שתף קטע נבחר

בדרך למצב חירום עולמי? מדינות מפנות אזרחים מסין

ארגון הבריאות העולמי יחליט היום אם להכריז על מצב חירום בגלל נגיף הקורונה: "מודאגים מהתפשטות בכמה מדינות מחוץ לסין". חברות תעופה גדולות מבטלות טיסות. ארה"ב, בריטניה וצרפת מחזירות אזרחים מאזור ההתפרצות. מניין הקורבנות עלה ל-170. 7,781 נדבקו ברחבי העולם

 

ממשלות זרות הטיסו אתמול את אזרחיהן מהאזור בסין שבו התפרץ נגיף הקורונה. מספר הקורבנות הגיע ל-170 בני אדם, וארגון הבריאות העולמי הביע "דאגה חמורה" מההידבקות בנגיף בשלוש מדינות נוספות.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

ארגון הבריאות העולמי מסר שוועדת חירום שלו תתכנס היום בדלתיים סגורות, כדי להחליט אם התפשטותו המהירה של הנגיף כבר נחשבת למצב חירום עולמי. הכרזה על מצב חירום עשויה להגביר את שיתוף הפעולה הבינלאומי נגד התפשטות הנגיף. בארגון קראו אתמול לממשלות העולם לפעול נגד נגיף הקורונה.

טייס מטוס מטען עם מסיכה ב ווהאן סין  (צילום: AP)
בעיר ווהאן: טייס במטוס תובלה(צילום: AP)

אנשים אסייתים עם מסיכות מגיעים לשדה תעופה ב לוס אנג'לס  (צילום: AFP)
נוסעים מסין בשדה תעופה בלוס אנג'לס(צילום: AFP)

"בימים האחרונים ההתפשטות של הנגיף בכמה מדינות, במיוחד בהידבקות מאדם לאדם, מדאיגה אותנו", אמר טדרוס אדנום גברייזוס, ראש ארגון הבריאות העולמי, במסיבת עיתונאים בז'נבה. מלבד סין הארגון מודאג מהמצב בגרמניה, וייטנאם ויפן. "למרות שמספר הנדבקים מחוץ לסין עדיין קטן יחסית, יש בהן (באותן מדינות) פוטנציאל להתפרצות גדולה בהרבה".

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

כבר יותר נדבקים מבנגיף הסארס, סכנה גוברת בבייג'ינג

המחדל בעיר שבה התפרץ הנגיף הסיני

המלאכים של ווהאן יוצאים להציל מהנגיף

"כמו סרט אימה": ביקור בבית חולים בווהאן

 

לפי הנתונים האחרונים של ארגון הבריאות ידוע על כ-7,781 אנשים שנדבקו בנגיף ב-15 מדינות ברחבי העולם. עד כה ידוע רק על כ-70 נדבקים מחוץ לסין. כל 170 הקורבנות שמתו מהנגיף היו מסין. נשיא סין שי ג'ינפינג, שהבטיח שלשום שארצו תתגבר על הווירוס "השטני", אמר אתמול שהמצב עדיין "עגום ומורכב". נשיא ארה"ב דונלד טראמפ שוחח עם שי. הממשל האמריקני משתף פעולה עם סין בניסיון להתמודד עם הנגיף.

3082 (Photo: AFP)
נדבקים ב-15 מדינות ברחבי העולם: "מצב עגום ומורכב"(Photo: AFP)

רחובות סין בזמן התפשטות וירוס הקורונה מתרוקנים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

רחובות סין בזמן התפשטות וירוס הקורונה מתרוקנים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

רחובות סין בזמן התפשטות וירוס הקורונה מתרוקנים (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

לווירוס תהיה השפעה גדולה על הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. בעקבות החשש מהתפשטות הנגיף, והירידה בביקוש, הפסיקו חברות תעופה מובילות חלק מהטיסות לסין. לופטהנזה ובריטיש איירווייז ביטלו את כל הטיסות למדינה. אייר קנדה ביטלה את הטיסות לבייג'ינג ושנגחאי. אמריקן איירליינס הפסיקה את הטיסות מלוס אנג'לס לבייג'ינג ושנגחאי, ואייר פראנס הפסיקה את הטיסות לווהאן - העיר שבה התפרץ נגיף הקורונה הסיני, ככל הנראה בשוק שמוכר חיות בר.

 

גם חברות ענק שפועלות בסין מגיבות לאירועים: אמש הודיעה גוגל שהיא סוגרת זמנית את המשרדים שלה בסין, הונג קונג וטייוואן. מוקדם יותר הודיעה רשת מקדונלד'ס על סגירה של 300 סניפים בסין. איקאה תסגור את כל 30 הסניפים שלה במדינה בעקבות ההתפרצות של נגיף הקורונה.

לקוחות ועובדים ב מקדונלדס עם מסיכות  (צילום: AFP)
סניף מקדונלד'ס בהונג קונג. לקוחות ועובדים במסכות(צילום: AFP)

בשבוע שעבר כינס ארגון הבריאות העולמי ועדה של 16 מומחים עצמאיים. אותם מומחים סירבו להכריז על מצב חירום העולמי. היום, אחרי הזינוק במספר הקורבנות והנדבקים, הם יבחנו שוב את המצב. "אנחנו בצומת חשוב באירוע הזה", אמר מייק ראיין, מנהל תוכנית החירום של ארגון הבריאות, ואמר שהוא וחבריו מאמינים שעדיין אפשר לבלום את התפשטות הנגיף.

 

ראיין אמר שהכרזה על מצב חירום תהפוך את ההתמודדות מול הנגיף ליעילה יותר. הוא אמר שמצב שבו 194 מדינות נוקטות גישות שונות הוא "מתכון פוטנציאלי לאסון". ראיין החמיא לסין על תגובתה להתפרצות נגיף הקורונה ואמר: "הם עושים צעדים יוצאי דופן בשעה שהם מתמודדים עם אתגר יוצא דופן".

אישה עם תינוק בתחנת רכבת מסיכות  (צילום: gettyimages)
בתחנת רכבת בהונג קונג(צילום: gettyimages)

נוסעים מ סין מחכים לבדיקה בשדה תעופה ב טנזניה (צילום: AFP)
נוסעים מסין ממתינים לבדיקה בשדה תעופה בטנזניה(צילום: AFP)
 

בערים רבות בסין, שנמצאת בעיצומה של חופשת השנה הירחית החדשה, הרחובות עדיין שוממים. גבר בשנות ה-50 לחייו שגר בווהאן אמר ל-AFP: "זה היום הראשון מאז העוצר שבו אני יוצא החוצה. אין לי ברירה, אני חייב לקנות אוכל".

 

אתרי תיירות ברחבי סין נסגרו, ובסניפים של רשת סטארבאקס העובדים ביקשו מהלקוחות ללבוש מסכות ולמדוד להם חום. "זה הביקור הראשון שלי באסיה, אני מרגישה ממש חסרת מזל", אמרה לרויטרס אמנדה לי, בת 23 מברזיל. היא מקצרת את הטיול שלה וחוזרת הביתה. "בכלל לא הספקתי לראות את המקומות שרציתי, החומה הסינית למשל".

  (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

כמעט כל הקורבנות של הנגיף היו במחוז חוביי במרכז סין (שווהאן היא בירתו), שבו חיים כ-60 מיליון איש. הרשויות הפסיקו את פעילות התחבורה הציבורית והטיסות באזור ולמעשה הטילו סגר על מיליוני התושבים. מדינות בעולם החזירו אתמול את האזרחים שנמצאים באזור חוביי: ארה"ב הטיסה כ-210 אזרחים אמריקנים מווהאן, ותבדוק אותם כמה פעמים כשיגיעו לקליפורניה. צרפת מסרה שטיסה ראשונה של אזרחים צרפתים תמריא הלילה מסין. בריטניה תפנה היום כ-200 אזרחים בטיסת צ'ארטר, וגם קנדה נערכת לפינוי אזרחים מסין.

 

אוסטרליה מצדה הודיעה כי תסייע לכמה אזרחים אוסטרלים לצאת מסין – אבל אז תשים אותם כנראה בבידוד באי חג המולד, טריטוריה אוסטרלית השוכנת בנקודה מבודדת באוקיינוס ההודי וידועה בעיקר כמקום שבו שוכנו בשנים האחרונות מבקשי מקלט. כמו כן שלשום חזרו לארצם 206 אזרחים יפנים. 12 מהם אושפזו לבדיקות בבית החולים אחרי שדיווחו שהם חשים ברע.

ילדים ב בית ספר עם מסיכות ב נפאל  (צילום: AFP)
ילדים עם מסכות בבית ספר בנפאל(צילום: AFP)

אנשים אסייתים עם מסיכה מגיעים לשדה תעופה ב מקסיקו סיטי  (צילום: AFP)
נוסעים מסין מגיעים לשדה תעופה במקסיקו סיטי(צילום: AFP)

אישה אסייתית עם מסיכה מגיעה לשדה תעופה ב מקסיקו סיטי (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

אתמול בצהריים הודיעו הרשויות בסין כי התפשטות הנגיף בבירה בייג'ינג מתגברת, וכי חלה עלייה בסכנה הנשקפת לשוהים בעיר. בייג'ינג כבר הודיעה שבגלל נגיף הקורנות היא דוחה את החזרה ללימודים (חופשת השנה החדשה מסתיימת ב-31 בינואר), ובנוסף סגרה אתרי תיירות מרכזיים בעיר.

 

מדענים בעולם פועלים מסביב לשעון ומנסים לפתח חיסון לנגיף הקורונה. אתמול ייתכן שנרשמה פריצת דרך, כשמדענים באוסטרליה אמרו שהם פיתחו גרסה של הווירוס במעבדה, הראשונה שנוצרה מחוץ לסין. החוקרים אמרו שהם ישתפו פעולה עם ארגון הבריאות העולמי ומעבדות ברחבי העולם, בתקווה לזרז את החיסון לנגיף הקורונה הסיני.

3082 (Photo: Gettyimages)
מספר הנדבקים - גבוה מהנדבקים בסארס בעשור הקודם(Photo: Gettyimages)
3082 (Photo: EPA)
(Photo: EPA)
 

מספר הנדבקים בסין חצה אתמול את הנדבקים בנגיף הסארס בעשור הקודם. כ-800 איש מתו כתוצאה מהנגיף שהתפרץ בסין, ואחר כך התפשט ברחבי העולם, ב-2002 וב-2003. למרות שחלק מהמומחים מאמינים שהנגיף החדש ממשפחת הקורונה, שמכונה 2019-nCoV, לא קטלני כמו הסארס, יש חשש כבד מההתפשטות המהירה שלו. "יש עוד הרבה מקרים בסין, אבל בינתיים מניין הקורבנות נמוך בהשוואה להתפרצות הסארס", אמר מייקל הד, חוקר באוניברסיטה הבריטית בסאות'המפטון.

 

כמו מחלות אחרות בדרכי הנשמה גם הווירוס החדש מתפשט כתוצאה משיעולים וההתעטשויות. תקופת הדגירה של הנגיף היא בין יום ל-14 ימים.


פורסם לראשונה 29/01/2020 22:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
7,781 נדבקים בסין וברחבי העולם
צילום: gettyimages
מומלצים