שתף קטע נבחר
צילום:  AFP, EPA

וירוס הקורונה: האם מדידת חום יעילה לאיתור נדבקים?

שדות תעופה החלו בבדיקות חום לטסים, מתוך המחשבה שהשיטה תאתר נוסעים שנדבקו בנגיף הקורונה. אבל מדובר בבדיקה לא מדויקת, שבעבר כבר נכשלה לאתר נדבקים

 

צפו בשיחה עם פרופ' יהודה אדלר על האפשרות של פיתוח חיסון לווירוס הקורונה:

 

 

מומחים ברחבי העולם מחפשים דרכים לאתר נדבקים בווירוס הקורונה ולבודד אותם משאר האוכלוסייה, אחת מהן היא באמצעות מדידת חום בשדות התעופה, במכשיר אינפרא אדום. אבל מסתבר, שמדובר בשיטה לא מדויקת, שכבר נכשלה בעבר.

 

יותר ויותר מדינות כבר ניתקו מגע עם סין, ואסרו על הגעת טיסות מהמדינה הנגועה בקורונה. נוסעים שמגיעים משם, נדרשים להישאר בבידוד במשך 14 ימים. שדות תעופה ברחבי העולם מנסים לאתר נגועים פוטנציאליים, באמצעות מדידת חום.

 

נגיף הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet:

427 מתו ו-20 אלף נדבקו בנגיף: סין מודה ב"ליקויים"

העולם מבוהל מהקורונה, ומפעלי המסכות בטירוף

הגיע מעטלפים, עובר בצואה, והגנת המסיכה מוטלת בספק

כך נראה בית החולים שסין בנתה ב-10 ימים

 

  (צילום: AP)
הפעלת המכשיר דורשת מיומנות. מדידת חום(צילום: AP)

 

המדידה מתבצעת במכשיר מודד חום אינפרא אדום. המכשיר פועל על ידי מדידה ממוצעת של קוטר כלי הדם במצח וממנו חישוב ההתאמה למידות החום. אלא שהמכשיר דורש מיומנות הפעלה, ובמצב שבו הוא רחוק מדי, המדידה שגויה. טמפרטורה לא נכונה מתקבלת גם אם המכשיר אינו מכויל לטמפרטורת הסביבה, כלומר מידות החום בשדה התעופה.

 

אבל לא רק תפעול לא נכון של המכשיר מביא לקריאה לא נכונה, אלא עצם החום עצמו, שאינו מאפיין תמיד את התסמינים של הדבקה אפשרית בקורונה, בפרט לא בימים הראשונים בהם דוגר הנגיף. במרבית המקרים, נוסעים שנדבקו בקורונה בשדה התעופה או בדרך אליו, כלל לא יראו עליית חום.

 

יתרה מזאת, חום גבוה עשוי להיות ביטוי למגוון של מחלות, החל ממחלות ויראליות קלות, דרך מחלות כרוניות. החום עצמו, לא נוטה להיות רציף בהכרח, גם כאשר מדובר בהדבקה בקורונה, כך ששוב הסיכוי "לתפוס על חם", חולה שהעלה חום דווקא בשדה התעופה – משתנה.

 

אחת ההוכחות לכך שמדידת חום אינה מצליחה למגר את ההדבקה מגיעה ממחקר קנדי שנערך בשדה תעופה בעת התפרצות מגפת ה-SARS. מהמחקר עלה כי בעוד מאות אלפי נוסעים נבדקו במכשירי אינפרא אדום, חלק מהם הופנו לבדיקות המשך בשל החשש להדבקה – ובכל מי שנבדק שוב לא אותר אף לא מקרה אחד של הדבקה בנגיף ה-SARS.

 

מחקר אחר שנערך על ידי צוותי מדענים מבית הספר למחלות טרופיות בלונדון ופורסם השבוע, הראה כי סריקת חום תצליח לאתר, במקרה הטוב, רק אחד מכל 5 נוסעים נגועים בנגיף הקורונה. הדרך היחידה, ככל הנראה, לאתר נשאים – היא יקרה ובלתי ישימה: בדיקת משטח נגיפים באמצעות דגימה מהאף. עם זאת, לא ניתן לבצע את הבדיקה הזו לכלל העוברים בשדה התעופה בשל עלותה הגבוהה, שאף מדינה לא תעמוד בה.

 

בינתיים ממשיכה המגפה לגבות עוד ועוד קורבנות. מניין המתים מגיע ל-425 איש, ומספר ההדבקות עולה כבר על 20 אלף. מומחים סבורים כי מספר הנדבקים בסין גבוה הרבה יותר, ולמעשה מתקרב לכ-100 אלף נגועים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מדידת חום לאיתור קורונה
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים