שתף קטע נבחר
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

מחדל בדיקות הקורונה: "עוברים ימים עד שמתקבלת תוצאה - זה סבל"

מערכת הבריאות סופגת ביקורת על היעדר כמות מספקת של בדיקות לגילוי הנגיף, ועל קריטריונים קשוחים לבדיקות. השבוע התחיל משרד הבריאות להעלות את מספר הבדיקות ביממה, אבל עדיין לא הגיע לכמות המספקת. אזרחים רבים טוענים: "עוברים ימים מרגע לקיחת הדגימה ועד התוצאה. זה סבל מיותר"

כבר מספר ימים מתריעים גורמים במערכת הבריאות שמספר הבדיקות לגילוי קורונה שמבוצעות מדי יום לא מספיק. מאות חולים מחכים בבית החולים לאיש צוות שיגיע לאסוף דגימה, ובינתיים עוד ועוד אנשים נדבקים.

  

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

"העיכוב בפיתוח התשתית המעבדתית, חרף התרעת איגוד רופאי בריאות הציבור לפני מספר שבועות, פגע ביכולת שלנו לקבלת החלטות מבוססת נתונים ולפספוס חולים אשר תרמו להעברת המחלה בישראל", הבהיר אתמול פרופ' חגי לוין, יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור ומומחה לאפידמיולוגיה. “למעשה נכון להיום עדיין לא ברור היקף ההעברה בקהילה בישראל”. לוין מסביר כי הלקח איננו רק שצריך להרחיב את תשתית המעבדות, אלא שצריך להאיץ משמעותית את היערכות מערכת הבריאות לקורונה.

  

  (צילום: AFP)
לוקח ימים עד שתשובות הבדיקות חוזרות(צילום: AFP)

 

עד כה עומד קצב לקיחת הבדיקות על 700 בלבד ביום, בעוד ההערכות מדברות על אלפי חולים שעלולים להידבק - ולהדביק אחרים. אזרחים רבים השוהים בבידוד ביתי מתלוננים כי התקשרו למוקד משרד הבריאות ולמד"א לאחר שחשו ברע, אך אף על פי שהובטח להם שיגיעו לקחת מהם דגימות הדבר טרם קרה. אצל חלק מהם כן לקחו דגימות, אבל התוצאות טרם הגיעו, אף שעברו כמה ימים.

  

אחד מאלו שחיכו לבדיקה הוא שי, נשוי ואב לשניים. אתמול סיפור ל”ידיעות אחרונות” כי לפני שישה ימים נלקחה מבנו דגימה, ורק אתמול התברר שהיא שלילית. “זה מטורף. עברנו ימים של דאגה מורטת עצבים סביב השעון. חזרנו מספרד לפני שבועיים ונכנסו לבידוד מיד עם ההחלטה של משרד הבריאות. ביום שישי לפני שבוע וחצי עלה לילד החום ומיד פנינו למוקד ייעודי. לקח להם שלושה ימים להגיע לקחת ממנו דגימה, והפרמדיקים הבטיחו שתוך 24 שעות יהיו תוצאות”.

 

למרות זאת, הוא מספר, עברו ימים ארוכים עד שהתוצאה המיוחלת חזרה: “לא הפסקנו לצלצל לכל מוקד אפשרי. העבירו אותנו מאחד לשני. רק ביום ראשון עידכן אותנו נציג ממשרד הבריאות שהבדיקה שלילית”.

 

1208 (צילום: דובר מד
בדיקות לקורונה שמד"א מבצעים(צילום: דובר מד"א)

 

שלי, מאזור המרכז, חזרה ביום שלישי שעבר מטיול בסיני עם החבר שלה. “למחרת היה לי חום גבוה וסבלתי מכאבי גרון, מיד פנינו בטלפון למוקד משרד הבריאות וכששמעו את הפרטים שלחו אליי אמבולנס שפינה אותי לאיכילוב. אושפזתי שם בבידוד, ונלקחה ממני דגימה לקורונה. החליטו לשחררר אותי הביתה, ונאמר לי שתוך 24 שעות יהיו תוצאות. תכף נגמר הבידוד, אבל את התוצאה עוד לא קיבלתי”.

  

הביקורת על אופן קבלת ההחלטות בסוגיית הבדיקות נסבה גם על הקריטריונים שקבע משרד הבריאות, אשר הגבילו את ביצוע הבדיקות רק לחולים אשר שבו מחו”ל או שהו בסמוך לחולה מאומת. בעקבות הביקורת הרחיב משרד הבריאות את הקריטריונים. בשבוע שעבר הבטיחו ראשי מערכת הבריאות כי קצב הבדיקות יגדל וכי המטרה להגיע ל־2,000 בדיקות ביום, אך למרות זאת המספר עדיין עומד על 700.

 

“לבדיקות המעבדה תפקיד כפול”, אומר לוין, “הן לזיהוי חולים לצורך הטיפול בהם ומניעת המשך העברה, והן לגיבוש תמונת מצב אפידמיולוגית שתאפשר קבלת החלטות מושכלת, בדומה לחשיבות המודיעין במלחמה”.

  

במשרד הבריאות מסבירים כי ההיגיון שעומד מאחורי הקריטריונים הוא מציאת הנדבקים מחו”ל, בידודם ומניעת הדבקה בקהילה. “המטרה הייתה לאתר את אלה שנדבקו בנגיף בחו”ל או בעלי מחלות רקע כדי לבודד אותם”, אמר אתמול פרופ’ איתמר גרוטו, המשנה למנכ”ל משרד הבריאות. ”תוך שבוע עד עשרה ימים, נגיע לקצב של 10,000 בדיקות ביום, הבהיר גרוטו.

 

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: “סמכות ההחלטה לבדיקות עצמן עוברת מעתה לבתי החולים, ובימים הקרובים כמות הבדיקות שנוכל לעשות תעלה משמעותית לאלפי בדיקות ביום. אנחנו פועלים כל העת להעלות אותה עוד. מפאת חיסיון רפואי איננו יכולים להתייחס למטופל ספציפי. לעיתים יש לחזור על הבדיקה פעמים נוספות. כאשר מתקבלת תשובה סופית מעדכנים את המטופלים ומפרסמים הודעה בהתאם”.

  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טרול הפקות בקטנה
התפרצו הקורונה
צילום: טרול הפקות בקטנה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים