שתף קטע נבחר
צילום:  AFP, EPA

נשיא התאחדות התעשיינים מזהיר: הקורונה תוביל לעליות מחירים ולמדפים ריקים

הלבשה וטקסטיל הן תעשיות מסורתיות בעיר ווהאן, שבה נמצאים מרכזי הייצור וההפצה הגדולים בסין ובה התגלה הווירוס לראשונה. השבתת המפעלים בעקבות המגפה מאיימת על אספקת סחורה לתעשיות בכל העולם - גם בארץ. באולפן ynet מזהיר ד"ר רון תומר: "ישראל התמכרה לייבוא - אנחנו בעיצומו של משבר"

 

 

"ישראל התמכרה לייבוא והתמכרות כזאת גרמה לאבד ראייה ארוכת טווח. כשאזור התעשייה הגדול בעולם נסגר - אתה תלוי רק בעצמך". כך אמר היום (ב') נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, באולפן ynet כשהתייחס להשלכות של מגפת הקורונה על התעשייה העולמית והמקומית בפרט. תומר הזהיר כי ככל שמשבר הקורונה יתקדם - ישראל תמצא את עצמה עם בעיות אספקה, שעלולות להוביל לעליות מחירים.  

 

התפשטות הקורונה: מנורה מצטרפת למגדל - לא תבטח נוסעים למזרח הרחוק

החבילות מתעכבות בגלל הקורונה, אבל הישראלים שומרים אמונים לסין

אפקט הקורונה: האתגרים של התעשייה הישראלית

 

"בניגוד לטראמפ ולמנהיגי אירופה שדואגים לתעשייה המקומית, ישראל הלכה על מה שיש ומה שזול - בלי לחשוב אסטרטגית", הסביר תומר, "לישראל יש תעשייה ראויה, אבל כשהיא יורדת בחלק שלה מתל"ג (תוצר לאומי גולמי), בסופו של יום אתה הופך להיות תלוי יותר בחו"ל. ישראל היא המדינה הכי מבודדת ומאוימת בעולם - ולוותר על העצמאות הכלכלית שלנו זאת תקלה גדולה".

 הצוות הרפואי ממתין לבואם של חולים חדשים בבית החולים בווהאן  (צילום: EPA)
הצוות הרפואי ממתין לבואם של חולים חדשים בבית החולים בווהאן(צילום: EPA)

לדבריו, "אנחנו בעיצומו של משבר אז קשה להכיל בכלל איפה אנחנו עומדים ומה יהיה קדימה. פתחנו חדר מצב למגזר העסקי וקיבלנו לא מעט פניות. לתעשיינים כיום יש עוד חומרי גלם כי הם נוהגים באחריות, אבל ככל שהמשבר יתקדם - נמצא את עצמנו עם בעיות אספקה של חומרי גלם וגם של יבוא מוצרים מוגמרים. ומה קורה כשחסר? יש כמובן עליות מחירים, כי גם כי יקר יותר להשיג חומרי גלם וגם בכלכלת חוסר המחירים עולים. השלב הבא זה שלא רק שלא נשלם יקר פשוט לא נשלם כי לא יהיה - נעמוד בפני מדפים ריקים. יש זמן, אני מקווה שהאירוע הזה לא יהיה ארוך - אבל כולם צריכים לדעת שזה עלול לקרות".

 

התרחיש הוא שהחברות יעלו מחירים?

"אני יצרן תרופות, הזמנתי מלאים גדולים יותר עד סוף השנה, ואני כבר אומר לך שספקי חומרי הגלם שלי מעלים מחירים, הם מנצלים את כלכלת החוסר. כל הסחורות היום עולות בעולם, המחסור ייתן את האקפט שלו, וזו בעיה קשה.

רון תומר (צילום: יריב כץ)
נשיא התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר(צילום: יריב כץ)

איך הגענו למצב הזה שאנחנו כל כך תלויים בייבוא?

"זה נכון שבאמת יקר לחיות בישראל, והתעשייה הישראלית נלחמת במחיר לא רע, אבל אין ספק שרגילים לקנות מאתרי אינטרנט בחו"ל. מצד שני, אנשים צריכים להבין שקנייה תוצרת הארץ לא רק מחזקת אותנו כלכלית, היא יוצרת עבודה ויוצרת תמיכה, מקומות העבודה והעובדים מרוויחים יותר. כשאנחנו קונים מסין או מצרפת, בסופו של יום אנחנו משפרים את הכלכלה שלהם במקום את שלנו".

 

כמה זמן צריך שסין תהיה משותקת עד שתהיה קטסטרופה?

"מבחינתי, יש לי מלאי לשלושה חודשים אז אני לא רואה בעיה. אבל דיברתי עם יצרן אלקטרוניקה גדול שמייצר מכשיר אלקטרוני. הוא אומר שיש לו מכשיר שמורכב מ-4,000 רכיבים, שניים תקועים בסין. כל השאר שווים כלום בלי השניים. יש מקומות אחרים שזה ייקח זמן. זה אירוע שאנחנו לא יודעים להכיל, אנחנו צריכים ללמוד לפעם הבאה להיות יותר תלויים בעצמנו".

 

400 אלף עובדי טקסטיל בווהאן מושבתים

האזהרה של התאחדות התעשיינים מגיעה על רקע דיווחים מקומיים ועולמיים על קשיים בהפצה וחשש מפני השלכות שליליות על ההכנסות. כ-400 אלף עובדי טקסטיל בעיר ווהאן שבמחוז חוביי, שם התגלה הנגיף לראשונה, מושבתים לאחר שהמדינה סגרה את מפעלי הטקסטיל וההלבשה הממוקמים בעיר. מדובר במרכזי הייצור וההפצה הגדולים ביותר במרכז סין.

אינפו כלכלה קורונה ()
סגירתם הובילה לכך שמותגי אופנה בינלאומיים כמו ברברי, ראלף לורן וטומי הילפיגר סגרו מאות סניפים בכל סין, מתוך שאיפה לצמצם את ממדי ההידבקות ובתגובה להידלדלות הלקוחות. אלה מעדיפים להסתגר בבתיהם ובוודאי לא לנכוח במקומות הומי אדם. אלא שכאמור, מגפת הקורונה עלולה לפגוע בתעשיית האופנה העולמית גם במוקדי פעילות מחוץ לסין בעקבות התלות הקיימת בין יצרני האופנה הזרים למפעלי הייצור הסיניים.

פועלת במתפרה בגי'אנגסו (צילום: בלומברג)
פועלת במתפרה בגי'אנגסו, סין(צילום: בלומברג)

גם יצרני אופנה שלא מסתמכים על הייצור הסיני מרבים לעשות שימוש בבדים, גימורים ועיטורים שמקורם בסין: המעצמה היא היצואנית המובילה בעולם של טקסטיל, עם כמעט 38% מהיצוא העולמי של הענף ב-2018. בשנה זו ייצאה סין טקסטיל וביגוד בשווי 276.7 מיליארד דולר - עלייה של 3.7% לעומת שנה קודם לכן.

אינפו כלכלה קורונה ()

בעיר ווהאן, שמאכלסת 11 מיליון תושבים, אופנה והלבשה הן תעשיות מסורתיות. שם נמצאים, כאמור, מרכזי הייצוא וההפצה הגדולים ביותר עם יותר מ-1,600 חברות הלבשה, ייצור ועיצוב. אלא שכעת, בצל התפרצות נגיף הקורונה, מרבית המפעלים בעיר שותקו - ומותגי אופנה מערביים כמו סטיב מאדן, ויקטוריה סיקרט וגאפ, שחלק ניכר מהסחורה שלהם מיוצר בסין, יצטרכו להתמודד עם שיבושים כבדים באספקה.

אינפו כלכלה קורונה ()

חשש מהתרוקנות המדפים בחנויות האופנה

כמו תומר בישראל, כך אנליסטים בבנק האמריקני וולס פארגו, שצוטטו באתר הכלכלי "מרקטווש'", טענו כי קמעונאים מערביים מביעים את חששם מהתרוקנות המדפים, בצל הידלדלות חריפה במשלוחי הסחורות מסין. לדבריהם, אם קצב האספקה לא ישוב לסדרו בשבועות הקרובים, הסחורה בחלק מהחנויות עלולה לאזול תוך 60-90 יום. עם זאת, הפגיעה לא תהיה אחידה בקרב כל רשתות האופנה, משום שחלקן הקדימו לשנע מסין את קולקציות האביב והקיץ, מחשש למכסים שיוטלו על הסחורה במסגרת מלחמת הסחר בין וושינגטון לבייג'ינג.

אינפו כלכלה קורונה ()

"פרט לחוסר הוודאות בנוגע למועד הפתיחה המחודשת של מפעלים, החברות עלולות להיות מושפעות משיבושים מתמשכים במערכי השינוע, כמו גם מתקופות הסגר לחלק מהעובדים או מהעובדה שחלק מהאנשים פשוט לא ישובו לעבודתם כל כך מהר, מהפחד להידבק בנגיף במפעלים הצפופים", מסרו בוולס פארגו.

 

יצרנית ביגוד הספורט האמריקנית אנדר ארמור התריעה בשבוע שעבר כי 60 מיליון דולר יימחקו ממכירותיה ברבעון. "מבחינת שרשרת אספקה, עלולים להיות אתגרים שיגיעו מכיוון חומרי הייצור, המפעלים והמערכים הלוגיסטיים", אמר מנכ"ל החברה, פטריק פריסק, בשיחה עם אנליסטים ומשקיעים. פריסק הוסיף כי "במחצית השנייה של השנה, אספקת הבדים, הביגוד והאריזות עלולה להוות בעיה".

 

בינתיים, המפעלים שבהם אנדר ארמור מייצרת בסין נותרו סגורים ואין צפי לפתיחתם, כך שעליה להתמודד עם סוגיות אספקת הזמנות ותעדוף מחודש של הייצור. אנדר ארמור פרסמה את התרעתה, אף שעל פי הערכת וולס פארגו - רק 18% מהסחורה של המותג מיוצרים בסין. לשם השוואה, הבנק מעריך כי סטיב מאדן מייצר 65% מתוצרתו בסין, בעוד סקצ'רס מייצרת 48% מהסחורה בסין וראלף לורן 25%.

 

תאגיד PVH, שתחתיו נמצאים מותגים כמו קלווין קליין וטומי הילפיגר, דיווח כי סין אחראית על 20% מאספקתו. "אנחנו מטלפנים למפעלים בסין אבל אף אחד לא עונה", אמר סמנכ"ל התפעול של מותג ספרדי מוביל בראיון למגזין הבריטי "איבנינג סטנדרט". הוא הוסיף: "יכול להיות שלא יהיו לנו בגדים למכור".

 

במטרה למזער נזקים, מותגים מבוססים מנסים להגדיל את נתח הייצור מחוץ לסין. קמעונאית הביגוד היפנית יוניקלו, המייצרת יותר מ-50% מהסחורה בסין, אמרה כי תגדיל את הייצור במפעליה בקמבודיה, ויאטנם והודו. על פי הערכות, זארה, H&M ואסוס צפויות לחפש גם הן חלופות לייצור הסיני.

 

גם שבוע האופנה בשנגחאי נדחה

בשבוע שעבר הודיעו מארגני שבוע האופנה בשנגחאי כי האירוע, שהיה צפוי להתקיים בין 26 למרץ ועד ל-2 באפריל, יידחה בצל מגפת הקורונה. בשנים האחרונות שבוע האופנה בשנגחאי הפך לאחד מאירועי האופנה הגדולים באזור, כשהוא מושך אליו מעצבים בעלי מוניטין בינלאומי כמו ורה וונג, ויויאן טאם וג'ני פקהאם. בנוסף, האירוע מארח גם את יריד האופנה הגדול באסיה.

דוגמנית עוטה מסיכה בשבוע האופנה של ניו יורק (צילום: רויטרס)
דוגמנית עוטה מסכה בשבוע האופנה בניו יורק(צילום: רויטרס)

גם אירועי האופנה שמחוץ לסין נפגעו מהווירוס המשתולל: הגבלות הנסיעה שהטילו מדינות רבות במטרה להילחם בהתפשטות המגפה גרמו לכך שעיתונאים, דוגמנים, משפיענים וקונים רבים מאסיה נאלצו להישאר בבית. אלא שנוכחות סינית נמוכה באירועים שמציגים את הקולקציות הבאות של מותגי יוקרה עולמיים, עלולה להוות מכה קשה לחברות האופנה, לאור חשיבות הצרכנים הסיניים בשוק היוקרה. ב-2018 לקוחות אלה מימנו כשליש מהמכירות העולמיות בענף.

 

על רקע מיעוט האורחים הסינים בשבוע האופנה של לונדון שנפתח ביום שישי האחרון, השפעת הקורונה הורגשה. חלק מהאורחים הגיעו כשהם עוטים מסכות מעוצבות, באמירה בריאותית ואופנתית כאחד. אף שמסכות הבד אינן יעילות כמו אלה הכירורגיות, לונדון אינה הראשונה שאליה הגיע הטרנד החדש. מסכות פנים מעוצבות כיכבו גם על המסלולים של שבוע האופנה בניו יורק שהסתיים בשבוע שעבר.

 

בעיות גם ביפן: המדינה על סף מיתון

גם יפן עלולה לספוג נזקים כלכליים בעקבות מגפת הקורונה. על פי נתונים שפורסמו היום בסוכנות הידיעות AP, ברבעון הרביעי של 2019 התכווצה כלכלת יפן בקצב שנתי של 6.3% והיא נמצאת על סף מיתון. מדובר בקצב ההאטה החריף ביותר מזה שש שנים והירידה הרבעונית הראשונה מזה חמישה רבעונים. התפשטות הווירוס עלול להוביל לנסיגה בתוצר גם ברבעון הראשון של 2020.

 

לדברי האנליסט הבכיר טארו סאיטו (Taro Saito) מבית ההשקעות האמריקני NLI Research Institute, "יש סיכוי גבוה שהכלכלה תרשום נסיגה נוספת ברבעון הראשון של השנה. המגפה פוגעת בעיקר בתיירות ובייצוא, אך היא מכבדיה מאוד גם על הצריכה של משקי הבית". ואכן, על פי הנתונים, העלאה חדה במס הקנייה (מע"מ) היפני חתכה את הוצאות משקי הבית והעסקים, כאשר תחזית הכלכלנים עמדה על ירידה של 3.7% בלבד בכלכלה היפנית. "אם המגפה לא תיבלם עד לימי המשחקים האולימפיים, הנזק לכלכלה היפנית יהיה עצום", הוסיף סאיטו.

 

בתוך כך, כלכלת תאילנד רשמה עלייה מתונה של 1.6% ברבעון הרביעי - קצב הצמיחה הנמוך ביותר מזה חמש שנים, כאשר תחזית הכלכלנים עמדה על עלייה של 2.1%. בסיכום 2019, צמחה כלכלת תאילנד ב-2.4% - קצב הצמיחה הנמוך ביותר מאז 2014. גם בסינגפור הורידו את תחזית הצמיחה ל-2020 בשל המגפה לטווח של בין רמה שלילית של 0.5% לרמה חיובית של 1.5% - התחזית הקודמת עמדה על בין 0.5%-2.5%.

 

מחוץ לאסיה, ראשת ממשלת ניו זילנד, ג'סינדה ארדרן, עדכנה היום שקצב הצמיחה של הכלכלה המקומית צפוי לרדת בשנת 2020 ל-2%-2.5% בעקבות ההשפעה השלילית של המגפה. התחזית הקודמת עמדה על הטווח שבין 2.2%-2.8%.

 

השתתפו בהכנת הידיעה: עדי ברק, כלכליסט וסוכנויות הידיעות
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: gettyimages
נגיף הקורונה באסיה. השלכות על התעשייה העולמית
צילום: gettyimages
מומלצים