מולדת. לא כמדינה פלסטינית ולא בצעדים חד-צדדיים. נחלת אבותינו לא נתונה למשא ומתן". ואילו יו"ר ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, לא הכביר במילים וצייץ בחשבון הטוויטר כי מפלגתו מציעה "גם החלת ריבונות וגם הסרת חסינות".

טקס אזכרה במלאות 63 שנים לחללי
בנט: "לא נאפשר מדינה פלסטינית"(צילום: אלכס קולומויסקי)

ב"עוצמה יהודית" של איתמר בן גביר ציינו כי "כל תוכנית שתכיר בריבונות ישראלית ביישובי יהודה ושומרון היא מבורכת, אך מנגד צריך לומר באופן ברור: לנתניהו אסור למצמץ מול דיבורים על אסון בדמות הקמת מדינה פלסטינית".

 

הקווים האדומים של המתיישבים ביהודה ושומרון

גורמים בהתיישבות ביהודה ושומרון טענו הערב כי "עסקת המאה" שעליה ידון הנשיא טראפ עם נתניהו וגנץ בשבוע הבא כוללת החלת הריבונות הישראלית על יותר מ-30% מהשטחים שמוגדרים שטח C, רובם בבקעת הירדן ובצפון ים המלח (כ-27% משטחי C ביהודה ושומרון).

 

לפי המתיישבים, העסקה כוללת בהתחלה הקפאת בנייה או הקפאת מצב הבנייה ביהודה ושומרון למשך ארבע שנים, שלאחריהן תוקם מדינה פלסטינית מפורזת.

 

ראש המועצה האזורית שומרון יוסי דגן אמר בתגובה להזמנה האמריקנית: "אנחנו רוצים להבהיר כבר עכשיו, ישנם דברים שהם מבחינתנו קווים אדומים. ההתיישבות לא תשב מהצד כשמשחקים בעתידה". לדבריו, הקווים האדומים הם לא להחלטה על מדינה פלסטינית, לא לחלוקה בין גושי התיישבות ליישובים מחוץ לגושים, לא להפקרת יישובים כמובלעות ולא להעברת שטחי C ו-B ולנסיגות נוספות.

 

דויד אלחייני, ראש מועצת יש"ע וראש המועצה האזורית בקעת הירדן, מסר כי "כל העולם יבין בקרוב מאוד שבקעת הירדן ויישובי השומרון ויהודה הם חלק בלתי נפרד ממדינת ישראל. ההזמנה היא הוכחה לכך שראש הממשלה עושה כל אשר ביכולתו לקדם את החלת הריבונות. זו העת להניח את החרבות הפוליטיות ולהתגייס למשימה הלאומית ציונית".

 

הרשימה המשותפת: "זו הצטרפות פעילה לקמפיין הליכוד"

ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) תקף את ההזמנה לנתניהו ולגנץ: "מדובר בהצטרפות פעילה לקמפיין הבחירות של הליכוד. מעולם לא הייתה כזו התגייסות והתערבות של גורם זר בבחירות בישראל בהסכמת שני הצדדים. הצגת עסקת המאה שתביא לסיפוח התנחלויות ושטחים שנכבשו ב-1967 היא אולי מתנה למתנחלים אבל מתכון להמשך הסכסוך והחרפתו ויצירת אפרטהייד הלכה למעשה. שום ממשל אמריקני לא יצליח לחסל שאיפותיו של עם להשתחרר מהכובש ולזכות בחירות".

מחוץ לישיבת הסיעה של מפלגת הרשימה המשותפת בכנסת (צילום: עמית שאבי)
טיבי. "זו הצטרפות פעילה לקמפיין הליכוד"(צילום: עמית שאבי)

חברו לסיעה, ח"כ איימן עודה, אמר: "הפתרון לסכסוך ידוע כבר שנים אבל ממשלות ישראל מעדיפות את עופרה ויצהר על סיום הכיבוש ועתיד של שלום לילדינו. דיל המאה האמיתי הוא ראש ממשלה שמואשם בשחיתות ונשיא תחת משפט הדחה שמנסים להציל אחד את השני בעזרת מהלך מדיני מסוכן שיקבע את השליטה הצבאית על העם הפלסטיני בשטחים הכבושים לעוד דורות קדימה".

 

יו"ר העבודה-גשר-מרצ, ח"כ עמיר פרץ, אמר בתגובה להזמנה האמריקנית: "עמדתנו ברורה - חייבים תוכנית שתתניע מהלך מדיני אמיתי, שמבוססת על עיקרון שתי מדינות לשני עמים ולא על סיפוחים חד צדדיים. לארה"ב יש תפקיד חשוב בהתנעת מהלך מדיני אזורי שמבוסס על הסדר כולל וגבולות הקבע, אך זה יוכרע בהידברות בין ירושלים לרמאללה. על ישראל להתמודד עם האתגרים החשובים ולכך דרושה מנהיגות אמיצה שתעשה את הפעולות שיבטיחו את עתידה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית".

 

יו"ר מרצ, ניצן הורוביץ, הוסיף: "תוכנית מדינית אמיתית לא מוצגת כגימיק חודש לפני הבחירות, ובוודאי לא ביום שבו תתקיים הצבעת החסינות במליאת הכנסת. כך לא מקדמים שלום, כך מקדמים את הקמפיין של נתניהו".

 

בשבועות האחרונים ניהל השגריר האמריקני דייוויד פרידמן מגעים רציפים עם ראשי ההתנחלויות כדי להכשיר את התוכנית. בכירים ביהודה ושומרון אמרו כי התוכנית האמריקנית מציעה להחיל ריבונות על ההתנחלויות - אך להכיר בתמורה במדינה הפלסטינית שתקום. לפי אותם בכירים, האמריקנים ניסו לרכך את ראשי ההתנחלויות לפני הצגת התוכנית.

 

"לפי בכירים אמריקנים אנחנו מבינים שהעסקה תכלול ריבונות על יהודה ושומרון - אך נתניהו מונע זאת ומתמקד רק בבקעה. זה אבסורד", טענו גורמים בהתנחלויות. על ההכרה במדינה פלסטינית אמרו כי "אם זה נכון - מדובר ב"עזה 2" כאן בלב המדינה. אנחנו נהיה עדים לטילים על כפר סבא ורעננה, ולחדירות של מחבלים לגוש דן", אמרו הגורמים.

 

ראש מועצת בית אל, שי אלון, אמר כי "מדינה פלסטינית בין הבקעה לים תדרדר את האזור לרף גבוה וחדש של טרור ואלימות שלא הכרנו ואנחנו לא רוצים להכיר".


פורסם לראשונה 23/01/2020 19:22

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים