שתף קטע נבחר

מנהיג סודן: נפגשתי עם נתניהו למען האינטרסים שלנו

יממה לאחר שנפגש עם ראש הממשלה באוגנדה, אמר ראש מועצת הריבונות של סודן עבד אל-פתאח אל-בורהאן כי מטרתו הייתה "לשמור על הביטחון הלאומי ולממש את האינטרסים של העם הסודני". נתניהו: "הישגים מדהימים". גנץ: "הוא נסע לאפריקה כדי להצטלם, שיבדוק מה קורה בדרום"

 

 

 

יו"ר מועצת הריבונות של סודן, עבד אל-פתאח אל-בורהאן, אישר הערב (יום ג') במכתב כי נפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו אמש באוגנדה. לדבריו, "נפגשתי עם נתניהו מתוך מעמדי ואחריותי לשמור על הביטחון הלאומי ומימוש האינטרסים של העם הסודני".

יו
אל-בורהאן עם ראש ממשלת אתיופיה, אוגוסט(צילום: רויטרס)
 

שרה נתניהו בנימין נתניהו עם נשיא אוגנדה יוורי מוסווני (צילום: רויטרס)
"לא צריכה לשבת בכל ישיבה". נתניהו עם רעייתו באוגנדה(צילום: רויטרס)

לדברי אל-בורהאן, "פיתוח היחסים בין ישראל לסודן נמצא באחריות המוסדות הנוגעים בדבר ובהתאם לחוקה. אנו מבהירים את עמדת סודן בעניין הפלסטיני, שתומכת בהקמת מדינה עצמאית בהתאם להחלטות הליגה הערבית".

 

הערב התייחס נתניהו בכנס פעילים בפתח תקווה לביקורו באוגנדה וטען כי הוא מביא "הישגים היסטוריים שאף אחד לא הביא אף פעם. הישגים מדהימים". לדברי נתניהו, "היום אפשר לספר שפגשתי באוגנדה את נשיא סודן, שהייתה מדינה עוינת לישראל ובבירתה הצביעה הליגה הערבית על שלושת הלאווים נגד ישראל. אנחנו עכשיו מנרמלים את היחסים איתם. בעזרת השם, נשיג שלום גם איתה, כמו גם עם יתר המדינות בעולם הערבים". לדברי נתניהו, "אלה הישגים מדהימים - וכל זה בשבוע אחד".

 

 

 

יו
"נתניהו מסכן את ביטחונה של ישראל". גנץ (צילום: דנה קופל)

יו"ר כחול לבן, בני גנץ, תקף מנגד את נסיעותיו של נתניהו לחו"ל: "המדינה היקרה שלנו תקועה, ונתניהו מחתים דרכון. תושבי הדרום ישנים בממ"דים והוא נוסע להצטלם באפריקה בנסיעה שביחס להישגיה הנמוכים, כל כולה בזבוז כספי מסים עבור קמפיין בחירות זול ולא מוצלח".

 

גנץ הוסיף: "אולי הגיע הזמן שנתניהו יפסיק עם הנסיעות לחו"ל וייסע לקריית שמונה כדי לבדוק איך נראים שירותי הבריאות שם, לא בסודן. אולי כדאי שיסתכל רגע ויראה איך השחיתות השלטונית שהוא מייצר מאיימת לקרב אותנו לחלק מהמדינות שבהן הוא כל כך שואף לבקר. אולי במקום לסבך את ישראל ולסכן את ביטחונה ויחסיה הדיפלומטיים עם מדינות אחרות על-ידי הצהרות חסרות אחריות, כדאי שיהיה כאן ויטפל במה שקורה בדרום הארץ".

 

גנץ גם נשאל בכנס פעילים בראשון לציון מה עמדתו לגבי הצטרפותה של רעיית ראש הממשלה שרה נתניהו לנסיעותיו האחרונות. הוא השיב כי "שרה נתניהו היא דמות ייצוגית ובמקום שזה נדרש זה נדרש. אבל לא נראה לי שהיא צריכה לשבת בכל ישיבה".

בנימין נתניהו עם נשיא אוגנדה יוורי מוסווני (צילום: רויטרס)
נתניהו עם נשיא אוגנדה, אתמול(צילום: רויטרס)

אתמול פורסם בסוכנות הידיעות AP כי מי שתיאמה את הפגישה בין נתניהו לאל-בורהאן הייתה איחוד האמירויות הערביות. לפי הדיווח, מטרת המפגש מבחינת אל-בורהאן הייתה "להאיץ" את הסרתה של סודן מהרשימה האמריקנית של המדינות תומכות הטרור. בכיר בצבא סודן אמר כי רק חוג קטן של בעלי תפקידים בכירים בסודן, כמו גם בסעודיה ובמצרים, ידעו על קיום הפגישה.

 

בממשלת סודן הופתעו אתמול מהפגישה בין אל-בורהאן לנתניהו. בהודעת דובר ממשלת סודן פייסל סאלח נכתב: "למדנו על הביקור מאמצעי התקשורת. לא יידעו אותנו ולא התייעצו איתנו לפני היציאה שלו לאוגנדה. נמתין לשובו ונבקש הבהרות".

 

לפי בכירים בישראל, נתניהו ציפה להכריז בסיום הפגישה על כינון יחסים דיפלומטיים מלאים בין ישראל לסודן, אך קיבל הרבה פחות. כמו כן, לא הופצה תמונה משותפת של שני המנהיגים. מלשכת ראש הממשלה נמסר כי בפגישה הוסכם "להתחיל שיתוף פעולה שיוביל לנורמליזציה של היחסים בין שתי המדינות". עוד נמסר: "נתניהו מאמין שסודן נעה בכיוון חדש וחיובי, והביע את השקפתו זו בפני פומפאו. אל-בורהאן מעוניין לסייע למדינתו לעבור תהליך של מודרניזציה על-ידי הוצאתה מבידוד והצבתה על מפת העולם".

ראש הממשלה בנימין נתניהו ורעייתו שרה בביקור באוגנדה (צילום : חיים צח / לע
הישג מדיני או קמפיין בחירות? נתניהו באוגנדה(צילום : חיים צח / לע"מ)

ישראל מעולם לא קיימה קשרים דיפלומטיים עם סודן, המוגדרת בארץ כמדינת אויב. מאז שנת 2011 ישראל מקיימת יחסים דיפלומטיים עם דרום סודן, שהתפצלה מסודן והוכרה כמדינה עצמאית באו"ם.

 

אל-בורהאן, איש צבא, מונה לראש מועצת הריבונות בסודן בחודש אפריל האחרון, לאחר שהרודן עומאר אל-באשיר ששלט במדינה במשך 30 שנה הודח בהפיכה צבאית. נגד אל-באשיר התקיימו מחאות המוניות במדינה, שבעקבותיהן החליט הצבא להפילו מהשלטון. כמה חודשים לאחר מכן, בספטמבר, הוקמה בסודן ממשלה אזרחית-צבאית בעקבות מחאת הציבור וקבוצות אופוזיציה שדרשו מעבר מהיר יותר לשלטון אזרחי מלא. אל-בורהאן, יש לציין, הואשם במעורבות בזוועות שביצע המשטר הסודני בדארפור ב-2003, אז היה ראש כוחות היבשה.

  

מאז הדחת אל-באשיר, התחממו משמעותית היחסים בין ארצות הברית לסודן, ואל-בורהאן צפוי להיפגש בקרוב עם מזכיר המדינה האמריקני מייק פומפאו. פומפאו עצמו אמר בחודש דצמבר האחרון כי ארה"ב מתכננת לשלוח שגריר לסודן לאחר הפוגה בת 23 שנים. בחודש נובמבר האחרון אמר בכיר במחלקת המדינה האמריקנית כי וושינגטון עשויה להוציא את סודן מרשימת המדינות תומכות הטרור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
יו"ר מועצת הריבונות של סודאן, עבד אל-פתאח אל-בורהאן
צילום: רויטרס
מומלצים