התפרצות הנגיף בסין: "מישהו יצטרך לשלם"
הסינים חוששים להידבק, והרחובות ריקים. למרות הבהלה, ברשתות יודעים גם לצחוק ומשתפים תמונות של קשישות עם קסדות במקום מסכות: "אי-אפשר לבכות יותר". יש מי שסומך על הממשלה, אחרים פחות: "ידעו כבר בדצמבר, למה חיכו?". שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" מדווח משנגחאי
שנגחאי עברה אתמול רשמית ל"דרגת אזהרה 1", אחרי מקרה מוות ראשון בעיר כתוצאה מנגיף הקורונה. כבישים מרכזיים נחסמו, התחבורה הציבורית הושבתה בחלקים נרחבים של העיר ותושבים נקראו להסתגר בבתיהם ואם אפשר – גם להימנע מכל מגע מיותר עם בני אדם כמו לחיצת יד. כמה שיותר בטוח.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
וכך, למרות המאמצים להימנע מדיווח על קלישאה אפוקליפטית, הגיעה כבר שעת אחר-צהריים מאוחרת במרכז המטרופולין העצום, ואני מוצא את עצמי מתהלך לבד במרכז כביש ריק, מחפש נואשות אחר מקום אחד פתוח להשביע בו את הרעב. הכול סגור. אף לא "דימ-סאמיה" אחת פתוחה באופק.
"אני גווע", אמרתי למכר של מכרה של מכר שהתנדב ללוות אותי בשיטוטים בעיר. "קח", הושיט לעברי את מסכת הפנים שלו, "תאכל וירוס". מאחורינו חלפה מכונית ברמזור אדום – גם ככה אף אחד לא רואה – ושאלתי את המכר אם אנחנו באמת במצב מיוחד או שהעיר תמיד ריקה כך בתקופה זאת של השנה, חגיגות ראש השנה הסיני. הוא אמר שהוא נולד וגדל בעיר הזאת 32 שנה ואף פעם לא זכור לו שיממון כזה קיצוני.
נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
חרדת מוות: "אף אחד לא רוצה לבדוק אותנו"
ישראלית ואזרח סיני אושפזו בבידוד
כך תבנה סין 2 בתי חולים בתוך ימים
משרד הבריאות ממליץ להימנע מנסיעות לסין
בייג'ינג דוחה את החזרה ללימודים
"אם יש המלצה של הממשלה, אנשים מקשיבים. לא רוצים לצאת מהבתים". הוא שלף את השיאומי שלו, פתח Wechat והתחיל להראות לי תמונות וסרטונים שאנשים, שכנראה נתקעו בבתיהם, העלו ביממה האחרונה לרשתות החברתיות החצי-חסומות של המדינה. קשישות יושבות ומשחקות מאג'ונג חבושות בקסדות אופנועים – "כי כשאין מסכות נעזרים במה שיש". בני משפחה מעבירים זמן איכות ביחד בבית, ראשיהם עטופים בשקיות אשפה. נסיעה רנדומלית של נהג עטוף בחליפת מגן רדיואקטיבית, מסיכות פנים באריזת שי סינית מסורתית לחג ועוד. "כשאי-אפשר יותר לבכות אז צוחקים", אמר המכר.
12 שעות נהיגה מכאן, ואני לא הרעב היחידי. "אני מודאגת שבקצב הזה לא יישאר לנו מספיק אוכל, במיוחד ירקות", אומרת ל-ynet ול"ידיעות אחרונות" וואנג שיאלו (28), תושבת גואנגג'ואו שהגיעה לווהאן לביקור משפחתי בחג, ונאלצה להישאר בעיר בעקבות העוצר שהוטל עליה. "אבל אני יודעת שהממשלה עושה את זה מתוך דאגה לכל האזרחים. שמירה על החיים קודמת לכל. מה יעזור אם אני אפחד? אין לי ברירה אלא לעמוד בסיטואציה באומץ. אז אני אשאר פה עוד שבוע עם המשפחה והחברים, לא נורא. אני סומכת על הממשלה שתטפל בנו".
לא כולם מסכימים עם הגישה. שלא לציטוט, מסיבות מובנות, אומר לי המכר שהרשויות "פיקששו" בענק. "בוואהן כבר ידעו על הנגיף בתחילת דצמבר, אבל רק לפני שבוע הטילו עוצר על העיר. למה חיכו כל-כך הרבה? סתם יצרו פאניקה מיותרת וגרמו לנגיף להתפשט אפילו עוד יותר. מישהו יצטרך לשלם על זה".
הנגיף שמעורר בהלה בסין וברחבי העולם גבה עד כה את חייהם של לפחות 56 בני אדם, ולפחות 2,000 בני אדם נדבקו בו ברחבי העולם – רובם הגדול בסין, במיוחד בווהאן. אחר הצהריים אף אמר ראש העיר של ווהאן, זו שיאנוואנג, כי הוא צופה שעוד אלף נדבקים יזוהו בקרוב. נתון זה, הוא אמר, מבוסס על מספר האנשים בבתי החולים של העיר שעדיין לא נבדקו. שר הבריאות הסיני, מא שיאוויי, הזהיר מוקדם יותר שנראה שיכולת ההתפשטות של הנגיף מתגברת ומניין הנדבקים עלול להמשיך לעלות. מא אמר כי נראה שהנגיף יכול לעבור מאדם לאדם גם אם החולה לא סובל עדיין מתסמינים של המחלה.
הנגיף, נזכיר, לא היה מוכר עד השבועות האחרונים, וההערכה היא שמוצאו בשוק בווהאן שבו סחרו בבעלי חיים באופן בלתי חוקי. לפי מחקר ראשוני הנגיף עבר לבני אדם מנחשים. הוא מגיע מאותה משפחה נגיפית שאליה משתייף נגיף הסארס שבהתפרצותו בסין בתחילת שנות ה-2000 נספו מאות בני אדם.
לפי ההערכות, הנגיף החדש קטלני פחות מהסארס. תחילה ההערכה הייתה שהנגיף עובר רק מבעלי חיים לבני אדם, אולם בהמשך התברר כי הוא מסוגל לעבור גם מאדם לאדם – למשל בהתעטשות, בשיעול או ביחסי מין. תסמינים ראשונים של הנגיף הם חום, שיעול, תעוקת חזה וקוצר נשימה. הוא יכול לגרום לדלקת ריאות, שעלולה להיות קטלנית. בסין מדגישים כי רוב אלו שמתו סבלו גם ממחלות קודמות. לפי שעה אין לו חיסון, אם כי כמה צוותים רפואיים כבר החלו במאמצים קדחתניים לפיתוחו.
כדי למנוע את התפשטות הנגיף, הממשלה הסינית נוקטת בצעדים חסרי-תקדים בהיקפם והגבילה את התנועה בכמעט כל מחוז חוביי, שבו מתגוררים 59 מיליון איש. בווהאן, בירת המחוז שבה מתגוררים 11 מיליון איש, הוטל למעשה סגר מוחלט – לאיש לא מותר לעזוב. שירותי התחבורה הציבורית הושבתו מאז יום חמישי, וגם המוניות פועלות באופן מצומצם ביותר. היום נכנסו לתוקף מגבלות חמורות אף יותר, שלפיהן הנסיעה ברוב כלי הרכב הפרטיים אסורה ברחובות העיר.
הנגיף התפשט כבר לכמה מדינות ברחבי העולם, בהן גם ארה"ב, קנדה וצרפת. בישראל נבדק חשד שאישה שחזרה בימים האחרונים מסין נדבקה גם היא בנגיף, והיא אושפזה היום בבידוד בבית החולים איכילוב שבתל אביב. כמו כן, בבית החולים ברזילי באשקלון אושפז אזרח סיני בן 32 מחשש שנדבק גם הוא. הוא הועבר לבידוד להמשך בדיקות.