שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

האיטלקי שנלחם בנגיף: "אם לא תפעלו מהר, תיכנסו למרדף"

ד"ר סרג'ו קטנאו, מנהל הטיפול הנמרץ בביה"ח בברשה, אומר שהמפתח למאבק בקורונה הוא לא להתמהמה. עירו הפכה למוקד ההתפרצות בלומברדיה: "אם לא תפעלו עכשיו, תמצאו את עצמכם כמונו במרדף יומיומי אחרי הנגיף". כ-2,000 רופאים ואחיות כבר נדבקו: "חייבים ציוד מגן, זו סוגיה של ביטחון לאומי"

שלושה שבועות עברו מתחילת משבר הקורונה באיטליה, ובזמן שחלף מאז ראה ד"ר סרג'ו קטנאו מחלקה שלא-בשימוש הופכת ליחידה לטיפול נמרץ בתוך שישה ימים, חדר כביסה בבית חולים עובר הסבה לחדר המתנה עמוס באלונקות – ואוהל מוקם בחוץ כדי לשמש כבית חולים שדה שבו ייערכו בדיקות קורונה למי שחשוד כנשא.

 

משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

 

נגיף קורונה איטליה בית חולים ברשה (צילום: AFP)
בבית החולים בברשה. חמישית מהנדבקים שהם בני 80 ומעלה מתים(צילום: AFP)

אבל קטנאו, ראש מערך ההרדמה והיחידה לטיפול נמרץ בבית החולים בברשה, בצפון איטליה, עדיין לא מצליח להבין את העקומה – העלייה במספר הנדבקים באיטליה, שמתרחשת בדיוק כמו שהתרחשה בעיר הסינית ווהאן, שם פרצה המגפה העולמית לפני שלושה חודשים.

 

"מה שבאמת מזעזע – משהו שלא הצלחנו לחזות ושהוריד אותנו על הברכיים – הוא המהירות שבה הנגיף הזה מתפשט", אומר קטנאו במהלך סיור ביחידה לטיפול נמרץ החדשה ביותר שהוקמה בבית החולים שלו. "אם לא נשיג שליטה על ההתפרצות הזו – היא תכניע את כל בתי החולים".

נגיף קורונה איטליה ברשה סרג'ו קטנאו (צילום: AP)
סרג'ו קטנאו. "המהירות זעזעה אותנו"(צילום: AP)

היחידה החדשה של קטנאו הוסיפה שש מיטות אשפוז לבית החולים, ובכך עלה ל-42 מספר מיטות הטיפול הנמרץ המוקצות לנפגעי הנגיף. הרשויות בחבל לומברדיה פועלות בימים אלה להקים בית חולים שדה עם 400 מיטות טיפול נמרץ במרכז ירידים במילאנו, אף שהסוכנות האיטלקית להגנה אזרחית הזהירה כי לא יהיו לה די מכונות הנשמה או אנשי צוות לאייש אותו וכי הזמן אוזל.

 

"הסוד הוא – וזה צריך להיות מסר חשוב למדינות אחרות – לפעול מהר מול הנגיף כדי להימנע, כמו במקרה שלנו, מלהגיע למצב שבו אתה רודף אחריו יום אחרי יום", אומר קטאנו.

 

חכה לי במכבסה

ברשה, השוכנת ממזרח למילאנו, היא עיר תעשייה שבה גרים כ-200 אלף איש. בחבל לומברדיה, מוקד ההתפרצות באירופה, היא שנייה במספר הנדבקים רק לברגמו הסמוכה. בימים האחרונים מספר המקרים החדשים המתגלים בה גבוה יותר מאשר בברגמו, ורק אתמול, למשל, התגלו בה 382 נשאים חדשים. בסך הכול זוהו בה כבר 3,300 נדבקים בקורונה, ומסתמן כי היא הופכת למוקד ההתפרצות הראשי של לומברדיה.

נגיף קורונה איטליה בית חולים ברשה (צילום: AP)
400 מיטות יוצבו במרכז הירידים, אבל מי יאייש? בבית החולים בברשה(צילום: AP)

שבעה מהמתים שנרשמו השבוע בברשה הם דיירי אותו מוסד סיעודי בברבריגה, שבו אובחנו עוד שמונה קשישים כנשאי הנגיף. לקשישים ולבעלי מחלות רקע, נזכיר, הסכנה הנשקפת מהנגיף גדולה, ובאיטליה שיעור התמותה בקרב הנדבקים בנגיף שהם בני 80 ומעלה עומד על 22%. איטליה היא המדינה בעלת האוכלוסייה השנייה הכי מבוגרת בעולם, כשרק יפן מקדימה אותה, ואתמול הגיע מספר המתים בארץ המגף ל-2,503. מספר הנדבקים הכללי הרשמי עומד בה על 31,506.

 

הרשויות בלומברדיה מנהלות מרוץ נגד השעון בניסיון להוסיף מיטות טיפול נמרץ כך שמספרן יהיה גדול יותר ממספר המטופלים הזקוקים להן – משימה לא קלה בהתחשב בכך ש-10% מכלל הנדבקים באיטליה זקוקים לאשפוז ביחידה לטיפול נמרץ, במיוחד כדי לקבל סיוע נשימתי. כמעט כל המטופלים שנקלטו ביחידות הללו סובלים מדלקת ראות אינטרסטיציאלית, מחלה הגורמת לכשל נשימתי הדרגתי.

נגיף קורונה איטליה בית חולים ברשה (צילום: AFP)
מגייסים עובדים בפייסבוק. ברשה היא מוקד ההידבקויות הראשי(צילום: AFP)

"בימים האחרונים מספר האנשים שמגיעים לכאן בכוחות עצמם ומדווחים על תסמינים כאלה גדל", אומרת ג'ובאנה פרונה, מנהלת שירותי החירום של ברשה, מחוץ לשדרת אוהלים של הסוכנות להגנה אזרחית שבהם עוברים מטופלים בדיקות ואז נשלחים לבית החולים, לחדר כביסה שהוסב לחדר המתנה שבו ממתינים לתוצאות.

 

תנו לנו יד

מבול ההדבקות הטיל עומס שאי אפשר לעמוד בו על מערכת הבריאות הציבורית של הצפון העשיר של איטליה, והרשויות שם נאלצו להתחנן שרופאים בגמלאות ישובו לעבודה ושיואץ שילובם של מומחים, אחים ואחיות צעירים במערכת, גם אם טרם השלימו את לימודיהם. "אני מבקש מעומק לבי, אנחנו זקוקים לכישורים שלכם, לניסיון שלכם, ליעילות שלכם", אמר ג'וליו גאלרה, ראש מערכת הבריאות בלומברדיה. "תנו לנו יד".

 

ממשלת איטליה אישרה שלשום חבילת סיוע בסך 25 מיליארד יורו שמטרתה הן לסייע למערכת הבריאות והן לעזור לעסקים, לעובדים ולמשפחות לעמוד במכה הכלכלית שהביאה איתה המגפה. החבילה הזו כוללת גם את עלות שכירת שירותיהם של עשרת אלפים אנשי צוות רפואי נוספים. הרשויות בלומברדיה כבר קיבלו השבוע 2,200 תגובות למודעת "דרושה עזרה" שפורסמה בעמוד הפייסבוק שלהן, והן שכרו כבר את שירותיהם של יותר מאלף עובדי רפואה חדשים.

נגיף קורונה איטליה בית חולים ברשה (צילום: AFP)
צריכים מסכות: "זה עניין של ביטחון לאומי"(צילום: AFP)

אנשי הצוותים הרפואיים באיטליה מתלוננים על מחסור בציוד מגן, ובכלל זה מסכות וכפפות. ההתאחדויות הארציות של הרופאים והאחיות פרסמו אתמול הודעה משותפת שבה דיווחו כי יותר מ-2,300 אנשי צוות רפואי כבר נדבקו – 1,900 מהם רופאים, רופאות, אחים ואחיות. שני הארגונים דרשו לספק ציוד הגנה מתאים ל-900 אלף עובדי הרפואה באיטליה, והדגישו כי מדובר בסוגיה של ביטחון לאומי. "אנחנו חייבים להגדיר מחדש את סדר העדיפויות שלנו במאבק הזה", אמר פיליפו אנלי, ראש התאחדות הרופאים. "זה מסכן את בריאות הציבור".

 

מסכות מנתחים בכלא

הסוכנות האיטלקית להגנה אזרחית הביעה בימים האחרונים תרעומת על מדינות אחרות שלא העבירו לידיה מסכות מגן שאיטליה הזמינה, ובכלל זה 20 מיליון מסכות שנרכשו על פי חוזה ומעולם לא נשלחו. ראש הסוכנות, אנג'לו בורלי, נקב במפורש בשמותיהן של הודו, רוסיה, רומניה וצרפת כמדינות שחסמו את היצוא של המסכות הללו – מסכות מתקדמות שאיטליה אינה מייצרת בעצמה. "אנחנו עדים לסגירת הגבולות בפני יצוא", התלונן.

נגיף קורונה איטליה בית חולים ברשה (צילום: AFP)
עד 18 שעות משמרת. בבית החולים(צילום: AFP)

גם במסכות מנתחים יש לאיטליה מחסור, והמדינה הפקידה בידי אסירים את המשימה לייצר כאלה. משרד המשפטים מעריך כי האסירים יוכלו לייצר עד עשרת אלפים מסכות כאלה ביום.

 

המחסור הזה, והמשמרות שנמשכות לעתים 12 ו-18 שעות, גובים מחיר מהצוותים הרפואיים שעדיין עומדים על הרגליים. רשת הטלוויזיה הממלכתית RAI משדרת ריאיונות ליליים עם רופאים ואחיות תשושים הניצבים בקו החזית ומַפנים קריאות נואשות לאיטלקים להישאר בבית. "ברור שגם חיי המשפחה שלנו השתנו, כי אנחנו חיים בבידוד בבית מתוך פחד לגרום בעיות, או אפילו ישנים במקומות אחרים", העיד פביו אריגיני, מתאם הפעולות של האחים והאחיות בשירותי החירום של ברשה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מאושפזים בבית החולים בברשה
צילום: AFP
מומלצים