שתף קטע נבחר

"זקן וביקור במסגד": הסיבות לכליאת מוסלמים בסין

לפני בהלת הקורונה ניסתה סין להדוף טענות על כליאת יותר ממיליון מוסלמים אויגורים ב"מחנות חינוך מחדש". מסמכים שהודלפו מתארים את הסיבות למעקב ולמעצר בחבל שינג'יאנג: לא "קיצוניות פוליטית" כפי שאומרת בייג'ינג אלא תפילה במסגד, קרובים שחיים בחו"ל ואפילו גידול זקן

 

 

מסמכים מסין מפרטים את הסיבות למעצרם של המוני מוסלמים אויגורים בחבל שינג'יאנג. מאגר מידע שהגיע לידי AP מפרט על מעצרם של 311 מוסלמים אויגורים, שלהם קרובי משפחה שחיים בגלות. המאגר מספק מידע על יותר מאלפיים קרובי משפחה של העצורים, ועל השכנים והחברים שלהם. כל רשומה כוללת את הפרטים האישיים של העצור, ופרטים נרחבים על הרקע המשפחתי והדתי שלו, סיבת המעצר והחלטה אם לשחרר אותם.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

המידע מציג חלק נוסף בדיכוי הסיני נגד המוסלמים בשינג'יאנג. יותר ממיליון בני מיעוטים, רובם מוסלמים, כלואים ב"מחנות חינוך מחדש". לפי מאגר המידע העילה העיקרית למעצר היא הדת. בניגוד לטענות של הרשויות לא רק "קיצוניות פוליטית" משחקת תפקיד. גם פעילויות שגרתיות של מוסלמים מאמינים, כמו תפילה וביקור במסגד, הן עילה למעצר. אפילו זקן ארוך.

סין מעקב ו מעצר של מוסלמים בחבל שינג'יאנג (צילום: AP)
הרשימות של ממשלת סין על המוסלמים העצורים(צילום: AP)

המסמכים מראים שסין מייחסת למשפחה תפקיד קריטי. מוסלמים שקרוביהם עצורים נמצאים בסיכון גבוה להיעצר בעצמם. דארן ביילר, חוקר מאוניברסיטת קולורדו, טוען שאין ספק שמי שנמצאים בסכנה גדולה הם מוסלמים שמקיימים מנהגים דתיים. "הם (חברי הממשלה בבייג'ינג) רוצים לפרק את החברה ולהפריד את המשפחות", אומר ביילר, שלומד על השימוש באמצעי מעקב טכנולוגיים בשינג'יאנג. הוא מוסיף שפירוק החברה המוסלמית והפרדת המשפחות תגביר את היעילות של "מחנות ההכרה והחינוך מחדש".

 

"לא לתת להם לברוח". מוסלמים במחנות בסין

 

המסמכים שפורסמו כעת מגיעים ממקורות בקהילת האויגורים שנמצאים בגלות. לפי BBC מי שהדליף את המסמכים הוא אותו גורם סיני שחשף בשנה שעברה את שטיפת המוח במחנות החינוך מחדש. המסמכים האחרונים במאגר המידע שפורסם הם ממרץ 2019. העצורים שמופיעים ברשימות הם תושבי מחוז קרקאקס בשינג'יאנג, שבו חיים 650 אלף איש. יותר מ-97% מהם אויגורים.

סין מעקב ו מעצר של מוסלמים בחבל שינג'יאנג (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

העצורים ובני משפחותיהם היו נתונים למעקב ומסווגים לפי קטגוריות ברורות. המשפחות מקוטלגות לפי כאלה "שניתן לסמוך עליהם" וכאלה שלא. הרשויות נדרשות לקבוע אם הגישה של המשפחה "ממוצעת" או "טובה", ואם הבית מתנהל באווירה דתית "קלה" או כבדה". הנתונים מתארים כמה קרובי משפחה של כל עצור נמצאים בבתי סוהר או ב"מרכז ההכשרה" – אותם מחנות שעוררו גינויים חריפים בקהילה הבינלאומית.

