שתף קטע נבחר

"כשהיא האמינה בנו - משהו נפתח"

אביה של א' הפעיל כלפי אמה אלימות קשה - והאם הוציאה את התסכול עליה ועל אחותה. היא נשרה מבית הספר, נדדה בין מסגרות, נפלטה אל הרחוב ובכל לילה מצאה מיטה אצל אנשים זרים ונצלנים. היא סבלה מבדידות ומדיכאונות, אבל אז מצאה א' בית חם בפרויקט "עלמה" של עמותת עלם. "לכל נערה ברחוב שצריכה מקום לנשום, לקבל תמיכה או לישון בו, אנחנו כאן. ynet ועלם בשבוע ההתרמה למען נערי ונערות הרחוב. צפו ותרמו

בשיתוף רולדין

 

 

ynet ועלם בשבוע ההתרמה למען נערי ונערות הרחוב. לתרומות: באתר  או בפייבוקס (תחת "תרומה לעמותות")

 

אבא מכה את אמא ללא הפסקה בזמן שהיא בתור ילדה קטנה שומעת ורואה את הכול. א', כיום בת 23, חולמת לשקם את חייה ולחיות חיים שגרתיים. אך היא עדיין זוכרת את הסיוטים והחרדות בעקבות האלימות שראתה בבית. בהמשך גם אמה החלה להכות את א' ואת אחותה.

 

כילדה קטנה, א' נשארה רוב הזמן לבד בבית, ובגיל צעיר מאוד נאלצה אף להמתין שהשכן יבוא לקחת אותה מהגן - כי אף אחד אחר לא הגיע לקחת אותה. "הציפייה שאמא תבוא לקחת אותי, שמישהו בכלל יזכור אותי, משאירה אותי בחרדת נטישה עד היום". צפו בכתבת ווידיאו המרגשת בראש הכתבה.

 

א' מאחורי המסיכה עם תמרי מובשוביץ, רכזת בפרויקט
א' מאחורי המסיכה עם תמרי מובשוביץ, רכזת בפרויקט "עלמה". (צילום: ירדן שקד)

 

כל חייה הרגישה א' שמזלזלים בה, שלא רואים אותה, בלימודים ומסגרות האחרות. "הייתי ביישנית, פחדנית ובודדה. פחדתי מקשר עם חברות וחברים, פחדתי מאנשים ומכל קשר ומגע ותמיד הרגשתי לבד, כל השנים." מכאן הדרך לנשירה מבית הספר הייתה קצרה. היא הפכה לתלמידה בעייתית, ציוניה היו נמוכים, והיא החלה לנדוד בין מסגרות: בית ספר מיוחד לילדים עם בעיות התנהגותיות, פנימייה, פרויקט טיפולי לנוער נושר ועוד. במקביל היא החלה לפתח התקפי חרדה, דכאונות ומחשבות אובדניות.

 

א' מצאה את עצמה ברחוב, עוברת ממקום למקום, ולעיתים גם מעבירה את הלילה בביתם של אנשים זרים שניצלו אותה. היא החלה להתרועע עם גברים רבים, לבלות שעות בפארקים, להעביר את הזמן ולשתות. היא שוטטה בגינות וברחובות רוב היום וכשהיתה חוזרת הביתה היתה סובלת מהשפלות וקללות מהסובבים אותה.

  

בשלב הזה, דרך אחותה, היא מכירה את פרויקט "עלמה" של עמותת עלם – לצעירות בקצה רצף הסיכון . א' מחליטה לנסות את מזלה ולראות האם המסגרת תתאים לה.

 

"הגעתי לעלמה בפעם הראשונה, והרכזת של המקום פתחה לנו את הדלת. היא דיברה אלי יפה ונתנה לי תחושה נעימה כבר בכניסה. בדיוק הבנות התארגנו לארוחת ערב, ובטבעיות הזמינו אותי להצטרף. בתחילה התיישבתי וישבתי שם נבוכה, אבל הצוות דיבר איתי, שאל שאלות ועודד אותי. התחלתי לספר להן מה עובר עלי. הן הקשיבו בסבלנות ובפנים מאירות והזמינו אותי לחזור לעלמה שוב. התחלתי להגיע לעלמה באופן קבוע".

 

פרויקט "עלמה" של עלם מיועד לנערות וצעירות בסיכון גבוה, שהגיעו מרקע של ניצול מיני מסחרי. "עלמה" הינו שיתוף פעולה של עמותת עלם, עירית פתח תקווה ומשרד הרווחה. עשרות נערות ניצלות מידי שנה ב"עלמה".

 

תמרי מובשוביץ, רכזת בפרויקט "עלמה" מספרת לנו על א' שהיא ראתה בתחילה בחורה ביישנית, חשדנית, אבל היא נפתחה אט אט ברגע שהאמינה בהם ובמקום. "לכל נערה שמרגישה מצוקה כלשהי, מי שצריכה מקום לישון בו, אוכל חם, אנחנו כאן".

 

פרויקט
פרויקט "עלמה" של עלם מיועד לנערות וצעירות בסיכון גבוה. א' מאחורי המסיכה(צילום: ירדן שקד)

 

עבור א', בעלמה קרה השינוי. פתאום היא מצאה בית והכירה מתנדבות מקסימות שליוו אותה בתהליכים מאוד קשים. הן היו עבורה אוזן קשבת, מענה של 24 שעות ביממה. "בעלמה חיזקו אותי. פתאום התחלתי להיות בוגרת, להיות מודעת למעשיי ואחראית להם, לדאוג לעצמי. פתאום אני מרגישה יותר טוב עם עצמי. ברגע שאני מגיעה לעלמה, נהיה לי שמח וחם בלב".

 

א' ועוד נערות מהפרויקט החליטו ליצור סרט ליום האישה שנקרא "סרט המסיכות" ובו הן חושפות את עצמן ומעבירות מסר. "לא משנה כמה אלימות והטרדות אישה חוותה או ממשיכה לחוות, היא עדיין יכולה להגיד לא". א' מציינת שהיא הייתה חלק בלתי נפרד מהרעיון שמאחורי הסרט ומהפקתו. המסר היה כל כך עוצמתי ,כן ואמיתי שיצא מהכאב שהן חוו.

 

היום א' נמצאת במקום הרבה יותר טוב. היא חזקה ויש לה גם חלום שהצליחה להגשים - ריקוד אמנותי. "אני שואפת להמשיך עם הריקוד ובעיקר להגיע למקום שאני מרגישה בן אדם רגיל". היא רוצה ומחכה להיות בן אדם רגיל, עם חיי שגרה נורמליים. "אני לא יודעת מה הייתי עושה בלי עלמה", היא אומרת. "לעולם לא אשכח את הפעם הראשונה שאמרו לי בעלמה, 'את לא לבד' ".

  

עלם מצילת חיים

מאות נערות ניצלות מידי שנה ב"עלמה" ובמרכזים נוספים של עמותת עלם. בשנה האחרונה עלם סייעה ל-791 בני נוער, צעירים וצעירות במצבי סיכון קיצוניים. לעלם שמונה מרכזים ברחבי הארץ המסייעים לבני נוער וצעירים חסרי בית, שעוברים ברחוב אלימות וניצול מיני. רובם ברחו מבתים אלימים ועברו פגיעות מיניות בילדותם. הם מפתחים סימפטומים פוסט טראומטיים כמו דיכאונות, אובדנות והתמכרות, ונאלצים לשרוד בעזרת אסטרטגיות מסוכנות כמו שימוש בחומרים ממכרים, זנות ופשיעה. עבור רבים מצעירים וצעירות אלה, עלם מצילת חיים.

 

ynet ועלם בשבוע ההתרמה למען נערי ונערות הרחוב. בכדי שנוכל להוציא בני נוער נוספים מהרחוב, תרמו לעלם, העמותה לנוער בסיכון. לתרומה: באתר  או בפייבוקס (תחת "תרומה לעמותות")

 

פרויקט
פרויקט "עלמה" של עלם מיועד לנערות וצעירות בסיכון גבוה. א' מאחורי המסיכה(צילום: ירדן שקד)

 

בשיתוף רולדין


פורסם לראשונה 08/03/2020 09:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים