שתף קטע נבחר

מדריך: כך תבנו סדר יום לילדים בבית

סגירת מערכות החינוך בעקבות נגיף הקורונה הוציאה את ילדי ישראל לחופש שאיש מאיתנו לא התכונן לקראתו. איך שומרים על סדר יום כשאין מסגרות, למה חשוב לתאם עם הילדים ציפיות ואיך מונעים מהם להיכנס לחרדות עקב המצב? טיפים שיסייעו לכם לצלוח את התקופה

במהלך הימים האחרונים, הורים רבים הביעו בפניי את חוסר האונים ואת חששותיהם הרבים מניהול הזמן עם הילדים בבית במהלך התקופה המאתגרת לקראתה אנו הולכים, ומהעובדה שייאלצו להמשיך לעבוד כשהילדים בבית.

 

רבים מהם תוהים כיצד יתמודדו עם חוסר השגרה והשעמום אליו היא עלולה להוביל, ביקשו לקבל עצה טובה איך מעבירים יום שלם בבית סגור, ובעיקר - כיצד אפשר להצליח לשמור על השפיות בתוך סיר הלחץ המשפחתי.

 

כמובן שגם חוסר הוודאות לגבי האופן בו יתנהלו הדברים בשבועות הקרובים, מקשה על התכנון ועל ההיערכות לקראת המצב החדש ולא תורם לשלווה הנפשית של בני המשפחה.

 

למרות הכל, ניתן לראות בתקופה הלא צפוייה הזאת הזדמנות משפחתית לחזק תחומים שונים אותם הזנחנו בשל העומס הרב המאפיין את השגרה, כמו פיתוח העצמאות של הילדים, מציאת פתרונות יצירתיים לזמן החופשי שלהם, עידוד הילדים לעזור בבית ויצירת זמן איכות משפחתי.

 

הורים (צילום: sjutterstock)
סיר לחץ משפחתי? לא בהכרח(צילום: sjutterstock)

טיפים וקווים מנחים להתנהלות עם הילדים בתקופה הקרובה:

 

1. סדר יום

מומלץ להכין סדר יום מובנה, אך עם זאת גם גמיש, עבור כל ילד. סדר יום מוגדר חשוב לילדים כיוון שהוא מעניק מסגרת לניהול הזמן שלהם, ומוודא שכל הצרכים הפיזיים והרגשיים שלהם מסופקים. הגמישות חשובה גם היא, כי כך הילד יכול להיענות להזמנה של חבר גם אם תכנן לעשות באותו רגע משהו אחר, או לתכנן את זמנו כל יום בהתאם לנסיבות.

 

משמעותו של סדר יום כזה היא לכתוב לכל ילד מהן הפעילויות אותן אנחנו מצפים ממנו לעשות, אך עם זאת גם לאפשר לו לסדר בעצמו את הזמנים בהם יעשה כל פעילות. ניתן לשנות את הזמנים כל יום על פי הנסיבות של אותו היום.

 

לא חייבים כל יום לעשות את כל הדברים, אך אפשר להחליט שבשניים או שלושה ימים עוקבים, כל הפעילויות יתבצעו. אפשר לרשום את הפעילויות בטבלה עבור כל ילד, ולתת לו לסמן מה הוא כבר עשה. למשל: אפשר להגדיר לילדים זמן של ארוחת בוקר, זמן של פעילות גופנית, זמן מסכים, זמן קריאה, זמן לימודים, זמן בילוי עם חברים, זמן בו הם מתבקשים לקחת חלק במטלות הבית וזמן בילוי משפחתי.

 

2. תיאום ציפיות

אפשר לנהל עם הילדים שיחה בה אתם מסבירים להם, למשל, שנדרש מכם לעבוד בחלק משעות הבוקר, ומה מצופה מהם לעשות כשאתם עובדים. בנוסף, כדאי להסביר להם מה הציפייה שלכם מהם בכל הנוגע למטלות הבית במהלך החופש.

 

מדיח (צילום: shutterstock)
אפשר וכדאי לבקש עזרה(צילום: shutterstock)

3. קהילה

כוחה של הקהילה שמקיפה אתכם חזק בימים אלה, ומומלץ להשתמש בו. אפשר להתארגן עם כמה חברים של הילד, כך שבכל פעם הורה אחר יארח את הילדים אצלו. אפשר גם לשבץ זמנים בתוך האירוח בכל בית, בהם כל הורה מעביר לילדים פעילות אחרת.

 

חשוב לאפשר לילדים לפגוש חברים. זה מאוורר אותם ועונה על הצרכים החברתיים והרגשיים שלהם. הילדים מורגלים לראות זה את זה ביום-יום, וכעת עליהם להתרגל לשהייה ארוכה בבית. פגישות עם חברים יכולות להקל עליהם, ליצור גירויים ועניין ולהעלות את מצב הרוח. הורים שדואגים, יכולים לכוון את הילדים לפגישות עם חברים באוויר הפתוח.

