שתף קטע נבחר

צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

המאבק בקורונה: מקרון נגד ג'ונסון, ספרד נערכת ל-80 אלף בדיקות ביום

בצרפת מדווחים שהנשיא איים על ראש הממשלה הבריטי כדי שינקוט בצעדים מחמירים יותר נגד התפשטות הנגיף. כמעט כל בתי העסק באיטליה ייסגרו, ניו יורק נואשת לציוד רפואי וספרד מתכננת שרובוטים יבצעו עשרות אלפי בדיקות ביום: "הגרוע מכל לפנינו"

אירופה נלחמת במגפה: נשיא צרפת, עמנואל מקרון, איים לסגור את גבולה של צרפת עם בריטניה אם ראש הממשלה הבריטי בוריס ג'ונסון לא ינקוט בצעדים מחמירים יותר נגד התפשטות נגיף הקורונה בארצו. כך דיווח הלילה (בין שבת לראשון) העיתון הצרפתי "ליברסיון".

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון עם נשיא צרפת עמנואל מקרון פסגת G7 ביאריץ צרפת (צילום: AFP)
"היינו חייבים לאיים עליו כדי שיפעל". ג'ונסון עם מקרון, אוגוסט(צילום: AFP)

רופאים במדריד מקבלים תשואות בעקבות הטיפול בנגיף הקורונה (צילום: AP)
"יכולותינו המוסריות יעמדו למבחן". רופאים מקבלים תשואות במדריד(צילום: AP)

הקמת בית חולים זמני במדריד לטיפול בחולי קורונה (צילום: EPA)
הקמת בית חולים זמני במדריד(צילום: EPA)

רחובות ריקים במנהטן בעקבות נגיף הקורונה (צילום: רויטרס)
ארה"ב עברה את ספרד וגרמניה במספר הנדבקים. מנהטן, ניו יורק סיטי(צילום: רויטרס)

דונלד טראמפ (AP)
הציע לקים ג'ונג און שיתוף פעולה במאבק במגפה. טראמפ(AP)

מגפת הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

לפי הדיווח, שציטט גורמים בלשכתו של מקרון, הנשיא הצרפתי הציב לג'ונסון את האולטימטום ביום שישי בבוקר, ואמר לו כי לא יאפשר כניסת זרים מבריטניה אם זו לא תחמיר את ההגבלות שנועדו למנוע את התפשטות המגפה. מאוחר יותר, ביום שישי בערב, הורה ג'ונסון על סגירת כל הפאבים, המסעדות, התיאטראות, בתי הקולנוע וחדרי הכושר - צעד שאותו עשו רוב מדינות העולם הרבה לפני כן.

 

"היינו חייבים לאיים עליו בבירור כדי שיפעל סוף סוף", אמר אחד הגורמים. לשכתו של ג'ונסון סירבה להגיב לדיווח, וכך גם לשכתו של מקרון. ג'ונסון ספג ביקורת קשה בעקבות המדיניות הראשונית של ממשלתו, שעד לאחרונה לא ביצעה מהלכים דרסטיים מחשש שהם ישתקו את החברה והכלכלה. הרעיון המרכזי בתוכנית הבריטית הראשונית היה רעיון "חסינות העדר": מתוך הבנה שאי אפשר יהיה למגר את הנגיף בקרוב, בבריטניה שקלו לאפשר לרוב האוכלוסייה להידבק בווירוס הקורונה, וכך לפתח חסינות לקראת התפרצויות נוספות שלו בעתיד.

הנחיות משרד הבריאות ( )
( )

מקרון עצמו הורה על הגבלות חמורות בצרפת ביום שני האחרון, שכללו סגירת כל מקומות הבילוי ובתי הספר, והנחיה להישאר בבתים מלבד לצורך נסיעה לעבודה, פעילות גופנית, קניית מצרכים או טיפול רפואי. הנשיא הצרפתי גם דחף את האיחוד האירופי לסגור את גבולותיו החיצוניים למשך 30 ימים.

 

ביום שלישי אמר ראש הממשלה הצרפתי אדוארד פיליפ כי "אם מדינות שכנות כמו בריטניה לא ינקטו בצעדים נוספים, נתקשה לאפשר לאזרחים בריטים שהסתובבו בחופשיות במדינתם להיכנס לארצנו". בריטניה, יש לציין, עזבה את האיחוד האירופי ב-1 בפברואר, אך המעבר החופשי בין מדינות האיחוד אליה נשמר עד לסוף השנה.

 

עד כה אושרו בבריטניה 5,018 מקרי הידבקות בקורונה, ו-233 בני אדם מתו כתוצאה מהמחלה. בצרפת אושרו 14,459 מקרי הידבקות, ו-562 בני אדם מתו כתוצאה מהנגיף.

רחובות פריז ריקים בעקבות הקורונה (צילום: AP)
רחובות פריז ריקים בעקבות הקורונה(צילום: AP)

שדרת שפטסברי בלונדון ריקה בעקבות נגיף הקורונה (צילום: AP)
מקומות הבילוי בלונדון נסגרו, שדרת שפטסברי נותרה ריקה(צילום: AP)

בתוך כך, ג'ונסון עצמו הזהיר הלילה כי "שירותי הבריאות בבריטניה עלולים להיות מוצפים כמו באיטליה בתוך שבועיים בלבד". בריאיונות לכלי תקשורת שונים האיץ ג'ונסון באזרחי בריטניה להישאר בבתים כדי לעצור את התפשטות הנגיף, דבר שמבטא את השינוי החד במדיניות הבריטית.

 

"אם לא נפעל יחד, ולא נעשה מאמצים הירואיים להאט את ההתפשטות - סביר להניח ששירותי הבריאות שלנו יוצפו באופן דומה למה שקרה באיטליה", אמר ג'ונסון. "לאיטלקים יש מערכת בריאות מעולה, ובכל זאת הרופאים והאחיות שלהם הוכנעו לחלוטין בעקבות העומסים".

 

 

 

ג'ונסון גם ייעץ לאזרחים להתרחק מהוריהם המבוגרים, ואמר כי "המתנה הטובה ביותר שניתן להעניק להם היא לחסוך מהם את הסיכון שיידבקו במחלה מסוכנת מאוד". מוקדם יותר הפצירה בריטניה ב-1.5 מיליון אזרחיה, שזוהו על ידי שירותי הבריאות כמי שנמצאים בסיכון גבוה למות מהמחלה, שלא לצאת כלל מבתיהם.

 

ספרד מתכננת: רובוטים יערכו 80 אלף בדיקות ביום

בתוך כך, מספר הנדבקים בקורונה בעולם כמעט הכפיל את עצמו בתוך שבוע בלבד. בשבוע שעבר אובחנו ברחבי העולם 156,396 בני אדם כמי שנדבקו בנגיף, והלילה כבר נרשמו יותר מ-308 אלף מקרים. מספר המתים יותר מהכפיל את עצמו בתוך שבוע אחד: בעוד בשבוע שעבר נרשמו 5,833 מקרי מוות, הלילה כבר נרשמו יותר מ-13 אלף.

 

 

ברקע הזינוק המשמעותי במספר המתים באיטליה, הורה ראש הממשלה ג'וזפה קונטה על סגירת כלל העסקים במדינה, למעט החיוניים, עד ל-3 באפריל. קונטה, שאמר כי מדובר ב"משבר החמור ביותר שפקד את איטליה מאז מלחמת העולם השנייה", החריג מההנחיות את הסופרמרקטים, בתי המרקחת, הדואר, הבנקים והשירותים הציבורים החיוניים. הוא החריג גם מפעלים ועסקים שפעילותם חיונית למדינה, אך לא ציין מה הקריטריונים לכך. היום צפויה הממשלה לפרסם צו חירום שיכניס את ההוראות לתוקף באופן מיידי.

 

אמש נרשמו 793 מקרי מוות כתוצאה מהנגיף באיטליה, ובסך הכל מתו בה 4,825 בני אדם - מספר המתים הגדול ביותר מהנגיף בעולם. עד כה אובחנו באיטליה 53,578 מקרי הידבקות בקורונה, ו-2,857 מהחולים נמצאים בטיפול נמרץ. במחוז לומברדיה, שבו אירעה ההתפרצות המשמעותית ביותר, מתו עד כה 3,095 בני אדם, ו-25,515 נדבקו.

קורונה במילאנו  איטליה (צילום: MCT)
בתי העסקה באיטליה ייסגרו. תור לסופרמרקט במילאנו(צילום: MCT)

בספרד, שבה מתו עד כה 1,378 חולים ואובחנו 25,496 מקרי הידבקות - המספר הגדול ביותר אחרי סין, איטליה וארצות הברית - הזהירה הממשלה כי "הגרוע ביותר עוד לפנינו". ראש הממשלה פדרו סאנצ'ס אמר כי "עדיין לא התמודדנו עם ההשלכות של הגל החזק והחמור ביותר, שיבחן את יכולותינו החומריות והמוסריות ואת רוחנו כחברה".

 

ראש הממשלה הספרדי אמר כי ארצו לא חוותה משבר כה חמור מאז מלחמת האזרחים, שבה מתו כחצי מיליון בני אדם בין השנים 1936 ל-1939. הממשלה הספרדית הודיעה אתמול שרכשה יותר מ-640 אלף ערכות בדיקה, וכי המספר יכול להגיע במהירות למיליון. לדברי סאנצ'ס, ניתן להזמין עוד שישה מיליון ערכות נוספות.

 

מנהלת המכון לבריאות הציבור אמרה כי הממשלה הספרדית עובדת על השגת ארבעה רובוטים שיכולים להביא את מספר הבדיקות היומיות ל-80 אלף, לעומת בין 15 ל-20 אלף בדיקות שנעשות כיום מדי יממה במדינה. לדבריה, הרובוטים מועילים מכיוון שהם יכולים לבצע בדיקות אוטומטיות.

