שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

שב"כ החל לעקוב אחר חולי קורונה: "רק לאזהרה"

באישור הממשלה, בשירות הביטחון הכללי החללו לעקוב אחר חולי קורונה. המשנים ליועמ"ש הבהירו כי המידע שייאסף לא ייאגר, ולא ישמש לאכיפה פלילית

דינה זילבר רז נזרי (צילום: דנה קופל)
המשנים ליועמ"ש דינה זילבר ורז נזרי(צילום: דנה קופל)

היום (ג') בשעות הבוקר המוקדמות החל שב"כ,באישור הממשלה והיועץ המשפטי לממשלה, קיים מעקב אחרי חולי קורונה שעלה לגביהם חשש כי הדביקו אחרים. כך הובהר על ידי גורמים משפטיים בכירים. המידע הועבר מיד לגורמי הבריאות, שיעבירו את  הפרטים למי ששהה בקרבת החולים.

 

היועמ"ש: התקנות יצילו חיים. אלו המגבלות

8 חולים, 1,500 בבידוד: "שוקלים סגר בקריית יערים"

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 יש לכם מה לספר לנו על הקורונה? מידע שטרם נחשף? סרטונים או תמונות? כתבו למייל האדום

 

המשנים ליועץ המשפטי לממשלה, רז נזרי ודינה זילבר, הבהירו אתמול שהשב"כ לא יוכל להשתמש במידע שיאסוף לצורך אגירת מידע או אכיפה פלילית על אזרחים, אלא רק לצורך אזהרת האוכלוסיה מפני מי שעלול להדביק.

 

לעומת זאת, סמכויות המשטרה הורחבו באמצעות תקנות הגנה לשעת חירום. כך, יתאפשר לה לערוך בדיקות אקראיות בטלפונים ניידים לאזרחים הרשומים במאגרי המידע בתור חולים מאומתים ומבודדים, כדי לראות אם הם אכן שומרים על הבידוד ולא יוצאים מבתיהם. בנוסף, ניתנה למשטרה סמכות לגבות קנסות מינהליים ממי שיפר את הבידוד.

אביחי מנדלבליט (צילום: דנה קופל)
"ההנחיות מצילות חיים". היועמ"ש אביחי מנדלבליט(צילום: דנה קופל)

"אנחנו לא רוצים להשתמש בתקנות שעת חירום, אלא מקווים שעם כינון הכנסת ניתן יהיה לערוך ביקורת פרלמנטרית הדוקה על פעילות שב"כ והמשטרה", אמרו המשנים נזרי וזילבר. לדבריהם, הם שוכנעו שכל עיכוב ביום אחד מכפיל מכפלות של הדבקה, לכן נעשה שימוש בתקנות שעת חירום.

 

"לא רצינו להפעיל את שב"כ, אנחנו מודעים לחשש של 'האח הגדול' מול האזרח, אך רק שב"כ יכול לעשות זאת. באיזון החוקתי בין בריאות הציבור לבין שימוש בשיטות פולשניות, הוכרע שיש להשתמש בצעד זה", ציינו השניים. "שב"כ נטל על עצמו את כל המגבלות כולל דיווח מדי שלושה ימים ליועץ המשפטי לממשלה על מעשיו בהקשר זה. הדיווח יכלול את מספר המדווחים, למי דווח וכל מידע מרכזי הכרוך בכך".

 

עוד אמרו המשנים ליועמ"ש כי ניסחו עם שב"כ מיזכר המסכם את תנאי ההסמכה שלו במעקב אחרי חולי הקורונה, וכל המגבלות החלות עליו הכוללות בין השאר אי-שמירת החומר ואי-יכולת להכנס לתכני הטלפון שאחריהם יעקבו . הובהר מי יהיו גורמי שב"כ המצומצם שיעסקו בכך והובהר להם מה מותר ומה אסור במסגרת זאת. עוד סוכם כי זמן ההסמכה יירד ל-14 יום במקום 30 יום כעת כדי לאפשר פיקוח הדוק על הצעדים הללו.

 

"הפיקוח כה הדוק, שגם אם יתגלה מידע חשוב לרשות אכיפה אחרת, כמו ביצוע פשע, הוא לא יועבר לאותו גורם", זילבר הבהירה. "בשל המגפה נדרשת ערבות חברתית הדדית. אין כל כוונה למשטר את כל החברה, אבל קיים איום חריג על בריאות האוכלוסיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
המשנים ליועמ"ש זילבר (מימין) ונזרי
צילום: דנה קופל
מומלצים