 

4. יחסים בין האחים

ליחסי אחים יש בתקופה זאת כוח עצום. למעשה, זוהי הסביבה הזמינה והמיידית ביותר עבור הילדים לתרגל מיומנויות חברתיות, לשחק ביחד, לפרוק אנרגיה וגם לבטא כעסים ומתחים זה על זה.

 

קחו בחשבון שיהיו לילדיכם רגעים טובים ביחד, אך גם רגעים קשים של מריבות, ויכוחים וחיכוכים ביניהם בגלל הזמן הרב שהם מבלים יחד בבית. נסו להתערב כמה שפחות ולתת להם לפתור בעצמם את הקונפליקטים. התערבו רק במקרים שנוצרת ביניהם אלימות, או אם אתם מרגישים שיחסי הכוחות לא שווים ואחד הילדים זקוק לעזרתכם. אם אתם מתווכים עבורם סיטואציות - נסו לא לקחת צד, ורק לעזור להם למצוא פתרונות יצירתיים לקונפליקטים בינהם.

 

יש גם יתרונות למריבות בין אחים:

 

 

5. פעילויות

ספורט ויציאה לטבע: שני דברים שחשוב לעודד את הילדים לעשות, כיוון שהם תורמים לבריאות ועוזרים לחוסן הנפשי. תכננו עבור הילדים שהייה יומית בטבע, ועודדו אותם לעשות הליכות בחוץ, לשחק בכדור או לעשות כל ספורט אחר שהם אוהבים.

 

פעילות יצירה: החופש הוא הזדמנות לצייד את הבית בחומרי יצירה ולעודד ילדים (גם כאלה שבאופן רגיל אינם מעדיפים פעילות יצירה) ליצור ולבטא את עצמם דרך חומרים כמו חימר או פלסטלינה, ודרך ציור והדבקה. פעילות יצירתית ידועה כמשחררת, מרגיעה וטובה לנפש.

 

נסו לפנות לילדים זמן יומי לפעילות משותפת במחיצתכם, גם אם לזמן קצר. משחק, פעילות ספורט, הקראת סיפור, יצירה או כל דבר אחר שאתם נהנים לעשות ביחד. סנובף, חשוב להקפיד על שעות שינה קבועות ולא מאוחרות. זאת, על מנת שהילדים לא יהיו עייפים ועצבניים במשך היום, וגם כדי לאפשר לעצמכם ערב שקט ומעט זמן לעצמכם.

 

אם אתם מרגישים שהילדים במתח ומתקשים להירדם, אפשר להקדיש להם פרק זמן קצר לפני השינה לשמיעת מוסיקה מרגיעה ביחד ותרגול נשימות, ולמחשבות על דברים נעימים וטובים.

 

קיראו עוד:

הדרך המהירה להפחית לחצים

13 רעיונות לזמן איכות עם הילדים

אמריקה מגלה את הקורונה

 

6. חשיפה לחדשות

שימרו על הילדים מחשיפה לשיחות המבוגרים, לחדשות ולתכנים שאינם יודעים כיצד להכיל. חשיפה כזאת יכולה ליצור חרדות מיותרות אצל הילדים. אפשרו להם לשוחח עמכם על כל מה שמטריד אותם, ותווכו עבורם את המציאות המורכבת באופן שמתאים לגילם, עם פרופורציות נכונות ומסר אופטימי.

 

7. בחרו את מלחמותיכם

בתקופה כזאת חשוב אפילו יותר מתמיד לברור את המאבקים עם הילדים, ולהחליט על מה חשוב לנו להקפיד ועל מה אפשר לוותר. השהות המשותפת בבית יוצרת חיכוכים, ואי אפשר להתעכב על כל דבר שאינו מתנהל כפי שציפינו. זכרו שהילדים זקוקים מאיתנו למרחב, סבלנות והכוונה, ושגם הם חווים שינוי מהותי בשגרה ורמות גבוהות של לחץ.

 

אפשר ואף מומלץ לשתף ולשוחח עם הורים אחרים. כדאי לחלוק בחוויות, לתמוך זה בזה, ולהבין שכולנו באותה סירה ומתמודדים עם אתגרים וקשיים דומים בתקופה זאת. ולבסוף, יש לזכור שיהיו בחופש רגעים קשים, גם אם נתכנן אותו היטב. ההשלמה עם כל מה שלא מתנהל היטב, והיכולת לשחרר ולא לנסות לשלוט בהכול - יכולים לעזור להורים לצלוח את התקופה בשלום.

 

אסנת גרתי וד"ר ניסים קונקי, מרכז גרתי לטיפול רגשי בילדים ונוער

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אל תנסו לשלוט בכל רגע
צילום: shutterstock
מומלצים