שתף קטע נבחר

 
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

האמריקנים מאבדים אמון בממשל – ורצים לקנות נשק

טראמפ מואשם שנהג בשאננות מול הנגיף, וירידה של 16% חלה באמון האמריקנים ביכולתו של הממשל לטפל בהתפרצות. עכשיו הנשיא מתכנן: "נחלק צ'קים של עד 1,000 דולר לכל אזרח". קונים מסתערים על חנויות הנשק: "יש חוסר ודאות, אתה חייב לדאוג לעצמך". בוטלו הפריימריז הדמוקרטיים באוהיו – בפלורידה עובדי קלפיות לא הגיעו

אחרי שבועות שבהם ניסה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לקדם אווירה של "עסקים כרגיל" בצל התפרצות נגיף הקורונה – ניסיון שהוחלף בסוף השבוע בהכרזה על מצב חירום ובקריאה לאמריקנים לצמצם מגע זה עם זה ככלל האפשר – מלמד סקר חדש על ירידה של 16% באמון של אזרחי ארה"ב ביכולתו של הממשל לטפל בהתפרצות הנגיף.

 

משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

 

ניו יורק נסגרת בצל הקורונה    (צילום: אורי דוידוביץ)

ניו יורק נסגרת בצל הקורונה    (צילום: אורי דוידוביץ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

544 (צילום: רויטרס)
הנשיא טראמפ. "ציון 10"(צילום: רויטרס)

לפי הסקר של מכון "גאלופ", אם בפברואר השיבו 77% מהנשאלים כי יש להם "ביטחון מסוים" או "ביטחון רב" ביכולת התגובה של הממשל, כעת עומד השיעור על 61%. עוד עולה מהסקר שכ-60% מהאמריקנים מעידים כעת שהם מודאגים מאוד או מודאגים במידת מה מהנגיף. בפברואר עמד השיעור על 36%.

 

הנשיא טראמפ, נזכיר, הואשם במשך כמה שבועות כי הוא ממעיט בערכה של התפרצות הקורונה ואינו נוקט די צעדים כדי להיאבק בנגיף. טראמפ הרבה לטעון כי מדובר במשבר שייפתר במהרה ושהדמוקרטים והתקשורת הליברלית מקדישים לעניין תשומת לב רבה מדי כדי לפגוע בו. גם אזהרות מומחים לא שכנעו את טראמפ, אבל בסוף השבוע, כשהתפשטות הקורונה בארה"ב כבר הלכה והחריפה הוא שינה לחלוטין את הטון, הכריז על מצב חירום והפציר באמריקנים להסתגר ולהימנע ממגע זה בזה. אמש, כשנשאל על-ידי עיתונאים איזה ציון הוא נותן לעצמו על הטיפול במשבר, השיב "10".

ארה
בתור לחנות נשק בארה"ב, השבוע. קנייה ב-1,500 דולר(צילום: AP)

לפי הסקר של "גאלופ", דמוקרטים מודאגים מהנגיף יותר מאשר רפובליקנים – 73% לעומת 42%. רק 43% מהדמוקרטים מאמינים ביכולת התגובה של הממשל (לעומת 75% בפברואר), ואילו 85% מהרפובליקנים מאמינים בה (לעומת 86% בפברואר).

 

בתוך כך, הערב אמר שר האוצר של ארה"ב סטיבן מנוצ'ין כי הנשיא טראמפ רוצה את אישור הקונגרס להעביר סיוע כלכלי דחוף לאמריקנים כדי שיצלחו את הימים הקשים, ובמסגרתו למסור צ'קים שמנים ישירות לאזרחים. השר אמר שטראמפ רוצה את האישור הדרוש מהקונגרס כדי למסור צ'קים לאמריקנים בתוך שבועיים: "הנשיא נתן לי הוראה ואמר שאנחנו חייבים לעשות זאת עכשיו". פרטי התוכנית לא נמסרו, אבל מנוצ'ין אמר שהסכום שיופיע בצ'קים יהיה משמעותי, עד 1,000 דולר – ושמיליונרים לא ייכללו בזכאים לכסף הזה. "אנחנו רוצים לוודא שהאמריקנים יקבלו כסף לכיס שלהם במהירות", אמר השר.

 

תורים בחנויות הנשק: מגבילים את התחמושת

עוד ועוד מדינות וערים ברחבי ארה"ב מטילות מאז סוף השבוע הגבלות חמורות על התקהלויות, ואת היומיים האחרונים מעבירים האמריקנים, כמו אזרחי ישראל, אירופה ומקומות אחרים בעולם, בהיערכות לשהייה ארוכה בבית. אם באמסטרדם כללה ההיערכות הזו הצטיידות במריחואנה בקופי-שופס לפני ששעריהן נסגרים, מארה"ב הגיעו ביממה האחרונה דיווחים על תורים ארוכים בכניסה לחנויות נשק.

 

העיתון USA Today, למשל, דיווח על תור שהשתרך בכניסה לחנות Turner's Outdoorsman בוויסקונסין, וריאיין את ראלף שארט, בן 71, שקנה ב-1,500 דולר רובה ותחמושת כדי להגן על משפחתו. בעיתון ציינו כי קנה את הנשק אחרי מפגשים אגרסיביים עם קונים במרכולים ואחרי שהיה עד למדפים הריקים בהם. "יש כל כך הרבה חוסר ודאות ופרנויה, אבל אתה חייב לדאוג לעצמך", אמר לעיתון. לפי הדיווח הזה, חלק ממוכרי הנשק נאלצים להגביל את כמות התחמושת שמותר לכל אדם לקנות כדי שיהיה די לכולם.

ארה
כולם רוצים תחמושת, וצריך להקציב. בתור לנשק(צילום: AP)

עוד כלי תקשורת מדווחים על עלייה חדה במכירה של כלי נשק ותחמושת בשבועות האחרונים, ובמיוחד בימים האחרונים, בצל משבר הקורונה. לארי היאט מצפון קרוליינה, הבעלים של אחת מחנויות הנשק הגדולות בארה"ב, אמר ל"גרדיאן" הבריטי שהמוני הקונים אצלו הם מראה חסר תקדים: "זו רק הפעם השנייה ב-61 שנותיי בעסק הזה שראיתי דבר כזה". לדבריו הפעם הקודמת הייתה אחרי טבח הילדים בבית הספר סנדי הוק בקונטיקט ב-2012.

 

ביידן או סנדרס? העובדים לא באו לקלפי

בצל המתח הגדול בארה"ב ובעולם, בשעות אלה נערך בשלוש ממדינות ארה"ב עוד סבב הצבעה בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות, שגם אותם מצליח הנגיף לשבש. שעות לפני פתיחת ההצבעה הודיעה אוהיו, אחת מארבע המדינות שהיו אמורות להצביע היום, כי היא דוחה את הבחירות בשטחה. פלורידה (שמחלקת 219 צירים), אריזונה (67) ואילינוי (155) החליטו שכן להצביע, אבל נכון לשעות הבוקר (שעון ארה"ב), נראה שהנגיף משבש בהן את ההצבעה, לפחות במידת מה. כמה קלפיות בפלורידה לא יכלו להיפתח משום שעובדי הקלפי לא הגיעו – בשל החשש שלהם מהנגיף.

ארה
בקלפי בפלורידה, היום(צילום: AFP)

ארה
(צילום: AFP)

ההחלטה של אוהיו (136 צירים) אתמול לדחות את ההצבעה בשטחה הייתה הפעם הראשונה שבה נדחית בארה"ב הצבעה משמעותית כל כך מאז דחיית הפריימריז לראשות העיר ניו יורק בעקבות מתקפת הטרור של 11 בספטמבר.

 

 

מוקדם עדיין להעריך איזו השפעה תהיה לפחד בציבור על תוצאות המרוץ בין סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, שמוביל כעת במניין הצירים ונחשב לפייבוריט הברור, לבין הסנאטור ברני סנדרס, מנהיג מחנה השמאל במפלגה. אמש הוכרז ביידן גם כמנצח במרוץ הצמוד שהתנהל בשבוע שעבר במדינת וושינגטון, ואף שכעת סיכוייו של סנדרס לסגור את הפער נראים קלושים – הוא מסרב נכון לעכשיו לפרוש.

 

בימים האחרונים נאלצו ביידן וסנדרס לבטל את העצרות שלהם ולמצוא דרכים אחרות להגיע לקהל המצביעים הפוטנציאלי. אתמול ערך סנדרס עצרת וירטואלית בהשתתפות המוזיקאי ניל יאנג והשחקנית דריל האנה, ופרסם סרטון התוקף את ביידן. ביידן מצדו הגיע למרכזייה של הקמפיין שלו כדי לעודד בוחרים לצאת ולהצביע עבורו. בניסיון להעלות את קרנו בעיני הדמוקרטים, בעימות הטלוויזיוני בינו לבין סנדרס בסוף השבוע הכריז ביידן כי כשינצח במרוץ וייבחר למועמד הדמוקרטי לנשיאות – יבחר אישה לסגניתו במרוץ, כדי שלארה"ב תהיה סגנית-נשיא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
בתור לחנות נשק בארה"ב, השבוע
צילום: AP
מומלצים