שתף קטע נבחר

על רקע משבר הקורונה באיראן: פסק הלכה חדש ליהודים בפורים

בקהילה היהודית בטהרן החליטו לנקוט בצעדי הגנה בניסיון להקטין את מספר הנפגעים במדינה בה שיעור הנדבקים הוא מהגבוהים בעולם: פסק הלכה חדשני אותו חשפה ד"ר תמר עילם גינדין קובע כי ניתן לצאת ידי חובה בהאזנה למגילת אסתר בשידור ישיר וצום תענית אסתר – לא חובה

בית הדין המרכזי של יהודי איראן הוציא פסק הלכה חדש הנוגע להתנהגות בפורים, בניסיון למנוע את התפשטות מגיפת הקורונה: אחרי סין, דרום קוריאה ואיטליה, איראן היא המדינה הרביעית ברשימת הנפגעים מהמחלה. על פי נתונים רשמיים, עד כה נדבקו במדינה כמעט 3,000 איש ונרשמו 92 מתים. בפרלמנט של איראן, מנגד דווח כי מספר המתים גבוה יותר.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>    

 

על פי דיווחים רשמיים, קצב ההידבקות באיראן הוא הגבוה בעולם: הנשיא חסן רוחאני הודה השבוע כי "נגיף הקורונה התפשט כמעט בכל המדינה", זאת לאחר שגם סגן שר הבריאות, איראג' חריצ'י, לקה במחלה. השבוע מת מהנגיף גם בכיר במשמרות המהפכה ,מוחמד חג' אבואלקאסם.

 

קראו עוד בערוץ היהדות

 

בקהילה היהודית של איראן מנסים לנקוט בצעדי הגנה בניסיון להקטין את מספר הנפגעים ולכן פרסמו פסק הלכה אותו חשפה בעמוד הפייסבוק שלה  ד"ר תמר עילם-גינדין, חוקרת היסטוריה ותרבות פרסית. החלק החדשני ביותר בפסק ההלכה החדש הוא שניתן לצאת ידי חובה בהאזנה למגילת אסתר בשידור ישיר - זאת בניגוד להלכה הקיימת.

 

 

מתוך העיתונות האיראנית (צילום: ישראל הדרי)
ד"ר תמר עילם גינדין(צילום: ישראל הדרי)

 

במסמך הכתוב בפרסית נכתב: "בני דתנו היקרים שלום. באיחולים ותקווה של בריאות לכולם אנחנו מדגישים לאור התפשטת הקורונה בעצת הרופאים לשתות הרבה נוזלים...תימנע הקהילה הנכבדת השנה מלצום בתענית אסתר...תיתן צדקה ביום שני בגלל שלא צמים בשחרית, נקרא בתורה מפרשת השבוע 'כִּי תִשָּׂא' ובתפילת המנחה לא נוציא את ספר התורה....מומלץ במידת האפשר בכל בית כנסת לקרוא את המגילה בכמה סבבים, כדי שהאנשים יוכלו להתפזר על פני קבוצות שונות ולא יהיה צורך בהתקהלות. במקרה של היעדר אפשרות לנכוח בבית כנסת, יכולים השנה באופן חריג לצאת ידי חובת בשמיעת מגילה בשידור חי. בכבוד, בית הדין המרכזי של יהודי איראן-טהרן".

 

איסור לנשק את ספר התורה

הרב הראשי לישראל, דוד לאו, פסק השבוע כי אי אפשר להסתפק בהאזנה למגילה באמצעות בטלפון סלולרי או כלי תקשורת אחר. "מאחר והחובה ההלכתית היא לשמוע אל הקול המקורי של האדם המקריא את המגילה. כאשר מדובר בטלפון או בשידור רדיו וטלוויזיה, הקול מתורגם לאות חשמלי ולאחר מכן מתורגם בחזרה לקול, לכן לא יוצאים ידי חובה", הסביר.

 

פסק ההלכה המפתיע (צילום: עמוד פייסבוק של ד"ר תמר עילם גינדין)
פסק ההלכה המפתיע(צילום: עמוד פייסבוק של ד"ר תמר עילם גינדין)

 

באיראן חושבים אחרת. עם זאת, מאחר והרבנים בטהרן מבינים שחלק מאנשי הקהילה יתעקשו גם השנה לשמוע חזן קורא את המגילה הם ממליצים לא לקיים קריאה מרכזית אלא לקיים כמה הקראות של המגילה, כשבכל פעם יש מספר קטן של מתפללים.

 

פסק ההלכה נכתב ביום ראשון ועליו חתום: "בית דין צדק המרכזי ליהודי איראן - תהראן" (כך במקור, י"ט). אתמול (ד') פרסם הרב הראשי לישראל פסק הלכה דומה ולפיו אין לגעת או לנשק מזוזה, מחשש להעברת הנגיף.

 

כיום, הקהילה היהודית באיראן נהנית מהגנה ואף ממעמד חוקי מוגן, הבא לידי ביטוי במושב שמור בבית הנבחרים אולם לצד זאת, נאסר על היהודים במדינה למלא תפקיד בכיר. הקהילה הגדולה ביותר מתגוררת בעיר הבירה טהרן, קהילה גדולה נוספת - בשיראז, עוד קהילה מרוכזת אֶסְפָהָאן - העיר השלישית בגודלה באיראן, ויהודים נוספים מפוזרים על פני כמה ערים, אך רובם משוייכים לקהילות האם הגדולות ושומרים על קשר. ברחבי המדינה יש לא פחות מ-50 בתי כנסת, חלקם פעילים בשבתות בלבד וחלקם גם בימי השבוע.

 

 

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמוד פייסבוק של ד"ר תמר עילם גינדין
פסק ההלכה של יהודי איראן
צילום: עמוד פייסבוק של ד"ר תמר עילם גינדין
מומלצים