שתף קטע נבחר

"הרבנים מצפצפים ומדירים מזרחים": העלון החרדי נלחם בגזענות במגזר

הביטאון החרדי "רשימות שחורות" שיצא לאור בשבוע האחרון חושף בריש גלי מופעי גזענות שונים בחברה החרדית כלפי הציבור המזרחי. גם גדולי הדור האשכנזים נרתמו לפעילות החברתית: "כשהייתי נער, אמרו לי שהאפליה תיעלם"

 

 

מצביעים על הגזענים במגזר: האפליה וההדרה של אוכלוסיות שונות בחברה הישראלית חיה ובועטת בחברה הישראלית, נכון לשנת 2020. במגזר החרדי, יש מי שמנסים לעורר לשינוי ולחשוף את חוסר הצדק המתמשך בין מזרחים לאשכנזים ,דרך עלון חרדי חברתי ראשון מסוגו ושמו "רשימות שחורות".

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

"הביטאון שלנו יוצא תחת עמותת 'נוער כהלכה' החרדית של המשפטן יואב ללום", מסביר עורך הביטאון וכתב ynet, אליעזר היון, "במגזר שלנו האפליה היא קיצונית. אם מוצאו של הנער הוא מזרחי אז סיכויו להתקבל למוסד אשכנזי נמוך מאד. זה נובע מתפיסה מעוותת בעיניי, שזה יפגע במוניטין של המוסד. אנחנו מנסים להיאבק בדבר הזה בדיוק בגיליון", הוא מוסיף.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

בחוברת הכתובה בשפה פשוטה שחולקה בבתי הכנסת שבריכוזים החרדיים בשבוע האחרון הם מנסים לפנות לציבור האשכנזי ובכך לגייס שותפים למאבק בנרטיב הגזעני.

 

סיפורה של התלמידה בעלת התשובה

היון מספר כי במוסדות החרדים האשכנזים יש מעין "מכסת" מזרחים: "יש מוסדות שיקבלו למערכות החינוך שלהם 5% אחוז תלמידים מתוך 100 תלמידים מזרחים, ויש מוסדות אשכנזיים שיקבלו 30% תלמידים בלבד מתוך 100 תלמידים מזרחים. בכל מצב, האפליה נעה בין 70- 95 %. מספר עגום לכל הדעות", הוא מגלה.

 

  ()
מתוך העלון

  

כדי להחדיר את מופעי הגזענות לבתים האשכנזים ללא פילטרים, משחזר היון את אחד מהסיפורים שהתפרסמו בגיליון האחרון.הוא עוסק בנערה גליה, בעלת תשובה ממוצא מזרחי. הנערה מספרת מדם ליבה על שיחה עם אמה שמבטאת את הדיכוי שהיא סופגת לתוכה: "אימא הסבירה לי שאנחנו מעדה טובה אבל לא מהעדה הכי טובה", מתואר בחוברת.

 

הוא ממחיש כיצד הנרטיב בא לידי ביטוי גם דרך אם המבקשת לשכור דירה בבניין מגורים חרדי - ונדחית על ידי השכנים. "האימא היא בעלת תשובה שניסתה לגור בעיר החרדית, אני חושב שזה היה במודיעין עילית, והשכנים לא רצו כי הם מזרחים וערך הדירה משום מה יורד".

 

"האם הספרדים אינם בני אדם?"

היון מסביר כי למרבה ההפתעה, לסיפורים הנחשפים בחוברת המתארים מצב חברתי קלוקל קמים גם מתנגדים דווקא ממוסדות החינוך עצמם ומהציבור הרבני.

 

אליעזר היון (צילום: אלי קובין)
אליעזר היון(צילום: אלי קובין)
 

 

"זה מאוד חורה לנו ואני מאד נזהר מהמילה 'שיימינג'. הרבה פעמים הרבנים שהם מודל לחיקוי עבור התלמידים מצפצפים על דברי גדולי הדור האשכנזים שבכו וזעקו נגד האפליה. לפי הרב אלישיב הם עוברים על איסור 'לא תגזול' כי הם מקבלים כסף ולא שומרים על החוקים של מי שנתן להם את הכסף, קרי מדינת ישראל", הוא טוען.

 

לאור כל האמור מעלה, ראוי לתהות כיצד מפלגת ש"ס המזרחית, השמה דגש על הזהות הספרדית לא נלחמת מלחמה של ממש בעוולות המתרחשות בתוככי קהילתה. בעבר נחשף כי חברים מבכירי ש"ס מעדיפים לשבץ את בנותיהן במוסדות החינוך האשכנזיים.

 

"מנסים להגיע לחרדי הפשוט"

עורך הביטאון מסביר כי הרקע להקמתו החל עם ההבנה שהאפליה - אותה ראה כבחור צעיר - לא תשתנה אם לא יעשה מעשה. בתחילה פעל בזירה המשפטית, יחד עם ללום. השלב הבא עבורו היה לפנות ישירות אל הציבור אליו הוא משתייך.

 

  ()
גדולי הדור זועקים להפסקת הגזענות

 

"אני פועל במגזר שלי וכשאני הייתי נער אמרו לי שהאפליה הפרימיטיבית הזו תיעלם. הדבר הזה לא קרה, זה מביך ומצער. העמותה שלנו היא היחידה שפועלת בזירה הזו. עד היום היא פעלה ברמה המשפטית, עכשיו אנחנו מנסים להגיע לאשכנזים עצמם ולהציב להם מראה. מבחינתנו זו אבן דרך במאבקי ההדרה. אנו פונים לקהל האשכנזי: מבני התורה, לאברכים ולאנשים 'הרגילים'". הוא מסכם.

     

תגובת ש"ס לטענות טרם התקבלה. 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים