שתף קטע נבחר

ניתוחי החלפת מפרק ברך וירך: החידושים שיקלו על המנותח

ניתוח החלפת מפרק ירך או ברך הוא נפוץ מאוד ובשנים האחרונות עבר שינוי מהותי, גם טכנולוגי וגם בחוויית המטופל. ד"ר נמרוד שניר, אורתופד מנתח ומומחה בתחום מסביר איזה שינויים נעשו - ואיך הניתוח משפר את איכות חיי המטופלים

ניתוחי החלפת מפרק הברך והירך הינם מהניתוחים הנפוצים והמוצלחים ברפואה המודרנית והוגדרו על ידי ארגון הבריאות העולמי כאחד מארבעת ההליכים הכירורגיים בעלי שיעורי ההחלמה הגבוהים ביותר.

 

בישראל לבדה, עוברים מדי שנה יותר מ-15,000 איש את הניתוח. למרות זאת, יש מטופלים הזקוקים להליך אך בשל תפיסות שגויות ואי הכרות עם התחומים נמנעים ממנו. מה חשוב לדעת לפני שמחליטים על ההליך?

 

קיראו עוד

ניתוח להחלפת מפרקים: החידושים שיקלו על החולים

לראשונה בארץ: שיא הדיוק - ניתוח רובוטי להחלפת מפרקים

 

מפרק (צילום: shutterstock)
משתלים מחזיקים לאורך זמן. ניתוח מפרק ברך(צילום: shutterstock)

 

מתי מומלץ ניתוח החלפת מפרק ברך או ירך למטופל?

כאשר איכות חייו של המטופל נפגעת באופן משמעותי לתחושתו והטיפולים השמרניים כבר לא מיטיבים עימו.

 

אילו סוגי ניתוחי החלפת מפרק קיימים היום?

ניתוח החלפת מפרק יכול להיות ניתוח החלפה מלאה ( TOTAL KNEE /HIP ARTHROPLASTY ) בו מחליפים את כל משטחי הסחוס במפרק או החלפה חלקית של המפרק ( PARTIAL / UNI / HEMI ARTHROPLASTY ) בו מחליפים רק חלק מהמשטח הסחוסי על פי האזור הפגוע.

 

איזו טכנולוגיה מסייעת למומחים בתחום?

טכנולוגיה מתקדמת משולבת בכל תהליך הניתוח: מהתכנון הניתוחי, אותו אני מבצע על תוכנת מחשב בדו או תלת ממד וכמובן במהלך הניתוח עצמו. טכנולוגית ניווט מתקדמת (NAVIGATION) מאפשרת לרופאים לראות בזמן אמת הדמיה תלת ממדית של המפרק. כך הם יכולים למקם את המשתלים בדיוק רב יותר ועל פי התכנון הטרום ניתוחי. בנוסף, הטכנולוגיה מאפשרת לרופא לקבל מידע מקיף היכול לסייע בהחלטות תוך-ניתוחיות כגון גודל המשתלים, מיקומם, איזון יציבות המפרק ועוד.

 

מה התהליך שעובר המטופל לפני ניתוח החלפת המפרק ואחריו?

לאחר שהמטופל מקבל הסבר מפורט על התהליך, הוא מופנה למספר בדיקות פשוטות לצורך הערכה כללית לפני ניתוח ובהן צילום חזה, א.ק.ג, בדיקות דם ושתן וכדומה. אם יש למטופל מחלות רקע, כגון מחלת לב או ריאות, הוא יזדקק לעיתים לאישור לביצוע הניתוח מהרופא המטפל שלו.

 

לפני הניתוח המטופל ייפגש עם המרדים במרפאה הטרום ניתוחית. ליום הניתוח עצמו המטופל מגיע כאשר הוא בצום ומופנה לבדיקות על ידי המרדים וצוות חדר הניתוח. הניתוח עצמו מתבצע לרוב בהרדמה חלקית או בהרדמה מלאה. המנתח חושף את אזור הסחוס הפגוע ומחליף רק את הסחוס המצפה את העצם במשתל. בסיום הניתוח, המטופל מועבר להתאוששות ולאחר מכן למחלקת האישפוז. בשנים האחרונות חל שיפור דרמטי במשך זמן האישפוז הדרוש להתאוששות מהניתוח.

  

כמה זמן צפוי המטופל לשהות בבית החולים לאחר הניתוח?

בשנים האחרונות פותח תהליך השיקום המואץ, Rapid Recovery, המאפשר למנותח ללכת על רגליו באופן עצמאי כבר מספר שעות לאחר הניתוח. תהליך זה מאפשר אשפוז קצר ביותר, הנמשך בין מספר שעות בודדות למספר ימים בלבד, לעומת אשפוז של שבוע ואף יותר שהיה מקובל לפני מספר שנים.

 

מה הם הסיכונים הכרוכים בניתוח החלפת מפרק ברך או ירך?

כמו בכל תהליך כירורגי עלולים להיות סיבוכים, אולם, הם בהסתברות נמוכה מאוד ועומדים על אחוזים בודדים בלבד מהמטופלים ולרוב על רקע מחלות רקע שאינן קשורות להליך. כמו כן, הסיבה לנתון הנמוך נעוצה בכך שהמשתלים שאנו משתמשים בהם כיום עמידים לאורך שנים רבות ורוב רובם של המטופלים לא יזדקקו לניתוח חוזר במפרק המוחלף, וכן, ההקפדה הגוברת בבתי החולים על מניעת זיהומים.

 

אילו שינויים שהתרחשו לאחרונה בתחום מקלים על המטופל העובר את ההליך?

חווית הניתוח והשיקום ממנו השתפרו בצורה מהותית לאחרונה בזכות מספר מרכיבים עיקריים:

 

איזון הכאב - לאחרונה חל שיפור בהבנת מנגנון הכאב וכיום אסטרטגיית הטיפול בכאב מתחיל כבר לפני הניתוח, ונמשכת במהלך הניתוח וכמובן לאחריו. הבנת מנגנוני הכאב מאפשרת טיפול למניעת כאב באמצעות שילוב תרופות למערכת העצבים בשלבים שונים של ההליך.

 

שילוב התרופות מאפשר את הפחתת מינוני התרופות הנרקוטיות (מורפין), כך שתופעות הלוואי מצטמצמות. בנוסף, כל מטופל שלי מקבל חסם (BLOCK) עצבי מקומי העוזר להפחית רמת הכאב לאחר הניתוח באופן משמעותי.

 

טכניקות ניתוחיות מתקדמות - ההליך הניתוחי עצמו השתנה לאחרונה כך שהטכניקות החדשות פולשניות פחות, מדויקות יותר, ומשמרות את האנטומיה של המפרק תוך פגיעה מינימלית ברצועות ובשרירי הברך או הירך. כך, ההליך עצמו פחות פולשני ומאפשר שיקום מהיר יותר.

 

שינוי ההתייחסות לניתוח החלפת מפרק ברך או ירך – לפני הניתוח, במהלך הביקור במרפאה המטופל מקבל הסבר מלא על הצפוי , זה מוריד דרמטית את סף החרדה של המטופל ומשפחתו, יש להבין כי המנותח אינו חולה הוא עובר ניתוח על מנת לשפר את איכות חייו , ניתוח הנמשך שעה ואישפוז קצר לאחריו.

 

מה המצב בתחום בישראל בהשוואה לעולם?

בהשוואה למדינות ה-OECD והמדינות המפותחות, בארץ מבצעים פחות ניתוחי החלפת מפרקים באופן משמעותי, והדבר מצער במיוחד כיוון שזה נגרם פעמים רבות בשל תפיסה שגויה של ההליך ומשמעותו.

 

בשל כך, לא פעם המטופלים בארץ מגיעים לניתוח בשלב מאוחר יחסית, ולנטייה זו שני חסרונות בולטים: ראשית, משמעות הדבר היא שהמטופלים סבלו תקופה ארוכה לפני הניתוח ואיכות חייהם נפגעה.

 

שנית, בגין התפקוד המופחת לאורך השנים מטופלים רבים מגיעים במצב פיזי ירוד עם דלדול שרירי ומגבלת טווחים קשה של המפרק הפגוע. כיום, לאור אחוזי ההצלחה, הסיכון הנמוך ופשטות ההליך - כדאי לא להתמהמה בביצוע ההליך כאשר יש צורך בו.

 

איך ייראה העתיד של החלפות מפרק הברך והירך?

העתיד בהרבה מובנים כבר כאן. בעזרת טכנולוגיה מתקדמת, הבנת מנגנוני הכאב וחווית המטופל ניתוחי החלפות מפרקים הופכים "קטנים" יותר, מדויקים יותר המאפשרים שיקום מהיר יותר.

 

ד"ר נמרוד שניר הוא אורתופד מנתח, מומחה בניתוחי החלפת מפרקים ברך וירך, מנהל היחידה להחלפת מפרקים (ברך וירך) המרכז הרפואי איכילוב תל אביב

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוחים נפוצים. מפרק ברך
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים