שתף קטע נבחר

צילום: EPA

כעס באירופה על ארה"ב, זינוק במתים מקורונה בספרד

באירופה נדהמו מהחלטת טראמפ לאסור כניסת זרים מהיבשת, פוליטיקאים בבריסל: "לא נהיה שעיר לעזאזל". סגן נשיא ארה"ב חוזה: "אלפים יידבקו". בספרד זינק מניין המתים ל-84, שרה נדבקה וכל הממשלה תיבדק. אין לימודים בדנמרק, נורבגיה, אירלנד, סלובניה וסלובקיה, מקרי מוות ראשונים באוסטריה, פולין ויוון

 

 

באירופה ובארה"ב ממשיכים בצהריים (ה') לאמוד את השלכות החלטתו הדרמטית של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ לאסור על כניסתם של זרים ממדינות רבות ביבשת, במטרה למנוע את התפשטות נגיף הקורונה. בעוד שגרירים אירופים הגיבו בהלם ואמרו כי לא ידעו על המהלך מראש, פוליטיקאים בבריסל האשימו שטראמפ מנסה להפוך את האירופים ל"שעיר עזאזל" ומומחים אחרים הטילו ספק בעצם יעילותו של הצעד.

 

מגפת הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

טראמפ הגביל את התנועה מאירופה וקרא לאחדות

ארגון הבריאות: נגיף הקורונה - מגפה עולמית

הקורונה בארה"ב: "המצב רק יחמיר"

הסגר באיטליה מחריף: החנויות מושבתות

חגיגות פריחת הדובדבן ביפן בסכנה

 

טראמפ, נזכיר, הודיע הלילה בהצהרה מיוחדת לאומה האמריקנית, מהחדר הסגלגל בבית הלבן, על איסור גורף של כניסת אירופים לארה"ב לתקופה של 30 יום, שתחל מחר. טראמפ אמר שהגבלות התנועה יחולו על כל אירופה מלבד בריטניה – אך בהמשך הבהירו אנשי ממשלו כי האיסור יחול רק על זרים שב-14 הימים לפני כניסתם לארה"ב שהו באזור באירופה שבו התנועה אינה מוגבלת.

גבול סלובניה איטליה עם מסכה קורונה נגיף (צילום: AFP)
האירופים לא מרוצים מהאיסור האמריקני. בגבול סלובניה-איטליה(צילום: AFP)

גבול סלובניה איטליה עם מסכה קורונה נגיף (צילום: AFP)
הנגיף מתפשט באירופה. בדיקות בגבול סלובניה-איטליה(צילום: AFP)

דיילות עם מסכות ב ווינה נמל תעופה אוסטריה נגיף קורונה (צילום: gettyimages)
מקרה מוות ראשון מהנגיף באוסטריה. דיילות בנמל תעופה בווינה(צילום: gettyimages)

האזור הזה, שמוסדר תחת אמנת שנגן, כולל 26 מדינות ובהן צרפת, איטליה, גרמניה, יוון, אוסטריה, בלגיה וגם כמה שאינן חברות באיחוד האירופי, כמו שווייץ, נורבגיה ואיסלנד. אמריקנים יוכלו להיכנס, אך יעברו סינון בכניסה לארה"ב ויידרשו להיכנס לבידוד. טעות נוספת בנאומו של הנשיא הייתה כאשר אמר שגם המסחר מאירופה יופסק. בהמשך צייץ בטוויטר שלו כי ההגבלות יחולו על "אנשים ולא על סחורות".

 

באיגוד התיירות האמריקני העריכו כי איסור הכניסה מאירופה יעלה לענף בארה"ב יותר מ-3 מיליארד דולר. "הפסקה זמנית של התנועה מאירופה תגביר את ההשפעה הכבדה שכבר כעת יש לנגיף הקורונה על תעשיית התיירות ועל 15.7 מיליון אמריקנים שהעבודות שלהם תלויות בה", אמר יו"ר האיגוד, רוג'ר דאו. לפי האיגוד, במרץ 2019 טסו לארה"ב מאירופה, כולל מבריטניה, 850 אלף תיירים זרים. הם הוציאו במהלך ביקורם סכום של 3.4 מיליארד דולר.

