שתף קטע נבחר

צילום: AP

הערכה לקראת הכרעת הריבונות: היועמ"ש יצביע על קשיים, אך לא ישלול את חוקיותה

ביום ראשון תובא לאישור הממשלה החלת הריבונות על ההתנחלויות - וההערכה היא שמנדלבליט יצביע על הבעייתיות שבקבלת החלטות דרמטיות בממשלת מעבר. הסיבה: בממשלות מסוג זה לא נהוג לקבל החלטות מהותיות שיחייבו את הבאות אחריה

 

 

 

אחרי הצגת תוכנית הנשיא האמריקני דונלד טראמפ וההודעה של ראש הממשלה בנימין נתניהו שלפיה ביום ראשון תכריע הממשלה על החלת הריבונות על כל ההתנחלויות, ההערכה היא שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יצביע על הקשיים שבקבלת החלטות דרמטיות בזמן ממשלת מעבר - אך לא ישלול את חוקיותן.

 

לעיון בתוכנית המלאה לחצו כאן

 

הקושי המשפטי נובע בעיקר בשל העובדה שמדובר, כאמור, בממשלת מעבר ערב בחירות, ובממשלות שכאלה לא נהוג לקבל החלטות מהותיות ומחייבות את הממשלות הבאות. עם זאת, מנדבליט אמר אמש (שלישי): "תפיסתי היא שאני צריך לסייע לממשלה ליישם את מדיניותה ויש לזה כללים - יש צורך בהקפדה על ריסון בממשלת מעבר. אם תוגש בקשה אבחן אותה משפטית. יש בממשלת מעבר דברים דחופים אחרים. אני לא שולל דבר. ב-99 אחוזים מהמקרים אנחנו מיישמים אותה. במקרים שבהם זה לא קורה הופכים את החריג לכלל. בסוף אנחנו מדינת חוק. זה חלק מהעוצמה שלנו".

אביחי מנדלבליט (צילום: מוטי קמחי )
האם היועמ"ש אביחי מנדלבליט ייתן אור ירוק להחלת הריבונות?(צילום: מוטי קמחי )
 

  ()
 

"מוקדם לדעת על החלטות ממשלה, אבל בסיטואציה הלא-פשוטה שכעת, זו דוגמה קלאסית לתפקיד היועמ"ש שאחראי על התביעה הכללית ועל הייעוץ לממשלה", הוסיף מנדלבליט. "תפישתי היא שאני צריך לסייע לממשלה ליישם את מדיניותה ויש לזה כללים: יש צורך בהקפדה על ריסון בממשלת מעבר. אם תוגש בקשה, אבחן זאת משפטית. יש בממשלת מעבר דברים דחופים שאפשר לעשות בממשלת מעבר. אשמע מה הבקשה, ההנמקה לדחיפות ועל בסיס זה אחליט. אני לא שולל דבר". 

 

 

יצוין כי לפני כ-20 שנה הסתייג היועץ המשפטי לממשלה דאז אליקים רובינשטיין מהמשך קיום משא ומתן עם הפלסטינים בשלהי כהונת ראש הממשלה דאז אהוד ברק. במכתב ששלח לברק כתב רובינשטיין כי אין הגבלה חוקית לקיום המשא ומתן עם הפלסטינים, אולם העיתוי אינו ראוי.

 

הצעת החלוקה ע
מפה ישראל על-פי "עסקת המאה"

"סמכויות הממשלה לעת הזאת שלפני בחירות היא למנוע חלל שלטוני, אבל לכאורה הממשלה אינה אמורה להביא שינויים דרמטיים, חובקי זרועות עולם וחורצי גורל, אלא רק בלית ברירה כמו הפעלת צה"ל והגנה במלחמה", כתב רובינשטיין. לדבריו, "הממשלה צריכה להימנע ככל הניתן משינויים מהותיים, על אחת כמה וכמה שמשא ומתן והסכם ערב בחירות צריך להיות כזה שלא יעורר חשש ולא אפילו למראית עין, שמא נעשה אותו הסכם משיקולים זרים".

 

רובינשטיין הוסיף כי "האחריות על כתפי המחליטים היא גדולה מאוד, אך עם כל הכבוד לעוסקים במלאכה - ספק אם אפשר לומר שבערב בחירות הם לא נגועים באיזה שהוא שיקול פוליטי".

 

הבית הלבן (צילום: EPA)
נתניהו וטראמפ(צילום: EPA)
 

נתניהו: "החלת החוק הישראלי תיעשה בשתי פעימות"

מוקדם יותר התייחס נתניהו לסוגיית החלת הריבונות על שטחים ביהודה ושומרון. הוא אמר כי "החלת החוק הישראלי תיעשה בשתי פעימות - קודם אביא לאישור הממשלה בישיבה הקרובה החלטה להחיל את החוק הישראלי על בקעת הירדן וכל ההתנחלויות. לאחר עבודת מטה בישראל ובתיאום עם ארה"ב תובא לממשלה החלת החוק הישראלי על שטחים נוספים. זה ייקח קצת זמן. נבטל את הממשל הצבאי מעל חצי מיליון ישראלים בהתנחלויות בעקבות החלטת הממשלה".

 

עוד אמר כי: "אחרי החלת החוק הישראלי יוסרו כל ההגבלות על הבניה ועל סוגיות נוספות שבעבר היו צריכים אישור אמריקני. רוב המאחזים הבלתי חוקיים הם באזורים שיישארו בידי ישראל. ישראל תמשיך לעד לשלוט ביטחונית בכל שטחי הגדה. לפלסטינים לא יהיה שדה תעופה. הם יקבלו רציף עבורם בנמלי אשדוד וחיפה. השליטה על כל מעברי הגבול תמשיך להיות בידי ישראל. ישראל מקבלת הכרה אמריקנית לשטחים נוספים בגדה כולל עתודות שטח לפיתוח התנחלויות. צה"ל ימשיך לשלוט בכל השטח כולל צירי גישה. אף אחד לא ייעקר מביתו. ההכרה האמריקנית מונעת סנקציות בינלאומיות נגד ישראל במידה של סיפוח".

 

גורם מדיני הדגיש כי המונח המשפטי שיגיע לממשלה הוא לא סיפוח: "אין מדובר בסיפוח אלא בהחלת ריבונות כי זה לא שטח שהיה שייך למדינה אחרת. למשל רמת הגולן סופחה כי היא הייתה שייכת למדינה. אין סיפוח ביהודה ושומרון ולכן מספיקה החלטת ממשלה". הגורם הדגיש כי "האפשרות לחילופי שטחים עם ואדי ערה עלתה בשיחות. אם תהיה הסכמה של הפלסטינים. יש עוד הרבה שאלות שצריכים לברר. ראש הממשלה עוד לא גיבש את עמדתו בנושא אך לא פוסל את זה".

 

שגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן אמר הערב כי ישראל "רשאית לספח התנחלויות בכל עת". לפי תוכנית טראמפ, הפלסטינים ייהנו בעתיד משטחים בנגב ואילו ישראל תשמור על היישובים ביהודה ושומרון. פרידמן אמר לכתבים בבית הלבן כי "ישראל לא צריכה לחכות כלל עם סיפוח ההתנחלויות".

 

ב"עסקת המאה" - המשתרעת על-פני 180 עמודים - הוצגה בבית הלבן ובה המתווה שעליו אמור להתבסס המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. תקופת הזמן שהוקצבה למגעים: ארבע שנים, שבמהלכן תקפיא ישראל את הבנייה בהתנחלויות. טראמפ אמר: "נשמור על רציפות טריטוריאלית של המדינה הפלסטינית כאשר יתנערו מטרור. זו הזדמנות היסטורית עבור הפלסטינים לזכות בעצמאות. "התגובה שלהם עד כמה הם רוצים מדינה. יחד ניצור שחר חדש למזרח התיכון". נתניהו הגיב: "יום היסטורי כמו במאי 1948".

 

 


פורסם לראשונה 28/01/2020 22:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
היועמ"ש אביחי מנדלבליט
צילום: מוטי קמחי
מומלצים