שתף קטע נבחר

"איך מרגישים בגיל 100? מכבי ת"א נותנת לי שמחת חיים"

ברוך עזרתי האגדי, שניהל במשך 60 שנה את מחלקת הנוער במועדון, לא נוטש את הצהובים גם בגילו ("נולדתי מכביסט ואמות מכביסט"), נזכר בתחילת דרכו של אבי כהן ז"ל, בברית של מוטי איווניר וחושף סיפורים שטרם סופרו: "אסתר רוט-שחמורוב הייתה טובה בכדורגל"

"איך מרגישים בגיל 100? עוד לא קלטתי שאני בגיל הזה. חושב רק חיובי, כי יש לי משפחה נהדרת ומכבי ת"א עדיין נותנת לי שמחת חיים". כך מספר ברוך עזרתי האגדי, שניהל במשך 60 שנה את מחלקת הנוער במועדון, זו שהצמיחה אין ספור כוכבים לקבוצה הבוגרת ולנבחרת.

 

למרות שבכל זאת גילו תובע האטה בקצב, ויש גם תסמינים מגבילים, ברוך לא נוטש גם בגיל 100 את האהבה האין סופית למכבי ת"א. "בכל פעם שיש משחק של מכבי, בתי, פזי, שולחת לי את השעה והערוץ שמשדר. מאחר והראייה שלי כבר לא טובה, אני יושב שני מטרים מהטלוויזיה, ומשתמש בזכוכית מגדלת. ככה אני יכול עוד ליהנות. כמובן שניצחון של מכבי עושה לנו שמחה בבית".

 

ברוך עזרתי (צילום: יריב כץ)
נותר מכביסט גאה. עזרתי(צילום: יריב כץ)

 

מכבי ת"א לא שוכחת ומחזירה לו בהתאם. "לפני כמה שבועות ליאור ייני העניק לי בבלומפילד מגן גדול לציון יום ההולדת העגול. סליחה, שרן ייני ולא אבא שלו ליאור שהוא זמר (בתגובה על התיקון מצידי, א.פ). שרן היה מהאחרונים שקיבלתי במכבי בעודי בתפקיד. בחור נהדר, ושמחתי לקבל את המגן דווקא ממנו".

 

רשימת השחקנים הבלתי נגמרת שקלט היא סיבה לאושר. "אתה רואה ילד שרק מתחיל, ובהמשך אחרי העלייה לבוגרים הוא כבר כוכב שזוכר מהיכן הגיע. "בוא ניקח את גיורא שפיגל, שכבר בגילאי הילדים הנוער היה אינטליגנט גדול ושיחק בצורה הכי חכמה שאפשר. למרות שלא עסקתי בתחום המקצועי, הסתפקתי בכך שלא התערבתי למאמנים, היה קשה לפספס אותו. והוא רק מתור רשימה גדולה, שבחלקה הקטן הגיע לככב גם באירופה. הרבה נחת".

 

גם בגיל שיש בו שלוש ספרות, ברוך נותר מכביסט גאה. "נולדתי מכביסט ואמות מכביסט צהוב. מה זאת אומרת בשבילי מכביסט? אחד שחושב במשחק רק על ניצחון, לא על שום אפשרות אחרת. ככה מחנכים מהגילאים הצעירים. ולא רק לנצח - להיות מכביסט זה גם להיות בן-אדם טוב. מכביסט לא יכול להתנהג בצורה לא ראויה. הוא חייב לייצג בכבוד את מכבי ת"א בכל האספקטים. לחנך לניצחון, אבל לא פחות חשוב גם להגינות".

 

אינפו מתוקן ()

 

זה אומר גם לשנוא את הפועל?

"אני דווקא לא שונא את הפועל. מסתפק בכך שהאהדה שלי רק למכבי. לעומת זאת אשתי כרמלה, שנפטרה לפני 10 שנים, לא הייתה יכולה לראות שום פריט בצבע אדום מסתובב בבית. לא מכיוון שהדרכתי אותה לכך. פשוט, זה מה שהיא הרגישה וכך גם פעלה".

 

יהודה לבני (81) אולי מאמן הילדים הכי ותיק בארץ, יותר מ-50 שנה, המאמן עד היום ("רוני לוי אמר שגילה את גדי קינדה? לא נכון. מי שגילה היה המאמן שאימן אותו בגיל 8"), מספר על קטע מאוד אישי המשקף את אישיותו של ברוך. קטע שמתכתב בימים האלה עם סיפור עמוס לוזון שקנה את הפועל ראשל"צ ובה משחק בנו עומרי, שנפלט ממכבי פ"ת. "הבן של ברוך, היו"ר הגדול של המחלקה, יוסי, הגיע אלי למבחנים בקבוצת הילדים. הוא היה אצלנו כחודש. בסוף נאלצתי להגיד לברוך: 'מקווה שלא תפטר אותי בגלל זה, אבל לא נראה לי שיוסי מתאים לכדורגל'. קצת פחדתי להגיד לבוס שהבן שלו לא מתאים. הוא קיבל את הקביעה שלי כעובדה מוגמרת ונכונה". ברוך: "יוסי, שהיום מתגורר בארה"ב, רצה להיות צנטרפור (חלוץ מרכזי). אם יהודה אמר שהוא לא מתאים, סימן שזה היה הדבר הנכון. קיבלתי את הקביעה שלו, ויוסי חיפש ספורט אחר לעסוק בו".