 

 

הצהרת דונלד טראמפ על הקורונה (צילום: AP)
נאלץ לתקן טעויות בנאום. טראמפ בחדר הסגלגל(צילום: AP)

צופים בהצהרת טראמפ בסיאול, דרום קוריאה (צילום: AP)
צופים בהצהרת טראמפ בסיאול, דרום קוריאה(צילום: AP)

למרות שטראמפ טען כי ממשלו עובד בשיתוף פעולה עם בעלות בריתה של ארה"ב, דיפלומט באיחוד האירופי טען כי הצעד לא תואם עם אירופה. לדבריו, "לא הייתה הודעה מוקדמת, ולא היה שום שיתוף פעולה כמו שטען הנשיא". שגריר בלגיה אמר ל-CNN כי "ידענו שמשהו עומד להתרחש, אבל לא צעד כל כך דרסטי. לא ברור למה בריטניה הוחרגה ומדוע לא ננקטו אמצעים מקומיים". שגרירים אירופים נוספים אמרו לרשת החדשות האמריקנית כי לא ידעו על כוונת טראמפ להגביל את התנועה מהיבשת האירופית.

 

לנגיף אין גבולות

שארל מישל, נשיא המועצה האירופית, אמר כי מדינות האיחוד יקיימו הערכת מצב והדגיש כי יש למנוע שיבושים בכלכלה האירופית בעקבות הצעד האמריקני. הוא אמר ש"אירופה נוקטת את כל הצעדים הנדרשים כדי להכיל את התפשטות הנגיף, להגביל את מספר הנדבקים ולתמוך במחקר".

 

שר החוץ הפיני לשעבר, אלכסנדר סטאב, הביע תמיהה מהחרגתה של בריטניה מההגבלות החדשות – החלטה שלדבריו "אינה אחראית". הוא ציין גם בדברים שצוטטו ב"גרדיאן" כי לנגיף "אין גבולות" וכי החלטות כאלו צריכות להתקבל על בסיס "עובדות, לא פוליטיקה".

 

  

דאצ'יאן צ'ולוש, ראש ממשלת רומניה לשעבר וכיום חבר בפרלמנט האירופי, טען כי טראמפ מנסה להפוך את האירופים ל"שעירים לעזאזל" כדי להסיט את הביקורת שמוטחת בממשלו על התנהלות קלוקלת-לכאורה בכל הקשור למשבר הקורונה. "וירוסים לא יודעים גבולות או לאומים. לאומיות ומשחקי ההאשמות הם לא הנוגדן. זהו משבר גלובלי, אשר מצריך סולידרות גלובלית, דונלד טראמפ. נדרשים צעדים להכלה, אך לא כאלה שהם שרירותיים. אירופה תהיה השותפה שלך, אבל לא השעירה לעזאזל שלך", צייץ המחוקק האירופי שנמנה עם קבוצת חברי פרלמנט בבריסל המזוהה עם מפלגתו של נשיא צרפת עמנואל מקרון.

 

גם בתוך ארה"ב הוטחה בטראמפ ביקורת על המהלך. מנהיגי הדמוקרטים בקונגרס, ננסי פלוסי וצ'אק שומר, טענו כי טראמפ לא התייחס בנאומו לאופן שבו הממשל יפעל לפתור את המחסור בערכות בדיקה לאבחון הנגיף. סגנו של טראמפ, מייק פנס, שאחראי על המאבק בנגיף בארה"ב, התייחס לביקורת זו בראיון היום ל-NBC, ואמר כי הוא מקווה שמעבדות פרטיות יסייעו להרחיב את היקף היכולת לערוך בדיקות לנגיף לכל 50 המדינות המרכיבות את ארה"ב. הוא גם חזה שמספר מקרי הנגיף במדינה, שעומד כעת על 1,281, ימשיך לעלות. לדבריו, אלפי מקרים כאלו צפויים להתגלות בעתיד. לפי שעה יש 38 מתים מהנגיף בארה"ב. 

מסכה קורונה נגיף נמל תעופעה ב מדריד ספרד (צילום: רויטרס)
מוקד חמור נוסף ביבשת של הקורונה. עם מסכות בנמל התעופה במדריד(צילום: רויטרס)

מסכה קורונה נגיף נמל תעופעה ב מדריד ספרד (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ספרד קורונה מדריד ב מוזיאון ריינה סופיה (צילום: רויטרס)
זוג צעיר ליד מוזיאון ריינה סופיה במדריד(צילום: רויטרס)

מדפים ריקים ב סופר ב קופנהגן ב דנמרק קורונה נגיף (צילום: רויטרס)
בתי הספר והאוניברסיטאות בדנמרק סגורים. מדפים ריקים בקופנהגן(צילום: רויטרס)
 

דניאל דרזנר, פרופסור ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת טאפטס שבמסצ'וסטס, אמר כי הגבלות התנועה מאירופה לארה"ב הן בגדר "טיפה בים", לאור העובדה שבארה"ב יש כבר מקרי הדבקה רבים בתוך הקהילה. "נראה שסטיבן מילר חיפש דמות מאיימת ומצא אחת כזו – אירופה", אמר דרזנר, תוך שהוא מתייחס ליועצו של טראמפ שנחשב לנץ בתחומי הגירה. לפי דיווחים בארה"ב מילר היה ממנסחי הנאום של טראמפ הלילה.

 

מוקד חדש באירופה? זינוק בספרד

בתוך כך, באירופה ממשיכים היום להגיע דיווחים מדאיגים מהתפשטות נגיף הקורונה ביבשת. בספרד דווח בצהריים על זינוק של כ-44% במניין המתים בתוך יממה: הוא קפץ מ-47 ל-84. מניין הנדבקים זינק גם הוא, מ-2,140 ל-2,968.

 

היום גם התברר כי שרת השוויון בממשלת ספרד, איירין מונטרו, נדבקה בקורונה. בעקבות כך הוחלט שכל השרים בממשלתו של פדרו סנצ'ס יעברו בדיקות לאבחון של הנגיף. בן זוגה של מונטרו הוא סגן ראש הממשלה פאבלו איגלסיאס, והוחלט להכניסו לבידוד. השבוע כבר דווח שהפרלמנט הספרדי הפסיק לפעול כיוון שאחד המחוקקים בו נדבק גם כן.

 

סנצ'ס הודיע כי החל מהיום כל ישיבות הממשלה בספרד ייערכו באמצעות שיחות וידאו. היום עוד נערך מפגש מצומצם בנוגע לצעדים נוספים שנשקלים במסגרת המאבק בנגיף, שספרד הופכת בימים האחרונים למוקד חמור יותר של התפרצותו.

שרת השוויון ב ספרד אירנה מוטריו (שמאל) עם המלכה לטיסיה ב מרץ 2020 ב מדריד  (צילום: gettyimages)
השרה הספרדית שנדבקה מונטרו (שמאל) לצד המלכה לטיסיה בשבוע שעבר(צילום: gettyimages)

ספרד נגיף קורונה ראש הממשלה פדרו סנצ'ס ישיבה (צילום: gettyimages)
הישיבות ייערכו כעת בשיחות וידאו. סנצ'ס ושרי ממשלתו, השבוע(צילום: gettyimages)

בממשלה במדריד הכחישו דיווחים הבוקר על כוונה להטיל סגר על עיר הבירה. ההכחשה יצאה לאחר שנשיאת מחוז מדריד, איזבל דיאס איוסו, אמרה כי הדבר נשקל כעת. "ממה שאנחנו רואים בשעות האחרונות, האפשרות של סגירת מדריד נשקלת", היא אמרה לערוץ טלוויזיה מקומי.

 

בדנמרק, שם נרשם אתמול זינוק של פי 10 במספר הנדבקים (שעומד כעת על 514), הוחלט אתמול לסגור את כל בתי הספר והאוניברסיטאות, כמו גם לאסור התקהלויות של יותר מ-100 איש. היום דווח כי נורבגיה צפויה ללכת בעקבות דנמרק ולהודיע גם היא על סגירת בתי הספר והגנים במדינה. בנורבגיה התגלה מקרה ראשון של הנגיף לפני כשבועיים, וכעת עומד מספר הנדבקים בה על 621.

 

אחר הצהריים הודיעה בריטניה כי מספר המתים מהנגיף בתחומיה עלה לעשרה וכי מספר הנשאים עלה מ-456 אתמול ל-590 היום. זמן קצר אחר כך הצטרפה הולנד לרשימה המתארכת של מדינות האוסרות לקיים אירועים בהשתתפות יותר מ-100 איש, והורתה למי שסובלים מתסמינים של בעיות נשימה להישאר בבית. ראש הממשלה מארק רוטה קרא למי שיכול לעבוד מהבית לעשות כן, ולחברות לערוך רוטציה בין העובדים. לפי שעה, בתי הספר בהולנד יישארו פתוחים.

 

סלובקיה בעקבות ישראל

גם אירלנד הודיעה היום על סגירת כל בתי הספר והמכללות, צעד שיישאר בתוקף עד 29 במרץ. ראש הממשלה האירי ליאו ורדקר הודיע גם כי במבנים סגורים תותר התקהלות של עד 100 איש, ובשטחים פתוחים עד 500 איש. גם סלובניה סגרה את בתי הספר וראש הממשלה מרג'ן סראץ' ציין כי המדינה תאסור כניסת מטען מהגבול באיטליה.

 

סלובקיה הודיעה אף היא על סגירת בתי הספר במדינה למשך 14 ימים. גם מרכזי ספורט ופנאי כמו בריכות ואתרי סקי ייסגרו. ראש הממשלה הסלובקי, פיטר פלגריני, הלך בעקבות ישראל והודיע היום כי כל מי שיגיע למדינה מחו"ל יידרש להיכנס לבידוד למשך שבועיים. הוא הודיע בנוסף שכל נמלי התעופה הבינלאומיים ייסגרו, אם כי הדגיש כי טיסות להעברת מטען וסחורות ימשיכו להתקיים.  

