שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

10,000 מתו מקורונה: העולם ממשיך להסתגר

התפשטות הנגיף לא עוצרת, ובעולם מחריפים הצעדים: גבול ארה"ב-קנדה ייסגר, טראמפ: "זו מלחמה רפואית". ג'ונסון לא שולל סגר על לונדון, המלכה אליזבת לבריטים: "אנו יכולים לאתגר". גם ברזיל סוגרת גבולות, בהודו יעשו ניסוי בעוצר ליום אחד ובדרום אפריקה מקימים גדר ענקית

 

 

נגיף הקורונה ממשיך להתפשט ברחבי העולם, הדביק כבר יותר מ-242 אלף בני אדם – ואמש (ה') חצה רף טרגי למדי, עם יותר מ-10,000 שמתו במגפה. אתמול המשיכו עוד ועוד מדינות לנקוט צעדים נוקשים במסגרת המאבק בנגיף, צעדים שחלקם לא נראו כבר עשרות שנים. בארה"ב קראו לכל האזרחים להימנע מטיסות לחו"ל, באירופה שוקלים להאריך את הסגר במדינות שבהן הוא כבר הוטל (ואף אולי להחמירו), בהודו מתכננים ניסוי בעוצר ליום אחד, ובדרום אפריקה מקימים גדר ענקית בגבול עם זימבבואה.

 

משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:

יותר קורבנות מבסין: עוד 427 מתו באיטליה ביממה

נסיך מונקו נדבק בקורונה, צרפת סוגרת גישה לחופים

שיירת המתים באיטליה: "בקרוב לא נוכל לטפל בכם"

הקורונה תרדוף את טראמפ עד לבחירות

יפן: מת נשא קורונה שיצא לפאבים להפיץ את הנגיף

 

אמש החמירה מחלקת המדינה בארה"ב את אזהרת המסע שלה לרמה הגבוהה ביותר, וקראה להימנע ככל האפשר מטיסות לחו"ל. אזהרת המסע קראה גם לאמריקנים שכבר נמצאים בחו"ל לשוב לארצם או להסתגר במקומות מגוריהם.

 

 

פריז צרפת (צילום: MCT)
פריז שוממה. מקרון צופה שהסגר בצרפת יוארך(צילום: MCT)

נשיא ארה
התדרוכים הם יום-יומיים. טראמפ עם סגנו מייק פנס(צילום: MCT)

נשיא ארה
(צילום: AP)

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שמתמודד עם ביקורת גוברת על שאננות-לכאורה בשלביו הראשונים של המשבר, עורך בימים האחרונים מסיבות עיתונאים רבות, יום-יומיות כמעט, שבהן הוא מעביר עדכונים על המצב, לצד בכירי ממשלו. בדבריו אמש שב טראמפ ותיאר את המאבק בנגיף כמלחמה של ממש.

 

טראמפ: "לנגיף היינו מוכנים, לא לתקשורת"

"המלחמה הגדולה שלנו היא לא מלחמה כלכלית, היא מלחמה רפואית", אמר נשיא ארה"ב. "אנחנו חייבים לנצח במלחמה הזו". הוא נשאל אם ממשלו התכונן באופן ראוי למשבר. "היינו מאוד מוכנים", התגונן הנשיא – ותקף כהרגלו את העיתונאים. "הדבר היחיד שלא היינו מוכנים אליו הוא התקשורת. התקשורת הייתה מאוד לא הוגנת".

 

טראמפ, שהתייחס כמה פעמים בעבר לנגיף הקורונה כאל "הנגיף הסיני", נשמע בדבריו אמש סקפטי בכל הקשור לדיווחים בסין שלפיהם לא התגלה בה אפילו מקרה אחד חדש של הדבקה מקומית. "מי יודע, אני מקווה שזה נכון", הוא אמר. הוא לא השיב לאחד הכתבים, ששאל אותו אם בכוונתו להעניש את סין על עיכוב בטיפול בהתפרצות אצלה, טענה שהשמיעו כמה בכירים בממשלו. בסין, יצוין, מתו עד כה 3,245 בני אדם מהנגיף, ו-80,907 נדבקו. צעדים דרקוניים שבהם נקטה הממשלה בבייג'ינג, כמו סגר על 60 מיליון תושבי מחוז חוביי, הצליחו לבלום שם את הנגיף. 