 

ייני ועזרתי (צילום: פרטי)
ייני ועזרתי(צילום: פרטי)

 

לפני שנכנס לכדורגל, ברוך היה בעל חנות בדים ברחוב נחלת בנימין. בנעוריו, הוא העדיף להיות בנבחרת החתירה של צופי הים. "פעם, אחרי שחתרנו בירקון, מישהו כעס עלי וטען שנעלמתי להם. עזבתי ברוגז את הסירה, ופניתי למקום די קרוב, אצטדיון המכביה בת"א. התאהבתי במה שקורה שם באופן מידי, כי הרי מכבי ת"א הייתה הקבוצה שאהבתי, והשחקנים המועדפים עלי היו שייע גלזר ויוסל'ה מרימוביץ'. איכשהו באצטדיון המכביה התעניינו אצלי אם אהיה מוכן לעזור להם לנהל את הנוער. הסכמתי, ולא ידעתי שאהיה בתפקיד הזה יותר מ-60 שנה". אז היו רק 3 קבוצות במחלקת הנוער בניגוד לעשרות הקבוצות היום. לא קראו לנו 'מחלקה', אלא 'ועד' כי היו רק 3 קבוצות לבני המלווה אותו: העובדה שלא חיפשו לו מחליף במשך ששה עשורים, עד שכבר לא היה לו כוח ללכת למשחקים, מדברת על טיב העבודה שלו וההערכה שקיבל. הוא עשה מה שעשרה מקבלי משכורות ביחד עושים היום. "אפילו סימנתי את המגרש לפני משחקים, אם היה צורך", ברוך מוסיף.

 

מי הייתה קבוצת הנוער הכי טובה אי פעם של מכבי ת"א?

ברוך מעדיף להתחמק, כי לא נעים לו ממי שלא יבחר. בסוף מגיעים למסקנה שזו הייתה מכבי "שלמה", אלופת המדינה בשנות ה-60. "בשער שיחק אשר גרטלר שהגיע לבוגרים, הבלם היה צביקה רוזן הגדול והמגן השמאלי מיקו בלו תקף יותר משהגן. הוא הגיע לנבחרת. בקישור שיחק כמובן גיורא שפיגל, כשלצדו אברהם מלצמן ואורי קדמי שגם עלו לבוגרים. כולם היו מצוינים".

 

אתה בוודאי מודע לכך שהיום משלמים לעתים סכומי עתק כדי לרכוש שחקנים מקבוצת הנוער.

"אצלנו, כמעט לא היו העברות מקבוצה לקבוצה. נער שהגיע למועדון, נשאר בו שנים ארוכות ובמקרים רבים עד סוף הקריירה שלו. פה ושם היו מקרים בודדים, כמו מושיק שווייצר שהגיע לנוער שלנו מהנערים של הפועל ת"א, אחרי שאביו דוביד התחיל לאמן אצלנו. היום משלמים, כי הזמנים השתנו ואפשר להבין את זה. להיפך, כשמכבי ת"א רצתה את ויקי פרץ ששיחק במכבי רמת-עמידר, מכבי ת"א שילמה תמורתם ב-4 שחקני נוער מהמחלקה. בזמננו לא הייתה טלוויזיה והיום אפילו משדרים בשידור ישיר משחקים של ליגות הנוער. מי היה מאמין?".

 

ברוך עזרתי (צילום: יריב כץ)
ברוך עזרתי ויהודה לבני(צילום: יריב כץ)

 

למרות שלא קל כל כך לזכור אנשים רבים, בגיל 100, ישנם אירועים שאם תיתן לו רמז, הוא ידקלם בבהירות. "היינו כמו משפחה, ולמשל אני זוכר עד היום שהייתי בברית המילה של מוטי איוניר, הבן של אברהם. והנה התינוק הזה משחק בכל קבוצות המחלקה, מגיע לבוגרים ויוצא לשחק בחו"ל. אתה רואה את כל הדרך של הבן-אדם מהימים שהיה תינוק, עד הזינוק הגדול".

 

אבי כהן ז"ל, שהגיע לליברפול, היה טאלנט כבר כשהצטרף אליכם בגיל הנוער?

"דווקא אצלו זה הלך לאט יותר. יהודה חשב שהריצה שלו לא נכונה, ושלח אותו לקבל את יסודות הריצה מאמן האתלטיקה עמיצור שפירא שנרצח במינכן. הסוד שלו מגיל צעיר הייתה הנחישות להצליח ובזכותה פרץ קדימה. יהודה לבני: "עמיצור אימן באצטדיון המכביה, וככה הצטרפה לקבוצות שלנו האתלטית שלו אסתר שחמורוב-רוט. היא הייתה לא רעה לגמרי גם בכדורגל".

 

אם הייתה לך אפשרות לסיבוב-חיים שני, מה היית מתקן?

"בדיוק מה שעשיתי ועושה בחיים האלה. להיות אדם שמח והוגן, ולהיות מכביסט צהוב שרוף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים