שתף קטע נבחר

המלאכים של ווהאן יוצאים להציל מהנגיף

העיר שבה התפרץ וירוס הקורונה הפכה לעיר רפאים, וכשאין אוטובוסים ומוניות – אנשים כמו לִין ויִין מתנדבים להסיע את הנדבקים לבית החולים: "מישהו חייב לעשות את זה". 2,835 כבר חלו, מוות ראשון בבייג'ינג. ביקורת נדירה על הרשויות מצד גולשים, ראש העיר ווהאן: "מוכן להתפטר"

תושבי העיר ווהאן, שבה התפרץ לראשונה נגיף הקורונה שמפחיד כעת את העולם, קיבלו הוראה ברורה להישאר בבתים, להימנע ממגע עם זרים – ולהשאיר את הכבישים פנויים ממכוניות. אבל יש כמה "משוגעים", ז'אנג לִין למשל, שפשוט מסרבים לשבת בחיבוק ידיים ולראות את עירם סובלת.

 

נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

"כמו סרט אימה": בית חולים בעיר הנגיף

התפרצות הנגיף: "מישהו יצטרך לשלם"

חרדת מוות: "אף אחד לא רוצה לבדוק אותנו"

כך תבנה סין 2 בתי חולים בתוך ימים

 

רחובות סין בזמן התפשטות וירוס הקורונה מתרוקנים (צילום: AFP)
מחטאים ומתמגנים. סין, היום(צילום: AFP)

סין ווהאן רחובות ריקים נגיף סיני קורונה (צילום: gettyimages)
רחובותיה השוממים של ווהאן, היום(צילום: gettyimages)

סין ווהאן רחובות ריקים נגיף סיני קורונה (צילום: gettyimages)
בלי אוטובוסים, בלי מכוניות. ווהאן(צילום: gettyimages)

ז'אנג קורא תיגר על הנגיף המידבק שכבר הביא בארצו למותם של 81 בני אדם לפחות, והוא ואחרים בווהאן מטים שכם ועוזרים להסיע תושבים בעיר לבית החולים. "אנחנו מווהאן, ואפילו שאתם הגעתם לכאן לעזור לנו – גם תושבי העיר עצמה צריכים לצאת לעזור", מסביר ז'אנג לכתבים מסוכנות הידיעות הצרפתית AFP, בעודו ממתין לחולה שייצא ממרפאה כדי שיוכל להסיע אותו הביתה. "מישהו חייב לעשות את זה".

 

ז'אנג בן ה-48 ותושבים אחרים גויסו על-ידי הרשויות כדי לספק את השירות בחינם, והשירות הזה נחוץ עד מאוד. זה כבר היום החמישי שעוצר-למעשה מוטל על ווהאן, עיר בת 11 מיליון תושבים, בניסיון לחסום את דרכו של הווירוס מהעיר שבה התפרץ לראשונה – ושבה גרם עד כה את הנזק הכבד ביותר – אל ערים אחרות.

מדף ריק למחצה בסופרמרקט בווהאן  (צילום: EPA)
מוצרים אוזלים במרכולים בווהאן. "נמות מרעב או מפחד"(צילום: EPA)
רחובות סין בזמן התפשטות וירוס הקורונה מתרוקנים (צילום: gettyimages)
מסכות לכולם. הסינים בדרכים(צילום: gettyimages)

2,835 בני אדם כבר נדבקו בנגיף הקורונה הזה בסין, ו-81 בני אדם מתו בה עד כה. 76 ממקרי המוות נרשמו במחוז הוביי, שבו שוכנת ווהאן. במדינות אחרות בעולם זוהו נדבקים אחדים – אנשים שהגיעו מסין וכמה מקרוביהם, שנדבקו מהם. בין השאר אובחנו נדבקים בארה"ב, צרפת, יפן ותאילנד, אך לא נרשמו מקרי מוות בשום מדינה.

 

העיר הקשוחה

הפעילות של מערכת התחבורה הציבורית בווהאן הופסקה בסוף השבוע, מספר המוניות הופחת דרמטית, ומאז אתמול אסורה גם תנועת רוב המכוניות ברחובות. הקושי להגיע ממקום למקום רק מחריף את האתגר הגדול גם כך שאיתו מתמודדים אנשים חולים, אנשים שאפילו אחרי שהגיעו כבר לבתי החולים המוצפים במטופלים עלולים להמתין שעות עד שיזכו לראות את רופא.

 

נהגים כמו ז'אנג וכמו יִין יין בן ה-40 קיבלו היתר מיוחד לנסוע בכבישים – מסיבות הומניטריות. "אין מכוניות, אז אנחנו אחראים להעביר לכאן את המטופלים ולהחזיר אותם", הוא אומר. "הכול חינם".

 

סינים רבים אינם מופתעים ממש מהגישה הנחושה הזו. העיר ווהאן, השוכנת במרכז המדינה, ליד נהר ינגצה, היא המקום שבו החלה המרידה המזוינת נגד שושלת צ'ינג שהביאה לסיום השלטון האימפריאלי. מרידה זו זיכתה את תושבי העיר במוניטין של קשיחות.

 

חיים על ביסקוויטים

אבל לא רק תושבי קבע שוהים כעת בווהאן. אזרחים זרים חרדים מצאו עצמם לכודים בעיר אחרי שנסגרו שעריה. המזון אוזל להם והם נואשים לעזוב, ומדינותיהם של חלקם מנסות לגבש תוכניות לחלצם.

