נעילת לסת: הופעה פתאומית או טיקים מקדימים
אכילה, דיבור ואפילו פיהוק, הן פעולות יומיות טריוויאליות שעלולות להפוך למאתגרות כשמפרק הלסת ננעל. למה זה קורה, האם יש סימנים מקדימים וכמובן – איך מטפלים? ד"ר, רק שאלה – ד"ר וסים עבוד מסביר
בשיתוף ד"ר וסים עבוד ואינפומד
זה
נראה לנו מובן מאליו שהלסת שלנו עובדת באופן חופשי ומשרתת אותנו לאורך היום. אך כשמפרק הלסת ננעל, פעולות פשוטות וטריוויאליות כמו דיבור, אכילה ואפילו פיהוק, עלולות להפוך לפתע לאתגר של ממש.
למה הלסת ננעלת?
כשתנועת הלסת תקינה, ניתן לפתוח ולסגור את הפה ולבצע את כל הפעולות ללא כל קושי. אך מה קורה כשהלסת ננעלת? במצב זה למעשה ישנו שינוי פנימי במנח של רכיב במפרק הלסת – הדיסק הסחוסי (המניסקוס). במילים אחרות – נוצר שיבוש כלשהו במפרק הלסת אשר גורם להגבלה מכנית בתנועה של הפה.
צפו ברופא מסביר
האם ישנם סימנים מקדימים לנעילת הלסת?
באופן מפתיע, מתברר שכמחצית מהאנשים שסובלים מנעילת לסת מדווחים שהדבר הופיע בצורה פתאומית – לא היו כל סימנים מקדימים לכך. עם זאת, המחצית השנייה של האנשים הסובלים מבעיה זו טוענים שבמקרים רבים הופיעו מעין קליקים באזור מפרקי הלסת, ולעיתים אף הופיעה מעין נעילות קצרות וחולפות לפני שהגיעה הנעילה הממושכת.
איך ניתן לטפל בנעילת לסת?
השלב הראשון בטיפול הוא קודם כל אבחנה וכמובן זיהוי של הבעיה באמצעות בדיקה של המטופל ושימוש בהדמיות כגון CT ו-MRI.
בשלב ראשון יישקל טיפול שמרני. כשליש מהאנשים הסובלים מנעילת לסת מדווחים על שיפור במצבם בעקבות טיפול זה, הכולל בין היתר שימוש בסד לילה, נטילת תרופות, ודיאטה של תזונה רכה למשך תקופה מסוימת.
במקרים בהם הטיפול השמרני לא עזר, יישקל טיפול כירורגי זעיר פולשני בשם ארתרוסקופיה, במטרה להתגבר על הנעילה של מפרק הלסת.
איך מבצעים ארתרוסקופיה?
מאחר שמדובר בפעולה כירורגית זעיר פולשנית, היא נעשית באמצעות שתי מחטים המוחדרות למפרק הלסת. מחטים אלו הן מעין צינוריות דקיקים שבקצה של אחת מהן נמצאת מצלמה זעירה שבאמצעותה יכול הרופא לצפות מבעד למסך בחלקו הפנימי של המפרק. לצינורית הנוספת מחדירים את כלי העבודה שעוזרים לרופא לבצע את עבודת שחרור המפרק.
מהו תהליך ההחלמה?
משך התהליך הוא לרוב כחצי שעה. סיכויי ההצלחה של הניתוח תלויים בתזמון ההגעה של המטופל לטיפול – במידה ומגיעים בחודשים הראשונים שלאחר הופעת הבעיה, קיים סיכוי גבוה יחסית להצלחתו של הניתוח וברוב המקרים המטופלים יוכלו לפתוח בחופשיות את הלסת לאחר טיפול ארתרוסקופי.
כדי להמשיך ולשמור על טווח פתיחת הלסת שהושגה בניתוח הארתוסקופי, יומלץ למטופל לבצע תרגילים בבית במשך כמה שבועות, בכדי לקבע את התוצאה ולוודא שטווח תנועות הלסת ממשיך להיות חופשי ומלא וללא כאבים.
בשיתוף ד"ר וסים עבוד ואינפומד