 

 

חיטוי בעקבות נגיף הקורונה במוזיאון בנאפולי איטליה (צילום: EPA)
המוקד החמור ביותר מחוץ לסין – איטליה. עם מסכה במוזיאון בנאפולי(צילום: EPA)

צעדים אלו מצטרפים לסגר החמור ביותר שהוטל עד כה ביבשת האירופית, באיטליה, המוקד הקשה ביותר של התפרצות הנגיף מחוץ לסין. בארץ המגף נדבקו כבר 12,462 בני אדם ומתו 827 חולים. אחרי שכבר הוטל סגר על כל המחוזות במדינה, אמש הוחלט גם לסגור את כל החנויות מלבד מרכולים, רשתות מזון ובתי מרקחת.

 

באוסטריה, ביוון ובפולין נרשמו היום מקרי מוות ראשונים מהנגיף. ביוון היה זה גבר בן 66 שחזר לאחרונה מביקור בישראל ובמצרים, ובאוסטריה מת בווינה גבר בן 69. בפולין מת בעיר פוזנן אזרח פולני לפי התקשורת המקומית. באוסטריה יש כבר 302 נדבקים, ביוון 99 ובפולין 47. מוות ראשון נוסף נרשם היום גם באלג'יריה, שם מניין הנדבקים עומד על 25.

 

במזרח אסיה, נשיא הפיליפינים רודריגו דוטרטה הטיל הגבלות תנועה חמורות על אזור הבירה מנילה, כשהורה להשעות את כל הנסיעות הפנימיות אל האזור וממנו למשך חודש. בברזיל דיווח העיתון "או אסטדו דה ס. פאולו כי הנשיא ז'איר בולסונרו נמצא תחת מעקב, אחרי שחזר השבוע מארה"ב, שם נפגש עם הנשיא האמריקני דונלד טראמפ, ורוצים לוודא שהוא אינו נשא קורונה.

 

בארה"ב עצמה יצאה אחר הצהריים ההוראה לסגור את גבעת הקפיטול, מקום מושבו של הקונגרס, לרוב המבקרים החל מהלילה, אחרי שעוזר של סנאטורית ממדינת וושינגטון, מריה קנטוול, התגלה כנשא של הנגיף. לחברי הקונגרס עצמם, לאנשי הצוותים שלהם, לעיתונאים ולמבקרים שבאו למטרות עבודה עדיין תותר הכניסה.

 

בסין חוזרים לשגרה: "המגפה העולמית תחלוף ביוני"

בעוד באירופה הנגיף ממשיך להתפשט, בסין דיווחו היום על ירידה נוספת במספר הנדבקים במוקד ההתפרצות, מחוז חוביי שבמרכז המדינה. הלילה דיווחו הרשויות שם, בפעם הראשונה מאז התפרץ שם הנגיף, על פחות מ-10 נדבקים חדשים. בכל סין התגלו עוד 15 מקרים חדשים ביממה האחרונה, לעומת 24 ביממה שקדמה לה.

ווהאן סין מוקד התפרצות קורונה הקורונה נגיף רופא רופאים (צילום: EPA)
מתחילים לחזור לשגרה. בבית חולים בווהאן, בירת מחוז חוביי בסין(צילום: EPA)

 

 

"שיא המגיפה חלף בסין", אמר מי פנג, דובר נציבות הבריאות הלאומית בסין. "הגידול במקרים החדשים נופל". ברחבי סין מנסים כעת לחזור לשגרה בהדרגתיות, ובמחוז חוביי – שם הוטל סגר דה-פקטו בסוף ינואר – הודיעו היום כי יתחילו להסיר חלק ממגבלות התנועה על 60 מיליון התושבים שם. מפעלים מסוימים יוכלו כעת לחזור לפעילות בשתי ערים במחוז.

 

ז'ונג ננשן, היועץ הרפואי הבכיר של ממשלת סין שזכה לשבחים על מאמציו להיאבק בנגיף הסארס ב-2003, העריך היום כי עד חודש יוני תושג בעולם שליטה על נגיף הקורונה (שאמש הכריז עליו ארגון הבריאות העולמי כמגיפה עולמית). עם זאת, ננשן הזהיר כי אם המדינות שנפגעו באופן החמור ביותר לא ינקטו צעדים נוקשים מספיק, ההתפרצות עלולה להימשך זמן רב יותר. "באופן נורמלי, כשאר הטמפרטורות בקיץ גבוהות יחסית, הווירוס פחות פעיל".


פורסם לראשונה 12/03/2020 13:31

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בדיקות בגבול סלובניה-איטליה
צילום: AFP
מומלצים