שתף קטע נבחר

מותר להתחתן בחול המועד?

בחול המועד מותר לעשות הרבה דברים, אבל להתחתן - אסור. אם אתם רוצים לדעת מדוע, היכנסו לתשובה

שאלה:

רציתי לדעת האם יש בעיה הלכתית להתחתן בחול המועד? (נאוה י').

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>   

 

תשובה:

ההלכה מדריכה אותנו כיצד לנהל את החיים באופן שלכל דבר יהיה מקום ויחס, מבלי לוותר על דברים. כמובן, החיים גם מזמנים התנגשות של ערכים, ואז צריך לדעת כיצד ומה מעדיפים.

 

רבי יהודה הלוי משווה את האדם השלם למושל, "הנשמע בחושיו וכוחותיו הנפשיים והגופניים, ומנהיג ההנהגה הגופנית... כמו מושל במדינה שנוהג בה בצדק – כך הוא נוהג בגופו ונפשו, חוסם התאוות, מונע אותם מן הריבוי ומספיק להם מה שימלא חסרונם, מהמאכל והמשתה..." (על פי ספר הכוזרי, מאמר ג).

 

בשאלתך נפגשים בשני דברים משמחים – שמחת החג ושמחת הנישואין. ימי החגים מיוחדים לזיכרון אירועים היסטוריים. למשל, בפסח זוכרים את יציאת מצרים, בשבועות – את מתן תורה, ובסוכות זוכרים את הסוכות שישבנו בהן בצאתנו ממצרים. החגים גם מתייחדים לשמחה משפחתית, ולהפסקה משגרת ימות החול.

 

לעומת זאת, חתונה היא שמחה אישית. אמנם שמחה גדולה מאוד וחשיבות הנישואין גדולה, אולם היא יכולה לסתור את השמחה הכללית הנוהגת בחגים.

 

לכן קבעו חכמים שאסור להתחתן בחול המועד. הם נימקו זאת, משום ש"אין מערבין שמחה בשמחה" (תלמוד בבלי מסכת מועד קטן, וכן נפסק להלכה בשולחן ערוך, אורח חיים). כלומר, החובה להתרכז בשמחת החג איננה מאפשרת לשמוח בשמחה אחרת גדולה - שמחת החתונה (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    מזל טוב (בלי חג שמח)
    צילום: shutterstock
    מומלצים