שתף קטע נבחר

הסלמה עקב תוכנית טראמפ? "לא, כל עוד אין צעדי סיפוח"

למרות "לילה רב-זירתי" שכלל פיגוע דריסה בירושלים, עימותים אלימים בג'נין ותקיפה בעזה בתגובה לירי ולבלוני הנפץ - מתפ"ש לשעבר מעריך באולפן ynet: "זו לא פתיחה של אינתיפאדה, אלא גל טרור שבו רוצח מביא רוצח". ידלין: "בעזה, סינוואר מבין שמחיר ההתגרויות שלו הוא 'מחיר מבצע' בגלל הבחירות"

 

 

למרות פיגוע הדריסה בירושלים, שבו נפצעו 12 לוחמי גולני, ועל רקע התגברות הירי ושיגור בלוני הנפץ מרצועת עזה בימים האחרונים - בכירים לשעבר במערכת הביטחון סבורים כי לא מדובר בהסלמה בעקבות פרסום "עסקת המאה" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשלום בין ישראל לפלסטינים.

 

"התיאום הביטחוני לא הופסק. הרשות הפלסטינית מאוד מחושבת, היא מאיימת לא מעט, אבל מבינה את מחיר ההפסד שלה מצעד כזה", אמר הבוקר (חמישי) אלוף במיל' איתן דנגוט, לשעבר מתאם פעולות הממשלה בשטחים, בריאיון לאולפן ynet. אלוף במיל' עמוס ידלין, ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) ולשעבר ראש אמ"ן, הוסיף: "הפלסטינים מאוד לא אהבו את תוכנית טראמפ, אבל כל עוד אין לה ביטוי בשטח, התגובה שלהם תהיה מדינית. אם יהיו צעדי סיפוח בשטח, אין ספק שזה פוטנציאל להידרדרות".

פיגוע בירושלים תקיפה ברצועה עימותים בג'נין (צילום: אלכס קולומויסקי, AFP)
"לילה רב-זירתי" בירושלים, ביו"ש ובעזה(צילום: אלכס קולומויסקי, AFP)

דנגוט הסביר: "הרשות הפלסטינית הבינה שלא יתרחשו צעדים חד-צדדיים מצידה של ישראל לפני הבחירות, ומחיר ההפסד שלה כתוצאה מצעד כמו הפסקת התיאום הביטחוני הוא רב מאוד ביחס להמשך שלטונה. אנחנו מתקרבים גם לסוף שלטונו של אבו מאזן, ומהיכרותי איתו הוא לא היה רוצה  להשאיר מצב של תוהו ובוהו עוד בימי חייו".

 

לדבריו, "השטח התרגל לרטוריקה שלו, והשטח ברובו נוהג בתבונת הרחוב. הפלסטינים מבינים את מחיר ההפסד ושלא שווה להם לצאת ולהרוס את הכל - במיוחד בהקשר הכלכלי, רובם חיים חיים מבוססים. מה שאנחנו רואים כרגע זה דווקא יותר הצלחות של קיצוניות רשת - של הסתות מצד חמאס - והיא לא פחות דומיננטית מאשר הרטוריקה של השלטון הפלסטיני".

 

ברצועת עזה, לדברי דנגוט, חמאס נוקט במדיניות של שחרור רסן בהיבט של ירי פצצות מרגמה. "ישראל צריכה לעשות עכשיו נקודת עצירה ולחשב מסלול מחדש ביחס לתגובה הנקודתית. נדרשת גביית מחיר לא רק בהקשר לאיכות מטרות ותשתיות קרקעיות, אלא בהקשר לאנשים ומטרות שיחזירו את ההרתעה. ישראל לא תגיע לתוצאה פחות טובה אם היא לא תשנה את המדיניות ותחל לגבות מחיר בעזה".

 שלושה בלוני נפץ אותרו ליד ישוב באשכול (צילום: ביטחון מ.א אשכול)
בלון נפץ שאותר השבוע ליד יישוב באשכול(צילום: ביטחון מ.א אשכול)

תקיפת צה
תקיפת צה"ל ברפיח במהלך הלילה(צילום: AFP)

הריסות בעזה לאחר תקיפות חיל האוויר (צילום: AP)
הריסות ברצועת עזה לאחר תקיפת חיל האוויר(צילום: AP)

במהלך הלילה, מלבד הפיגוע והתקיפה ברצועה בתגובה לירי פצצות המרגמה אמש והפרחת בלוני הנפץ, פרצו עימותים אלימים גם בג'נין בעת הריסת ביתו של אסיר פלסטיני - אחמד קונבע, אחד מחברי החוליה שרצחה את הרב רזיאל שבח בצומת חוות גלעד בינואר 2018. האירוע לווה בהפרת סדר קשה של מאות פלסטינים, ובמהלך האירועים נהרג אחד מהם, יזן אבו טביח בן ה-19. בתקרית אחרת נורה שוטר פלסטיני שנפצע באורח בינוני. לא היו נפגעים בקרב החיילים.

