שתף קטע נבחר

"הקירות התמלאו בעובש וריקבון - בעלת הבית האשימה אותנו"

סטודנטים מקריית שמונה הבחינו עוד לפני החתימה על חוזה השכירות בסדקים בקירות הנכס, אבל בעלת הבית התחייבה בפניהם שמדובר בפגם אסתטי בלבד. רק שאחרי הגשם הראשון הם גילו שמדובר בליקויים חמורים בהרבה. האם בעל הדירה אחראי על תיקון ליקויים או השוכר? בדקנו

צרות של שוכרים: אלון וקרן, זוג סטודנטים שעברו לגור בדירה שכורה בקריית שמונה, לא העלו על דעתם שלאחר שלושה חודשים בלבד יאלצו לחפש דירה חדשה. לטענתם, נזילה חמורה בקירות הנכס גרמה לנזקים ולתחלואה, באופן שבו שהייה בבית היוותה עבורם מפגע תברואתי. אלא שלדבריהם, בעלת הבית סירבה לטפל בליקויים.

 

תמ"א 38 בבניין: "אחרי כמה שבועות התחיל הסיוט"

"למרות ההסכם בע"פ - הכריחו אותי להוציא את הכלב מהדירה"

 

"כשנכנסנו לראשונה לדירה לפני החתימה על החוזה, ראינו סדקים גדולים בקירות", מספרת קרן, סטודנטית במכללת בראודה שבכרמיאל, "שאלנו את בעלת הבית אם היא מתכוונת לטפל בליקויים, אולם היא הבהירה שמבחינתה מדובר בבעיה אסתטית בלבד שלא אמורה להפריע לדיירים. היינו בלחץ להיכנס לדירה לפני שתתחיל תקופה לחוצה בלימודים - אז האמנו לה וחתמנו על חוזה שכירות".

 

ואולם, השניים נחרדו לגלות, עם בוא הגשם הראשון, שבעקבות הרטיבות בשל מזג האוויר הסוער - הסדקים שהיו אמורים להוות בעיה אסתטית בלבד כוסו בעובש ובריקבון. "כשהתחיל לרדת גשם, היו נזילות ממקומות רבים בקיר, ותוך כמה ימים הדירה כולה כוסתה בעובש", מספר אלון, סטודנט במכללת תל חי הסמוכה.

  (צילום: ארכיון פרטי)
העובש שהצטבר בדירה של אלון וקרן(צילום: ארכיון פרטי)
 

  (צילום: ארכיון פרטי)
הליקויים בדירה של אלון וקרן(צילום: ארכיון פרטי)

לדברי השניים, "יש בדירה חלל גדול של הסלון והמטבח עם חלון קטן אחד. גם כשהיינו משאירים אותו פתוח במשך שעות היום, וצריך לזכור שמדובר בחורף בצפון הארץ, הדירה לא הצליחה להתאוורר. כל שנותר לנו היה לנקות את העובש בכל פעם מחדש. אך כאשר דיברנו עם בעלת הבית, היא הודיעה לנו שהעובש הצטבר באשמתנו 'בגלל שאנחנו חיים בדירה מבולגנת ומלוכלכת ולא מאווררים אותה מספיק', כך לדבריה".

 

אלא שלטענתם, הנזילה הייתה רק חלק מצרור בעיות בדירה. "אחרי שהתמקמנו, ראינו שהדירה עקומה - הדלתות של הארונות נסגרו מעצמן וכיסא המחשב התגלגל לפעמים במורד החדר. זה משהו שלא הצלחנו לראות לפני שחתמנו על החוזה, כי שמנו לב לכך רק כשהכנסנו את הרהיטים שלנו", הם אומרים.

 

"יכול להיות שזאת הייתה אשמתנו שלא שמנו לב לליקויים", מודה קרן - אך מצביעה על בעיה רחבה יותר בהיבט של ביקוש מול היצע בפריפריה הרחוקה: "התחושה שלנו היא שלבעלי הבתים קל להשכיר כאן דירות לא ראויות - כי הם יודעים שהביקוש של הסטודנטים למגורים בעיר גבוה". אחרי דין ודברים הצליחו בני הזוג "להשתחרר" מהחוזה, ונאלצו לחפש דירה חדשה באמצע שנת לימודים - ולשלם על עלויות לא מתוכננות הכרוכות בכך.

  ()
  

  (צילום: ארכיון פרטי)
אלון וקרן(צילום: ארכיון פרטי)
   

ואם חשבתם שדירות ברמה לא ראויה מוצאים רק בפריפריה, טעות בידיכם - זה קורה גם באזורי הביקוש. אלונה (שביקשה להישאר בשם בדוי) מספרת על מקרה דומה בדירה השכורה שבה היא גרה בהרצליה. לטענתה, אחרי מזג האוויר הסוער בתקופה האחרונה, הקירות בדירתה התמלאו בעובש. אלא שכבר כמה שבועות שבעל הדירה דוחה את הטיפול בבעיה ושולח אותה לנקות את העובש בעצמה.

 

"כל הקיר שלי שחור, לא בריא לנשום את העובש, ועם כל הכבוד זאת עבודה לבעל מקצוע ולא למישהי ששוכרת דירה", היא אומרת, "בעל הבית כתב לי לקנות כפפות ולנקות את העובש בעצמי. אמנם הוא הבטיח להחזיר לי את הכסף על מוצרי הניקיון, אבל מדובר בהרבה מוקדים בדירה ועבודת הניקיון עלולה להיארך זמן רב - שלא נדבר על זה שאני חולת אסטמה".

  (צילום: ארכיון פרטי)
העובש והרטיבות בדירה של אלונה(צילום: ארכיון פרטי)
 

  (צילום: ארכיון פרטי)
"תקני כפפות". העובש בדירה של אלונה(צילום: ארכיון פרטי)
 

 

מי אחראי לטפל בעובש?

אלון, קרן ואלונה כנראה אינם הדיירים היחידים שנאלצים להתמודד עם ליקויים בדירה שכורה. לדברי עו"ד אור צלניקר ממשרד עוה"ד הורוביץ, אבן אוזן ושות', המתמחה בנדל"ן ובעסקאות מקרקעין, בהתאם לחוק השכירות והשאילה, בעל הדירה חייב למסור את הדירה כשזו ראויה למגורים. "בכל מקרה אחר, הדבר עשוי להיחשב לאי התאמה, באופן כזה שיקנה לשוכר את הסעדים המוקנים לו בחוק", הוא מבהיר. במילים אחרות: הדיירים יכולים לדרוש לבטל את החוזה, כמו במקרה של אלון וקרן.

 

לדברי עו"ד צלניקר, אף שבאחריות השוכר לבדוק את הדירה לפני החתימה על חוזה השכירות, ולהודיע לבעל הדירה על בעיות שהוא מבחין בהן, בעל הדירה לא יוכל להסתמך על כך במקרה בו ידע או היה עליו לדעת על בעיות של אי התאמה.

 

 

בנוסף, נותרת שאלת התחזוקה והטיפול בליקויים. לדברי עו"ד צלניקר, "בתיקון לחוק השכירות והשאילה קבע המחוקק כי על השוכר חלה חובת תיקון של כל פגם או ליקוי הנובעים משימוש בלתי סביר בדירה, כאשר יתרת הליקויים או הפגמים יהיו באחריות בעל הדירה בהתאם להוראות הדין".

 

לפיכך, בהקשר לנזילות החריגות והעובש שהצטבר, כמו במקרה של אלון וקרן, יש לבדוק האם מדובר בשימוש בלתי סביר בדירה. "כמובן שבמקרה שבו ידע בעל הדירה על העובש שעתיד לבוא, הוא עלול להיחשב כמי שמסר דירה שאינה ראויה למגורים משום שיש בה סיכון בלתי סביר לבטיחות השוכר או לבריאותו - ככל ואכן כך הדבר", מוסיף עו"ד צלניקר.

 

בשורה התחתונה מבהיר עו"ד צלניקר כי "ידוע שבשוק בו הביקוש רב, נאלצים שוכרי הדירות לעשות פשרות, בין היתר גם בתנאים המשפטיים בהסכם השכירות. לכן מומלץ להיערך לכך מראש, להבין מהם הנושאים המהווים קו אדום ולהביא אותם לידי ביטוי כבר בשלבים מוקדמים של המו"מ. באמצעות פעולה זו, הרבה מתנאי השכירות כבר סוכמו מראש ולא יעלו בשלב הכנת חוזה השכירות - שלעיתים בסביבת ביקוש גבוהה עשוי להיעשות בלחץ זמנים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארכיון פרטי
עובש ורטיבות בדירה
צילום: ארכיון פרטי
מומלצים