סין ווהאן ראש הממשלה לי קצ'יאנג עם צוות רפואי ב בית החולים בעיר נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג נפגש עם צוות רפואי בבית חולים בווהאן, היום(צילום: רויטרס)

"כבר שבוע אנחנו לא מצליחים לצאת לקנות משהו לאכול", סיפר משעל ג'מלזאי, סטודנט למדעי המדינה שבא מאפגניסטן ללמוד באוניברסיטה סינית. הוא סיפר שהוא וחבריו לספסל הלימודים מסתפקים באכילת ביסקוויטים, וכי שגרירות ארצו טרם השיבה על בקשותיהם לעזרה. "אנחנו רוצים להתפנות כמה שיותר מהר, כי בסוף או הווירוס או הרעב או הפחד יהרגו אותנו", אמר.

 

אלפי סטודנטים זרים ועוד אזרחים זרים רבים אחרים חיים בווהאן, שבימים כתיקונם היא עיר סואנת ומרכז תחבורתי חשוב, שבו גם תעשיית מתכות ורכב ענקית. כעת, כשהאוניברסיטאות, בתי החולים ומשרדי הממשלה סגורים ואין הסעות מהעיר ואליה, לסטודנטית האינדונזית סיטי מוואדה נראית העיר "כמו עיר רפאים".

וירוס קורונה בסין (צילום: AFP)
בדיקת חום לגילוי תסמינים של הנגיף בבית חולים בווהאן(צילום: AFP)

"המצב בווהאן מתוח ומדאיג מאוד עכשיו", היא אומרת, ומספרת שההתפתחויות גבו מחיר נפשי ממנה ומחבריה ללימודים. "אם נישאר בווהאן, זה פשוט כאילו אנחנו מחכים לתורנו להידבק". מוואדה מספרת ששמעה כי ארה"ב מתכננת לפנות את אנשי הסגל הקונסולרי שלה ואת האזרחים האמריקנים שגרים בעיר, והיא מקווה שממשלתה תעשה אותו הדבר.

 

לא חוזרת הביתה: "לא רוצה לסכן"

מחלקת המדינה האמריקנית הודיעה כי תשלח מטוס לאסוף את הצוות הקונסולרי ולהטיס אותו לסן פרנסיסקו, אך הזהירה כי יהיה מקום מוגבל בלבד לאמריקנים החיים בווהאן, כ-1,000 מספרם, ולכן אם לא יהיה די מקום כדי לפנות את כל המבקשים להתפנות – יפונו ראשית מי שנשקפת להם סכנה גדולה יותר מהנגיף.

 

דיאנה אדאמה, מורה אמריקנית שגרה בווהאן, סיפרה לרשת CNN שהיא כועסת על היעדר המידע על הנגיף, אך הוסיפה שהיא אינה רוצה לשוב בטיסה לארה"ב אם פירוש הדבר שתביא איתה את הווירוס. "אני לא מתכוון לסכן אף אחד אחר", הסבירה.

 

גם צרפת מתכוונת לפנות את אזרחיה התקועים במחוז הוביי, שבו שוכנת ווהאן, והיא מתכוונת לעשות זאת באמצעות אוטובוס. תוכניות לפינוי אזרחיהן עושות גם יפן ודרום קוריאה. רוסיה מצדה הורתה ביום שישי לסוכני הנסיעות להפסיק למכור חבילות לסין, וליידע את הלקוחות בדבר הסכנה.

 

ראש העיר הודה: "לא טובים מספיק"

בסין דווח הערב המקרה הראשון של מוות מהנגיף בבייג'ינג – אדם בן 50 שביקר בווהאן ואובחן לפני חמישה ימים כמי שנדבק בווירוס. בתוך כך הציע נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לסין כל עזרה שלה תזדקק: "אנחנו נמצאים בקשר הדוק עם סין בנוגע לנגיף", אמר טראמפ, שניהל עד לאחרונה מלחמת סחר בת 18 חודשים עם בייג'ינג. "רק מעט מאוד מקרים של נדבקים דווחו בארה"ב, אבל אנחנו שומרים על ערנות רבה".

סין ווהאן רחובות ריקים נגיף סיני קורונה (צילום: gettyimages)
ראש העיר מוכן להתפטר. ברחוב בווהאן(צילום: gettyimages)

ברשתות החברתיות בסין, שבהן נוהגים לצנזר בדרך כלל הבעת ביקורת על השלטונות, נשמעת כעת ביקורת על הטיפול של הרשויות בהתפרצות הנגיף, אך היא מופנית ברובה אל גורמים ברשויות המקומיות. חלק מהגולשים תקפו את מושל מחוז הוביי, שנאלץ לתקן את עצמו פעמיים במהלך מסיבת עיתונאים בנוגע למספר מסכות המגן המיוצרות במחוז. "אם לו מותר לבלבל את הנתונים כמה פעמים, מה הפלא שהמחלה התפשטה בצורה חמורה כל כך", כתב משתמש אחד ברשת "ווייבו".

 

ראש העיר ווהאן, ז'ואו שיאנוואנג, אמר לטלוויזיה הממלכתית שהאופן שבו טיפלה העירייה במשבר "אינו טוב מספיק" – מקרה נדיר של ביקורת-עצמית בפומבי מצד גורם ממשל סיני – והוסיף כי הוא נכון להתפטר אם הדבר יועיל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מתנדב שמעביר תרופות לבית חולים בווהאן
צילום: AFP
מומלצים