קורונה במלגה, ספרד (צילום: EPA)
חוף הים הריק במלגה(צילום: EPA)

קורונה בברצלונה, ספרד (צילום: AP)
אוכפים את מגבלות התנועה בברצלונה(צילום: AP)

הרשויות הספרדיות הודיעו גם על רכישת ציוד רפואי נוסף, ו-1.3 מיליון מסכות חולקו לאנשי הצוות הרפואי והחולים במדינה. עם זאת, ספרד מתמודדת עם צפיפות רבה בבתי החולים, ורבים מהם עשויים לסבול בהמשך ממחסור בציוד. כיום נמצאים 1,612 חולים בקורונה ביחידות לטיפול נמרץ, ומומחים מעריכים שהמספר יכול לעלות ל-10 אלף בשבועות הקרובים.

 

בינתיים, במטרה להיערך להחמרה האפשרית במצב, בונה הצבא הספרדי בית חולים מאולתר ענקי במרכז כנסים במדריד. הצבא גם יחטא את בתי האבות בעיר הבירה, שבה אירעו 60% ממקרי המוות בספרד עד כה.

 

ניו יורק מחפשת ציוד רפואי בעולם

ארצות הברית, שנשיאה דונלד טראמפ סופג גם הוא ביקורת על הדרך שבה ניהל את המשבר, עקפה ביממה האחרונה את ספרד וגרמניה במספר הנדבקים. מוקד ההתפרצות העיקרי בארה"ב הוא מדינת ניו יורק, שבה אובחנו עד כה יותר מ-12,200 מקרי הידבקות ולפחות 56 חולים מתו. בכל ארה"ב אובחנו יותר מ-27,000 מקרים ומתו לפחות 340 בני אדם, והמספרים ממשיכים לעלות בקצב מדאיג.

 

מושל ניו יורק, אנדרו קומו, אמר כי "ניו יורק מחפשת אחר ציוד רפואי למאבק בנגיף בכל רחבי העולם". כמו כן, הוא הודיע כי הוא מתכוון לבנות בתי חולים זמניים בעיר ניו יורק ובפרבריה.

דונלד טראמפ קים ג'ונג און באזור המפורז קוריאה (צילום: רויטרס)
קים ג'ונג און עם טראמפ, חודש יוני (צילום: רויטרס)

לדברי קומו, המטרה בהקמת בתי החולים הזמניים היא להגדיל את מספר מיטות האשפוז במדינה מ-50 אלף ל-75 אלף. עד כה מאושפזים כ-1,600 בני אדם בניו יורק בעקבות המגפה, והסוכנות הפדרלית לניהול מצבי חירום בארה"ב הקצתה לה מיליארדי דולרים לסיוע.

 

המושל אמר כי בשלב זה נבדק אם מרכז ג'וויטס במנהטן, שמארח בשגרה כנסים ואירועים גדולים, יכול לאכלס כאלף מיטות אשפוז ולשמש כבית חולים שדה. כמו כן, ניו יורק מחפשת ארבעה מקומות נוספים לבתי חולים זמניים שיוקמו על ידי חיל ההנדסה של הצבא, בהם אוניברסיטאות ומרכזי כנסים.

 

 

 

בגלל המחסור באספקה, בתי החולים בניו יורק הנחו את הצוותים הרפואיים להשתמש ככל הניתן באותן המסכות ולא להשליכן. גורמים רשמיים בניו יורק אמרו כי 2 מיליון מסכות נוספות יישלחו לבתי החולים ולמוקדים המרכזיים, בזמן שהמדינה ממשיכה לנסות להשיג חומרים לייצור מסכות נוספות. לפי ההערכות, בתי החולים בניו יורק משתמשים ב-40 אלף מסכות מדי יום - פי 10 מהכמות בימים רגילים.

 

בתוך כך, הנשיא טראמפ שלח מכתב אישי למנהיג צפון קוריאה קים ג'ונג און והציע לו שיתוף פעולה במלחמה במגפה. המכתב הועבר למרות שצפון קוריאה ממשיכה לערוך ניסויים בטילים בליסטיים, ולמרות שהשיחות לפירוקה מנשק גרעיני לא מתקדמות. צפון קוריאה טוענת שעד כה לא היה אפילו מקרה אחד של הידבקות בנגיף בשטחה. מומחים זרים מטילים בכך ספק, וטוענים כי התפרצות במדינה עלולה לגרום לאסון הומניטרי כבד בעקבות התשתית הרפואית הלקויה שלה.

 

אחותו של קים ובכירה במפלגת השלטון, קים יו ג'ונג, שיבחה את טראמפ על ששלח את המכתב בתקופה שבה יש "קשיים ואתגרים גדולים" ביחסי המדינות. לטענתה, "מכתבו של טראמפ הוא דוגמה טובה ליחסים האישיים המיוחדים והמוצקים בינו לבין קים". עם זאת, היא הוסיפה שאין טעם "להסיק מסקנות חפוזות או להיות אופטימיים" לגבי הסיכוי לכינון יחסים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בריטניה החמירה את המגבלות לאחר שיחה ביניהם. ג'ונסון ומקרון, אוגוסט
צילום: AFP
מומלצים