שתף קטע נבחר

"לא לתת להם לברוח". מוסלמים במחנות בסין

הדלפה חושפת את האכזריות במחנות חינוך מחדש, שם לפי דיווחים כלואים מיליון מוסלמים: סין עוקבת אחרי כל תזוזה שלהם ומענישה את מי שעובר על הכללים. הם מקבלים ציון על כל פעולה, ציון שיקבע אם ישתחררו ויוכלו לפגוש את המשפחה. סין על המסמכים: "פייק ניוז, החיים שלהם מאושרים"

 

מסמכים שהודלפו מתארים את המציאות האכזרית במחנות בחבל שיאנג'ינג בסין, שם לפי ההערכות כלואים כמיליון מוסלמים. הם נמצאים במחנות חינוך מחדש, שהם למעשה בתי סוהר לכל דבר: מדובר במתקנים מאובטחים עם מגדלי שמירה ומצלמות שמתעדות כל תזוזה של העצירים.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

בשלוש השנים האחרונות כולא המשטר הקומוניסטי מוסלמים מהמיעוט האויגורי, שהיה אחראי לשורת פיגועי טרור, במחנות במערב הרחוק של סין. גם בני מיעוטים אחרים נכלאו. הממשלה, שרוצה לחסל את הקיצוניות המוסלמית בסין, טוענת שמי שנמצא במחנות עושה זאת מרצונו ושמדובר במרכזי הכשרה תעסוקתית. אך המסמכים הרשמיים מראים שהמוסלמים במחנות מוחזקים בכפייה ונענשים. אותה "הכשרה תעסוקתית" מתבצעת במתקנים נפרדים, ורק למי שמסיים בהצלחה את השהות במחנות.

סין תיעוד לכאורה של הובלת עצירים ב חבל שינג'יאנג מחנות מוסלמים אויגורים ()
תיעוד לכאורה של עצירים בחבל שינג'יאנג
 

"לעולם אל תאפשרו לברוח", נכתב באחת הפקודות בתזכיר בן תשעה עמודים משנת 2017. ז'ו היילון, שהיה אז סגן המזכ"ל של המפלגה הקומוניסטית בחבל שינג'יאנג, שלח את התזכיר למפקדי המחנות. בנוסף הוא דורש להחמיר את המשמעת ואת הענישה על עבירות המשמעת, לעודד את המוסלמים להתוודות ו"להכות על חטא" ולהגביר את המעקב אחרי העצירים במחנות.

 

מחנות המוסלמים בסין - עוד כתבות:

נשיא סין הורה: "לא לרחם על המוסלמים"

"תיעוד מסין: מוסלמים כפותים והרס של בתי קברות"

"סין לוקחת למשפחות מוסלמיות את הילדים"

האח הגדול: מרגלים במשפחות מוסלמיות בסין

 

באותו תזכיר מפקדי המחנות נדרשו להגביר את הפיקוח, בין השאר באמצעות הקמת מגדלי שמירה, דלתות עם שני מנעולים, אזעקות, מצלמות אבטחה ותחנות משטרה בשערי הכניסה. השומרים נדרשו לעקוב אחרי העצירים 24 שעות ביממה, גם כשהם הולכים לשירותים.

סין תיעוד לכאורה של הובלת עצירים ב חבל שינג'יאנג מחנות מוסלמים אויגורים ()
 

לפי המסמכים העצירים נשלחים למחנות לתקופה של שנה לפחות. במהלך שהותם במחנות הם מקבלים ניקוד שיקבע בבוא הזמן אם הם יעזבו את המחנה – או יישארו ויענשו. הם יקבלו ניקוד לא רק על שליטה שוטפת בשפה המנדרינית אלא גם על ניקיונות ורחצה, תספורת וגילוח.

 

העצירים יקבלו ניקוד על "שינוי אידיאולוגי" ועל ציות לכללי המשמעת. מערכת של שכר ועונש תקבע אם אחרי שחרורם מהמחנה הם יוכלו ליצור קשר עם המשפחה שלהם. השחרור נתון לאישור של ארבעה נציבים במפלגה הקומוניסטית, שיקבלו ראיות שהעצירים שינו את דרכם והתרחקו מהקיצוניות.

סין שינג'יאנג תמונות לוויין הרס לכאורה של בתי עלמין של מוסלמים אויגורים (צילום: AFP)
תמונות לוויין: "סין הרסה בתי עלמין של אויגורים"(צילום: AFP)

סין שינג'יאנג תמונות לוויין הרס לכאורה של בתי עלמין של מוסלמים אויגורים (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

סין שולטת בכל היבט של חיי העצירים, שאותם היא מכנה "תלמידים". במסמכים נכתב שלמוסלמים במחנות צריך להיות מקום קבוע במיטות, בתורים, בכיתה ובמטלות השונות במחנה. המפקדים נדרשו "ליישם נורמות התנהגותיות ודרישות משמעת בהשכמה, במסדר, ברחצה, בהליכה לשירותים, בסידור החדר, באכילה, בלימודים, בשינה, בסגירת הדלת וכך הלאה".

 

העצירים ישוחררו רק אם יראו ששינו את התנהגותם, את אמונתם ואת שפתם. "יש לעודד הכאה על חטא בתוספת וידויים של התלמידים, כדי שילמדו היטב על האופי הלא החוקי, הפלילי והמסוכן שהיה להתנהגותם הקודמת", נכתב בהנחיות. במידה והגישה של העצירים שלילית, והם אף מביעים התנגדות, נדרשים מפקדי המחנות "לבצע את השינויים החינוכיים הנדרשים כדי להבטיח שמשיגים תוצאות".

מרכז חינוך מחדש ל מוסלמים אויגורים מחוז שינג'יאנג סין  (צילום: רויטרס)
מרכזי "הכשרה תעסוקתית" בשינג'יאנג(צילום: רויטרס)

מרכז חינוך מחדש ל מוסלמים אויגורים מחוז שינג'יאנג סין  (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

סין מחנה מחנות חינוך מחדש של מוסלמים אויגורים (צילום: AP)
(צילום: AP)

סין מחנה מחנות חינוך מחדש של מוסלמים אויגורים (צילום: AP)
(צילום: AP)

הקשר היחיד של העצירים לעולם שמחוץ למחנה הוא שיחת טלפון שבועיות, ושיחת וידאו חודשית לקרובי המשפחה. הזכות הזו נלקחת מהעצירים שמפרים את הכללים במחנה.

 

מסמכים אחרים מראים את ההיקף החריג של המעצרים. אחד המסמכים חושף שב-2017 נשלחו למחנות בשבוע אחד 15 אלף איש מדרום שינג'אינג. אחד המסמכים מראה שהממשלה "סימנה" 1.8 מיליון מוסלמים רק כי התקינו אפליקציה לשיתוף מידע. סין חקרה 40,557 מהם, ושלחה למחנות את מי שעדיין הוגדר כ"חשוד".

סין מחנה מחנות חינוך מחדש של מוסלמים אויגורים (צילום: AP)
המסמכים שהודלפו(צילום: AP)
 

המסמכים, שמכונים "מברקי סין", הועברו לאיגוד הבינלאומי של עיתונאים חוקרים (ICIJ). ב-BBC נכתב ששגריר סין בבריטניה אמר שהפרסום הוא לא יותר מ"פייק ניוז". "האזור נהנה כיום מיציבות חברתית ומאחדות בקרב הקבוצות האתניות. האנשים שם חיים חיים מאושרים עם תחושת ביטחון והגשמה עצמית", אמר השגריר. סין מעוררת זעם בעולם בעקבות עדויות העצירים ששוחררו מהמחנות, ותמונות הלוויין מחבל שינג'יאנג. ארה"ב הטילה לאחרונה סנקציות על גופים וחברות מסין בעקבות דיכוי האויגורים.

 

הפרסום של ICIJ מגיע שבוע אחרי הדלפה גדולה נוספת: גורם מהממשלה הסינית העביר ל"ניו יורק טיימס" מסמכים ממשלתיים שמציגים את מדיניות הדיכוי נגד המוסלמים. המסמכים חושפים שהנשיא שי ג'ינפינג הורה לרשויות לפעול "ללא רחמים" נגד הבדלנות והקיצוניות. לדבריו אותו מאבק צריך להתבצע באמצעות "כלים דיקטטוריים" ובמהלכו "אסור לחלוטין לגלות רחמים". "אנחנו חייבים להיות קשוחים כמותם", אמר שי לנציגי המפלגה הקומוניסטית.


פורסם לראשונה 24/11/2019 23:14

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תיעוד לכאורה של עצירים בשינג'יאנג
מומלצים