 

הרשויות משתמשות בקטגוריות האלה כדי לקבוע מה מידת החשד כלפי אזרח מסוים – גם אם לא ביצע עבירה מימיו. "זה מדגיש את הלך הרוח של הממשלה, של ציד מכשפות, ואיך הממשלה מפלילה את כולם", אומר אדריאן זנז, מומחה למתקני המעצר בסין. המידע מצביע על כך שחלק גדול מהמידע נאסף על ידי צוותים במסגדים. הצוותים נשלחים לביקורי בית ומשוטטים בקהילות.

סין מעקב ו מעצר של מוסלמים בחבל שינג'יאנג (צילום: AP)
מחוץ למתקן מעצר בשינג'יאנג(צילום: AP)

סין מעקב ו מעצר של מוסלמים בחבל שינג'יאנג (צילום: AP)
(צילום: AP)
בין הסיבות למעצר מוסלמים שמופיעות במסמכים: "זיהום דתי קל", "הפרעה לאנשים אחרים על ידי ביקור ללא סיבה", "קרובים בחו"ל", "חשיבה שקשה לתפישה" ו"אדם לא נאמן שנולד בעשור מסוים". הסיבה האחרונה קשורה לגבר צעיר. כ-31 מהמוסלמים שהוגדרו "לא נאמנים" הם צעירים בני 25 עד 29. לא רק הדת משחקת תפקיד. לפי מאגר המידע סין עוצרת גם אנשים על פעילויות כמו טיסה לחו"ל, הנפקת דרכון או התקנת תוכנה זרה.

 

האימאם ובניו נעצרו

במשך עשרות שנים היה האימאם האויגורי ממטימין מעמודי התווך בקהילה שלו בשינג'יאנג. בימי שישי היה מטיף למאמינים על האיסלאם, "דת השלום". בימי ראשון היה מטפל בחולים. בחודשי החורף היה קונה פחם לעניים, כדי שיוכלו להתחמם. מבצע המעצרים ההמוני של ממשלת סין בחבל שינג'יאנג, שהחל לפני שלוש שנים, לא פסח על האימאם המבוגר. הוא ושלושה מהבנים שלו נעצרו.

סין מעקב ו מעצר של מוסלמים בחבל שינג'יאנג (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

כשעבדאללה מוחמד, שהכיר את האימאם אמר, זיהה את שמו ברשימת העצורים הוא היה מבולבל. "זה לא הגיע לו", אמר מוחמד. "כולם אהבו וכיבדו אותו. הוא היה סוג של אדם שלא נשאר בשקט לנוכח איוולת". אף אחד מילדיו של אמר לא הורשע בפשע. מאגר המידע מראה שב-2017 כולם נשלחו למתקני מעצר בגלל שהביאו לעולם יותר מדי ילדים, ניסו לנסוע לחו"ל, היו "לא אמינים" או "נגועים בקיצוניות דתית" וקיימו את מצוות החאג' ועלו לרגל במכה. אמר נמצא כעת במעצר בית בגלל בעיות בריאותיות. לא ברור היכן מוחזקים שלושת הבנים שלו.

 

דיכוי המוסלמים בשנים האחרונות החל אחרי שנשיא סין שי ג'ינפינג הכריז על "מלחמה נגד הטרור" בשינג'יאנג - בעקבות פיגועים של מורדים איסלאמיסטים באזור. לפי מסמכים ממשלתיים שי הורה לרשויות לפעול "ללא רחמים" נגד הבדלנות והקיצוניות. בנאום מ-2014 לאנשי מפלגת השלטון הקומוניסטית, אחרי שמורדים מוסלמים אויגורים רצחו 31 בני אדם בתחנת רכבת, קרא שי לפתוח במאבק כולל נגד הטרור, הבדלנות וההסתננות. לדבריו אותו מאבק צריך להתבצע באמצעות "כלים דיקטטוריים" ובמהלכו "אסור לחלוטין לגלות רחמים". "אנחנו חייבים להיות קשוחים כמותם", אמר שי לנציגי המפלגה הקומוניסטית.


פורסם לראשונה 17/02/2020 21:26

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מתקן מעצר בשינג'יאנג
צילום: AP
מומלצים