 

 

בארה"ב חצה אתמול מניין הנדבקים הכולל את רף ה-10,000, ובכל 50 המדינות שמרכיבות אותה ושאר הטריטוריות האמריקניות עומד המספר הזה על 11,015. כך לפי ספירה של רשת CNN. לפי רשת החדשות האמריקנית, 165 בני אדם מתו ממנו כבר בארה"ב. מומחי הרפואה במדינה חוששים מאוד מזינוק דרמטי במספר המתים, כמו זה שנראה בימים האחרונים באיטליה – שאמש עם עדכון על עוד 427 מתים חצתה במניין קורבנות הנגיף אפילו את סין. בארץ המגף מתו כבר 3,405 בני אדם במגפה, ונדבקו 41,035 איש.

 

הגבול הארוך בעולם ייסגר

במסגרת המאמצים לבלום את התפשטות הנגיף, ארה"ב סיכמה עם שכנתה מצפון, קנדה, על סגירת הגבול ביניהן, הגבול הארוך בעולם. אמש עדכנה ממשלת קנדה כי הסגירה של הגבול – לנסיעות לא חיוניות בלבד ולא לצרכי מסחר – תיכנס לתוקפה ביום שישי בלילה, שעון מקומי. במקביל, ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו הזהיר אתמול שהמגבלות שהוטלו על אזרחי ארצו, במטרה לגרום לריחוק חברתי וכך להקשות על הנגיף להתפשט, עלולות להימשך "שבועות עד חודשים". בדברים שנשא מביתו שם הוא נמצא בעצמו בבידוד ביתי אחרי שרעייתו נדבקה בקורונה, הוא הוסיף שממשלתו פועלת על סמך המלצות מומחי הרפואה, וכי ההגבלות על פעילויות ותנועה במרחב הציבורי יוסרו רק כאשר הדבר יהיה "בטוח".

 

במקביל, ראש המשמר הלאומי של ארה"ב, הגנרל ג'וזף לנג'ייל, העריך אתמול שעם המשך התפשטות הנגיף, עשרות אלפים מאנשיו יגויסו לטובת סיוע למדינות השונות בבלימת הנגיף. עד כה כבר השתמשו 27 מדינות בארה"ב בכ-2,000 מאנשי המשמר הלאומי. "זה אירוע היסטורי", אמר לנג'ייל. המשמר הלאומי בארה"ב מסייע לעתים קרובות באסונות טבע כמו הוריקנים, והגנרל שעומד בראשו השווה בדבריו את משבר הקורונה ל"54 הוריקנים נפרדים בכל מדינה, טריטוריה ובמחוז קולומביה (שם נמצאת הבירה וושינגטון די.סי)". הוא הוסיף אבל כי "שלא כמו הוריקן, אנחנו לא יודעים מתי זה יתפוגג או יעבור החוצה לים".

חוף ים ריק ב ריו דה ז'ניירו  (צילום: רויטרס)
גם ברזיל מסתגרת. חוף ים ריק בריו דה ז'ניירו (צילום: רויטרס)

מורה ל יוגה מעבירה שיעורים מהבית ב ריו דה ז'ניירו ברזיל (צילום: רויטרס)
מורה ליוגה מעבירה שיעורים מהבית בריו דה ז'ניירו(צילום: רויטרס)

כוחות אבטחה מבקשים ממתרחץ לצאת מהים לעזוב את החוף ב ניטרוי ברזיל (צילום: gettyimages)
כוחות אבטחה מבקשים ממתרחץ לצאת מהים לעזוב את החוף בניטרוי שבברזיל(צילום: gettyimages)

אנשים עם מסכות ב פורטו אלגרה ברזיל נגיף קורונה (צילום: רויטרס)
עם מסכות בפורטו אלגרה(צילום: רויטרס)

אתמול הצטרפה ברזיל לרשימה ההולכת ומתארכת של מדינות שסוגרות את גבולותיהן כדי לעצור את הנגיף. נשיא ברזיל ז'איר בולסונרו, שעלה חשש כי הוא בעצמו נדבק בקורונה אך שתי בדיקות שנערכו לו יצאו שליליות, הודיע אתמול שארצו תסגור את הגבולות עם ארגנטינה, בוליביה, קולומביה, גינאה הצרפתית, גיאנה, פרגוואי, פרו וסורינאם. שלשום כבר סגר בולסונרו את הגבול עם ונצואלה. לפי ה"גרדיאן" הבריטי, הודעה נפרדת תצא בהמשך גם לגבי הגבול עם אורוגוואי. בברזיל נדבקו עד כה לפחות 530 בני אדם ומתו שישה.

 

אנשי המילואים בבריטניה בכוננות

כמו טראמפ, גם בבריטניה עורך ראש הממשלה בוריס ג'ונסון מסיבות עיתונאים באופן יום-יומי. בתדרוך אמש לא הכריז על צעדים חדשים (אחרי ששלשום הוחלט לסגור את בתי הספר במדינה), אך הוא הביע תקווה שהצעדים שננקטו כדי להגביל את התפשטות הנגיף – לטענת מבקרי ג'ונסון באיחור – עשויים "לשנות את פני הדברים" בעוד 12 שבועות. "בשלב זה המחלה מתפשטת באופן שלא נראה שמגיב להתערבות שלנו", אמר ג'ונסון. הוא הוסיף שהמגבלות שהוטלו על הציבור, לצד הקריאה לתושבים לגלות אחריות ולהימנע ככל האפשר מפעילויות שיעודדו את התפשטות הנגיף, כמו גם הרחבת הבדיקות בממלכה לאבחון מקרי קורונה, עשויות כאמור להשפיע, אך רק בעתיד.

 

למרות שלפני מסיבת העיתונאים דוברו של ג'ונסון הכחיש מכל וכל דיווחים שלפיהם נשקלת אפשרות להטיל סגר על לונדון, בדבריו אמש אמר ג'ונסון שייתכן כי נדרשים צעדים נוספים בבירה, אם כי הוא סירב לפרט מה הם עשויים לכלול. לדברי ג'ונסון, הציות להמלצות להימנע מהתקהלויות לא נשמר מספיק על-ידי תושבי לונדון. במקביל, בממשלתו של ג'ונסון אמרו אתמול שהאחריות על אכיפת החוק והסדר בממלכה עדיין מוטלת על המשטרה, והדגישו שאין שום כוונה להעביר את המשימה הזו לידי הצבא. עם זאת, בממשלה הבריטית ציינו כי לאנשי מילואים נמסר שעליהם להיות בכוננות.

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון מסיבת עיתונאים  (צילום: רויטרס)
אולי עוד 12 שבועות הדברים יתחילו להשתנות. ג'ונסון(צילום: רויטרס)

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון מסיבת עיתונאים  (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

מלכת בריטניה אליזבת יוצאת מארמון בקינגהאם אל טירת וינדזור  (צילום: AP)
בסיכון גבוה. המלכה אליזבת עוזבת את ארמון בקינגהאם לטירת וינדזור(צילום: AP)
 

על רקע התבהלה בממלכה, שהובילה לקניות-בהלה בלונדון, אמש פרסמה המלכה אליזבת השנייה הודעה מיוחדת שבה קראה לאחדות. "בזמנים כאלה, אני נזכרת שההיסטוריה של ארצנו גובשה על-ידי אנשים וקהילות ששיתפו פעולה ועבדו כאחד", אמרה המלכה, שבגיל 93 נמצאת בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר מהנגיף. "רבים מאיתנו יצטרכו למצוא דרכים חדשות לשמור על קשר אחד עם השני ולהבטיח שאהובינו בטוחים. אני בטוחה שאנחנו יכולים לאתגר הזה. אתם יכולים להיות בטוחים שאני ומשפחתי מוכנים למלא את תפקידנו", הוסיפה המלכה, שעזבה את ארמון בקינגהאם במרכז לונדון ועברה לטירת וינדזור, יחד עם בעלה הנסיך פיליפ בן ה-98. בבריטניה עלה אתמול מניין הנדבקים ב-643, והוא עומד כעת על 3,269. מניין המתים עלה שם ל-144.

 

איראן: "מקרה מוות בכל 10 דקות"

כמו באיטליה, שבה שוקלים להאריך את הסגר שתוקפו יפוג בתחילת אפריל, גם בצרפת שוקלים להאריך את תוקף הסגר שהוטל שם. הנשיא עמנואל מקרון אמר אתמול שהתקופה המוגבלת של הסגר, שבועיים, "ככל הנראה" תוארך. הכרזה זו קדמה לעדכון על זינוק של כ-40% במספר המתים מהנגיף בצרפת – עוד 109 בני אדם מתו שם ביממה, ומניין הקורבנות הכולל עומד כעת על 372. מניין הנדבקים עלה מ-9,134 ביום רביעי ל-10,995. לפי הרשויות הצרפתיות, 1,122 חולים נמצאים במצב קשה.

פריז צרפת (צילום: MCT)
זינוק במספר המתים בצרפת. פריז הריקה(צילום: MCT)
 

פריז צרפת (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

פריז צרפת (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

פריז צרפת (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

פריז צרפת (צילום: MCT)
(צילום: MCT)

גם בהודו גובר החשש מהתפשטות הנגיף. אתמול הורה ראש הממשלה נרנדרה מודי על הפסקת כל הטיסות הבינלאומיות בארצו. בנאום שנשא בפני האומה הפציר מודי בכל התושבים להשתתף בניסוי של עוצר ליום אחד ביום ראשון הקרוב. מודי אמר כי העוצר יימשך בין 7 בבוקר ל-9 בערב, ויבחן את יכולתם של 1.3 מיליארד התושבים לעמוד בצעדים חריפים שכאלו, צעדים שלדברי מודי נדרשים בשעת משבר שכזו. עד כה נדבקו בהודו 173 בני אדם ונרשמו בה ארבעה מקרי מוות. "אם אתם חושבים שלא תושפעו ותידבקו אתם טועים", הוא אמר. "אתם מסכנים את המשפחה שלכם, את הקהילה שלכם. אני מבקש מכל אזרח להישאר בביתו לשבועות הקרובים". לדבריו, הודו חייבת להימנע מ"פיצוץ" כמו זה שנראה במדינות אחרות.

 

גם במזרח התיכון הנגיף ממשיך להתפשט. באיראן דיווחו על שיא במספר המתים היומי, 147, עדכון שהעלה את מניין קורבנות הנגיף ברפובליקה האיסלאמית ל-1,284. מספר הנדבקים שם מטפס גם הוא, ועומד כעת על 17,361. דובר משרד הבריאות בטהרן, קיאנוש ג'האנפור, טען כי בכל 10 דקות מת אדם נוסף במדינה מנגיף הקורונה, ושכ-50 בני אדם נדבקים בו בכל שעה. בטורקיה זינק מניין הנדבקים מ-191 ביום רביעי ל-359. שר הבריאות הטורקי פהרטין קוצ'ה אמר ש-1,981 בני אדם נבדקו ביממה החולפת, וכי הבדיקות של 168 מהם היו חיוביות. ארבעה בני אדם מתו מהנגיף בטורקיה. גם בישראל ממשיך המספר של הנדבקים לזנק, ועלה ב-244 ל-677 בסך הכל. קשישה בת 89 במצב אנוש, ועוד חמישה במצב קשה בארץ. ראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי הממשלה תעגן את ההנחיות המחמירות של משרד הבריאות, שמגבילות את התנועה ברחבי הארץ, בתקנות חירום שאותן ניתן יהיה לאכוף.  

אנשים צופים ב נאום של ראש ממשלת הודו רנדרה מודי (צילום: EPA)
קורא להישאר בבית. נאום מודי לאומה בהודו(צילום: EPA)

אנשים צופים ב נאום של ראש ממשלת הודו רנדרה מודי (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

בתוך כך, באפריקה גוברת הדאגה מהתפשטות של הנגיף ביבשת הענייה ומוכת המלחמות והמחלות, שברבים מחלקיה מערכות הבריאות כבר מותשות משנים של טיפול בפצועים ובנפגעי מגפות. ג'ון נקנגאסונג, יו"ר המרכז לבקרת מחלות ולמניעתן באפריקה, הזהיר שמספר המקרים ביבשת רק יגדל, וציין שייתכן כי שהרשויות במדינות בה, הפועלות לאתר את הנדבקים, "מפספסות" חלק מהם. עד כה נדבקו ברחבי היבשת כ-600 בני אדם בלפחות 34 מדינות.

 

החשש מהתפשטות באפריקה הומחש היטב על-ידי הכרזתה אתמול של דרום אפריקה על כוונה להקים גדר באורך של כ-40 ק"מ בגבול עם זימבבואה, במטרה למנוע מעבר של מהגרים ואנשים שעלולים להביא עמם את הנגיף. הגדר, לפי משרד העבודות הציבוריות במדינה שבה נדבקו כבר 150 בני אדם בקורונה, תתנשא לגובה של 1.8 מטר. הרשויות מתכוונות להשלים את בנייתה בתוך חודש. לא נמסר כמה הפרויקט צפוי לעלות.


פורסם לראשונה 19/03/2020 23:13

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מסכות וגדרות. מגפה עולמית
צילום: AFP
מומלצים