שתף קטע נבחר
צילום:  AFP, EPA

עוד לפני החולה הראשון: כך פוגע הקורונה ברשתות האופנה הישראליות

חברות האופנה הישראליות מייצרות את מרבית הסחורה שלהן בסין; לנוכח סגירת מפעלי הייצור בחלקים נרחבים במדינה בשל הקורונה, הן צפויות לספוג פגיעה בטווח הבינוני והרחוק, לקראת החורף הבא; כעת הן במרוץ אחר תחליפים בטורקיה ובמדינות נוספות; מנכ"ל מענף הקמעונאות: "שלא יספרו שזה קל להחליף ספק"

המשבר מתפשט: עובדי הייצור של המפעלים בסין ממשיכים את חופשת החג וההשפעה של הפסקת הייצור בשל מגיפת הקורונה מתחילה לתת אותותיה בישראל.

 

בגלל הקורונה: קסטרו-הודיס מחפשת יצרנים חלופיים למפעלי הייצור בסין

עדיקה מזהירה: התפשטות הקורונה עלולה להשפיע על הפעילות

חשש מגל התייקרויות בעקבות משבר הקורונה

 

תעשיית הטקסטיל הישראלית, כמו תעשיות אחרות בארץ ובעולם, עברה כבר מזמן לסין וכעת חברות האופנה חשופות למשבר הקורונה. אם לא די בכך שענף האופנה סובל ממשבר מתמשך לנוכח התחרות מצד אתרי סחר בינלאומיים וקניות בחו"ל, כעת גם סגרו לשחקניות המקומיות את מפעלי הייצור.

   (צילום: יח
סניף פוקס(צילום: יח"צ)

קבוצת קסטרו הודיס, שכ-50% מהייצור שלה נעשה בסין, קיבלה אתמול הודעה מהספקים שלה במפעלי הייצור בסין כי אינם חוזרים לעבודה סדירה בקרוב. צוותים של החברה הישראלית כבר נחתו במדינות שונות בעולם ומחפשים חלופות ייצור לסין.

 

אתמול אמורים היו לשוב לעבודתם עובדי המשרדים של ספקי קסטרו בסין ובשבוע הבא צפויים לשוב עובדי הייצור למפעלים. זאת לאחר שהממשל הסיני האריך את חופשת ראש השנה הסיני בשבוע, לאור התפשטות המגפה. אלא שהחופשה נמשכת בשלב זה וקסטרו דיווחה כי קיימת אי בהירות בסין בכל הנוגע להתפשטות נגיף הקורונה.

 

מרבית מוצרי קבוצת קסטרו הודיס מיוצרים על ידי ספקים וקבלני משנה בסין ומוצרים נוספים מיוצרים בהיקפים קטנים יותר במדינות דרום מזרח אסיה. אמנם בשלב המיידי קסטרו הודיס אינה חשופה להשפעה אך המשך השבתת המפעלים בסין ישפיע על תוצאות החברה, בטווח הבינוני והארוך. קסטרו, שנמצאת ממילא בטלטלה בשנה האחרונה, מתקשה להעריך כרגע את תוצאות השבתת מפעלי הייצור בסין, אך כבר בודקת חלופות בטורקיה והודו.

 

מלאי הקיץ בדרך לארץ

רוב סחורת הקיץ של קסטרו והמלאי לחודשים הקרובים נמצא כבר בארץ וחלק ממנו עושה דרכו בים. בנוסף, עשרות אחוזים מהמוצרים של החברה, בעיקר בקוסמטיקה, אינם מיוצרים בסין. את מוצרי הקוסמטיקה של איב רושה מייבאת החברה מצרפת ואת קיקו מילנו מאיטליה. אך חברות קבוצת הודיס שכוללות את המותגים קרולינה למקה וטופטן ומותגי ההלבשה הודיס ואורבניקה, מייצרות את מרבית הפריטים בסין.

    (צילום: אביב חופי)
רון רוטר, משנה למנכ"ל קסטרו(צילום: אביב חופי)

קסטרו, פוקס, גולף, דלתא, רנואר, גולברי ויתר חברות האופנה הגדולות אמורות להתחיל לייצר את פריטי החורף שלהן במפעלים בסין בשבוע הבא. הייצור מתחיל לקראת פברואר תחילת מרץ ונמשך לתוך אפריל, מאי ויוני. פריטי החורף שנשלחים לישראל אמורים להגיע ארצה עד חודש אוגוסט, שכן בספטמבר כבר מתחילות הקמעונאיות לטפטף את קולקציית החורף למדפי החנויות.

  

בחברות האופנה מעריכים כי חלק מהמפעלים שבהן מייצרות החברות יחזרו לעבודה עד חודש מרץ ורק אז ידעו בחברות להעריך במדויק את גודל הנזקים. על פי ההערכות, הפדיונות בענף האופנה יצנחו במאי יוני בכ-10% בממוצע בגלל בעיות מלאי.

  

פוקס לא התייחסה עד כה לנגיף הקורונה בדיווחים מטעמה. בדו"חות הכספיים השוטפים מציינת החברה כי מרבית מוצרי הקבוצה מיוצרים על ידי ספקים וקבלני משנה בסין. ניתן להעריך כי עשרות אחוזים מהייצור של הקבוצה נעשה בסין אך יחד עם זאת, מותגי הקבוצה מיוצרים ב-15 מדינות שונות בעולם וביניהן טורקיה, מרוקו, מצרים, ויאטנאם, פקיסטן, תאילנד, בנגלדש והודו.

 

מרבית הייצור בענף האופנה נעשה בסין, הודו ובנגלדש וכעת פונות חברות האופנה הישראליות לייצור בטורקיה. ל"כלכליסט" נודע כי עדיקה, שדיווחה כבר בשבוע שעבר כי לנגיף צפויה השפעה מהותית על תוצאות החברה, החלה לייצר בימים אלה בטורקיה ובמדינות נוספות. 85% מהייצור של עדיקה נעשה בסין עד להתפרצות הנגיף, ובשלושה שבועות האחרונים מאז נסגרה סין לייצור, הפסיקה עדיקה את הייצור במדינה ופנתה למדינות חלופיות.

  

הפסקת הפעילות בסין עשויה להשפיע באופן שונה על כל חברה. עדיקה חשופה יותר מחברות אחרות מכיוון שהיא עובדת על מלאים קצרים ומייצרת לששה שבועות בלבד. סחורת הקיץ של עדיקה עוד לא הגיעה לישראל ולכן החברה היתה הראשונה לדווח על פגיעה צפויה. עם זאת, יכולת הייצור המהירה שלה תעזור לה להתאושש בצורה המהירה ביותר מהמשבר, בעוד חברות האופנה הגדולות ירגישו אותו רק בעוד כמה חודשים.

  

גם דלתא הודיעה על חשיפה לקורונה אך העריכה כי בשלב זה לא צפויה פגיעה בפעילות החברה. מפעלי הייצור של דלתא פזורים בעולם וחלק גדול מהייצור שלה נעשה מחוץ לסין, בויטנאם, מצרים, בולגריה, טורקיה, תאילנד, מינמאר ומקסיקו. בשנים האחרונות מתמקדת החברה בייצור במצרים וויטנאם ולכן החשיפה שלה לקורונה נמוכה יחסית.

 

  

"הטורקים חוגגים"

"מי שמספר לך שהוא החליף ספק והתחיל לייצר במפעל אחר לא מספר עד כמה זה מסובך. עד שרוקמים מערכת יחסים עם מפעל בסין ומגיעים למיומנות הנדרשת לוקח זמן רב. צריך להבין מאיפה הבד מגיע, לקבל דוגמאות, לבדוק את הכפתורים. זה סרט ארוך ומורכב. באופנה, כל עונה מפתחים את הפריטים מהתחלה. לכן, יכול להיות שבסוף התהליך החברה תקבל בכלל מוצרים אחרים מאלה שהזמינה כי החליפה ספק", מתאר מנכ"ל מענף הקמעונאות. "מי חוגג? הטורקים. וגם אם חברה מצאה מפעל חלופי בסוף היא עשויה לקבל משהו אחר ממה שהזמינה. גם מהטורקים וגם מספקים אחרים. הבעיה היא שהחברות משלמות ברגע שהסחורה יצאה מהמפעל, אבל עד שהיא מגיעה לישראל רק אז אפשר לראות מה באמת קיבלת".

 

לדברי קמעונאי אחר, "באופנה אתה חייב להביא קולקציה. ברגע שהקולקציה מתחילה להיפגע זה בא לידי ביטוי במכירות. אם קלעת בקולקציה אתה עובד ואם לא, אתה חוטף. הבעיה היותר גדולה של החברות הישראליות היא שהן לא יכולות להעלות מחירים בגלל התחרות, כי אז הפדיונות יפלו להן ב-20%".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
צילום: איימי נקדאי
חנות קסטרו
צילום: איימי נקדאי
מומלצים