שתף קטע נבחר

טהוניה רובל: "לא זוכרת את הילדות, הייתי עסוקה בהישרדות"

במסגרת פרויקט "קצת אחר" של יוטיוב, הדוגמנית, מגישת הטלוויזיה וזוכת "האח הגדול", השתתפה בשיח פתוח על גזענות כנגד יוצאי העדה האתיופית, לצד מהרטה ברוך, טדי נגוסה ואחרים. "זה מצחיק, כי איך יכול להיות שאנחנו שקופים אם אנחנו שחורים?"

בשיתוף YouTube

 

מבריונות של ילדים בבית הספר, דרך התנכלויות של מורים ועד להיתקלויות עם שוטרים ברחוב - חוויות של גזענות לובשות אינספור צורות: היוטיובר שלומי לקאו (24), בחר לפרק דווקא את החוויות הקשות האלה מול המסך, בסרטון מיוחד שיצר במסגרת פרויקט "קצת אחר" של יוטיוב. כיוצא העדה האתיופית, לקאו אסף דמויות משפיעות מהקהילה, כולל שלמה שמואל בייבי, טהוניה רובל, מוטי טקה, מהרטה ברוך, ידידיה יאסו, מזל סמקה, יוני אדמה וטדי נגוסה, והעניק באמצעותן לצופים הצצה כואב למדי למציאות היום-יומית של מי שנולדו בצבע הלא נכון.

 

 

"אני לא זוכרת ילדות ולא נערות, כי הייתי כל הזמן בהישרדות", סיפרה הדוגמנית, מגישת הטלוויזיה וזוכת "האח הגדול", טהוניה רובל, בפתיחות חד-פעמית. "לפני שחזרתי לשם המקורי שלי קראו לי מיכל, ואני זוכרת שיום אחד הכיתה הייתה מזוהמת ורכזת השכבה נכנסה לכיתה. היא אמרה 'מה זו הכיתה המזוהמת הזו? מיכל, קומי תנקי'. אמרתי לה 'יש עוד 20 תלמידים סביבי, למה שאני אנקה לבד?' והיא ענתה 'את הכי בולטת לי לעין'. עניתי לה, והשעו אותי מבית-הספר וסולקתי. היא נהגה כלפיי בגזענות, דיברה אליי לא יפה, ובסוף אני זו שיצאתי לא בסדר כי הגבתי לה כמו שהגבתי. זה מצחיק, כי איך יכול להיות שאנחנו שקופים אם אנחנו שחורים?".

 

מהרטה ברוך סיפרה על מקרה שגרתי למדי, שבו שומר בכניסה לאירוע סרב להכיר בה כסגנית ראש-העיר, ואמרה "לא משנה שעברתי דרך והגעתי להישגים, אנשים עדיין מסתכלים עליי דרך צבע העור שלי". וכן, הייתה גם שורה של סיפורים קשים על היתקלויות עם שוטרים, כאלה שקשה להאמין שעדיין קורים בישראל של שנת 2020.

 

"חוויתי בעצמי את הדברים האלה", מספר לקאו. "כשהייתי חייל, יום אחד הייתי על חצי א' והייתי צריך להעלות סרטון יוטיוב. יצאתי עם הלפטופ מחוץ לבית לחפש וויי-פיי, התיישבתי על המדרכה, ופתאום עצרה לידי ניידת. התחילו לתחקר אותי מה אני עושה פה, של מי המחשב, לא עזבו אותי עד שהראיתי להם שאני נכנס למחשב עם הסיסמה שלי. במקרה אחר, עמדתי ליד האוטו שלי בתל-אביב, פתאום נעצר מולי רכב, חסם אותי ויצאו מתוכו שלושה סמויים. חשבתי שהם רוצים לפוצץ אותי מכות. פתאום אמרו לי 'מה, יש לך מפתח?', ברור שיש לי מפתח. זה האוטו שלי".

 

"קצת אחר" הוא מיזם עולמי של Youtube Creators for Change, מטעם פלטפורמת הסרטונים הפופולרית יחד עם משרד המשפטים, במסגרתו נבחרו עשרה יוטיוברים והתבקשו ליצור תוכן ייעודי להגברת מודעות לשוויון חברתי, באמצעות סיפורים אישיים מרגשים. לקאו מספר כי כשנבחר לפרויקט, היה לו ברור שהוא הולך לעסוק בפצע הכואב ביותר והקרוב ביותר אליו - בגזענות כלפי יוצאי העדה האתיופית, או מי שנחשבים ככאלה בגלל צבע העור שלהם.

 

"בתור אחד שרוצה להצליח, עניין אותי לשמוע ממי שבאמת הצליחו להתברג בתעשייה, לשמוע את הסיפורים שלהם. כי כולם יודעים שיש גזענות, אבל אנשים לא מבינים עד כמה היא יום-יומית. יש אלפי מקרים כאלה, ולא לכולם יש את הפלטפורמה לספר על זה".

 

 

העיסוק החשוב בגזענות תפס מקום מכובד גם בסרטון מיוחד של "שרוטונים" - מותג רשת ותיק, שנבחר גם הוא להשתתפות בפרויקט החברתי של יוטיוב. יחד עם אלון לנדא, יצרו חברי שרוטונים שיר ויראלי במיוחד בשם "בואו נדבר על גזענות", שכבר גרף עשרות אלפי צפיות ושותף הרבה מעבר ליוטיוב.

 

"מעבר לזה שאנחנו מייצרים תוכן כבר 13 שנה, אנחנו מאוד תומכים בפרויקטים חברתיים", מספר שחר בר דוד, מנכ"ל ומייסד שרוטונים. "הפקנו סרטון מהמם עם מסר חשוב, ובחרנו לקדם את המסר הזה דווקא בדרך משעשעת. בעידן שבו הקהל חסום למסרים פרסומיים או אינפורמטיביים מאוד, לבוא מהכיוון ההומוריסטי יותר עזר לנו להעביר את המסר בצורה מדוייקת יותר. כי זה תוכן שמצד אחד צוחקים ממנו, ומצד שני מבינים שיש פה נושא כואב באמת. הצלחנו להנגיש את זה לצופים בהרבה מאוד מקומות".

 

בשיתוף YouTube

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך יוטיוב
טהוניה רובל
צילום: מתוך יוטיוב
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים