שתף קטע נבחר

וירוס הקורונה נחת בישראל: האם המערכת טעתה?

למרות מאמצי מערכת הבריאות, הקורונה הגיעה לארץ, ולא ברורים ממדי ההדבקה והתפשטות המחלה. פרופ' גבי ברבש, מנכ"ל משרד הבריאות ומנהל איכילוב לשעבר, מסביר איך זה קרה ולמה חשוב להישמע להנחיות מערכת הבריאות

ארגון הבריאות העולמי WHO פרסם לאחרונה חישוב של צוות אפידמיולוגים שלו, שהעריך לאחרונה את שיעור התמותה מההדבקה (Infection fatality ratio) או במילים אחרות, מה אחוז הנפטרים הצפוי מכלל כל הנדבקים בווירוס הקורונה, כולל אלה שהם א-סימפטומטיים. צוות זה העריך (כפי שכתבנו כאן לפני שבוע) ששיעור התמותה הכולל עומד על בין 0.3 ל-1%.

 

קיראו עוד

התפרצות הקורונה: למה יהיה קשה למגר את הווירוס בקרוב?

הקורונה בישראל: איזו מסיכה לקנות כדי להתגונן?

 

משני פרסומים מדעיים – בסין ובגרמניה שהתפרסמו בימים האחרונים ותיחקרו אירועי הדבקה בווירוס הקורונה – עולה כי גם נשאים של הווירוס אשר עדיין אינם חולים – יכולים להדביק את הבאים עימם במגע. עדיין לא ברורה המשמעות של הדיווח הזה: האם מדובר בחולים שאובחנו מוקדם, לפני שהספיקו לפתח סימפטומים של המחלה? עד כמה השתדלו לתחקר אותם לגבי סימפטומים?

 

הניסיון במחלות דומות אחרות, הוא שאם מתחקרים לעומק את ה"נשאים" האלה – הרבה מהם מדווחים על סימפטומים קלים. מכל מקום, ברור שיש כאן רובד גדול נוסף של חולים-נשאים עם מחלה קלה מאוד.

 

מחד – זה חיובי ומצביע שוב על האלימות הנמוכה של הווירוס הזה. מאידך, זה מקשה על השליטה בהתפשטות של הווירוס כיוון שזיהוי האנשים המדביקים על בסיס סימפטומים של מחלה – איננו יעיל. חלק גדול מהאנשים שמדביקים – הם ללא סימני מחלה ברורים ואי אפשר לזהותם כדי לבודדם.

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

 

צוות מד
ממתינים למטוס הדרום קוריאני. הקורונה בישראל(צילום: דוברות מד"א)

 

התפשטות הווירוס בעולם

העובדה ש-5 מתוך 19 הנדבקים בווירוס בלומברדיה איטליה, הם צוות רופאים ואחיות, היא בשורה רעה במיוחד לאיטלקים. צוות רפואי שנושא את הווירוס – הוא סיוט לרשויות הבריאות בגלל הסיכון הגדול יותר מאוכלוסייה רגילה להעצים את שרשרת ההדבקה.

 

ספינת הקורונה

לא ברורה השתלשלות העניינים ושרשרת ההדבקות בספינה. בסופו של דבר – עד לשיחרור, נדבקו יותר מ-20% מ"דיירי הספינה". ייתכן והצטברות המקרים החיוביים לקורונה שזוהו בספינה בשבוע האחרון היא תוצאת עיתוי הבדיקות שבוצעו ל"דיירי הספינה". מלכתחילה נבדקו לווירוס הקורונה רק נוסעים וצוות עם סימפטומים של המחלה. רק ב-11 בפברואר התחילו בבדיקות לכל הנוסעים והצוות.

 

ביום חמישי, ב-20 בפברואר, 621 נוסעים, כ-20% מנוסעי ספינת הקורונה נדבקו בווירוס ושני נוסעים חולים מבוגרים מאד נפטרו. אגב, 322 (52%) מתוכם היו ללא כל סימפטומים של מחלה.

 

ייתכן שההדבקה והתחלואה בספינה היו תוצאת תמהיל הגילאים המבוגר המאפיין נוסעי קרוז: מכלל 3,700 הנוסעים בספינה, 1,200 היו מעל גיל 70 ו-2,200 מעל גיל 60.

 

תסמיני קורונה ()
תסמיני קורונה

 

"ייבוא" הקורונה לארץ

יש קבוצה של אזרחים ישראלים ש"נתקעה" על ספינה בחשד להדבקה בווירוס הקורונה. אזרחי מדינות מערביות אחרות מוחזרות הביתה תחת אמצעי מיגון ובידוד, ודווקא ישראל תשאיר עשרה ישראלים ביפן? עד מתי? וידאו בדיקות שליליות לווירוס, ונקטו בכל אמצעי ההגנה הנדרשים בדרך (למעט עניין המסיכות בטיסה, לא שזה היה משנה הרבה) ובהגעתם ארצה והבטיחו מניעת "זליגה" של הוירוס מעבר למתקן הבידוד.

 

אני חושב שלא הייתה ברירה אלא לנהוג בדיוק כפי שנהגו.

 

אז מתי ישחררו את מבודדי ספינת הקורונה? ההנחה המאד סבירה היא שיש נוסעים נוספים שנדבקו או לפני ירידתם מהספינה או בתהליך המסע ארצה. לכן, להערכתי, ימשיכו לעקוב אחריהם ברמה יומיומית (לזכור, ניתן להיות נשא וגם להדביק בלי סימני מחלה!) ויתחילו לספור 14 יום אחרי האחרון שיצא חיובי.

 

מתי ישחררו את הנוסעת שנמצאה חיובית? אינני יודע מה הקריטריונים שיעמדו לנגד עיני המחליטים בארץ, אבל הקריטריונים שגובשו בסין כוללים ארבעה קריטריונים:

1. ללא חום שלושה ימים.

2. שיפור בסימפטומים הנשימתיים.

3. אם היה ממצא ריאתי בצילום – הוא בשיפור.

4. והכי חשוב כאן – מעבדה שלילית לקורונה וירוס בשני ימים רודפים.

 

הישראלים מגיעים לבית חולים תל השומר (צילום: אבי מועלם)
אכיפת הבידוד(צילום: אבי מועלם)

 

אכיפת הבידוד בארץ לשבים מארצות בסיכון

אישית, אני מוטרד מאד מהזלזול האופייני של הישראלים להנחיות הרשויות. אני חושב שאיום בעונש של עד שבע שנות מאסר, הוא באופן פרדוקסלי מתכון לזלזול בחוק, ומעולם לא התבצע בישראל בעבר (מחלות מידבקות פחות או יותר כמו HIV, שחפת). לכן חשוב יותר חינוך לאזרחות טובה ותוספת של קנס מכאיב מאוד.

 

בכל מקרה, הסיכון של הדבקה על ידי ישראלי החוזר מתאילנד – הוא מאד מוחשי ומחייב את הרשויות להוכיח, בימים הקרובים ממש, נחישות ורצינות באכיפת ההנחיות האלה. אחרת - כולנו נסבול.

 

לסיום, כשהתחלתי לכתוב את הרשימה הזו, היה מוקד העניין הציבורי באנשים הנמצאים בבידוד בשיבא ובחולה שזוהתה ביניהם. והנה אחר הצהריים של שבת, התגמדה הבעיה בשיבא מול האתגר האפידמיולוגי שעימו מתמודדת ישראל מהיום – התיירים מדרום קוריאה.

 

הסיכון שמישהו מהתיירים היה חולה והדביק במהלך הסיור בארץ, מחייב העלאת מהלך והפעלת היערכות שונה ורחבה יותר. חייבים לנסות לעצור את הסיכון כתוצאה מהאירוע הדרום קוריאני. הדרך היחידה לנסות ולהכיל את האירוע הנוכחי היא על ידי הניסיון לבודד את כל אלה שבאו במגע ולעקוב אחרי התפתחות סימני שפעת לפחות 14 יום לאחר החשיפה.

 

היות שמדובר כאן בעשרות ילדים ובני נוער, ניתן וראוי לפתח כאן במהירות פתרונות תקשורתיים ולימוד מרחוק, פתרונות שייתכן ונידרש להם בעתיד בהיקפים יותר רחבים.

 

חשוב להבין ולהפנים: כאן, ובכל העולם המערבי, ההתפשטות של וירוס הקורונה, עלולה לקרות למרות כל המאמצים של משרד הבריאות. זה יקרה לא מפני שמישהי מהרשויות כשלה בתפקודה, אלא כיוון שהווירוס הזה פשוט קשה מאד להכלה. חשוב מאד לשמור בקפדנות אחרי הנחיות משרד הבריאות שהן הכלי היחיד שיש לנו לעצור את התפשטות הווירוס בישראל.  בנוסף חשוב לזכור, הרוב המכריע של מי שעלול להידבק, יחווה שפעת רגילה, וגם, ילדים פחות נדבקים בווירוס הזה עד כה.

 

הכותב הוא מנכ"ל קונסיליום, לייעוץ וליווי רפואי

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים