שתף קטע נבחר

מורה למדעים ועובדת סוציאלית: הח"כיות החדשות מהחברה הערבית

אם לא יהיה שינוי עם סיום ספירת קולות האמת, הרשימה המשותפת תקבל 15 מנדטים - מה שיביא לכניסתן לכנסת של שתי נשים חדשות: סונדוס סאלח, בת 33 ממשהד, ואימאן חטיב, בת 55 מיפיע - אשר צפויה להיות הח"כית הראשונה מהמגזר שעוטה כיסוי ראש

 

 

הציבור הערבי עדיין מחכה לתוצאות הבחירות הסופיות כדי לדעת כמה מנדטים השיגה הרשימה המשותפת, אך נכון להיום (שלישי) מסתמן שהיא קיבלה 15 מנדטים לעומת 13 בבחירות בספטמבר. אם התחזיות יתממשו, שתי נשים מהמגזר הערבי יהפכו לחברות כנסת חדשות - המורה והפעילה החברתית סונדוס סאלח ממפלגת תע"ל, והעובדת הסוציאלית אימאן חטיב ממפלגת רע"ם.

 

חצי חצי סונדוס סאלח ואימאן חטיב (צילום: שמיר אלבז)
"שיבוץ יותר נשים ברשימה גרם להצבעה גבוהה גם בקרב הנשים". אימאן חטיב וסונדוס סאלח(צילום: שמיר אלבז)

סונדוס סאלח (33), תושבת משהד, נשואה ואמא לשלושה ילדים, שובצה במקום ה-14 ברשימה המשותפת. היא עובדת כמורה למדעים בבית ספר בנצרת ונמצאת בשלבי סיום של תואר שני בחינוך למדעים בטכניון. בנוסף, היא משמשת כמזכירת מועצת הנשים במפלגת תע"ל וחברת הוועד המרכזי במפלגה.

 

לדבריה, "ציפינו להגיע ל-16 מנדטים, זה היה יכול לקרות. אנחנו עומדים עכשיו מול תוצאות מורכבות מבחינה פוליטית. מצד אחד אנחנו ברשימה המשותפת חוגגים ניצחון ואת תמיכת החברה הערבית בנו בצורה חזקה, אבל מצד שני אנחנו עומדים מול פער שלא ציפינו לו - ציפיתי שהליכוד יקבל פחות מנדטים, וזה מקשה על הרשימה מול המערכת הפוליטית".

 

סאלח הוסיפה כי "אם נקבל יותר מנדטים בתוצאות הסופיות, לנתניהו יהיה קשה להקים ממשלה. גם גנץ המשיך בדרכו של נתניהו, וזה יקשה עליו לקבל עוד פעם מנדט להרכבת ממשלה. זה שהוא הצהיר שהוא לא רוצה שותפות עם המשותפת גרם לו נזק".

 

על איך מקבלים אותה בחברה הערבית אמרה: "אני מקבלת הרבה תמיכה, ראיתי צעירים וצעירות שרוצים לראות יותר נשים בפוליטיקה. זה שהיו לנו יותר נשים ברשימה גרם להצבעה גבוהה גם בקרב הנשים. אני תומכת באג'נדה של הרשימה המשותפת להוביל את המאבק שלנו לצדק חברתי ושוויון ודמוקרטיה בחברה שאנו חיים בה. החברה שלנו סובלת מפערים בכל התחומים, ונפעל לצמצם אותם".

  ()

 

 


 


 

במקום ה-15 ברשימה המשותפת משובצת אימאן חטיב (55), תושבת יפיע וילידת עראבה במקור, ואמא לארבעה בנים. היא בעלת תואר שני ועובדת כעובדת סוציאלית, מנחת קבוצות ומנהלת מתנ"ס זה 20 שנה. מיד אחרי ששמעה שהרשימה המשותפת צפויה לקבל 15 מנדטים אמרה: "אלוהים גדול, אלוהים גדול, אמרתי לכם אלוהים גדול. המאמצים שלנו ישתלמו בעזרת השם".

 

בריאיון ל-ynet הוסיפה: "הייתי בטוחה שזו תהיה התוצאה הסופית. היינו עם העם והחברה שלנו, ואנחנו בטוחים בכוח של האזרחים. יש לנו אמירה חזקה להגיד, והפעם אנחנו בכיוון הנכון".

 

חטיב צפויה להיות האישה הראשונה מהמגזר הערבי שנכנסת לכנסת עם כיסוי ראש. "אני מסתכלת על זה כאתגר גדול, ואני מוכנה לו עד הסוף. קיבלתי תמיכה רבה מהחברה שלי, ההערות היו שוליות ולא השפיעו".

 

היא ציינה כי "אנחנו נישאר בדרך הנכונה, נתאמץ בכל הכוחות למען החברה ונהיה אוזן קשבת לכולם. הכי חשוב שנוציא לאור עשייה, כי בשביל זה נבחרנו לכנסת".

 

 

איימן עודה (צילום: AP)
"ההישג הפרלמנטרי הגדול ביותר אי פעם". איימן עודה(צילום: AP)

איימן עודה (צילום: גיל נחושתן)
חברי הרשימה המשותפת, אמש(צילום: גיל נחושתן)

"זה ההישג הפרלמנטרי הגדול ביותר אי פעם מאז הכנסת הראשונה ב-1949", אמר הבוקר יו"ר המפלגה איימן עודה. "באפריל 2019 היינו עם 10 מנדטים, ההישג שלנו מטורף, הרשימה היחידה שעלתה באופוזיציה זו הרשימה המשותפת".

 

הוא הוסיף: "מבחינתנו אנחנו כל הזמן מתקדמים, אבל לא נסתפק בהתקדמות האיטית הזאת. עוד שני מנדטים ועוד שלושה, אנחנו חייבים להיות האלטרנטיבה הערכית לכל המפה הפוליטית בישראל. האלטרנטיבה הערכית מבחינתנו זו התחלה לחיזוק השמאל האמיתי".

 

עודה ביקש לעודד את המחנה שלו: "אני קורא לשמאלנים לא להתייאש ואפילו לא לעשות חשבון נפש, אלא לחשוב על שותפות ועל אלטרנטיבה ערכית ולא אלטרנטיבה של כאילו. אלטרנטיבה ערכית של שלום אמת, דמוקרטיה אמיתית, שוויון אמיתי בין ערבים ויהודים במדינה וצדק חברתי לכל המוחלשים.

 

"מבחינתנו, מהרגע הזה נחזק את שיתוף הפעולה בינינו לבין השכבות המוחלשות בכל החברה הישראלית. נכון שאנחנו מתחילים מהאוכלוסייה הערבית שהיא הקבוצה הנפגעת ביותר, אבל יחד עם זאת כל קבוצה מוחלשת במדינת ישראל צריכה לראות בנו כתובת ואנחנו ניאבק יחד איתם בשביל שיהיה מקום לחיות בו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שמיר אלבז
אימאן חטיב וסונדוס סאלח
צילום: שמיר אלבז
מומלצים