 

 

פרשננו לענייני צבא וביטחון, רון בן ישי, הגדיר את הלילה האחרון כ"לילה רב-זירתי", וציין: "חלקו ביוזמתנו. אירוע הדריסה לא היה ביוזמתנו, אבל הריסת בית המחבל בג'נין, שהייתה מה שהוביל לעימותים, כן".

 

"יש כאן עליית מדרגה, יש שלושה אירועים", ציין דנגוט, אך הבהיר: "המאפיינים שלהם נראים אינדיבידואליים, אירועים של החלטות נקודתיות. אין פה איזושהי שבירה, אינני רואה התפרצות כללית בתוך יהודה ושומרון. אני חושב שיש פה את אותו שילוב שממנו אנחנו תמיד חוששים. אחד זה ההקשר של יו"ש שזה המסוכן, עזה שיוצר את הדחיפות, ומבחינת הרגישות של ירושלים. ירושלים זה המקום הנפיץ ביותר.

 

"אנחנו ביום חמישי, יום לפני תפילות יום השישי, שמשמשות תמיד ככור היתוך להסתה. ראינו בקבוק תבערה, ירי בג'נין, ואנחנו מדברים פה על אירוע דריסה. נשלפים פה אלמנטים שכרגע אינני מעריך שמצביעים על כך שאנחנו בפתיחה של אינתיפאדה, אלא בגל טרור שבו רוצח מביא רוצח - זה גל טרור שניתן להתמודד איתו באמצעות פריסת כוחות ופעילות מודיעינית, כבר חווינו כזה".

 

"מה שיכול להצית את יו"ש זה סיפוח חד-צדדי"

לדברי ידלין, "יש נטייה לקחת כל אירוע טקטי ולעשות ממנו דרמה, אבל אני טוען שאין שום שינוי במגמות בשתי החזיתות. האסטרטגיה של צה"ל היא קודם כל הגנתית, אחרי זה היא למנוע התעצמות, כל זה תוך ניסיון לא להסלים. נכון שרואים משהו ביהודה ושומרון, אבל אירוע אחד לא מבשר על שינוי".

 

 

הוא הוסיף: "בעזה אין שינוי, דברים כרגיל. סינוואר קורא אותנו היטב, מבין שראש הממשלה לא רוצה עימות רחב לפני הבחירות, וגם גם לא רוצה הסדרה לפני הבחירות כי הוא יצטרך לשלם על כך בביקורת מאוד קשה מהציבור הישראלי. סינוואר מבין שמחיר ההתגרויות שלו הוא 'מחיר מבצע' - תוקפים לו תשתיות, זה לא בהכרח מפריע לו".

 

- אבל כל החזיתות מרגישות בוערות.

"אני לא חושב. לפני חודשיים היה מבצע חגורה שחורה, נורו מאות רקטות, אנחנו עכשיו עם תשע רקטות. אז בוא נשים את הדברים בפרופורציה. ביו"ש, שם באמת יכול להיות שינוי כתוצאה מהתלכדות של כמה תופעות שלא היו לפני חודש או חודשיים, קודם כל הרוגים. היו שני הרוגים, והרוגים תמיד מרתיחים את הדם.

 

"דבר שני זה העובדה שאבו מאזן הודיע שאין יותר שיתוף פעולה ביטחוני. אני לא חושב שזה קורה, אני חושב שיהיה שיתוף פעולה, אבל יכול להיות שבמקומות מסוימים הרשות תהיה פחות מוקפדת באופן שבו היא נותנת לציבור לפעול. הציבור ביו"ש, דרך אגב, עדיין לא יצא לרחובות. אבל הדבר שהכי יכול להצית את יו"ש זה מהלכי סיפוח חד-צדדיים".

