שתף קטע נבחר

פייבוריט בצרות: הפתיחה הצולעת של ביידן

עד השבוע נחשב ג'ו ביידן לפייבוריט ברור בפריימריז הדמוקרטיים. התבוסות באייווה וניו המפשייר מלחיצות את הקמפיין: "כולנו מפחדים". ההיסטוריה מראה שלא היה דמוקרטי שפתח את הקמפיין רע כל כך וזכה במועמדות. ברני סנדרס עוקף אותו בסקרים, וביידן מחכה לקולות השחורים: "הקרב של חיי"

 

ג'ו ביידן נחשב עד השבוע לפייבוריט ברור בפריימריז של המפלגה הדמוקרטית: פוליטיקאי מתון שהיה הסגן של ברק אובמה, חביב על ותיקי המפלגה ולא "שמאלני מדי". ביידן העיד על עצמו שהוא המועמד בעל הסיכויים הטובים ביותר לנצח את דונלד טראמפ. עד השבוע לא היו רבים שערערו על הקביעה הזאת.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בתוך שבוע ספג ביידן שתי מכות שהובילו לירידה במניות שלו, ולדעיכה בסקרים. באמצע השבוע שעבר הוא הגיע למקום הרביעי בלבד בפריימריז באייווה, הפסד שכינה "אגרוף בבטן". הלילה הפסיד גם בניו המפשייר, שם הגיע רק למקום החמישי. ביידן לא נחשב לפייבוריט בשתי המדינות האלה, אך קיווה להגיע למקומות גבוהים יותר.

ג'ו ביידן  (צילום: AFP)
ג'ו ביידן. רק חמישי בניו המפשייר(צילום: AFP)
 

בניו המפשייר סגן הנשיא לשעבר ראה את הכתובת על הקיר, ובחר שלא לשהות במדינה בליל ההצבעה. כבר אתמול הוא וצוות הקמפיין שלו הגיעו לדרום קרוליינה, שנחשבת לאחד המעוזים שלו. בבחירות בסוף החודש יצביעו הדמוקרטים בדרום קרוליינה בפריימריז (קהל מגוון יותר מאייווה וניו המפשייר, שבהן שיעור המצביעים הלבנים גבוה במיוחד). אחרי שני הפסדים בפתיחת הקמפיין ביידן חייב קאמבק.

 

"אני יודע שזה הולך להיות הקרב של החיים שלי", אמר ביידן בן ה-77 לתומכיו בדרום קרוליינה. הוא טען שאייווה וניו המפשייר, מדינות "לבנות יותר" מרוב 48 המדינות האחרות, הן לא אינדיקציה להמשך המירוץ ולכוח האלקטורלי שלו. ביידן בונה על תמיכת המצביעים השחורים והלטינים בדרום קרוליינה, נבאדה והמדינות שיצביעו ב"סופר טיוזדיי".  

ג'ו ביידן  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

בקמפיין של ביידן העריכו שאיש השמאל ברני סנדרס, הסנאטור מוורמונט, ינצח בניו המפשייר. הם לא האמינו שהתוצאה של ביידן תהיה מביכה כל כך: הוא הפסיד גם לפיט בוטיג'ג' המתון, ראש עיר לשעבר שצעיר ממנו ב-39 שנים. גם הסנאטוריות אליזבת וורן ואיימי קלובושר הקדימו אותו בניו המפשיר.

 

בסוכנות הידיעות AFP מציינים שאף מועמד דמוקרטי בהיסטוריה המודרנית לא פתח את הפריימריז בצורה חלשה כל כך באייווה וניו המפשייר, והצליח לזכות במועמדות המפלגה. ב-1972 וב-1992 המועמדים הדמוקרטים לנשיאות זכו במועמדות למרות שהפסידו בשתי המדינות, אך לא הגיעו למיקום נמוך כל כך.

 

ג'ורג' מקגוורן, שזכה במועמדות הדמוקרטית ב-1972 (הפסיד לריצ'רד ניקסון), הגיע למקום השלישי באייווה והשני בניו המפשייר. ב-1992 ביל קלינטון, שלבסוף ניצח בבחירות, הגיע למקום הרביעי באייווה ולמקום השני בניו המפשייר. ב-CNN מציינים שבאייווה היו לו נסיבות מקלות מכיוון שטום הרקין, סנאטור ממדינת אייווה, השתתף בפריימריז וניצח במדינה בפער גדול. בכל מערכות הבחירות משנת 1976 (למעט קלינטון ב-1992) הדמוקרטי שזכה במועמדות המפלגה ניצח באחת מהמדינות או בשתיהן.

ארה
(צילום: EPA)
הפתיחה הצולעת של הקמפיין באה לידי ביטוי בסקרים. סקר שפורסם אתמול הראה שהתמיכה הארצית בביידן ירדה כמעט בחצי – מ-30% לפני הפריימריז באייווה ל-16% בלבד השבוע. שקלול של הסקרים האחרונים מציג תמונה עגומה: ביידן, שהחזיק במקום הראשון במשך יותר משנה, נמצא כעת במקום השני. סנדרס, שניצח באייווה וניו המפשייר, ראשון עם 23%. ביידן מקבל 20.4%.

 

"אני לא יודע אם ראיתי שבוע עצוב יותר בקמפיין מזה של ג'ו ביידן בניו המפשייר", אומר דאנטה סקאלה, פרופסור למדעי המדינה מאוניברסיטת ניו המפשייר. "הבוחרים מחבבים מספיק את ג'ו ביידן, אבל אין שום מידה של מסירות. לכן כשהוא מאכזב באייווה הם עוברים למועמדים אחרים".

ג'ו ביידן ב ניו המפשייר פריימריז דמוקרטיים ארה
(צילום: AFP)
ביידן הוא המועמד המועדף על הממסד הדמוקרטי, בהשוואה לברני סנדרס ואליזבת וורן שנחשבים "שמאלנים". הדמוקרטים רוחשים לו כבוד בזכות כהונה של שמונה שנים כסגן של ברק אובמה.

 

כדי להתאושש מההפסד הכפול ביידן צריך להיות ממוקד ועיקש. בינתיים הקמפיין שלו לא ממריא וחסר אנרגיות. ביום חמישי הוא הסתודד עם יועציו במקום לצאת לשטח ולאסוף קולות. גם בראיונות הוא לוקה בחסר, ולעיתים הוא משיב לשאלות במשפט: "בחייך, בנאדם".

פריימריז דמוקרטיים איווה ארה
(צילום: AFP)
 

בעימות הדמוקרטי האחרון, בניגוד לכלל הלא כתוב שדורש לשמור על אופטימיות נצחית, הכיר ביידן בהפסד המתקרב בניו המפשייר. באירוע אחר שגרם נזק השתלח בצעירה בת 21, ששאלה אותו למה הבוחרים צריכים לשמור לו אמונים אחרי ההפסד באייווה. ביידן שאל אותה אם אי פעם היא השתתפה ב"קאוקוס" (אסיפת בחירות, שיטת הבחירה באייווה). כשהיא השיבה שכן ביידן ענה: "לא את לא! את שקרנית, חיילת פוני עם פני כלב".

 

ביידן, שמיהר בשלישי לדרום קרוליינה כדי לא לחזות מקרוב בהשפלה בניו המפשייר, מתעקש שהוא עדיין במשחק. הוא אמר שהתוצאות באייווה וניו המפשיר הן רק יריית הפתיחה של המירוץ. "הן רק שתיים. לא כל האומה, לא חצי מהאומה, לא רבע מהאומה, לא 10%", הדגיש ביידן והוסיף שהוא מחכה שהמצביעים השחורים, "קהל הבוחרים המחויב ביותר במפלגה הדמוקרטית", יצא לקלפיות.

  ()

  ()
 

האם צוות הקמפיין של ביידן מאמין שיש סיכוי לצבור מומנטום ולנצח? יועץ בצוות הקמפיין התראיין בעילום שם לאתר פוליטיקו ואמר: "זה נורא. כולנו מפחדים. אני יודע שאני אמור לומר שאנחנו הולכים לנצח. אבל אני פשוט לא יודע".

 

העמדה הרשמית של היועצים בקמפיין היא ששום דבר לא סגור והמירוץ לבית הלבן רק החל. סימון סנדרס, היועצת הבכירה של ביידן, אמרה שהדמוקרטים לא מכריזים על מנצח "מבלי לשמוע את הבוחרים השחורים והלטינים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ג'ו ביידן. רק חמישי בניו המפשייר
צילום: AFP
מומלצים