שתף קטע נבחר

ניתוח לכריתת הערמונית: מהי השיטה החדשה שתמזער את הסיבוכים?

ניתוח רדיקלי לכריתת הערמונית נחשב כחלופה העיקרית לטיפול בסרטן הערמונית. הקידמה הטכנולוגית הביאה להתפתחות הכירורגיה הרובוטית אשר משמשת גם לביצוע ניתוחים רדיקלים לכריתת הערמונית. מה הם היתרונות בביצוע הניתוח בעזרת רובוט, אילו תופעות לוואי עלולות להתפתח לאחר ביצוע הפעולה והאם הן צפויות לחלוף? ד"ר, רק שאלה – פרופ' ג'ק בניאל מסביר

בשיתוף פרופ' ג'ק בניאל ואינפומד

 

 

ניתוח לכריתת ערמונית רדיקלית (אשר במהלכו כורתים את הערמונית ושלפוחיות הזרע עם או בלי בלוטות הלימפה האגניות) הוא אחד מהחלקים המרכזיים במהלך הטיפול בחולה עם סרטן הערמונית. סרטן הערמונית נחשב לגידול הממאיר השכיח ביותר בקרב גברים בישראל. בכל שנה יתגלו בישראל כ-2000 מקרים חדשים, רובם בגברים בעשור החמישי ומעלה לחייהם.

 

כריתה רדיקלית של הערמונית תתבצע לרוב בחולים הסובלים ממחלה ממוקמת (המוגבלת לבלוטת הערמונית). לעיתים, מעבר לניתוח, יתבצע גם טיפול משלים בקרינה או טיפולים הורמונליים. בעבר, הגישה הכירורגית לביצוע כריתה רדיקלית של הערמונית כללה ניתוח פתוח המתבצע דרך חתך ניתוחי לאורך בבטן התחתונה. כיום רב הניתוחים המתבצעים בתחום יהיו בסיוע של רובוט דה וינצ'י. שיטה חדשנית זו תורמת לפעולה מדויקת יותר, תוך צמצום הסיכונים הכרוכים בניתוח, חיסכון באיבוד דם, וקיצור זמן ההחלמה.

 

צפו ברופא מסביר

 

 

 

כיצד מתבצע הניתוח הרובוטי?

הניתוח מתבצע תחת הרדמה כללית. כדי לאפשר גישה לערמונית מבצע הרופא מספר חתכים קטנים באזור הבטן התחתונה, דרכם מחדיר הוא מכשור זעיר ומצלמה. השימוש ברובוט דה וינצ'י מאפשר לאורולוג המנתח לצפות בחלל הניתוחי על גבי מסך בהגדלה של פי 10. במהלך הפעולה מסירים את בלוטת הערמונית ושלפוחיות הזרע. לעיתים, אם דרגת הגידול גבוהה, יהיה צורך גם בהסרה של בלוטות הלימפה הסמוכות. ביצוע הניתוח בשיטה הרובוטית מאפשר הפחתה משמעותית של הסיבוכים הכרוכים בפעולה הכירורגית. בנוסף, בשל העובדה שלא מתבצעים חתכים משמעותיים, ההחלמה לאחר הניתוח תהיה מהירה יותר.

 

למרות שהניתוח נחשב לפעולה בטוחה עלולות להתפתח תופעות לוואי שונות אחריה, בהן דליפת שתן במאמץ, שתחלוף לרוב מספר שבועות לאחר הניתוח. בנוסף, יכולות להופיע גם בעיות בתפקוד המיני: לאחר הניתוח אין שפיכה ועלולות להופיע בעיות זקפה זמניות. יש לציין כי בקרב רוב החולים (60-70%) הזקפה צפויה לחזור, אך מדובר בתהליך ארוך שיכול להימשך עד לשנה.

 

 

בשיתוף פרופ' ג'ק בניאל ואינפומד


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניתוח לכריתת הערמונית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים