שתף קטע נבחר

רופא מסביר: "רעש ורוד יעזור לכם לישון"

בגיל השלישי השינה הופכת קלה יותר ולכן רבים מגיבים בקלות לגירויים חיצוניים. רופא משפחה מסביר איך ניתן בקלות להפחית את הרגישות לרעשים בשינה - למען איכות חיים טובה יותר

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"


שינה קלה? לא קל. מכירים את המצב בו אתם עייפים מאוד ומנסים לישון, עוצמים את העיניים, ופתאום עולם שלם של רעשים מתעורר? צפירה של רכב ברחוב, רעשי טלוויזיה הבוקעים מהבית של השכן, אופנוע שנוסע בכביש מהיר לא רחוק מהבית ועוד. כל הרעשים הללו מפריעים להירדם ואף מעירים במהלך הלילה ופוגעים בכך שתתקיים שינה רציפה ואיכותית התורמת לבריאות הגוף והנפש.

 

ניסיתם כבר אטמי אוזניים, אטמתם את החלונות, ועדיין הרעשים נכנסים. מה אפשר לעשות כדי לישון היטב למרות הרעשים, מדוע כל רחש קטן מפריע לכם ולאחרים לא? לפניכם שני הסברים אפשריים ודרכים פשוטות ליישומם.

 

עוד במדור 60 פלוס:

חברו הטוב של הלב: 4 יתרונות בגידול בע"ח

4 פתרונות יצירתיים לטיול ארוך בחו"ל בגיל השלישי 

האימון הפשוט שיגרום למבוגרים לבצע מספר פעולות יחד 

 

נשארים ערים בשביל לשמור (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נשארים ערים בשביל לשמור(צילום: shutterstock)
 

1: תקועים על מצב שמירה

מנגנון השינה שלנו דומה מאוד למנגנוני השינה של שאר בעלי החיים. אם לא מפריעים לו, הוא יכניס אתכם לשינה עמוקה וטובה בקלות וטבעיות ויוציא אתכם ממנה בזמן. אולם, כמו בשאר בעלי החיים, המנגנון יודע גם להיכנס למצב "שמירה", מצב שמאפשר שינה, אבל נשאר בקשר עם העולם החיצון ומוכן לחזור לערות במהירות במידת הצורך.

 

מצב השמירה הזה עוזר לחיות לשרוד בטבע, אולם לאדם הרוצה מעט מנוחה בסופו של יום ארוך הוא מתגלה כמכשלה רצינית.

 

כיצד תוכלו לשכנע את מנגנון השינה שלכם שאין צורך בשמירה? בעבודה נכונה, טיפול קוגניטיבי או סדנת שינה, אפשר לזהות את "המחשבה השומרת" וללמוד להרחיקה.

 

ניתן גם ללמוד טכניקות להרגעה עצמית בכדי לכוון את המנגנון מכיוון השמירה לכיוון שינה. דוגמאות למחשבה שומרת עשויות להיות "אני צריך להיות ערני בכדי לדעת אם הילדה חזרה כבר הביתה מהבילוי" או "אני אשים פה את הטלפון לידי למקרה שתהיה איזה בעיה עם ההורים שלי", או אפילו "אני צריך להקשיב טוב טוב להיות בטוח שאין רעשים שיפריעו לי לישון" וכדומה.

 

הרגעה עצמית ניתן כאמור ללמוד בטיפול קוגניטיבי או סדנת שינה, אולם גם בלי למידה, כל אחד מכיר דרכים בהם יוכל להרגיע את עצמו ולהניח את טרדות היום בצד: קריאה בספר, מקלחת חמה, כוס חלב וכדומה. הרחקת מחשבות שמירה ופעולות של הרגעה עצמית יעזרו למנגנון השינה שלכם לעזוב את מצב השמירה ולהפחית פלאים את עוצמת השמע של כל רחש קטן בסביבה.

  

2: השתמשו ברעש על מנת להתגבר על הרעש

בנוסף להפחתת הרגישות לרעש, ניתן למסך רעש על ידי שימוש בצלילים מתאימים. ניתן להשתמש במוסיקה או רדיו, אלא שאז לעיתים המח מסרב לכבות ונשאר בהאזנה.

 

לעומת זאת רעש ורוד (Pink Noise) יעזור למח להפסיק להקשיב לסביבה ולהתחיל לישון. רעש ורוד הוא סדרת צלילים אשר אין בהם תוכן, אין שיחה או מוסיקה, אלא רק צלילים אקראיים לכאורה, צלילים "טבעיים".

 

תפקידם של צלילים אלו הוא לטשטש את צלילי הרקע האחרים המפריעים לשינה תקינה. רעשי הרקע השונים כמו האופנוע שציינו לעיל או צפירת רכב ברחוב, נטמעים בצלילי הרעש הוורוד וכך ניתן ליהנות משינה שקטה ללא הפרעות קוליות.

 

צלילי רעש ורוד ניתן למצוא ביוטיוב לדוגמה רחשי גלים נעימים, סאונד של יער טבעי ומרגיע, רחשי פצפוץ האש באח ועוד, כל אחד בוחר בהתאם להעדפותיו האישיות.

 

 

הכותב הינו רופא משפחה, ממפתחי שיטת "פשוט לישון", השיטה הטבעית לטיפול בהפרעות שינה המועברת במסגרת סדנאות ברשת "אלן קאר"

 

 

עוד המלצות לשינה טובה ואיכותית  

 

 

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
ציללום: shhutterstoc
לא מצליחים לישון
ציללום: shhutterstoc
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים