שתף קטע נבחר

נתניהו רצה להביא 400 מבני הפלאשמורה - אך יסתפק ב-43

ראש הממשלה תכנן להעלות ארצה מאות מבני קהילת הממתינים לפני הבחירות, אך הממשלה הצליחה לאתר רק פחות מ-50 שעונים על הקריטריונים החדשים שאושרו. הם יגיעו לישראל בלילה שבין שני לשלישי בטיסה מסחרית שאליה יצטרף גדי יברקן, שערק מכחול לבן

בני הפלאשמורה (צילום: יואב קרן)
רק 43 יגיעו לפני הבחירות. ילדים מקהילת הממתינים באתיופיה(צילום: יואב קרן)

במאמץ לחזר אחרי קולות יוצאי אתיופיה, יועלו לארץ בשבוע הבא, בלילה שבין שני לשלישי, 43 מבני קהילת הממתינים (ה"פלאשמורה") מאדיס אבבה. הם יגיעו לארץ בטיסה מסחרית רגילה, שעליה יהיו שרים וחברי כנסת של הליכוד, ובהם ח"כ לשעבר גדי יברקן שערק מכחול לבן.

 

נתניהו רצה להביא לארץ עוד לפני הבחירות 398 עולים מקהילת הממתינים, והצליח לקבל את אישור הממשלה בניגוד לעמדת היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדבליט שטען שאין כל דחיפות להביאם לארץ בעיתוי הזה וכי מדובר בהחלטה ממניעים פוליטיים מובהקים.

בנימין נתניהו עם גדי יברקן לאחר הצטרפותו למפלגת הליכוד ()
היועמ"ש טען כי מדובר בהחלטה ממניעים פוליטיים מובהקים. נתניהו וגדי יברקן

ואולם, מבין המאות שעליהם הוחלט בממשלה, הצליחו לאתר בזמן קצר רק 43 שעונים על הקריטריונים החדשים שאושרו בממשלה, אך לא עמדו בקריטריונים הקודמים. העולים יצטרכו לעבור בדיקות רפואיות כדי לוודא שאינם חולים בשחפת, אך לא יוכנסו להסגר.

 

שר הפנים אריה דרעי נתן את הסכמתו להעלאתם של ה-398 שיועלו לארץ עד סוף השנה. ואולם, דרעי לא נתן את הסכמתו להבטחת הבחירות שהשמיע נתניהו להעלות לארץ את כל 8,000 בני קהילת הממתינים - אשר לא עומדים בקריטריונים שנקבעו.

 

יו"ר כחול לבן בני גנץ התייחס הערב לכוונה להעלות לארץ את בני קהילת הממתינים, ואמר כי "אנחנו יודעים שבאתיופיה ממתינים עוד 8,000 שמדינת ישראל כבר החליטה להעלות, ואני מתכוון להעלות אותם לארץ".

 

בנאום בפני יוצאי אתיופיה בשכונת קריית משה ברחובות, הוסיף גנץ: "אני בטוח שנתניהו ינסה להביא 200 או 300 אנשים כדי להראות שהוא עושה משהו, אבל מישהו יכול להסביר איפה היינו במשך כל כך הרבה שנים? למה חיכינו, למערכת בחירות? לעוד סלוגן? אז אנחנו נעלה אותם באהבה גדולה, נביא אותם אלינו ונקלוט אותם".

 

במהלך הדיון בממשלה בשבוע שעבר, התעמת מנדלבליט עם נתניהו. היועץ התנגד להחלטה בנימוק שהיא לא דחופה ושנראה שמאחוריה עומדים שיקולי בחירות. לקראת בחירות 2020, כזכור, צירף נתניהו לרשימת הליכוד את חבר הכנסת יברקן מכחול לבן, בצעד שנועד להחזיר את קולות הקהילה האתיופית בישראל לליכוד, לאחר שרבים ממנה נטשו את המפלגה בעקבות האפליה שהרגישו מצד הרשויות בתקופת שלטון נתניהו. מאז עושה נתניהו צעדים שנועדו לקרב את בני העדה בחזרה, ובהם גם ההחלטה להקים ועדת בדיקה למח"ש.

 

מנדלבליט טען בדיון כי אם הכוונה המקורית הייתה להביא את העולים ב-1 ביוני - אז הממשלה יכולה לקבל את ההחלטה מיד אחרי הבחירות. נתניהו דפק על השולחן ואמר כי הוא מעוניין להתחיל להביא את העולים לארץ בתוך שלושה שבועות. בסופו של דבר, קיבלו השרים את הצעת ראש הממשלה, למורת רוחו של מנדלבליט.

 

השרים תקפו בדיון בחריפות את היועץ על דרישתו לדחות את ההכרעה לאחרי הבחירות, ואמרו כי חייבים להביא לארץ את בני הפלאשמורה כבר עכשיו מכיוון שמצבם לא טוב והם נתונים בסכנה. שר התקשורת דודי אמסלם הטיח במנדלבליט בדיון: "אם זה היה אח שלך, היית מביא אותם מהר".

 

יש לציין כי למרות דברי השרים, בני העדה ממתינים כבר שנים רבות לעלות לישראל. הממשלה קיבלה בעבר החלטות להעלות אותם ארצה, אך רק לאחרונה החלה לדחוף את הנושא ולקדם אותו בצורה משמעותית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב קרן
ילדים מקהילת הממתינים
צילום: יואב קרן
מומלצים