 

הריסת בית המחבל  אחמד קונבע בג'נין (צילום: AFP)
הריסת בית המחבל אחמד קונבע בג'נין(צילום: AFP)

ידלין התייחס גם לתקיפות הליליות בסוריה המיוחסות לחיל האוויר הישראלי, שבהן על פי הדיווחים נהרגו לפחות 12 אנשי מיליציות פרו-איראניות: "בפעם הראשונה מאז חיסול סולימאני, רואים תקיפה ישראלית רחבה על פי דיווחים זרים - תקיפה שכנראה קשורה בהגעת משלוח נשק לסוריה בדרכו לחיזבאללה".

 

לדבריו ילדין, "זאת תקיפה חשובה, היא יוצאת בהתאם להמלצת אמ"ן. אמ"ן לא הסתפק רק בלהגיד מה יכולות האויב, אלא הוא המליץ להפעיל לחץ על האיראנים בסוריה דווקא בגלל שסולימאני איננו - וזו בעיניי ההתפתחות החשובה ביותר".

 

"כל פיגוע מזכיר לנו מה קרה בעבר ומה עלול לקרות"

בתוך כך, כוחות הביטחון ממשיכים במצוד אחר המחבל שדרס הלילה את לוחמי גולני ליד מתחם התחנה בירושלים. מכוניתו אותרה בעיירה בית ג'אלא הסמוכה לבית לחם. אחד החיילים נפצע קשה, נותח בבית החולים שערי צדק ומצבו מוגדר כעת יציב. עם זאת, הוא לא יצא מכלל סכנה. מצב הפצועים האחרים קל.

זירת הפיגוע בירושלים (צילום: AP)
זירת הפיגוע בירושלים(צילום: AP)

זירת הפיגוע בירושלים (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

זירת הפיגוע בירושלים (צילום: AP)
(צילום: AP)

ד"ר אלון שוורץ, מנהל יחידת הטראומה של שערי צדק, עדכן כי הלוחם שנפצע קשה סובל מחבלה רב-מערכתית ומפגיעת ראש קשה מאוד. "לאחר בדיקות הדמיה הוא הועבר לחדר ניתוח ובוצע ניתוח דחוף. הניתוח הסתיים והוא הועבר ליחידה לטיפול נמרץ כשהוא מונשם ומורדם, מצבו כעת יציב אבל אי אפשר להגיד שלא נשקפת סכנה לחייו". תשעה מהחיילים שנפצעו באורח קל כבר שוחררו לבתיהם.

 

"שניים נוספים מאושפזים בעין כרם עם פציעות מעט יותר מורכבות, ומטופלים על ידי צוותי כירורגיית פה ולסת, כירורגים ומומחים בטראומה אורתופדית, בהתאם לסוג הפציעות המתאימות לאירוע דריסה - בגפיים, בראש ובפנים", עדכן מנהל יחידת הטראומה בהדסה, ד"ר באלה מיקלוש.

 

  

 

איתמר טרגן, מנהל מתחם התחנה בירושלים, אמר בריאיון לאולפן ynet כי "כל פיגוע מזכיר לנו מחדש את הדברים שקרו בעבר ומה עלול לקרות. אבל אני לא חושש, אני לא חושב שאנחנו לקראת אירועים גדולים יותר, על פניו זה נראה כאירוע ממש נקודתי".

 

הוא הוסיף: "אני לא חושב שאנשים יחששו להגיע למקום. הירושלימים שמכירים יודעים בדיוק על מה מדובר, הם לא חושבים שעכשיו יש איזו התפתחות כלשהי. לתיירים יש מודעות אחרת, ואני לא יודע מה יקרה, אבל אני מעריך שהמסעדות יהיו מלאות, יום יפה היום, והחיים יחזרו למסלולם".

 

גורם צבאי בכיר סיפר כי החיילים שהתגייסו בחודש נובמבר האחרון היו בסיור מורשת בדרכם לכותל המערבי. הנהג פגע בהם במהירות גבוהה ונמלט. חלקם הצליחו להכניס מחסניות לכלי הנשק ואף ניסו לרדוף אחריו, אך לא ירו משום שהנהג נמלט במהירות. "כל האירוע נמשך שניות ספורות", לדברי אותו גורם.

 

המחבל המשיך במנוסה, וזהותו ידועה למערכת הביטחון. דובר צה"ל עדכן כי "במהלך האירוע, המחבל האיץ את רכבו לעבר לוחמי צה"ל שצעדו סמוך למתחם התחנה במסגרת פעילות צבאית. כוחות הביטחון מנהלים מרדף ללכידת המחבל". המצוד אחר המחבל מתמקד באזור בית לחם והעיירה בית ג'אלא מדרום לבירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
זירת הפיגוע בירושלים
צילום: AP
מומלצים